در جنگ نوامبر سال 2009 ميلادي حوثي ها بر 25 روستاي مرزي عربستان سعودي و 10 تانک در منطقه جازان واقع در جنوب غربي اين کشور در کمتر از 1 هفته مسلط شدند، در آن زمان عربستان مجبور شد براي بازپس گرفتن تانکهاي خود پول بپردازد.
علي شهاب تحليلگر مسائل راهبردي منطقه در مقالهاي در بخش عربي پايگاه خبري شبکه سي ان ان نوشت که تاريخچه طولاني درگيريها در يمن نشان ميدهد که در جنگ نوامبر سال 2009 ميلادي حوثي ها بر 25 روستاي مرزي عربستان سعودي و 10 تانک در منطقه جازان واقع در جنوب غربي اين کشور در کمتر از 1 هفته مسلط شدند، اين در حالي بود که در آن زمان نيروهاي سعودي حملهاي را بر ضد جنبش انصار الله در داخل يمن آغاز کرده بودند. در آن زمان عربستان مجبور شد براي بازپس گرفتن تانکهاي خود پول بپردازد.
آيا عربستان مي تواند حوثي ها را شکست دهد؟
ويژگيهاي شخصيتي مبارزان يمني نقش اساسي در ترسيم معادلههاي درگيري کنوني در يمن دارد، آن هم در برابر ضعف اساسي طرف مقابل که در نتيجه عوامل عديدهاي در ابعاد فردي و اجتماعي از جمله فقدان تجربههاي نظامي لازم و موقعيت مردم شناختي در داخل عربستان سعودي و مرزهاي اين کشور با يمن -که محل استقرار اسماعيلي ها است- به وجود آمده است.
در اينجا بايد به اين نکته توجه داشت که جنبش حوثي ها يک رويکرد گذرا در تاريخ منطقه نيست، ارزيابيها نشان ميدهد که 40 درصد از ساکنان يمن که بالغ بر 25 ميليون نفر جمعيت دارد وابسته به زيدي ها هستند که حوثي ها موقعيت ويژهاي در ميان آنها دارند. در نتيجه بسيج نظامي اين عده با در نظر گرفتن قدرت بالاي حوثي ها در بسيج مردمي در بستر خود بنا به مسائل اجتماعي و اعتقادي و همچنين حضور عناصر و جريانهاي محلي خسارت ديده از سياستهاي عربستان سعودي در يمن ميتواند دامنه مبارزات مردمي بر ضد تجاوز رياض را بيشتر کند.
شايد بتوان اعلام آماده باش عربستان سعودي براي 150 هزار نظامي اين رژيم در مرزهاي يمن را که رسانههاي عربستان اعلام کردهاند ، دليلي بر اطلاع رياض از اين پتانسيل قوي دانست. در مورد توانمنديهاي نظامي بايد گفت که مشخص است که جنگهاي 6 گانهاي که حوثي ها بر ضد دولت يمن انجام دادهاند، تجربه نظامي گستردهاي را در اختيار آنها قرار داده است. اين در حالي است که جريان مذکور در مبارزه با عناصر سعودي نيز تجربه دارند و حتي در سال 2009 ميلادي در نزديکي منطقه جازان تا عمق 30 کيلومتري خاک عربستان سعودي نيز پيشروي کردهاند.
توانمندي نظامي حوثي ها با در نظر گرفتن تسليحات تحت اختيار آنها نشان ميدهد اين گروه قادر به ورود در دو نوع جنگ نظامي و چريکي هستند. ازآنجا که نميتوان تحولات امروز يمن را از اوضاع کنوني منطقه جدا کرد، مداخله مستقيم عربستان بر ضد حوثي ها، منطقه را به دور تازه اي از درگيريها خواهد کشاند، طبيعي است که چنين درگيريهايي مايه کشمکشهاي منطقهاي شود، همانطور که در تمامي پروندههاي منطقه اين موضوع قابل مشاهده است.
ازآنجا که موقعيت يمن بر اساس پتانسيل ويژه و استراتژيک و قرار گرفتن در سواحل درياي سرخ مورد توجه دولتهاي منطقهاي و جهاني بوده است، کسي که در درگيري يمن پيروز شوند، به صورت عملي کنترل گذرگاهي که نفت درياي سرخ را از طريق گذرگاههاي دريايي اقيانوس هند به آسيا ميرساند، در اختيار خواهد داشت.
پيشروي حوثي ها به سمت صنعا پايتخت يمن و مناطق ديگر اين کشور که چند ماه پيش صورت گرفت، قابل پيشبيني بود، به ويژه اينکه سياستهاي عربستان سعودي در يمن، به تدريج و همراه با از دست دادن برگههاي قدرت رياض در چندين کشور منطقهاي خصومتهايي را در اين کشور ايجاد کرد، اين موضوع باعث شد امکان مهار حوثي ها در شرايط کنوني براي رياض وجود نداشته باشد.در وهله اول به نظر ميرسد که حمله هوايي عربستان سعودي در تحقق پيروزي تبليغاتي و سطحي در مرحله تأثير گذاري سايتهاي اجتماعي موفق بوده است، اما تغيير موازنه هاي قدرت ميداني لازم مي کند که درگيري زميني نيز آغاز شود، درگيري که تجربههاي تاريخي و جغرافيايي حکايت از آن دارد که هرگز به نفع عربستان سعودي نخواهد بود.
*مشرق