شناسهٔ خبر: 4356128 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

عقب‌نشيني سنا از تصويب تحريم‌هاي جديد

صاحب‌خبر -

ديپلماسي ايراني: رئيس‌جمهور باراک اوباما و وزير خارجه جان کري با به دست آوردن چارچوب سياسي براي توافق هسته‌اي که روز پنجشنبه به دست آمد، برنده سه ماه تعويق تحريم‌هاي کنگره عليه ايران شدند.

سناتور مارک کرک (جمهوري‌خواه از ايلينوي) يکي از طراحان لايحه تحريم‌هاي اضافي عليه ايران، پس از سخنراني اوباما گفت که انتظار ندارد که درباره لايحه‌اي که وي به همراه سناتور رابرت منندز (دموکرات از نيوجرسي) نوشته است تا قبل از 30 ژوئن، راي‌گيري صورت بگيرد. اين تاريخ، پايان مهلت مذاکرات براي رسيدن به توافق نهايي است. اوباما و محمد‌جواد ظريف، وزير خارجه ايران هشدار داده‌اند که اين تحريم‌ها باعث نابودي مذاکرات هسته‌اي خواهد شد.

کرک در اين رابطه مي‌گويد: «فکر مي‌کنم بايد تا پايان ژوئن صبر کنيم.» وي همچنين تاکيد کرده است که چارچوب توافق که اعلام شده است سخاوتمندانه تر از پيشنهادهايي است که چمبرلين به هيتلر در مونيخ داد و کنگره در طي مدتي که مذاکرات ادامه دارد، بايد نقشي فراتر از تماشاچي داشته باشد.تاخير راي‌گيري درباره لايحه کرک-منندز به معناي پايان درگيري ميان کاخ سفيد و کنگره بر سر توافق با ايران تا ماه ژوئن نيست. لايحه اي که توسط سناتور باب کورکر (جمهوري‌خواه از تنسي) رئيس کميته روابط خارجي سنا به منظور بررسي توافق توسط کنگره نوشته شده است، همچنان در حال پيگيري است. کاخ سفيد درباره اين لايحه هشدار داده است و آن را هم براي مذاکرات مضر دانسته است.کورکر روز پنجشنبه اعلام کرد که چندين نگراني درباره چارچوب توافق دارد و به پيگيري لايحه ايران که در آن سنا بايد به هرگونه توافقي با ايران راي دهد، ادامه مي‌دهد. کميته روابط خارجي روز 14 آوريل اين لايحه را تصويب کرد و آن گونه که کورکر مي‌گويد، سناتور ميچ مک کانل (جمهوري‌خواه از کنتاکي) رهبر اکثريت سنا، هر زماني که بخواهد مي‌تواند اين لايحه را براي راي‌گيري به صحن مجلس سنا بياورد. سناتور بن کاردين (دموکرات از مريلند) که به جاي منندز، عضو دموکرات ارشد کميته روابط خارجي خواهد بود، يکي از 12 سناتور دموکراتي است که نامه حمايت از لايحه کورکر پس از مهلت 24 مارس را امضا کرده است. کورکر در اين رابطه مي‌گويد: «دقيقاً نمي‌دانم که لايحه فوراً به صحن مي‌آيد يا بعد از يک دوره تاخير مي‌آيد. با اعلام شدن بيانيه، فرصت خوبي براي پيشبرد اين لايحه وجود دارد. آن چه ما بايد انجام دهيم اين است که قبل از راي‌گيري درباره لايحه در صحن، از تعداد آرايي که بتواند وتوي رئيس‌جمهور را بشکند، مطمئن شويم.» اين هفته سناتور دموکرات، مارک وارنر هم از اين لايحه حمايت کرد و تعداد حاميان اين لايحه به 64 سناتور رسيد. براي شکستن وتوي اوباما نياز به راي موافق 67 سناتور است.

کورکر مي‌گويد که کنگره نياز به جزئيات بيشتري از چارچوب توافقي دارد که دولت منتشر کرده است. به طور مثال در فکت شيتي که توسط کاخ سفيد منتشر شده است، به وضوح درباره اين که چه زماني تحريم‌هاي سازمان ملل، اتحاديه اروپا و ايالات متحده عليه ايران لغو مي‌شود، صحبت نشده است. کورکر مي‌گويد: «ما نمي‌دانيم که اين مسئله چه زماني اتفاق مي‌افتد. کنگره بايد در زمينه ارزيابي اين توافق نقش داشته باشد.

نقش کنگره در اين رابطه و نگراني درباره اين مباحث، مي‌تواند تاثيري موثر بر آن چه که واقعاً اتفاق مي‌افتد داشته باشد.»علاوه بر نگراني‌هاي کورکر، جان بينر، رئيس مجلس نمايندگان هم در بيانيه اي که روز پنجشنبه منتشر کرد اعلام نمود که جزئيات توافقي که منتشر شده، کافي نيست و کنگره بايد لايحه اي را براي بازبيني هرگونه توافقي تصويب کند.

وي در اين رابطه گفت: «نگراني‌هاي بلندمدت من درباره پارامترهاي توافق احتمالي باقي مانده است، اما نگراني فوري من اين است که دولت در کوتاه‌مدت توقف تحريم‌ها را انجام مي‌دهد. کنگره بايد اين اجازه را داشته باشد تا قبل از لغو هر گونه تحريمي، بازبيني کاملي بر هرگونه توافقي داشته باشد.»