وزیر پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت صنعت معدن و تجارت پس از معرفی به مجلس، توانست رأی اعتماد بگیرد. بیش از چهار ماه است که وزارت صمت وزیر نداشت، و چه بسا بخشی از نابسامانیهای موجود در بازار بلاتکلیفی این وزارتحانه مهم بود.
دولت اصرار بر تفکیک امور بازرگانی از وزارت صمت و تشکیل وزارت بازرگانی داشت، اما مجلس زیر بار آن نرفت. دولت اعتقاد داشت که در صورت تفکیک امور بازرگانی از وزارت صمت، میتوان کنترل بهتر و بیشتری بر روی بازار و امور بازرگانی داشت، با این وجود روزگذشته سرانجام، وزارت صمت وزیر خود را شناخت و علیرضا رزمحسینی از معاونین این وزارتخانه در جایگاه وزیر قرار گرفت.
برای دفاع از وزیر پیشنهادی وزارت صمت، حسن روحانی رئیس جمهور در جلسه رأی اعتماد حاضر نشد،چرا که از دستورالعمل ستاد ملی مقابله با کرونا تبعیا کرد،اما به جای او اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در جلسه حاضر شد. برخی نمایندگان مجلس از تصمیم رئیس جمهور ناخرسند بودند و اعتقاد داشتند که روحانی باید در جلسه رأی اعتماد حاضر شود اما محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور در این باره چنین پاسخ داده بود، « خون مقامات از مردم رنگینتر نیست، اما تردید نکنید اگر رئیسجمهور ۱۴ روز یا ۲۱ روز بخواهد در منزلش بماند قطعا به کشور و تصمیمگیریها لطمه وارد میشود.»
قالیباف نیز درباره حاضر نشدن رئیس جمهور در جلسه ردی اعتماد وزیر پیشنهادی بر این تصمیم صحه گذاشت و گفت؛«حاضر نشدن رئیس جمهور در جلسه رأی اعتماد خلاف آئین نامه نیست و وی به دلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی و مسائل مربوط به کرونا در مجلس حضور نیافته است.» پاسخ رئیس مجلس به تذکر حجت الاسلام علیرضا سلیمی بر اساس اخطار قانون اساسی بود که اظهار داشت: طبق اصل ۱۳۱ قانون اساسی در صورتی که رئیس جمهور بیمار باشد یا بیش از دو ماه غیبت کند، باید با إذن مقام معظم رهبری مسئولیت خود را به عهده معاون اول خود بگذارد. وی بیان کرد: رئیس جمهور از زمان افتتاح مجلس یازدهم تا امروز در ملأ عام حاضر نشده، در حالی که قسم خورده است که مسئولیتهای خود را به خوبی اجرا کرده و خدمتگزار مردم باشد.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رئیس جمهور باید در روز رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی در مجلس حضور داشته باشد، تصریح کرد: رئیس جمهور باید امروز در جلسه رأی اعتماد حضور مییافت اما از قانون استنکاف کرد. وی افزود: گفته میشود علت عدم حضور رئیس جمهور در مجلس آن است که ستاد ملی مقابله با کرونا به وی اجازه حضور در مجلس را نداده که سوالی برای ما پیش میآید مبنی بر اینکه آیا ستاد ملی مقابله با کرونا فقط برای یک نفر تشکیل جلسه میدهد؟
سلیمی گفت: چطور رئیس قوه قضائیه و رئیس مجلس شورای اسلامی در این شرایط کرونایی به سفر میروند اما رئیس جمهور حتی در مجلس هم حاضر نمیشود؟ رئیس جمهور باید قانون اساسی را بخواند تا بلکه با وظایف خود آشنا شود. اعتراض به رئیس جمهور به خاطر نیامدن به جلسه رأی اعتماد در میان برخی دیگر از نمایندگان نیز دیده میشد، مخالفان وزیر پیشنهادی در سخنان خود به این موضوع اشاره کردند. اردشیر مطهری نماینده گرمسار در مخالفت با علیرضا رزم حسینی برای تصدی وزارت صمت، گفت: امروز وزیر پیشنهادی صمت از سوی رئیس جمهور که خودش را مخفی کرده است و به هیچ وجه در انظار عمومی نمیآید، در مجلس شورای اسلامی حضور یافته است.
وی خطاب به رئیس جمهور گفت: آقای روحانی مردم در شهر، شما را لعنت میکنند و سر سوزنی به شما اعتقاد ندارند و چه انتظاری دارید که مردم به وزیری که دو دهه در خارج از کشور زندگی کرده است، اعتماد کنند.
نماینده مردم گرمسار در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: کسانی پشت پرده انتصاب رزم حسینی در جایگاه وزارت صمت هستند که اگر پشت پردهها را بگویم، تعجب میکنید. مطهری افزود: جناب رزم حسینی! شما چگونه میخواهید مسئولیت برعهده بگیرید در حالی که دو دهه در کانادا بودید و خانواده شما در کانادا زندگی میکنند. با این شرایط چگونه دم از نظام جمهوری اسلامی می زنید؟
مطهری تصریح کرد: رزم حسینی باید ارتباط خود با برخی از افراد فاسد را شفاف سازی کند و بنده معتقدم افرادی تعمداً بحث دو تابعیتی بودن وزیر پیشنهادی صمت را منتشر کردند تا افکار نمایندگان از فسادهای اقتصادی رزم حسینی غافل شود. نماینده مردم گرمسار گفت: سوال دیگر این است که چرا خانواده رزم حسینی در کانادا هستند و خود او در ایران است؟ یکی دیگر از مطالب این است که رزم حسینی چقدر حقوق گرفته است که میتواند با خانواده اش به کانادا برود. ما حتی به شاه عبدالعظیم هم نمیتوانیم برویم.
در ادامه جلسه مهرداد ویس کرمی نماینده مردم خرم آباد در مخالفت با علیرضا رزم حسینی اظهارداشت: رزم حسینی برنامهای برای احیای بخش معدن ندارد و بحث صنعت، معدن و تجارت یک علم پیچیده و پیشرفته است اما تحصیلات رزم حسینی در حد لیسانس است و برای کشوری با این همه تحصیلکرده برازنده نیست که فردی با این تحصیلات وزیر صمت شود.
ویس کرمی تصریح کرد: آقای رزم حسینی آیا صحت دارد که دختر شما در هیئت مدیره برخی از شرکتهای اقماری فعال و شهروند کانادا است؟
وی افزود: حاضر نشدن رئیس جمهور در جلسه رأی اعتماد را حمل بر شرمندگی از مردم و مجلس میدانیم و کسانی که مجلس را به کوتاه آمدن در مقابل شرکتهای خودروساز متهم میکنند، این مجلس را نشناختهاند.
محمدحسین فرهنگی نماینده تبریز نیز در مخالفت با وزیر پیشنهادی صمت گفت: هیچ ایرادی به رزمحسینی درباره حضورش در جبهه وارد نیست اما تقاضای بنده از موافقان وی آن است که لطفاً از نام سردار سلیمانی در این زمینه استفاده نکنند. اشاره فرهنگی به پخش کلیپی از سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در صحن علنی مجلس بود که در آن از این کلیپ برای دفاع از رزم جسینی پخش شد.
وی افزود: سوال ما از رزمحسینی آن است که چرا از کشور خارج شده و طی سالیان متوالی، کار واردات را انجام داده است؟ درواقع کار وی وارد کردن دستگاههای دستدوم به کشور بوده و از این جهت لطمههای زیادی به کشور زده است. وی متذکر شد: زمانی که درباره خرید تضمینی یا ذخایر استراتژیک از رزمحسینی سوال میشود، وی راهکار روشنی ارائه نمیکند و قطعاً نمیتواند تحولی را در این وزارتخانه ایجاد کند.
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: رزمحسینی فعالیتهای مشکوک زیادی در زمینه اقتصادی دارد به گونهای که برای یک شرکت صوری وامهای چند میلیون یورویی و دهها میلیاردی گرفته و سپس این شرکتهای صوری را با قیمتی گزاف به یک شرکت دولتی فروخته است.
علی اصغر عنابستانی نماینده مردم سبزوار در موافقت با وزیر پیشنهادی صمت، گفت: رزم حسینی جهادی است نه جناحی. رزم حسینی پشت میزنشین نیست.
نماینده سیزوار در ادامه دفاع خود از رزم حسینی کلیپی از اظهارات شهید حاج قاسم سلیمانی درباره وی در صحن مجلس پخش کرد که این اقدام باعث اعتراض برخی از نمایندگان شد.
عباس گودرزی، نماینده بروجرد با فریادهای پی در پی از نمایندگان موافق با رزم حسینی خواست که از حاج قاسم هزینه نکنند. حسین نوش آبادی نماینده مردم ورامین نیز در موافقت با وزیر پیشنهادی صمت گفت: با توجه به وضعیت آشفته بازار و نابسامانی در بخشهای صنعت، معدن و تجارت باید وزیری با تجربه و توانمند برای تصدی وزارت صمت انتخاب شود.
وی گفت: رزم حسینی در بخشهای مختلف اجرایی و اقتصادی، فعالیت داشته و نقش برجستهای در حوزه دفاعی و عملیاتی در دوره دفاع مقدس ایفا کرده است.
نوش آبادی خاطرنشان کرد: رزم حسینی برای برون رفت وزارت صمت از مشکلات کنونی برنامههای مناسبی دارد و تقاضای بنده از نمایندگان این است که وزارت صمت را از بلاتکلیفی نجات دهند.
احسان ارکانی نماینده مردم نیشابور نیز به موافقت با وزیر پیشنهادی صمت پرداخت و گفت: بنده با رزم حسینی رفاقتی ندارم اما باید بگویم که وی عملکرد بسیار خوبی در استانداری خراسان رضوی داشته و روحیه وی جهادی است. وی با بیان اینکه رزم حسینی منتقد سیاستهای غلط اقتصادی دولت است، افزود: رزم حسینی وزیر و مدیر دولتی نیست، بلکه وزیر و مدیر حاکمیتی است و وی عملکرد خوبی در استانداری خراسان رضوی و کرمان از خود نشان داده است.
نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: قطعاً دوتابعیتی بودن رزم حسینی تأیید نشده و هیئت تحقیق و تفحص از مدیران دوتابعیتی هم این موضوع را تأیید نکرده اند و نباید به رزم حسینی تهمت دوتابعیتی بزنیم. در این جلسه حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیئت رئیسه مجلس، یادداشتی را از حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیس جمهور به این شرح قرائت کرد:
«نقل قول از جناب آقای واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور مبنی بر اینکه اگر چوپ هم به مجلس معرفی کنیم مجبورند رأی دهند، پایه و اساسی ندارد.»
پاسخ معاون پارلمانی رئیس جمهور به محمد حسین فرهنگی در جریان مخالفت با وزیر پیشنهادی صمت بود که گفته بود: نقل قولی از رئیس دفتر رئیس جمهور مطرح شده که اگر چوب هم به مجلس معرفی کنیم، مجبور هستند رأی دهند» علی اصغر عنابستانی نماینده مردم سبزوار در موافقت با وزیر پیشنهادی صمت، گفت؛ اگر به دنبال جهش تولید هستید، باید سکان وزارتخانههای دولت را به رزمندگان شجاع مکتب قهرمان ملی حاج قاسم سلیمانی بسپاریم. میگویند چرا از حاج قاسم سلیمانی میگوئید، رزم حسینی غیر از حاج قاسم هویت دیگری نداشته و نمیتوان از وی هیچ تعریفی داشت.
وی با بیان اینکه هیچیک از افراد خانواده رزم حسینی در خارج از کشور نیستند، گفت: شناخت دقیق موانع تولید و تجارت، ویژگی مهم وزیر پیشنهادی صمت است. رزم حسینی جهادی است نه جناحی و همه باید دست به دست هم دهیم تا وزارت صمت سامان یابد.
محمود عباس زاده مشکینی نماینده مردم مشکین شهر نیز در موافقت با وزیر رزم حسینی گفت: ملت به مجلس یازدهم امید بسته و این مجلس عنوان انقلابی گرفته است و لذا ما باید برای رأی مثبت و منفی خود حجت شرعی داشته باشیم. وی بیان کرد: انقلابی بودن به این معنا است که از خود، منافع قبیلهای و جناحی فاصله بگیریم و بر این اساس، نمایندگان باید زمان شناس باشند و هر اقدامی را در زمان مشخص خودش انجام دهند.
نماینده مردم مشکین شهر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مطالب منتشر شده درباره وزیر پیشنهادی صمت در فضای مجازی به معنای آن است که کشور دچار آنارشیسم شده و اگر چنین مطالبی حقیقت دارد، پس گزارش دیوان محاسبات و وزارت اطلاعات درباره این فرد چه جایگاهی دارد؟
سرانجام پس از سخنان موافقان و مخالفان رزم حسینی وزیر پیشنهادی صمت رأی گیری انجام شد و درنهایت نمایندگان با ۱۷۵ رأی موافق، ۸۰ رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع به علیرضا رزم حسینی برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت رأی اعتماد دادند.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس نیز پس از اعلام نتیجه رأی اعتماد به علیرضا رزم حسینی گفت: کابینه دولت تکمیل شد و در این شرایط وزارت صنعت، معدن و تجارت برای حل مشکلات مردم وزارتخانهای بسیار مهم و تأثیرگذار است. وی تأکید کرد: امیدواریم دولت و وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت بتوانند پاسخگوی باری باشند که مجلس شورای اسلامی بر دوششان گذاشت.
اما به نظر میرسد، نمایندگان مجلس از سر ناچاری مجبور به رأی اعتماد شده باشند چرا که تاکنون بیش از ۴ ماه وزارت صمت بدون وزیر اداره شد و اگر با رزم حسینی وزیر پیشنهاد دولت مخالفت میکردند وضعیت این وزارتخانه در شرایط کنونی نابسامانتر میشد. هر چند امید است که رمز حسینی بتواند در زمان باقی مانده دولت دوازدهم اقداماتی انجام دهد تا شاید التهابات بازار فروکش کند.
رزم حسنی وزیر صنعت معدن و تجارت شد
رأی اعتماد از سر ناچاری
صاحبخبر -
∎