شناسهٔ خبر: 4277917 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

القدس العربي: پيمان دفاع عربي مشترک براي قضيه فلسطين چه کرده است؟

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/01/08
روزنامه القدس العربی نوشت پیمان دفاع عربی مشترک برای حمایت از فلسطینیان چه کرده است ؟
روزنامه القدس العربی چاپ لندن در سرمقاله امروز خود تحت عنوان « مداخله نظامی در یمن » نوشت مداخله نظامی ده کشور عربی به رهبری عربستان در یمن در دستور کار نشست عربی قرار دارد که در شرم شیخ برگزار شده است. با وجودی که اکثر کشورهای عربی حمایت خود را از این مداخله اعلام خواهند کرد ولی کشورهائی همچون عراق اصرار دارند که در بیانیه پایانی این نشست ،‌ به صراحت با این اقدام مخالفت شود. در حالی که پیش بینی می شود کشورهای عربی همچون الجزایر و لبنان درباره این مداخله ملاحظاتی داشته باشند برخی کشورها همچون کشور عمان در نشست روز پنج شنبه وزیران کشورهای عربی ملاحظاتی را داشته اند که ممکن است در بیانیه پایانی منعکس نشود. القدس العربی می افزاید بسیاری از این مداخله به این خاطر حمایت می کنند که به مرحله رکود تحرکات عربی خاتمه داده است و صفحه جدیدی برای این تحرکات باز کرده است. برخی هم معتقدند این مداخله به نوعی با ایران موازنه راهبردی ایجاد کرده است. با همه اینها برخی از ناظران سیاسی معتقدند حملات هوائی نمی تواند بحران یمن را یکسره کند و ممکن است این مداخله درگیریهای داخلی این کشور را طولانی تر هم بکند و در عین حال زمینه برای مانور منطقه ای ایران که توان واکنشش را از دست نداده است فراهم شود.
القدس العربی با اشاره به اینکه مدرکی دال بر این که مصر به جز ارسال کشتیهای جنگی به سوی باب المندب در حملات هوائی مشارکت داشته است وجود ندارد می افزاید اکنون جای این سوال است که با قطعی شدن جنگ زمینی در یمن آیا کشورهای ائتلاف عربی و به ویژه عربستان و مصر این آمادگی را دارند که وارد «جنگهای خیابانی » با شبه نظامیانی شوند که منطقه جنگ را به خوبی می شناسند؟ آیا عبد الفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر می تواند از شورای دفاع ملی که تنها مرجع تصمیم گیری برای جنگ است چنین اجازه ای را کسب کند به ویژه که ارتش مصر در یمن در سال هزار و نهصدو شصت و دو خسارتهای سنگینی متحمل شده است؟
القدس العربی می افزاید واقعیت آن است که طبق برخی گزارشها ،‌مداخله مصر در حد ارسال کشتی جنگی خواهد بود تا امنیت باب المندب حفظ شود چون امنیت این تنگه برای حمایت از امنیت ملی مصر و تجارت بین المللی حیاتی است .به دیگر سخن ،‌ شتاب زدگی عربستان در اعلام مشارکت مصر در این مداخله ، اقدامی سیاسی و رسانه ای بوده است و هدفش عمق بخشیدن عربی به این مداخله و ایجاد سرپوش معنوی بوده است . با همه اینها باید گفت در مسیر مداخله نظامی محدودیتهائی برای همگان وجود دارد و در نهایت باید در کنار آن کانالهای موازی دیپلماتیک ایجاد شود .
القدس العربی می افزاید اگر « پیمان دفاع عربی مشترک » که بنا به گفته دبیر کل اتحادیه عرب ائتلاف در این مداخله نظامی به آن استناد کرده و این پیمان همچنان به قوت خود باقی است جای این پرسش است که این پیمان درطول هفتاد سال عمر اتحادیه عرب کجا بوده است و چرا برای نجات آن چه که از فلسطین باقی مانده است و یا حمایت از عراقیها و دیگر کشورهای عربی اجرائی نشده است؟ واقعیت آن است که مواضع اتحادیه عرب برای حفظ آبرویش اتخاذ می شود چون ائتلاف عربی ایجاد شده صرفا برای اجرای ماموریتی خاص آن هم در یک کشور خاص تشکیل شده است و هیچ ارتباطی به نیروی عربی مشترک که بیانیه وزرای امورخارجه عربی به آن اشاره کرده است ندارد و اگر این مداخله نظامی واقعا نتیجه تلاشهای اتحادیه عرب باشد به این معنی است که خون یمنیها رنگین تر از خون سایر اعرابی است که در سایر کشورهای عربی ریخته می شود؟ در پایان باید گفت مداخله نظامی ،‌نقشه ائتلافها و موازنه های منطقه ای را شبیه به شنهای روان ( سست ) می کند و منطقه وارد مسیری نامشخص و بی پایان می شود.

http://www.alquds.co.uk/?p=317544