شناسهٔ خبر: 4343676 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

حمله به یمن؛ اشتباه راهبردی عربستان

تهران - ایرنا- روزنامه اطلاعات در یادداشتی نوشت: پادشاه جدید عربستان که کمتر از سه ماه قبل برتخت سلطنت تکیه زد، جنگی نامتقارن را علیه همسایه جنوبی اش یمن به راه انداخته و با ادعای حمایت از آنچه دولت قانونی یمن می خواند، در نخستین اقدام، زیرساخت های این کشور فقیر عربی را هدف قرارداده است.

صاحب‌خبر -

این یادداشت که روز شنبه منتشر شده است، می افزاید: ملک سلمان با همین ادعا، اتحادیه عرب و غرب را نیز در این تجاوزگری آشکار با خود همراه و نیروی هوایی عربستان را موظف کرده تا بی محابا مناطق مختلف یمن را هدف قرار دهند که این تجاوز تاکنون دهها کشته از مردم بی گناه اعم از زنان و کودکان برجا گذاشته است. زمزمه هایی هم درباره احتمال حمله زمینی عربستان به یمن با مشارکت برخی کشورها از جمله پاکستان به گوش می رسد. این تجاوزگری و ادعاهای عربستان درحالی است که بحران یمن یک موضوع سیاسی داخلی است و مداخله عربستان که شورای امنیت و قدرت های جهانی چشمان خود را برروی آن بسته اند، نقض حاکمیت یک کشور مستقل و بی احترامی به تمامیت ارضی آن است. اما نکته اساسی که پادشاه جدید عربستان و فرزندش به عنوان وزیر دفاع این کشور از آن غافل هستند این که زمان پایان تجاوز به یمن را عربستان تعیین نخواهد کرد. گروه حوثی یمن که با نام انصارالله نیز خوانده می شود دهها سال است سلاح به دوش، می جنگد و در جنگ های چریکی ید طولایی دارد.

«حسین بدرالدین حوثی» رهبر مذهبی و سیاسی فقید شیعیان یمن و پدر «عبدالملک حوثی» رهبر کنونی انصار الله که سال ها علیه نظام ظالم وقت، مبارزه کرد از احترام ویژه ای درمیان مردم یمن حتی اهل تسنن آن برخوردار بود و مردم، زعامت مذهبی و سیاسی وی را پذیرفته بودند. پس از مرگ وی، این رهبریت به فرزند خلفش عبدالملک رسید و وی نیز تاکنون به خوبی راه پدر را ادامه داده است. وجه تمایز رهبر انصارالله با بسیاری از رهبران گروه های مقاومت در منطقه این است که وی فقط زعامت سیاسی را برعهده ندارد و قبل از آن، یک رهبر تمام عیار مذهبی به شمار می رود که بسیاری از مردم یمن از هر طیف و قشری به وی اقتدا می کنند. این امتیاز در کنار فعالیت های بلندمدت نظامی و چریکی انصارالله، این گروه را به یک قطب قدرتمند در شبه جزیره عربستان تبدیل کرده است.

پادشاه عربستان احتمالاً از یاد نبرده است که ارتش کشورش در حمله سال 1388 به مبارزان انصارالله در منطقه صعده، ضربه سنگینی را متحمل شد و پس از برجا گذاشتن تلفات زیاد، ناکام به عربستان بازگشت. در شرایط کنونی هم که جنگنده های سعودی به حملات بی امان به یمن ادامه می دهند، نیروهای انصارالله بسیاری از شهرهای مهم و راهبردی یمن حتی عدن و تنگه مهم و استراتژیک باب المندب را به تصرف خود درآورده اند.

گفته می شد بخشی از حملات عربستان به مواضع انصارالله در صنعا و صعده به این دلیل بود که مانع از پیشروی این گروه به سوی عدن به عنوان قلب جنوب یمن شود. اما بندر عدن که برای عربستان اهمیت استراتژیک دارد، دو روز قبل به کنترل نیروهای انصارالله درآمد و گفته می شود در درگیری برای تصرف عدن، یک نظامی سعودی کشته و چند تن دیگر مجروح شده اند. تسلط انصارالله بر عدن، دست این گروه را در صورت تجاوز زمینی عربستان باز می گذارد و در حقیقت زنگ خطر را برای آل سعود به صدا در می آورد.

نکته حائز اهمیت این که مردم عدن در جنوب یمن که به لحاظ مذهبی و فکری تفاوت ماهوی با شیعیان حوثی در شمال و شرق این کشور دارند، هنگام ورود نیروهای انصارالله به عدن به استقبال این نیروها آمدند و ورود انصارالله را به این شهر تسهیل کردند. استقبال مردم عدن از انصارالله این پیام را برای آل سعود به ویژه پادشاه جدید آن فرستاد که مردم یمن از هر قشر و طیفی علیه تجاوزگری بیگانه متحد هستند و این اتحاد، شیعه و سنی نمی شناسد.

اتحاد مردم یمن چنان قوی است که آن دسته از نیروهای ارتش که وابسته به «علی عبدالله صالح» رئیس جمهوری مخلوع این کشور هستند نیز دوش به دوش نیروهای انصارالله علیه تجاوز گری عربستان می جنگند و این در حالی است که این نیروها در زمان عبدالله صالح، رو در روی انصارالله می ایستادند. بدیهی است اگر چنین یکپارچگی و اتحادی وجود نداشت، انصارالله نمی توانست در سه جبهه با تجاوزگری عربستان، تروریست های القاعده و نیروهای وابسته به «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری خائن یمن که به دامن سعودی ها پناه برد و عربستان را به حمله به خاک وطن خود تشویق کرد، بجنگد. به باور کارشناسان، ملک سلمان دچار اشتباه راهبردی در تجاوز به یمن شده است و در صورت بروز جنگ زمینی، ضربه پذیری عربستان قریب به یقین خواهد بود.

* منبع: روزنامه اطلاعات

** اول