شفقنا- وزیرخارجه کشورمان در روز یکشبنه با همتایان آمریکایی، چینی، انگلیسی و روس خود دیدار خواهد کرد.
پنجمین روز رایزنیهای هستهای در لوزان ساعت ۸ صبح یکشنبه به وقت محلی(۱۰:۳۰ به وقت تهران) با دیدار محمدجواد ظریف و جان کری وزرای خارجه ایران و آمریکا آغاز میشود.
وانگ یی وزیر خارجه چین هم که یکشنبه وارد لوزان میشود نیز قرار است ساعت ۱۰:۴۵ صبح با وزیر خارجه کشوزمان دیدار کند.
ساعت ۱۴ نیز فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس با محمد جواد ظریف دیدار و گفتوگو خواهد داشت.
همچنین سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه هم ساعت ۵ عصر فردا وارد لوزان خواهد شد اما هنوز زمان دیدار وی با همتای ایرانیش مشخص نشده است.
تشریح نشست وزاری خارجه آلمان و فرانسه از زبان ظریف
وزیر امور خارجه کشورمان پس از پایان مذاکرات با همتایان آلمانی و فرانسوی خود به تشریح آخرین وضعیت گفتگوهای هسته ای پرداخت.
به گزارش منابع خبری، محمد جواد ظریف پس از پایان دیدارهای جداگانه اش با وزرای خارجه آلمان و فرانسه در پاسخ به سوالی درباره دیدار با فابیوس و اشتاین مایر عنوان کرد: بحثهای بسیار خوبی هم با وزیر خارجه فرانسه و هم آلمان داشتیم.
وی افزود: فکر می کنم با توجه به اینکه دوستان از آلمان و فرانسه مایلند که نقش بسیار مستقیمی هم در راهحل و هم در آینده روابط ایفا کنند نکات بسیار خوبی مطرح شد که چگونه میتوان کار را پیش برد و مشکلات را حل کرد.
وزیر خارجه کشورمان گفت: فکر میکنم اکنون فهم بهتری از موضوعات داریم و فکر می کنم با یک تفاهم مشترک بتوانیم به سمت راهحل برویم.
ظریف اضافه کرد: ما همیشه گفتهایم با اراده سیاسی امکان رسیدن به راهحل وجود دارد. من از دو ملاقاتی که با وزرای خارجه آلمان و فرانسه داشتم احساس میکنم طرف مقابل نیز با همین علاقه وارد موضوع شده است.
وی ملاقاتهایش با وزرای خارجه فرانسه و آلمان را خوب خواند و افزود: ما همه موضوعاتی که نیاز به حل شدن دارد را مورد بحث قرار دادیم و فکر میکنم پیشرفت داشتیم و به سمت جلو حرکت میکنیم. فکر میکنم میتوانیم پیشرفت مورد نیاز را برای حل موضوعات داشته باشیم تا بتوانیم آنها را به عنوان متن توافقنامه جامع مکتوب کنیم.
ظریف عنوان کرد: نشانهها حاکی از آن است که میتوانیم به جلو حرکت کنیم. ایران با اراده سیاسی وارد مذاکرات شده و طرف مقابل نیز باید این اراده را از خود نشان دهد. طرف مقابل متوجه شده که تحریم، فشار و توافق با هم امکانپذیر نیست.
وی گفت:فکر میکنم میتوانیم پیشرفت داشته باشیم،فرانسه و آلمان جدی هستند و امیدوارم طرفهای مذاکره کننده ما نیز این تصمیم سیاسی را بگیرند.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در هتل بوقیواژ پالاس با لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه دیدار کرد.
فابیوس ساعتی پیش وارد لوزان شد و با وزیر امور خارجه آمریکا دیدار کرد.
وی در بدو ورود در جمع خبرنگاران در مقابل هتل محل مذاکرات در اظهاراتی تکراری گفت: ایران می تواند غنی سازی صلح آمیز داشته باشد اما نمی تواند بمب هسته ای داشته باشد!
توییت ظریف: منتظریم طرف مقابل آمادگی نشان دهد
محمد جواد ظریف در صفحه توییتر خود گفت منتظر است طرف های مقابل مذاکره ازخود آمادگی توافق خوب را نشان دهد.
ظریف در توییتر خود دقایقی بعد از دیدار با لوران فابیوس نوشت: در مذاکرات هر دو طرف باید انعطاف پذیری از خود نشان دهند. ما آ ن را داریم و آماده یک توافق خوب برای همه هستم. منتظریم طرف های مقابل امادگی نشان دهد.
فابیوس: در حال تلاشیم
لوران فابيوس، وزير امور خارجه فرانسه پس از ديدار با محمد جواد ظريف در پاسخ به اين سئوال كه آيا ديدار خوبي داشته ايد، گفت: تلاش مي كنيم به جلو رويم.
احتمال دستیابی به توافق 2 یا 3 صفحه ای
بنا بر اعلام منابع آگاه غربی، ایران و کشورهای ۱+۵ در حال دستیابی به توافقی ۲ یا ۳ صفحه ای هستند که احتمالا تنها به صورت شفاهی مورد تایید طرفین مذاکره قرار خواهد گرفت.
به گزارش منابع خبری، ایران و قدرت های جهانی در حال دستیابی به توافقی ۲ یا ۳ صفحه ای هستند. انتظار می رود سند مذکور حاوی جزئیات دقیقی باشد و زمینه را برای رسیدن به توافقی بلند مدت فراهم کند.
رویترز در این زمینه نوشت: البته مقامات غربی و ایرانی آشنا با روند مذاکرات اظهار داشتند که هنوز در خصوص چارچوب مورد نظر به توافق کامل نرسیده اند و جزئیات کار همچنان در دست بررسی است.
یکی از موارد مورد بحث، لزوم انتشار سند ۲ تا ۳ صفحه ای مورد توافق بود که در نهایت مقرر شد این سند به اطلاع عموم برسد.
در صورت تایید طرفین، سند مذکور حاوی جزئیات دقیقی در باب تعداد و نوع سانتریفیوژهای غنی سازی اورانیوم، ابعاد ذخایر اورانیوم و نوع تحقیقات هسته ای ایران خواهد بود.
یکی از نکات کلیدی مورد بحث، تعیین مدت اعتبار توافق احتمالی است که پیش بینی می شود بیش از ۱۰ سال به طول بینجامد. علاوه بر این احتمال می رود با پایان اعتبار توافق انجام گرفته یک دوره زمانی ویژه برای رصد برنامه هسته ای ایران از سوی بازرسان سازمان ملل در نظر گرفته شود.
البته انتظار می رود سند مذکور که در خصوص امضای آن تردید وجود دارد تنها به صورت شفاهی مورد تایید طرفین مذاکره قرار بگیرد.
ایران و قدرت های جهانی در تلاش برای رسیدن به توافق اولیه تا پایان ماه مارس و تعیین چارچوبی هستند که بر مبنای آن مذاکرات را برای حصول توافق جامع تر در تاریخ ۳۰ ژوئن ادامه دهند.
یک مقام آمريکايي: موانعي در مذاکرات هسته اي به چشم مي خورد
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت موانعی بر سر راه مذاکرات هسته ای ایران به چشم می خورد.
این روزنامه در شماره امروز خود در اینترنت در گزارشی از لوزان سوئیس به قلم مایکل آر جوردن و متئو رزنبرگ نوشت:
یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا جمعه شب گفت مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران مشکل شده است و توافق اولیه ممکن نخواهد بود، مگر اینکه رهبری ایران در چند روز آینده «تصمیمات سختی» بگیرد.
این مقام گفت :«مذاکرات دو روز گذشته سخت و بسیار جدی بود. ما به نقطه ای از مذاکرات رسیده ایم که واقعا نیاز داریم ببینیم تصمیماتی گرفته می شود. ما در چند روز آینده خواهیم دید که آیا چنین چیزی واقعا امکان پذیر است یا خیر.»
این لحن جدی در ارزیابی این مقام آمریکایی با لحن ارزیابی چهارشنبه شب وی در گفتگو با خبرنگارانی که جان کری وزیر امور خارجه آمریکا را در سفر به سوئیس همراهی می کردند کاملا در تضاد بود. وی آن زمان گفته بود دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا «مسیر رو به جلویی» را می بیند که می تواند مذاکره کنندگان را قادر سازد تا سه شنبه به توافقی دست یابند.
این مقام آمریکایی هم جمعه و هم چهارشنبه تاکید کرده بود که بر اساس پروتکل معمول در گفتگو با خبرنگاران ، هویت وی ناشناس بماند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه با جان کری و دیگر مقامات آمریکایی از جمله ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا دیدار کرد.
آمریکا و ایران در تلاس بوده اند تا 31 مارس بر سر عنصر اصلی موافقت نامه نهایی به توافق برسند. به محض اینکه این گام برداشته شود، قرار است یک موافقت نامه جامع با ضمائم فنی مفصل تا پایان ماه ژوئن به دست آید.
مقامات آمریکایی سرسختانه از تشریح مسائل مورد مناقشه باقیمانده خودداری کرده اند. اما بر سر سرعت لغو تحریم های اقتصادی ایران و محدودیت هایی که در زمینه تحقیق و توسعه انواع پیشرفته سانتریفوژهای غنی سازی اعمال خواهد شد ، اختلافات اساسی وجود داشته است.
مقامات ایرانی مذاکره کنندگان سرسختی هستند اما این احتمال وجود دارد که با نزدیک شدن زمان پایان مهلت تا روز سه شنبه شکاف ها از میان برداشته شود. شرکای آمریکا در این مذاکرات از کشورهای انگلیس، فرانسه، آلمان ، روسیه و چین هستند.
برخی همتایان کری در مذاکرات تایید کرده اند که هنوز اختلافات اساسی باقی است. فیلیپ هاموند ، وزیر امور خارجه انگلیس جمعه در سفر به واشنگتن به خبرنگاران گفت :«(حصول توافق) مستلزم اقدام مهم ایرانی هاست.»
ظریف پس از گفتگوهای روز جمعه اش با کری از پیش بینی اینکه آیا تا قبل از پایان مهلت روز سه شنبه توافقی به دست خواهد آمد یا خیر، خوداری کرد. وی گفت :«ما فکر می کنیم توافق هنوز ممکن است، اما اینکه چه زمانی، موضوع دیگری است.»
یکی از مسائل مورد اختلاف شکل توافق اولیه ای است که قرار است تا پایان این ماه به دست آید. ایرانی ها تصریح کرده اند ترجیح می دهند این توافق به شکل یک تفاهم نامه کلی باشد و توافقی که قرار است تا پایان ماه ژوئن به دست آید به شکل یک موافقت نامه رسمی و تفصیلی باشد.
اما مقامات دولت آمریکا گفته اند توافقی که این ماه باید به دست آید باید دارای یک «بعد کمّی» باشد و محدودیت های معین باید اعلام شود تا کاخ سفید برای مقابله با هرگونه اقدام کنگره برای تصویب تحریم های جدید در موضع بهتری قرار بگیرد.
هاموند درباره این مسئله اذعان کرد توافقی که قرار است این ماه به دست آید ممکن است به شکل یک سند عمومی نباشد. وی گفت یک احتمال دیگر این است که ایران و شش قدرت جهان بیانیه های جداگانه ای منتشر کنند.
هاموند خطاب به گروه کوچکی از خبرنگاران در سفارت انگلیس در واشنگتن گفت :«ما پیش بینی می کنیم که بتوانیم روایتی ارائه دهیم. اما اینکه آیا این روایت مکتوب خواهد بود یا خیر، از نظر من مسئله مهمی نیست.»
وی افزود :«من فکر می کنم مسئله اصلی نیروی محرک است. این توافق در واقع به شکل یک بیانیه سیاسی یا شاید هم بیانیه های سیاسی خواهد بود.»
هاموند قرار است روزهای آخر هفته همراه با وزیران امور خارجه کشورهای دیگر حاضر در این مذاکرات به کری ملحق شود.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز پنجشنبه نامه ای خطاب به باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا و دیگر سران جهان ارسال کرد که بعدا در یک رشته پیام های خود در توییتر گفت در آن برنامه هسته ای ایران را کاملا صلح آمیز توصیف کرده و خواستار لغو سریع «همه تحریم های ظالمانه» شده بود.
مقام وزارت امور خارجه آمریکا برای تاکید بر جنبه مثبت نامه روحانی گفت :«اینکه رئیس جمهور روحانی نامه نوشته است امیدواریم نشانه این باشد که ایران آماده است برخی تصمیمات سخت را بگیرد که در تلاش برای رسیدن به توافق جامع ضروری خواهد بود.»
سی.ان.ان: احتمال توافق هسته ای تا سه شنبه
پایگاه اینترنتی شبکه خبری سی ان ان آمریکا به نقل از مذاکره کنندگان از احتمال انعقاد توافق هسته ای میان قدرت های جهان و جمهوری اسلامی ایران تا روز سه شنبه هفته جاری خبر داد.
به گزارش سی ان ان، اختلاف نظرهای مهم میان ایران و قدرت های بزرگ جهان بر سر برنامه هسته ای تهران که به سایت غنی سازی فردو مربوط می شود طی مذاکرات اخیر به حل و فصل نزدیک شده است.
بر اساس گزارش اخیر این شبکه خبری آمریکایی به نقل از یک دیپلمات بلندپایه غربی، در پیشنهادی که مطرح شده است ایران می تواند چند صد سانتریفیوژ داشته باشد اما این سانتریفیوژها باید فقط در موارد تحقیقات پزشکی هسته ای استفاده شوند.
سی ان ان افزود: هرچند ایران تاکنون این پیشنهاد را نپذیرفته است، اما همین واقعیت که تهران می تواند سایت فردو را فعال نگه دارد امتیاز بزرگی برای جمهوری اسلامی محسوب می شود.
این شبکه خبری آمریکایی ادامه داد: در ابتدای مذاکرات آمریکا و اسراییل تاکید می کردند که سایت زیرزمینی فردو که در مقابل هر گونه حمله هوایی مصون است، باید تعطیل شود اما با ادامه مذاکرات شاهد آن هستیم که اکنون سخن از تغییر کاربری این مکان به میان آمده است.
احتمال توافق بر سر این مساله که یکی از مهم ترین اختلاف نظرها در مذاکرات هسته ای بود موید خوشبینی مذاکره کنندگان بین المللی درباره رسیدن به توافق تا ضرب الاجل این گفت و گوها است.
یک مقام بلندپایه غربی پیشتر به خبرنگاران گفته بود که راه رسیدن به توافق اکنون در افق دید قرار گرفته و می توانیم بگوییم که این راه چگونه خواهد بود.
یکی دیگر از مقام های ارشد دولت های غربی حاضر در مذاکرات نیز پس از گفت و گوی چند روز قبل میان جان کری و محمد جواد ظریف ویران خارجه آمریکا و ایران، موکدا از احتمال به نتیجه رسیدن این مذاکرات خبر داده بود.
سی ان ان افزود: دیپلمات های همه طرف های شرکت کننده در مذاکرات هسته ای با استناد به پیشرفت های حاصل شده طی چند دور اخیر گفت و گوها اعلام کرده بودند که معتقدند سایر مسایل مرتبط با برنامه هسته ای ایران طی روزهای باقیمانده تا سه شنبه این هفته حل و فصل خواهد شد.
بر اساس گزارش سی ان ان، یک دیپلمات غربی گفت: کاملا مشخص است که درجهت درست در حال حرکتیم. احساس مثبتی داریم و به نظر می رسد آهسته آهسته به مقصدی که باید خواهیم رسید.
خبرگزاری رویترز نیز امروز به نقل از مسئولان مذاکره کننده در لوزان سوییس اعلام کرد که ایران و گروه 5+1 یک گام دیگر با تنظیم پیش نویس دو سه صفحه ای توافق هسته ای به حل مساله نزدیک شده اند.
قدرت های بزرگ جهان شامل آمریکا، چین، انگلیس، فرانسه و روسیه در اواسط سال 2013 مذاکره درباره برنامه صلح آمیز هسته ای ایران را آغاز کردند و در نوامبر (آبان/آذر) همان سال به توافقی موقت دست یافتند.
31 مارس مصادف با 11 فروردین ماه 1394 به عنوان ضرب الاجل توافق بر سر چارچوب کلی توافق هسته ای با جمهوری اسلامی ایران تعیین شده است.
گفت و گوها میان طرف های مذاکره در شهر لوزان سوییس در جریان است.
دیدار ظریف و اشتاین مایر
فرانک اشتاین مایر ظهر روز شنبه، به وقت محلی، برای دیدار با همتای آمریکایی و فرانسوی خود و کمک به مذاکرات وارد لوزان شد.
پیش از او لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه به مذاکرات پیوست. هنوز از زمان دقیق سفر فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس خبری منتشر نشده است اما منابع نزدیک به مذاکرات اعلام کردهاند که هاموند گفته است زمانی به مذاکرات میپیوندد که مذاکرات به نتیجهای مشخص برسد.
ایران و آمریکا برای ماههاست که در گفتوگوهای دوجانبه سعی بر حل اختلافنظرها و رسیدن به تفاهم مشترک دارند. دو طرف طبق اعلام قبلیشان قرار است مذاکرات را تا 11 فروردین (پایان ماه مارس) به نقطهای مشخص برسانند به نحوی که بتوان از ابتدای ماه آوریل نگارش متن نهایی توافق را آغاز کنند.
بر اساس اعلام منابع نزدیک به مذاکرات قرار است وزیر خارجه چین صبح یکشنبه و لاوروف عصر یکشنبه به لوزان بیایند.
وزیران امور خارجه فرانسه و آلمان سفرشان را به قزاقستان لغو کردند
خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد: 'لوران فابیوس' و 'فرانک والتر اشتاین مایر' وزیران امور خارجه فرانسه و آلمان به دلیل حضور در لوزان و شرکت در ادامه مذاکرات هسته ای، برنامه سفر خود را به قزاقستان لغو کردند.
به گزارش شفقنا، به نقل از ایرنا، پیشتر سخنگوی وزارت خارجه فرانسه اعلام کرده بود، فابیوس روز دوشنبه به همراه همتای آلمانی خود برای شرکت در نخستین کنفرانس منطقه ای سفارتخانه های منطقه ای فرانسه و آلمان به شهر آستانه پایتخت قزاقستان سفر می کند.
'جان کری' وزیر امور خارجه آمریکا که از مدت ها قبل برای شرکت در مراسم گرامیداشت یاد 'ادوارد کندی' سناتور دموکرات اعلام آمادگی کرده بود؛ با توجه به ادامه مذاکرات هسته ای با ایران، شرکت در این مراسم را لغو کرد.
ادوارد کندی یکی از متنفذترین سناتورهای دموکرات آمریکا که 47 سال سابقه حضور در مجلس سنا را داشت اوت 2009 و در سن 77 سالگی به دلیل تومور مغری درگذشت.
تصمیم کری برای ادامه حضور در لوزان سوییس و رایزنی با مذاکره کنندگان ایرانی و دیگر وزیران خارجه کشورهای عضو گروه 1+5 در حالی صورت می گیرد که طرفین پیش از این اعلام کرده بودند تا پایان ماه مارس (11 فروردین) قصد دارند چارچوب سیاسی توافق را تعیین کنند.
مذاکره کنندگان ایرانی از روز چهارشنبه پنجم فروردین ماه در لوزان سوییس به سر می برند. انتظار می رود این دور از گفت و گوها که به لوزان 2 معروف شده است، هفته جاری به پایان برسد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و جان کری همتای آمریکایی او چند دور مذاکره فشرده را با هدف رسیدن به توافق از صبح پنجشنبه (6 فروردین) پشت سر گذاشته اند. لوران فابیوس و فرانک والتر اشتاین مایر وزیران امور خارجه فرانسه و آلمان نیز ظهر دیروز به مذاکرات پیوستند و گفته می شود لوزان امروز میزبان وزیران امورخارجه روسیه، انگلیس و چین خواهد بود تا ترکیب وزیران خارجه کشورهای 1+5 در برابر ایران تکمیل شود و رایزنی ها ادامه یابد.
انتهای پیام
انتهای پیام
نظر شما