صاحبخبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/01/07
مقاله نویس روزنامه القدس العربی نوشت: این تناقض را چگونه می توان حل کرد: آمریکا به تهران در تکریت کمک می کند و عربستان سعودی تهران را در صنعا هدف قرار می دهد!
ابراهیم درویش در مقاله ای که امروز در پایگاه اینترنتی این روزنامه منتشر کرده است نوشت: آیا کشورهای شورای همکاری خلیج فارس می توانند یمن را نجات دهند؟ این کشور از زمان ورود گروه الحوثی به صنعا در سپتامبر 2014 در هرج و مرج و مشکلات امنیتی قرار گرفته است.
شاید هم حملات هوایی عاصفه الحزم (طوفان قاطعیت) بعد از اعلام قبلی عربستان از یک سری حملات به یمن همراه با هم پیمانان خود در شورای همکاری خلیج فارس چندان هم ناگهانی نبود. عربستان سعودی فرماندهی عملیات را به عهده دارد و اعلام کرده است از یمن و دولت آن یعنی دولت عبدربه منصور هادی حمایت می کند. این حملات هوایی به دنبال نگرانی از سقوط یمن به دست حوثی ها و هواداران علی عبدالله صالح صورت گرفته است.
البته به رغم اینکه آمریکا در این عملیات شرکت ندارد اما حمایتهای خود را از این عملیات و قانونی بودن آن اعلام کرده است. این حملات هوایی از سوی شورای امنیت حمایت نشد اما آن را گامی برای حفاظت از دولت یمن توصیف کرده است. همانطور که مقامات سعودی می گویند این حملات پاسخی به درخواست دولت یمن بود.
اما دخالت های عربستان این نگرانی را ایجاد می کند که جنگ داخلی ایجاد شود زیرا چندین کشور در این عملیات شرکت دارند. همچنین این عملیات دیرهنگام صورت گرفت زیرا صنعا پایتخت یمن به دست گروه الحوثی افتاده است.
اما این اقدام عربستان تلاشی برای رساندن پیامی به علی عبدالله صالح و حوثی ها و ایران بود که عربستان اجازه نمی دهد یمن به گونه ای تغییر یابد که منافع سعودیها تامین نشود. البته برای اینکه دخالت نظامی به نتیجه برسد باید سیاست راهبردی حمایت از راه حل سیاسی که جمال بن عمر مطرح کرده بود و حوثی ها چندین بار آن را به چالش کشیدند به اجرا درآید. شاید هم این حملات هوایی برنامه های علی عبدالله صالح را نقش بر آب کند اما مانع از این نخواهد شد که هم پیمانی با گروه الحوثی را رها کند از سوی دیگر عربستان و شورای همکاری خلیج فارس باید به یمن تعهد دهند که از اقتصاد آن پس از سالها رقابتهای سیاسی حمایت می کنند.
البته یمن بحرین نیست که نیروهای سپر جزیره وارد این کشور شوند. می دانیم که نیروهای سپر جزیره در سال 2011 وارد بحرین شدند و به سرکوب انقلاب بحرین پرداختند انقلابی که از میدان اللؤلؤه منامه آغاز شده بود. اما یمن مانند بحرین نیست زیرا بازیگران سیاسی در این کشور متعدد هستند علی عبدالله صالح و عبدربه منصور هادی و گروه الحوثی و سازمان القاعده در این کشور به رقابت می پردازند.
تاریخ دخالتها در یمن نیز نشان از موفق نبودن دخالتها دارد زیرا قبایل در یمن نقش دارند و طبیعت جغرافیایی این کشور نیز شرایط را سخت تر می کند. مساحت یمن نیز در مقایسه با بحرین مزید برعلت است و جمعیت این کشور نیز به سی میلیون نفر می رسد.
بنابراین هرگونه دخالت با نیروی زمینی با واکنش سریع گروه الحوثی مواجه خواهد شد و عبدربه منصورهادی را همانند عروسکی به کشورهای خارجی نشان خواهند داد و دخالتهای خارجی را بهانه ای برای درخواست آنها که دخالت ایران است قرار خواهند داد. این بدان معنی است که میدان نبرد و درگیری بین ایران و عربستان علاوه بر سوریه و عراق و بحرین و لبنان ایجاد شده است.
این دخالتها ضد حوثی ها در یمن در حالی صورت می گیرد که آمریکا تصمیم گرفته است وارد عملیات مبارزه با عناصر باقیمانده داعش در تکریت عراق شود.
بنابراین از سویی عربستان حوثی های مورد حمایت ایران را در یمن هدف قرار می دهد و از سوی دیگر آمریکا از تهران در زمینه مبارزه با داعش در عملیات تکریت حمایت می کند.
در هر دو عملیات بهانه درخواست دولتهای این دو کشور آن را توجیه می کند زیرا درخواست دولت یمن بهانه ای برای سعودیها و درخواست دولت عراق بهانه ای برای آمریکایی ها شده است.
پس در این میان عبدربه منصور هادی کجاست؟ زیرا پس از بمباران کاخ ریاست جمهوری گریخته است و سرنوشت وی معلوم نیست. وزارت خارجه آمریکا از علی عبدالله صالح خواسته بود تا دست از تحریک به خشونت ضد دولت ضعیف عبدربه منصور هادی بردارد.
این در حالی است که دولت یمن اعلام می کند عبدربه هنوز در عدن است اما گزارشهای دیگر از خروج وی با قایقی به مکان نامشخصی خبر می دهند.
از سوی دیگر تنها کشوری که از وارد شدن یمن به جنگ داخلی زیان می بیند آمریکاست زیرا واشنگتن به رغم اینکه می گوید از این حملات تنها حمایت لجستیکی می کند اما نیروهای خود را از یمن خارج کرده است زیرا می داند که نمی تواند در شرایط یمن تغییر ایجاد کند بلکه حتی سفارت خود را در صنعا نیز تعطیل کرده است.
در اظهارات باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا برحذر داشتن از خطرات ناشی از حوثی ها و قدرت و توانایی آنان در شمال یمن پدیدار است.
مقامات آمریکایی اعتراف می کنند تلاشهای آنان در زمینه مبارزه با گروه القاعده فایده نداشته است. اما می دانیم که حوثی ها با القاعده مبارزه می کنند.
این درحالی است که آمریکایی ها اذعان دارند که هرج و مرج در یمن به القاعده مجالی برای نفس کشیدن می دهد بنابراین با وجود گزارشهایی از فرار عبدربه منصور هادی و خروج آمریکایی ها از یمن، بحران در یمن پایان نخواهد پذیرفت.
از سوی دیگر دخالتهای عربستان مانع از آن نمی شود که ایران نیز وارد جنگ نیابتی در یمن شود البته آمریکا هم نباید اینگونه وانمود کند که برای کاخ سفید جنگ در یمن اهمیتی ندارد زیرا در نهایت باید از یک جریان حمایت کند هرچند آمریکا از عبدربه منصور هادی هنگام ورود حوثی ها به صنعا حمایت نکرد و موضع بی طرفانه اتخاذ کرد.
http://www.alquds.co.uk/?p=317088
∎