شناسهٔ خبر: 42838376 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

ستاره صبح نوسان بازارها را در شهریور بررسی می‌کند

سکه سود ده‌ترین؛ بورس زیان ده‌ترین بازار مالی

اشاره: نوسان در بازار مالی شهریورماه نفس بازار بورس را که در جهت تولید و حمایت از شرکت‌های تولیدی داخلی است گرفت. تا آنجا که علیرغم اعلام حمایت دولت و مجلس از سرمایه‌گذاران بورس و ارائه راهکارهای مختلف از سوی دولت و مجلس تاکنون بی‌نتیجه مانده است، بورس با افت ۹.۲ درصد زیان ده‌ترین بازار مالی شهریور بود. از سوی دیگر سکه در شهریورماه با ۲۱.۷ درصد افزایش سو ده‌ترین بازار مالی بود. سرمایه‌گذاران بازار طلا نیز طی ماه گذشته ۱۷ درصد سود کردند. همچنین بازدهی بازار ارز در شهریور مثبت بود به‌طوری‌که نرخ دلار ۱۷.۷ و یورو ۱۸.۷ درصد افزایش یافت. کارشناسان اقتصادی معتقدند که به دلیل تنش‌های سیاسی بین ایران و آمریکا از سال 97 تاکنون و مشکلاتی که تحریم برای اقتصاد کشور ایجاد کرده است عوامل نوسان در بازار ارز شده است. در ادامه نظرات دو کارشناس اقتصادی را دراین‌باره می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

ستاره صبح-

نوسانات ارز نتیجه تحریم‌های امریکا علیه ایران است
یک کارشناس اقتصادی معتقد است به هم ریختن عرضه و تقاضا ناشی از اعمال تحریم‌های ایالات‌متحده بوده است. به همین دلیل دولت اگر کمبودی هم داشته باشد ناشی از فشار تحریم‌هاست و نه عملکرد نهادهای دولتی. هادی حق‌شناس، کارشناس امور اقتصادی، به خبر آنلاین گفت: هر بازاری ازجمله بازار ارز از دو بخش اصلی تشکیل می‌شود؛ عرضه و تقاضا. این دو بخش به‌گونه‌ای با یکدیگر ارتباط دارند که اگر سمت عرضه با اخلال مواجه شود، بخش تقاضا نیز از گزند آن در امان نمی‌ماند. بازار ارز سال‌ها با درآمدهای نفتی و ارز حاصل از صادرات غیرنفتی تأمین‌کننده بازار کشور بوده ولی با اعمال تحریم‌ها نتیجه به‌دست‌آمده اخلال در این بازارهاست. وی تصریح کرد: از سوی دیگر تا قبل از سال ۹۷ و به‌جز سال‌های ۹۱ و ۹۲ عملاً تجارت خارجی کشور در بدترین حالت بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار بوده است. حال‌آنکه در شرایطی چون سال ۹۰ این به بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار هم رسید. به‌بیان‌دیگر هاضمه اقتصاد ایران با تجارت بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار در دهه ۹۰ عادت کرده است. حال به هر دلیلی، در اینجا تحریم‌های ظالمانه، درآمدهای نفتی به صفر نزدیک شده و صادرات غیرنفتی هم به دلیل کرونا با بسته شدن مرزها و مشکل در بازگرداندن ارز حاصل از صادرات مواجه است.

تبعات انقباض اقتصادی
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: وقتی عمق ماجرا را بررسی کنیم می‌بینیم در پنج‌ماهه نخست امسال کل حجم تجارت خارجی ما ۲۴ میلیارد دلار بوده حال‌آنکه این رقم در مدت مشابه سال ۹۰ بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که وقتی یک اقتصاد به رقم صادرات و وارداتی عادت کرد انقباض اقتصادی قطعاً عوارضی به همراه خواهد داشت. ازجمله این عوارض نوسانات ارزی، نرخ تورم بیش از ۳۰ درصد، بیکاری دورقمی و رکود اقتصادی است. او در پاسخ به نقش دولت گفت: اگر این واقعیات اقتصادی را در نظر نگیریم آنگاه تصور می‌شود نوسانات تقصیر یک مقام مسئول یا نهاد تصمیم گیر است. گرچه از این نوسانات برخی سوداگران بهره‌های بزرگی می‌برند اما اصل مسئله این است که امروز بخش عمده تجارت خارجی ما که منشأ ارزی دارد با شکل نگرفتن صادرات دچار مشکلات عدیده شده است. این نماینده اسبق مجلس تصریح کرد: در مقابل کاهش صادرات، واردات نیز دچار مشکل می‌شود و اخلال در دو سمت عرضه و تقاضا شدت گرفته است که نتیجه این نیز نوسانات ارزی است. به این اعتبار من حداقل دولت را مسبب مشکلات امروز کشور نمی‌دانم. این نوسانات مطلوب نیست ولی واقعی است و دلایلش هم آشکار است. درآمدهای نفتی اکنون نزدیک به صفر است اما مبادلات تجاری نیز به‌اندازه نیازهای کشور نیست. استاندار گلستان تأکید کرد: مالک اصلی ارز ایران درآمدهای نفتی بوده که اکنون در حداقل ممکن است. به این اعتبار باور دارم دولت دست به فروش ارز نمی‌زند زیرا چنین اقدامی با خود تبعاتی به همراه می‌آورد که به‌مراتب بیش از فواید آن است.

امیدی به افزایش شاخص بورس در کوتاه‌مدت نیست
عضو شورای عالی بورس اظهار داشت: امید جدی عمومی به افزایش شاخص در کوتاه‌مدت وجود ندارد و کسانی که سه ماه پیش می‌گفتند شاخص تا ۳ میلیون واحد بالا می‌رود، امروز می‌گویند در همین اعداد باید خارج شویم و ممکن است اصلاح و ریزش طولانی‌تری در پیش باشد.سعید اسلامی درباره وضعیت بازار سرمایه و دلایل ریزش‌های چند روز گذشته اظهار داشت که اظهارنظر درباره وضعیت بازار پیچیده است، به‌طورقطع بخشی از ریزش‌ها به دلیل جو روانی حاکم در بازار است اما این ریزش تنها یک دلیل ندارد و برای بروز شرایط حال حاضر دلایلی را می‌توان ذکر کرد.وی ادامه داد: به نظر می‌رسد موضع ایران در نظام بین‌المللی کمی در این شرایط بازار اثرگذار بوده اگرچه معتقدم بخش بزرگی از این موضوع به لحاظ بنیادی در بازار هضم شده بود اما می‌تواند تأثیر روانی در محدوده‌های زمانی داشته باشد. موضوع اثرگذار دیگر رسیدن به موعد مسائل حسابرسی و حسابداری کارگزاری‌ها در پایان شهریور است که عملاً اعتبارات را محدود می‌کند. ارزش دلار هم می‌تواند در بازار تأثیر داشته باشد اما به نظر می‌رسد که بازار نسبت به برخی اخبار دیر و نسبت به اخباری هم زودتر واکنش نشان می‌دهد یعنی اگر قیمت دلار در روزهای آینده همچنان صعودی باشد ممکن است که اثر جبران‌کننده آن در بازارها فعال شود.وی بابیان اینکه معتقدم در حال حاضر در بازار سهم‌های ارزنده هم وجود دارد و همچنان برخی از سهم‌ها گران هستند، ادامه داد: یکی از دلایل افت سهام برخی از شرکت‌ها قفل‌شدگی نماد شرکت‌های دیگر است چراکه عده‌ای که به نقدینگی نیاز دارند و نمی‌توانند نمادهای مسدود را بفروشند، نقدینگی خود را با فروش سایر نمادها تأمین می‌کنند که این باعث کاهش قیمت سهام آن‌ها می‌شود.
اسلامی در پاسخ به این سؤال که آیا قیمت‌ها در حال حاضر به کف رسیده‌ است، گفت: معتقدم بازار همچنان دارای سهم‌های گران و ارزنده است با افت قیمت، سهام برخی از شرکت‌ها ارزنده محسوب می‌شوند البته تمام این موضوعات وابسته به شرایط اقتصاد کلان است. اینکه مردم منتظر افزایش نرخ دلار هستند تا بازار برگردد، خبر خوبی نیست. بنابراین مفهوم خبرهای خوب در اقتصاد معادل خبرهای خوب در بازار سرمایه نیست و این ریسک زیاد بازار سرمایه را نشان می‌دهد.

نظر شما