شناسهٔ خبر: 4285601 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

سی‌ان‌ان: مذاکرات به مرحله حساسی رسیده‌ است

سی‌ان‌ان از قول یک یک دیپلمات ارشد ناشناس آمریکایی نوشت: «ایرانی‌ها در موضوعات مهم (در مذاکرات هسته‌ای) بسیار سرسخت هستند».

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا و به نقل از سی‌ان‌ان، یک دیپلمات آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، به شبکه سی‌ان‌ان گفت که هیات مذاکره ایران در گفت‌و‌گوهای هسته‌ای در «موضوعات مهم» بسیار سرسخت هستند.

سی‌ان‌ان می‌نویسد مذاکرات هسته‌ای لوزان روز شنبه (دیروز) با حضور وزرای خارجه فرانسه و آلمان شکل جدی‌تری به خود گرفته و وزیر امور خارجه چین و وزیر امور خارجه روسیه هم امروز خود را به سوئیس می‌رسانند.

این دیپلمات ناشناس در مصاحبه با سی‌ان‌ان مدعی شد: «‌ما دیروز مذاکرات سختی داشتیم اما آنها ( ایرانی ها) از مواضع خود کوتاه نیامده‌اند. شرایط سختی است. ما به نقطه‌ای رسیده‌ایم که ایرانی‌ها باید تصمیم بگیرند که آیا آنها خواهان توافق هستند یا نه».

از سوی دیگر یک دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه آمریکا که از وی نیز نامی برده نشده است، درباره مذاکرات هسته‌ای گفت: «کار جدی اما سخت ادامه دارد. ما انتظار داریم سرعت (گفت‌وگوها) تشدید و فشرده شود و در همان زمان این موضوع را که آیا یک فهم (تفاهم مشترک) امکانپذیر است یا نه، ارزیابی می‌کنیم».

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، روز شنبه گفت که رسیدن به توافق نهایی «به این بستگی دارد که آنها (1+5) بین فشار و به کار گرفتن اراده سیاسی، کدام را انتخاب کنند».

سه شنبه این هفته، (11 فروردین، 31 مارس) به عنوان آخرین مهلت طرف‌های مذاکره برای رسیدن به تفاهم سیاسی که زیربنای توافق جامع خواهد بود، تعیین شده است.

«کلسی داونپورت»، از انجمن کنترل تسلیحات در آمریکا، با بیان اینکه به نظر می‌رسد مذاکرات فشرده و پیاپی برنامه اتمی ایران تا به حال پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته است، می‌گوید: «تنها دو شکاف بزرگ باقی مانده است که دو طرف باید تا آخر ماه مارس از بین ببرند و به نظر من قطعاً چنین چیزی اتفاق خواهد افتاد».

خانم داونپورت می‌افزاید که این دو شکاف اصلی مربوط به تعداد سانتریفیوژهای ایران و زمانبندی، یعنی کندی یا سرعت لغو تحریم‌های بین‌المللی بر ایران است. ایران می‌گوید به محض توافق، همه تحریم‌ها باید لغو شود، در حالی که به باور اعضای گروه ۵+۱ با توجه به مشکلاتی که تا کنون در زمینه اعمال تحریم‌ها با چین و روسیه وجود داشته است و حق وتوی آنها در شورای امنیت سازمان ملل متحد، در صورت لغو کل تحریم‌ها، چنانچه در آینده تخلفی از ایران سر بزند، برای اعمال دوباره آنها به مشکل روبه‌رو خواهند شد.

مخالفان توافق با ایران، از جمله، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و برخی از اعضای کنگره آمریکا نیز می‌گویند، مذاکرات خیلی سریع و با شتابزدگی انجام می‌گیرد. آنها معتقدند که چنین توافقی قادر به کنترل دائمی برنامه اتمی ایران نیست، ولی با لغو تحریم‌ها، دست ایران برای کمک به تشکل‌های افراطی در خاورمیانه باز می‌شود.

اما «کلسی داونپورت» در این زمینه می‌گوید که توافقی که احتمالا صورت می‌گیرد، حتماً «بی‌عیب و نقص» نخواهد بود، اما حداقل ایران را از تولید بمب اتمی دور می‌کند.

«آلن ایر» سخنگوی فارسی زبان وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز روز جمعه در مصاحبه‌ای گفت: «هنوز تا رسیدن به نتیجه مطلوب فاصله است؛ اما تلاش می‌کنیم به یک چارچوب یا یک تفاهم سیاسی قبل از پایان ضرب الاجل (پایان ماه مارس) برسیم، که بر پایه آن بر سر تمام عناصر اصلی یک توافق جامع به توافق مشترک خواهیم رسید».