شناسهٔ خبر: 43016313 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: راه دانا | لینک خبر

معمای چند مجهولی همسایگان

قره‌باغِ مظلوم و آغاز مجدد درگیری/ نقشی که دولت ایران باید بازی کند!

صرف نظر از معادلات بین‌المللی، راهبردی و تاکتیکی جنگ قره‌باغ، به نظر می‌رسد که صحنه روایتی، گفتمانی و اعتقادیِ این درگیری نیابت پیدا کرده و پیچیده شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از آناج، صبح امروز آتش بس میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان باردیگر نقض شد و صحنه درگیری در منطقه قره‌باغ آغاز گردید. به طوریکه اهالی جدار مرزی ایران و دو کشور همسایه با صدای توپ و خمپاره و کاتیوشا از خانه‌ها بیرون آمدند.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان، در اطلاعیه‌ای این درگیری را ضدحمله گسترده عنوان کرده و نوشت: به منظور جلوگیری از فعالیت رزمی نیروهای مسلح ارمنستان، برای تأمین امنیت مردم غیرنظامی، فرماندهی ارتش آذربایجان تصمیم گرفته است ضد حمله را در کل جبهه آغاز کند.

وزیر دفاع دولت علی‌اف همچنین از انهدام ۱۲ سامانه موشکی ضد هوایی و یک بالگرد جنگی ارمنستان توسط نیروهای آذربایجان خبرداده است.

متعاقبا رسانه‌های ارمنی دست بکار شده و اطلاعات دریافتی از موفقیت ارتش ارمنستان را مخابره کردند. روایت رسانه‌های ارمنی از اسقاط دو بالگرد و سه پهپاد متعلق به جمهوری آذربایجان حکایت می‌کند.

رئیس جمهور آذربایجان و نخست وزیر ارمستان و همچنین رئیس جمهور خودخوانده منطقه قره‌باغ مهمترین واکنش دهندگان به این درگیری بودند.

الهام علی‌اف در یک سخنرانی کوتاه از انهدام خودروها و امکانات نظامی ارمنستان خبرداد و گفت: هدف ارمنستان از این درگیری متوقف کردن مذاکرات است. ارمنستان کشور اشغالگری است و ما قره‌باغ را متعلق به آذربایجان می‌دانیم.

در ادامه پاشینیان نخست وزیر ارمنستان از اعلام وضعیت جنگی در ارمنستان خبر داد و نوشت: برای دفاع از میهن مقدسمان آماده است. همچنین رئیس جمهور خودخوانده قره‌باغ برای دفاع از خود اعلان بسیج عمومی کرده است.

اینها گزارش کوتاهی بود از صحنه درگیری میان دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان. اما این نزاع پشت صحنه‌ای هم دارد. رسانه‌های طرفدار این دو کشور و همچنین عناصر بین‌المللی درحال تکاپو هستند.

وزارت خارجه ترکیه در اطلاعیه‌ای نوشت: آذربایجان هر طوری که بخواهد از آن حمایت می کنیم. وزارت خارجه روسیه هم از ارمنستان و آذربایجان خواست سریعا دست از تهاجم برداشته و سر میز مذاکره حاضر شوند.

جباروف سناتور روسی طرفین را به استفاده از مکانیزم های گروه مینسک در سازمان امنیت و همکاری اروپا فراخواند و گفت هیچ مشکلی در این منطقه نباید به درگیری نظامی بکشد.

شبکه‌های اجتماعی و کانال‌های خبری طرفدار هر دو کشور به صحنه منازعه با یکدیگر تبدیل شده و روایت‌های متعدد و ضدونقیضی از پشت‌پرده‌های جنگ مخابره می‌گردد.

برگزاری رزمایش‌های مشترک میان دو کشور ترکیه و آذربایجان در ماه‌های اخیر نشان ‌داد که الهام به پشتوانه اردوغان درصدد برنامه‌ریزی برای ضدحمله گسترده است.

اما آنچه که در حملات اخیر تعجب‌ شاهدان و رسانه‌ها را برانگیخته، انتشار اخبار ضدونقیضی است که در آن از حضور نظامیان ارتش آزاد سوریه و تکفیری‌ها در باکو روایت می‌شود.

جریانات افراطی طرفدار ارمنستان با استمساک قراردادن به این روایت مدعی‌اند: توسل علی‌اف و اردوغان به تکفیری‌های سلفی، سند محکمی بر حقانیت ارمنستان است! در مقابل گروه‌های تندرو و افراطی ترک، ادعاها و اخباری مبنی بر حضور شاخه نظامی پ.ک.ک برای حمایت از ارمنستان منتشر می‌کنند.

صرف نظر از معادلات بین‌المللی، راهبردی و تاکتیکی جنگ قره‌باغ، به نظر می‌رسد که صحنه روایتی، گفتمانی و اعتقادیِ این درگیری نیابت پیدا کرده و پیچیده شده است.

برخی از تحلیلگران حوزه قفقاز و آناتولی معتقدند، اگر جمهوری اسلامی، نقش موثر خود را در ثبات و امنیت قفقاز و همچنین در آزادسازی قره‌باغ ایفا نکند، دیگر مهره‌های بین‌المللی از فرصت استفاده کرده و ظرفیت‌های اقتصادی و فرهنگی این منطقه به نفع آنها روانه خواهد شد. همچنانیکه ممکن است شعار "قره‌باغ؛ خاک اسلام" ارزانی روایت‌های مخدوش گردد.

انتهای پیام/