شناسهٔ خبر: 4329874 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تکرار/ مهدی محمدی در گفت‌وگو با تسنیم:

تحرک انصارالله در مرزهای عربستان پایان آل‌سعود را کلید می‌زند

خبرگزاری تسنیم: یک کارشناس امور بین‌الملل گفت که انصارالله با تحرک نظامی در مرزهای طولانی مشترک یمن با عربستان، آغاز پایان آل‌سعود را رقم خواهد زد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، عربستان از بامداد ششم فروردین، پس از شکست تمام طرح‌ها و سیاست‌هایش در یمن، به گزینه نظامی روی آورد و مناطق مختلف یمن را آماج حملات هوایی خود قرار داد، برخی کشورهایی که از نظر اقتصادی به کمک‌های عربستان نیازمند هستند، با عربستان در تجاوزات آشکار به یمن همراه شده‌اند.

بحرین، قطر، کویت، امارات، مغرب، سودان، اردن و مصر از جمله کشورهایی هستند که در جنگ علیه یمن به عربستان پیوسته‌اند. این در حالی است که پاکستان نیز از آمادگی خود برای مشارکت در این جنگ خبر داده و ترکیه نیز اعلام کرده که در حال بررسی شرکت در عملیات نظامی موسوم به طوفان قاطع است.

از آغاز تجاوز عربستان به یمن ده‌ها تن از شهروندان یمنی که بین آنها شمار زیادی زن و کودک دیده می‌شوند، به شهادت رسیده یا زخمی شده‌اند.

"مهدی محمدی" کارشناس امور بین الملل در مصاحبه با خبرنگار گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به بررسی دلایل و اهداف حمله عربستان به یمن و پیامدهای آن برای منطقه پرداخت که در زیر مشروح این گفت‌وگو از نظر خوانندگان عزیز می‌گذرد:

متوقف کردن پیشروی انصارالله در یمن یکی از اهداف حمله عربستان است

محمدی گفت: عربستان چند هدف اصلی را در این تهاجم به یمن دنبال می‌کند، هدف اول متوقف کردن پیشروی‌های انصارالله در یمن است. عربستان تصور نمی‌کرد که انصارالله بتواند با چنین سرعتی عدن را به تصرف خود در آورد و منصور هادی را که امید داشت یمن را به دو بخش شمالی و جنوبی تجزیه کند از این کشور اخراج کند.

حمله عربستان ناشی از ترس این کشور از توانمندی نظامی و قدرت پیشروی انصارالله در یمن است

این کارشناس امور بین الملل گفت: قدرت پیشروی فوق العاده انصارالله و توانمندی نظامی و تاکتیک پذیری انصارالله عربستان را نگران کرد و ترساند و این حمله نشئت گرفته از ترس عربستان از توانمندی نظامی و قدرت پیشروی انصارالله در یمن است.

سعودی‌ها با مشورت اسرائیل تصمیم گرفتند توان هوایی و هواپیماهای یمن را نابود کنند

محمدی اضافه کرد: عامل دوم حمله این بوده که سعودی‌ها با مشورت اسرائیل تصمیم گرفته‌اند توان هوایی و هواپیماهای یمن را نابود کنند و فرودگاه‌های این کشور را نیز از کار بیندازند. علت این موضوع نیز این است که عربستان تصور می‌کرد که انصارالله با در اختیار داشتن توان هوایی یک تهدید موجودیتی غیر قابل چشم‌پوشی برای عربستان خواهد بود و اسرائیل نیز این تصور را دارد که توان هوایی انصارالله بیش از 40 درصد تجارت اسرائیل را که از تنگه باب المندب می‌گذرد به‌طور جدی تهدید کند و شاهد آن هستیم که طی 4 روز گذشته عمده تمرکز حملات روی توانمندی نظامی و فرودگاه‌های یمن است.

آمریکا می‌خواهد به عربستان و اسرائیل اطمینان دهد که سیاستش در منطقه با توافق هسته‌ای تغییر نمی‌کند

محمدی اضافه کرد: عامل سوم به تلاش آمریکایی‌ها برای مطمئن کردن عربستان و اسرائیل مربوط است که با توافق هسته‌ای با ایران، سیاست آمریکا در منطقه تغییر نخواهد کرد. در واقع این حمله یک تضمین ژئوپولیتکی به اسرائیل و عربستان است، چون این دو نگران بودند که آمریکا پس از توافق هسته‌ای با ایران وارد توافق منطقه‌ای با تهران شود. و در واقع آمریکا تلاش می‌کند با این موضوع به طرف‌ها اطمینان دهد که توافق هسته‌ای آغاز درگیری ژئوپولیتیکی و نه توافق ژئوپولیتیک با ایران است و از این جنبه این درگیری را با توافق هسته‌ای که قرار است طی چند روز آینده به جمع‌بندی برسد مرتبط می‌دانم.

اسرائیل و عربستان به‌صورت پنهان از القاعده یمن حمایت می‌کنند

این کارشناس امور بین الملل اضافه کرد: موضوع بعدی حمایت پنهان اسرائیل و عربستان از القاعده یمن است. القاعده یمن قدرتمندترین شاخه القاعده در جهان است که این موضوع هم به‌لحاظ توانمندی و هم به‌لحاظ تعداد است و حتی داعش نیز قابل رقابت با القاعده یمن نیست. در متون اطلاعاتی آمریکا، القاعده یمن به‌عنوان تهدید شماره 1 بوده و القاعده یمن تنها گروه از القاعده است که توانسته حمله موفقی را در داخل خاک آمریکا انجام دهد و عربستان در حال کمک پنهانی به القاعده برای قدرتمندتر شدن در یمن است و این جزو خطاهای راهبردی است که آمریکایی‌ها در یمن مرتکب شده‌اند.

وی افزود: آمریکا با پشتیبانی از این گروه و قوی‌تر شدن القاعده در یمن خواهند دید که چه خطای بازگشت ناپذیری انجام داده‌اند. در واقع باید به این موضوع این‌گونه نگاه کرد که انصارالله تنها گروه در یمن بودند که می‌توانستند القاعده را در این کشور مهار کنند و عربستان چون همیشه حامی پشت‌پرده این گروه بوده از قدرت گرفتن انصارالله نگران بود و یکی از اهداف پنهان پشت‌پرده اسرائیل و عربستان از این حمله تقویت القاعده است که به نظر می‌رسد به‌زودی درگیری قابل توجهی را در داخل خاک آمریکا و اروپا به وجود آورد.

سرعت رشد قدرت منطقه‌ای ایران برای عربستان نگران‌کننده شده بود

محمدی در پاسخ به این سؤال که چرا عربستان در این برهه دست به این اقدام زد، گفت: کشورهای عربی به‌عنوان بازوی اسرائیل در منطقه در حال فعالیت هستند، در واقع اسرائیل کارفرما بوده و کشورهای عربی به‌عنوان پیمانکار پروژه‌های اسرائیل در منطقه فعالیت می‌کنند. دلیل اول این است که سرعت رشد قدرت منطقه‌ای ایران به‌شدت نگران کننده شده بود و آنها تصور می‌کنند که می‌توانند یک سیل‌بندی جلوی این موضوع بگذارند و تا حدودی ایران را مهار کنند. دلیل دوم مرتبط با مذاکرات هسته‌ای است. در واقع اسرائیل و عربستان به‌جدیت به‌دنبال این هستند که درگیری ژئوپولیتیکی در خاورمیانه و فرقه‌ای شدن درگیری‌ها در خاورمیانه با شدت ادامه یابد، در غیر این صورت نظم ژئوپولیتیکی که در منطقه مستقر خواهد شد مستقیماً به‌ضرر طرف مقابل خواهد بود.

حملات هوایی عربستان باعث برانگیخته شدن شدید احساسات ضدسعودی می‌شود

این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه به گزینه‌های انصارالله برای مقابله با حملات عربستان اشاره کرد و گفت: حملات هوایی حملات کوری است که مبتنی بر اطلاعات دقیقی نیست  و باعث برانگیخته شدن شدید احساسات ضدسعودی خواهد شد که این هم منجر به افزایش توان بسیج و محبوبیت انصارالله و بیشتر شدن انگیزه مردم یمن برای انتقام گیری در مرزهای مشترک می‌شود.

وی افزود: این حمله چون سنی و شیعه را از هم تفکیک نکرده باعث گرایش اهل‌سنت یمن به انصارالله خواهد شد و با توجه به اینکه اهل‌سنت در یمن شافعی هستند و به‌لحاظ کلامی و ایدئولوژیکی قرابت و نزدیکی به شیعه دارند، گرایش آنها بیشتر خواهد شد.

انصارالله مرزهای مشترک یمن با عربستان را در ناآرامی‌های طولانی فرو خواهد برد

محمدی گفت: گزینه دیگری که انصارالله در نظر دارد فروبردن مرزهای مشترک یمن با عربستان در ناآرامی‌های طولانی‌مدت و مزمن است که این برای عربستان بزرگترین کابوس ممکن خواهد بود و باعث تحریک فضای داخلی عربستان خواهد شد. هم اکنون تمام مردم عربستان از نظام حاکم ناراضی هستند چون فاصله طبقاتی بسیار جدی است و حقوق شهروندی در این کشور رعایت نمی‌شود و شهروندان هیچ‌گونه آزادی مطبوعات و رسانه و تجمعات ندارند و خاندان حاکم کاملاً بسته است و هیچ سهمی از ثروت ملی در حقیقت به مردم داده نمی‌شود و نارضایتی مردم عربستان یک نارضایتی مذهبی نبوده و نارضایتی شهروندی و مدنی است.

تحرک انصارالله در مرزهای مشترک با عربستان آغاز پایان آل‌سعود خواهد بود

وی افزود: در عربستان مردم جرئت برای بیان اعتراضات خود را ندارند که تحرک انصارالله در مرزهای مشترک طولانی که یمن با عربستان دارد احتمالاً این جرئت را برای مردم عربستان به‌همراه بیاورد و اگر این کنار تزلزل خاندان حاکم بر عربستان گذاشته شود آغازی بر پایان خاندان حاکم بر عربستان خواهد بود.

انصارالله می‌تواند تنگه بسیار مهم باب‌المندب را تحت کنترل در آورد

محمدی گفت: کار دیگری که انصارالله می‌تواند انجام دهد بستن باب المندب است که بستن این تنگه به‌نفع یمن نخواهد بود اما کنترل این تنگه می‌تواند جزو برنامه‌های انصارالله باشد و با توجه به اینکه این تنگه بسیار مهم است و از این تنگه انتقال کالا و خدمات از اروپا به دیگر مناطق جهان صورت می‌گیرد، از این جهت جهان وادار به پذیرش انصارالله به‌عنوان یک قدرت مستمر در یمن خواهد شد. نکته دیگر این است که آمریکا به انصارالله برای محدود کردن القاعده در یمن نیاز دارد چون آمریکا تمامی پایگاه‌های خود را در یمن جمع‌آوری کرده است در حالی که تهدید القاعده رو به رشد است و این تهدید به‌زودی با داعش در یمن تلفیق خواهد شد و بعید نیست که هیئت‌های محرمانه آمریکا طی چند هفته آینده به یمن یا حتی تهران بیایند و مذاکره درباره همکاری پس‌پرده با انصارالله برای مبارزه با القاعده را شروع کنند و  آن روز عربستان بازنده اصلی خواهد بود.

انصارالله نیروهای چریکی سازمان‌یافته و آموزش‌دیده فراوانی دارد

این کارشناس مسائل بین الملل درباره امکان حمله زمینی عربستان به یمن گفت: گمان نمی‌رود نه عربستان و نه هیچ کشور عربی دیگری به این حماقت روی بیاورند و تبلیغات عربستان درباره حمله زمینی به یمن پوششی برای شکست‌های عربستان در یمن است. هم عربستان و هم آمریکا و هم طرف‌های دیگر نسبت به قدرت انصارالله به‌عنوان یک نیروی سازمان یافته آموزش دیده با تعداد زیاد، واقف هستند که دارای سوابق جنگی بسیار متنوعی هستند و عملاً هیچ نیروی چریکی دیگر در خاورمیانه به‌جز حزب‌الله لبنان عملاً توانایی رقابت با انصارالله را ندارد.

محمدی در پایان گفت: با این واقعیت‌ها گمان نمی‌رود هیچ عملیات زمینی در یمن صورت بگیرد و در صورتی که این حمله انجام شود هم ایران و هم یمن از آن استقبال می‌کنند چون بهترین فرصت برای انتقام گیری انصارالله از عربستان خواهد بود. البته عملیات زمینی گزینه‌ای است که احتمال آن بسیار کم است مگر آنکه شرایط بسیار خاصی صورت بگیرد و اگر این گزینه شروع شود انصارالله ضرفیت‌های خاص خود را نشان خواهد داد.

انتهای پیام/