شناسهٔ خبر: 4355868 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

در نشست شوراي امنيت مطرح شد

ترس و جاه‌طلبي عامل حمله عربستان به يمن

صاحب‌خبر -

گروه جهان      شوراي امنيت سازمان ملل براي اوضاع يمن نشست فوق‌العاده‌ برگزار كرد. اين نشست به درخواست روسيه و با هدف بررسي امكان توقف موقت حملات هوايي عربستان و متحدان آن عليه مواضع حوثي‌ها در يمن برگزار شد.
به گزارش يورونيوز، حملات هواپيماهاي سعودي و متحدانش به يمن وارد دهمين روز خود شده است. حملاتي كه موضوع اصلي خشم بسياري از يمني‌ها، به‌ويژه حوثي‌ها و هواداران علي عبدالله صالح، رييس‌جمهوري سابق يمن، را برانگيخته است. به‌گفته سازمان ملل، در حملات هوايي به يمن تاكنون ۵۰۰ غيرنظامي جانشان را از دست داده‌اند. همزمان شرايط بحراني در يمن به شعبات القاعده كه پيش‌تر در اين كشور قدرت گرفته‌اند كمك مي‌كند تا قدرتشان را در شهرهاي مختلف گسترش دهند و گزارش شده كه با ارتش اين كشور در بندر «مكلا» درگير شده‌اند.
حملات هوايي عربستان سعودي به يمن ۲۵مارس آغاز شد. در بيانيه مشتركي كه همزمان با آغاز حملات هوايي از سوي عربستان، كويت، امارات متحده، قطر و بحرين انتشار يافت ادعا ‌شده كه اين كشور‌ها به حمله نظامي متوسل شده‌اند تا از يمن در برابر تهاجم حوثي‌ها حفاظت كنند. يك هفته پس از آن، وزير خارجه يمن خواستار حمله زميني ائتلاف عربي به مواضع حوثي‌ها در اين كشور شد.
ترس و عصبانيت، پشت پرده حمله عربستان
شيرين طهماسب هانتر، استاد دانشگاه جورج‌تاون امريكا، معتقد است سعودي‌ها نسبت به ‌ظهور هر دولتي در يمن كه تحت كنترل آنها نباشد بدگمان هستند به‌ويژه اگر قرار باشد شيعيان نيز در آن نقشي ايفا كنند. به گزارش مهر، هانتر درباره دلايل حمله عربستان به يمن مي‌گويد: «تركيبي از ترس، عصبانيت و جاه‌طلبي در پشت پرده حمله عربستان سعودي به يمن نهفته است. سعودي‌ها نسبت به ‌ظهور هر دولتي در يمن كه تحت كنترل آنها نباشد بدگمان هستند به‌ويژه اگر قرار باشد شيعيان نيز در آن نقشي ايفا كنند. ترس آنها از اين است كه مبادا دست يافتن شيعيان يمن به چنين توفيقي منجر به آن شود كه جمعيت شيعه عربستان نيز سهم سياسي بيشتري را مطالبه كنند. علاوه بر اين، سعودي‌ها همواره نسبت به ايران و نقش آن در منطقه بدگمان بوده‌اند و اين مطلب حتي قبل از پيروزي انقلاب اسلامي هم صدق مي‌كرد. اما، در آن زمان به‌دليل تهديد ناشي از اتحاد جماهير شوروي سابق و اعراب راديكال، سعودي‌ها چاره‌يي جز تحمل ايران نداشتند حال آنكه سعي مي‌كردند تا به‌طور همزمان از نفوذ اين كشور در منطقه خليج‌فارس و حتي كشورهايي چون پاكستان و افغانستان بكاهند. در‌حال‌حاضر، سعودي‌ها فكر مي‌كنند كه پررنگ‌تر شدن نقش شيعيان در دولت يمن به افزايش نفوذ ايران در اين كشور دامن مي‌زند. علاوه بر اين سعودي‌ها از توفيق ايران در عراق به‌ويژه در امر مهار داعش عصباني هستند. به اين ترتيب قصد عربستان از حمله به يمن اين است كه به ايرانيان بفهماند حضور آنها را در يمن برنمي‌تابد. علاوه بر اين، دولت پادشاهي عربستان همواره توسعه‌طلب بوده و با قرار دادن خود در جايگاه رهبري اعراب جهان خواهان كنترل خليج‌فارس و درياي سرخ است. لازم به ذكر است كه اين بخش از سياست عربستان سعودي به سال‌هاي دهه۱۹۷۰ باز مي‌گردد.»
اين كار‌شناس علوم سياسي درباره تفاوت رويكرد عربستان نسبت به تحولات يمن و سوريه مي‌گويد: «سوريه در مقايسه با يمن از ارزش امنيتي مشابهي براي عربستان سعودي برخوردار نيست. به‌همين دليل است كه سعودي‌ها مداخله نظامي مستقيم در سوريه را ضروري نمي‌بينند. علاوه بر اين ممكن است سعودي‌ها در موضع‌گيري خود در قبال سوريه با مخالفت‌هايي از جانب چين و روسيه مواجه شده باشند. در‌‌نهايت، سوريه به‌مراتب از يمن دور‌تر است و مشكلات لجستيكي جدي را بر عربستان سعودي تحميل مي‌كند.»

 بازيگر كليدي منازعات خونين
با وجود محدوديت‌هايي از اين دست، عربستان سعودي تلاش دارد تا از روابط عمومي خود در كمپين جنگي خويش عليه نيروهاي انصارالله بهره ببرد؛ به‌طوري‌كه پس از جلب حمايت برخي كشورهاي منطقه‎يي از تجاوز نظامي به يمن، اكنون از پاكستان درخواست كرده است تا در اين راه به اين كشور كمك كند.
سايت خبري تحليلي المانتيور با اشاره به سياست‌هاي رياض در چند سال اخير در منطقه مي‌نويسد: «ايالات متحده، دوست و متحد ديرينه عربستان، روش خودش را در منطقه ما تثبيت كرده است. امريكا به‌صورت خودكار از عربستان سعودي پشتيباني مي‌كند و حتي اطلاعات امنيتي مربوط به نيروهاي حوثي را هم در اختيار اين كشور قرار مي‌دهد. اين كار را فرانسه هم انجام مي‌دهد كه ميلياردها دلار تجهيزات نظامي و دانش و اطلاعات امنيتي را به عربستان مي‌فروشد. البته در چنين شرايطي، فرانسه همچنان به خدمت‌رساني به عربستان ادامه مي‌دهد. مصر هم علاوه بر اينكه به‌طور مستقل از اين عمليات پشتيباني مي‌كند، از طريق اتحاديه عرب نيز كه در آن نقش رهبري را بازي مي‌كند در عمليات مشاركت دارد. قاهره از اين نگران است كه تنگه باب‌المندب در دماغه جنوبي درياي سرخ ممكن است به كنترل نيروهاي نزديك به ايران در بيايد. اين تنگه براي ترافيك دريايي از كانال سوئز اهميت حياتي دارد. از دست دادن امكان حمل‌و‌نقل كالا از طريق كانال سوئز ضربه بزرگي به اقتصاد مصر وارد خواهد كرد.»
المانيتور مي‌نويسد: «در يك دهه گذشته عربستان بازيگر كليدي تمام منازعات خونين در منطقه بوده است. بدون انگيزه و امكاناتي كه عربستان سعودي فراهم مي‌كند، در اينكه گروه‌هايي مثل جبهه‌النصره در سوريه يا القاعده در عراق مي‌توانستند چنين نقش عمده‌يي در خونريزي‌ها ايفا كنند ترديد جدي وجود دارد. اكنون نيز به نظر مي‌رسد رژيم عربستان به‌منظور محدود كردن اقدامات ايران، ظاهرا هيچ مشكلي براي همكاري با تل‌آويو در عرصه‌هاي بين‌المللي ندارد. سال‌هاست كه گزارش‌هاي متعددي دال بر برقراري تماس پنهاني بين رياض و تل‌آويو وجود دارد. با اين حال، عربستان سعودي رژيم سوريه را تضعيف كرده است. عربستان اين كار را به‌طور دايم در چهار سال گذشته انجام داده است، اقدامي كه مي‌تواند منجر به گشودن يك جبهه تروريستي جديد خطرناك در امتداد مرزهاي شمالي سرزمين‌هاي اشغالي در بلندي‌هاي جولان شود و اين مساله باعث شده تا منتقدان دولت نتانياهو نگران اين باشند كه با دوستان بيشتري شبيه به عربستان سعودي كه از سقوط بشار اسد در سوريه حمايت مي‌كنند، رژيم‎صهيونيستي از بين خواهد رفت.»

 خروج اتباع خارجي از يمن
صف‌بندي‌هاي منطقه‌يي در قبال بحران يمن در شرايطي ادامه دارد كه به گزارش رسانه‌هاي خبري، شرايط بحراني اين كشور باعث شده تا بسياري از خارجي‌هاي مقيم يمن اين كشور را ترك كنند. به گزارش رويترز، نيروي دريايي چين اعلام كرد كه ۲۲۵ خارجي مقيم يمن را از اين كشور خارج كرده است. اين اتباع خارجي تابعيت پاكستان، اتيوپي، سنگاپور، ايتاليا، ايرلند، بريتانيا و آلمان را داشته‌اند. وزارت خارجه چين در صفحه اينترنتي خود اعلام كرد كه اين افراد از شهر عدن به جيبوتي در شرق آفريقا منتقل شده‌اند. مولود چاووش‌اوغلو، وزير خارجه تركيه نيز در همين رابطه اعلام كرد كه نيروي دريايي كشورش موفق شده ۵۵ شهروند تركيه را از يمن خارج كند.
همچنين در روزهاي گذشته گزارش‌هاي ضدونقيضي از ورود واحدهاي نظامي خارجي به عدن منتشر شده است. سازمان ملل اخيرا از روند فزاينده تلفات غيرنظاميان بر اثر حملات ائتلاف به رهبري عربستان ابراز نگراني كرده بود. والري آموس، هماهنگ‌كننده كمك‌هاي اضطراري سازمان ملل گفته است در عرض دو هفته دست‌كم ۵۱۹نفر در يمن كشته و بيش از ۱۷۰۰نفر زخمي شده‌اند. براساس گزارش يونيسف د‌ست‌كم ۶۲كودك كشته و ۳۰نفر ديگر بر اثر حملات هوايي زخمي شده‌اند.

برچسب‌ها: