شناسهٔ خبر: 4325641 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو بین‌المللی فرانسه | لینک خبر

ایران/مذاکرات اتمی -

ایران و اتحادیۀ اروپا بیانیۀ مشترکی در بارۀ نتایج گفتگوهای هسته‌ای منتشر می‌کنند

اظهارات مقامات وزارت امور خارجۀ ایران از دور شدن امکان رفع اختلافات در مذاکرات کنونی حکایت دارد. دور کنونی مذاکرات که از روز چهارشنبه هفتۀ گذشته آغاز شد، تنها با انتشار بیانیۀ مشترکی از سوی رئیس امور خارجی اتحادیۀ اروپا، خانم فدریکا موگرینی و وزیر امور خارجۀ ایران، محمد جواد ظریف، به پایان می‌رسد.

صاحب‌خبر -

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران، امروز در ارزیابی از موقعیت مذاکرات جاری در لوزان گفت : "اگر توافق در مورد راه حل ها به جائی برسد، بیانیۀ مشترکی توسط خانم موگرینی [رئیس امور خارجی اتحادیۀ اروپا] و بنده ارائه و بعد کار تدوین توافق نهائی آغاز میشود".

به‌ گفتۀ محمد جواد ظریف "هنوز توافقی درباره راه حل ها صورت نگرفته است. زمانی که در بارۀ راه حل ها به یک چارچوب برسیم تازه آن زمان کار نگارش توافق نهایی را شروع می کنیم و آن زمان توافق خواهیم داشت. با این حال برای امروز قرار است یک بیانیه مطبوعاتی تدوین شود"".

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد که " هنوز توافقی درباره راه حل ها صورت نگرفته است." به‌ گفتۀ وی منظور از راه حل ها " چارچوبی" است که بر اساس آن گفتگو برای رسیدن به یک توافق " تا پایان ماه ژوئن" ادامه می یابد. محمد جواد ظریف افزود : " در همه موضوعات و رسیدن به یک چارچوبی که مورد توافق باشد اختلاف است". با این حال به‌ گفتۀ محمد جواد ظریف در مرحله اول، در ١۵ ماه گذشته کار بسیار زیادی هم برای توافق ایران با گروۀ ١+۵ و هم برای توافق داخلی اعضای آن گروه صورت گرفته است.

وزیر امور خارجۀ ایران درباره ارسال توافق به شورای امنیت گفت: "اگر در تیر ماه به توافق رسیدیم آن توافق برای تأیید به شورای امنیت می رود".

در همین حال، صبح امروز محمد جواد ظریف و جان کری، وزرای امور خارجۀ ایران و آمریکا یک بار دیگر با هم دیدار و گفتگو کردند. رییس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران، علی اکبر صالحی، و ارنست مونیز، وزیر انرژی ایالات متحد امریکا، نیز به همراه کارشناسان فنی دو طرف بطور جداگانه نشستی تشکیل دادند.

به‌ گفتۀ برخی منابع نزدیک به مذاکرات، اختلافات همچنان به برنامۀ تحقیق و توسعۀ سانتریفوژهای نسل جدید و بویژه چگونگی لغو تحریم ها مربوط می شود. در این زمینه یکی از اختلافات اساسی به نحوۀ اعمال تحریم های شورای امنیت در صورت نقض توافق از سوی ایران است. در حالیکه کشورهای غربی لغو تحریم ها را منوط به اجرای دقیق توافقنامه می دانند و خواستار اعمال تحریم ها بصورت خودکار در صورت عدم توجۀ ایران به تعهدات خود هستند، روسیه و چین بر قراری مجدد مجازات ها را مشروط به رای گیری میکنند.

دور تازۀ مذاکرات میان ایران و گروۀ ١+۵ از روز چهارشنبۀ ۵ فروردین در لوزان آغاز شد، اما در مهلت مقرر یعنی تا روز١١ فروردین به نتیجه نرسید.