شناسهٔ خبر: 4303977 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

ماري هارف در مصاحبه با ان بي سي:ديپلماسي بهترين راه براي حل مسئله هسته ايران است

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/01/11
00:00:00.00
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد دیپلماسی بهترین راه برای حل مسئله هسته ایران است.
به گزارش مونیتورینگ اخبار خارجی خبرگزاری صدا و سیما، مجری شبکه ان بی سی نیوز از ماری هارف پرسید برخی خبرها از جمله خبر نشریه نیویورک تایمز از آن حکایت دارد که ایران با برخی شروطی که ماهها پذیرفته بود اکنون مخالفت می کند. واکنش وزارت خارجه آمریکا به این خبر چیست؟
ماری هارف گفت متاسفانه خبری که در نیویورک تایمز آمده صحت ندارد. روشن است ذخیره اورانیوم غنی شده ایران و اینکه این ذخیره چه سرنوشتی خواهد داشت و ایران چگونه باید از دست آن خلاص شود، بخشی کلیدی از توافق احتمالی است که تلاش می کنیم به آن برسیم. اما این حرف که ایران در بیست و چهار ساعت گذشته ، از برخی توافقات کنار کشیده است، اساسا درست نیست زیرا اصلا توافقی در این خصوص صورت نگرفته است. ما درباره چند روشی که آنها می توانند این کار را انجام دهند با آنها صحبت کرده ایم و منتظریم ببینیم آیا می توانیم در بیست و چهار ساعت آینده به توافق برسیم.
ماری هارف افزود همانطور که همیشه هم گفته ایم همه جزئیات در این توافق ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و در هم تنیده هستند. ما همچنین گفته ایم هیچ توافقی حاصل نمی شود مگر اینکه درباره همه چیز توافق شود. بنابراین درباره این مورد خاص که آیا ذخیره اورانیوم غنی شده به کشوری دیگر منتقل خواهد شد یا اینکه در داخل ایران رقیق خواهد شد، ما و ایران هنوز درباره آن حتی به صورت آزمایشی نیز به توافق نرسیده ایم. بنابراین این حرف که در بیست و چهار ساعت گذشته درباره این مسئله ایران توافق قبلی خود را بر هم زده است، اصلا صحت ندارد.
ماری هارف افزود روشهایی وجود دارد که ایران می تواند از دست این ذخیره خلاص شود. این یکی از بخشهای کلیدی برای اعمال یک یا دو سال زمان گریز هسته ای است. یک راه این است که ایران این ذخیره را به خارج منتقل کند و روش دیگر این است که آن را در داخل کشور خود رقیق کند همانطور که در چارچوب طرح مشترک اقدام ایران این کار را می کرده است. بنابراین ما با ایرانیها درباره اینکه این روشها چگونه می تواند باشد و در عمل چگونه خواهد شد، صحبت کرده ایم اما تا زمانی که توافق حاصل نشده ، نمی توانیم چیزی را فرض کنیم. به نظر من این روش درستی در این مذاکرات است.
مجری پرسید آیا اگر با خارج کردن اورانیوم غنی شده خود به خارج تا نیمه شب سه شنبه مخالفت کند، آیا فکر می کنیم هنوز می تواند توافقی حاصل شود؟
ماری هارف گفت قطعا این امکان وجود دارد. آنچه درباره ذخیره اورانیوم مهم است، این است که ما از دست آن خلاص شویم زیرا این کار بخشی از روند کلی تری است که ما را به زمان یکساله گریز هسته ای می رساند. بخشی از این روند شمار سانتریفوژها، بخشی دیگر از آن کارهایی است که ایران می تواند در تحقیق و توسعه انجام دهد. بنابراین فرمولی وجود دارد که براساس آن از انواع راههای مختلف بتوانیم به اهدافمان برسیم. البته ما نمی دانیم آیا به توافق خواهیم رسید و آیا می توانیم این مسائل را در بیست و چهار ساعت آینده حل کنیم اما قطعا می توانیم این کار را بکنیم.
ماری هارف درباره ماهیت توافق احتمالی و احتمال اینکه کنگره بخواهد با تصویب تحریمهای جدید به کل روند گفتگوها را به شکست بکشاند گفت رئیس جمهور و وزیر خارجه آمریکا خیلی روشن گفته اند که پایان ماه مارس ضرب الاجلی واقعی است و گزینه هایی که ایران باید انتخاب کند با طولانی تر شدن این زمان آسانتر نخواهد شد. بنابراین ما خیلی شفاف و روشن گفته ایم که توافقی بد را نمی پذیریم و در عین حال نمی دانیم آیا در بیست و چهار ساعت آینده می توانیم به این توافق برسیم. روشن است که ما می دانیم کنگره نباید در زمانی که ما مذاکره می کنیم، اقدامی کند و باید اجازه دهد مذاکره کنندگان ما بتوانند کار خود را انجام دهند. اما اگر ایران، بدون توجه به اقدامات کنگره ، می تواند تصمیماتی را که لازم است اتخاذ کند ما می توانیم در اینجا به توافق برسیم و ما تلاش می کنیم ببینیم آیا چنین اتفاقی می تواند بیفتد.
ماری هارف درباره احتمال تمدید مهلت مذاکرات گفت اگر ما نتوانیم تا پایان سی و یکم مارس به توافق برسیم که گفته ایم ضرب الاجلی واقعی و جدی است، باید ببینیم در چه شرایطی هستیم و باید ببینیم مسیر پیش رو چگونه خواهد بود. ما از سپتامبر دوهزار و سیزده سرگرم گفتگو بوده ایم. واقعا فکر نمی کنم اگر بیشتر از این صبر کنیم، تصمیم گیری راحت تر شود. بنابراین باید ببینیم آیا ایران تمایل دارد توافق انجام شود. ما روی میز پیشنهادهایی را قرار داده ایم که در واقع برای تامین خواسته های اساسی ماست که باید برای آنها قابل قبول باشد اگر می گویند که برنامه آنها صرفا برای مقاصد صلح آمیز است. ما نمی دانیم آیا می توانیم به جواب بله برسیم یا خیر. در هر حال ما فعلا روی بیست و چهار ساعت آینده تمرکز کرده ایم. این فرصت بسیار حیاتی است. ما باید ببینیم چه کار می توانیم انجام دهیم. اگر بتوانیم به توافق برسیم، دیگر وزرای پنج به علاوه یک نیز اینجا حضور دارند. اگر ما نتوانیم به توافق برسیم، نگاهی سختگیرانه تر به آنچه در آینده اتفاق می افتد، خواهیم داشت. ما می دانیم که دیپلماسی بهترین راه برای حل این مسئله است. در واقع پایدارترین روش است که بیشترین شفافیت را ایجاد می کند که همه معتقدند که این روش خوب است. اما اگر نتوانیم این مسئله را از طریق دیپلماتیک حل کنیم گزینه های دیگری هم وجود دارد و باید ببینیم شرایط چیست.
00:05:45.14