صاحبخبر - تهران/ خبرگزاری صدا و سیما / اجتماعی 1394/01/07
جنگ در یمن و دخالت عربستان سعودی در تحولات این کشور فرصتی مناسب برای رژیم صهیونیستی است تا از جبهه های مختلف به مقابله با روند رو به رشد نفوذ ایران در منطقه بپردازد و توافقنامه ای آسان را برای حل مسئله فلسطین با اعراب امضا کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، روزنامه السفیر لبنان در شماره امروز خود در مقاله ای با عنوان «اسرائیل و حمله به یمن، کشورهای خلیج خسته از واشنگتن» به نقل از آفی یسسخاروف سردبیر امور عربی در نشریه صهیونیستی والا نوشت، «عملیات عربستان با مشارکت 9 کشور دیگر عربی در یمن واکنشی طبیعی به تلخکامی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از موفقیت ایران در دستیابی به توافق هسته ای با غرب است .»
وی می افزاید:«در ابتدای شکلگیری جنبش انصارالله در یمن برای اسرائیل روشن بود که کنترل ایران بر تنگه باب المندب، به مفهوم افزیش قدرت حوثیها در یمن و سیطره آنان بر این گذرگاه آبی است و این روند به افزایش نفوذ ایران برای پیشبرد اهداف خود در مذاکرات هسته ای می انجامد؛ همانگونه که گسترش نفوذ ایران در عراق و سوریه به افزایش قدرت چانه زنی ایران در مذاکرات خود با امریکا و کشورهای اروپایی در خصوص تعداد سانتریفیوژها و حفظ این توانمندی تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی انجامید.»
یسسخاروف معتقد است: برخی از سیاستمداران امریکایی اعتقادی به متوقف کردن ماشین تسلیحاتی روبه رشد ایران به عنوان بخشی از توافق هسته ای نداشته و این امر نگرانی کشورهای عربی منطقه را تشدید کرده است؛ طوری که این نگرانی در آستانه دستیابی به توافق هسته ای ایران و غرب موجب عملیات نظامی عربستان برضد یمن شد.
این نویسنده صهیونیست معتقد است:به طور کلی باورکردنی نیست که کاخ سفید در حال انجام مذاکرات فشرده برای حل و فصل پرونده هسته ای ایران است، ایران کنترل کشوری پرجمعیت با مرزی طولانی با عربستان را در اختیار بگیرد و سکوت واشنگتن در این شرایط به مفهوم چشم پوشی بر نگرانی اسرائیل از سیطره حوثی ها بر یمن و هراس عربستان سعودی از این تحولات است.
یسسخاروف میافزاید: هرچند که اعلام شد عملیات نظامی در یمن با کمک اطلاعاتی امریکا انجام شده است اما حاکمان عرب و مقامات اسرائیل قادر به درک علت ضعف امریکا در قبال ایران نیستند.
وی گفت: محور عرب-اسرائیلی با همپیمانی دولتهای بزرگ برای اعمال فشار برای کاهش نفوذ ایران در مناطق مختلف شرق خاورمیانه به عنوان بخشی از هر توافق هسته ای با ایران در تلاش هستند.
روبین بارکو از حزب اسرائیل امروز که از احزاب نزدیک به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی است در مقاله ای با عنوان «سپر جزیره به تنهایی در مقابل ایران» می نویسد: نفوذ روبه رشد ایران شیعه در عراق، سوریه و لبنان با بهره گیری از جمعیت شیعیان این کشورها به نگرانی جدی کشورها ی عربی منطقه خلیج فارس تبدیل شده است و آنان تجربه تلخ دخالت ایران در انقلاب مردم بحرین با اتکای به شیعیان ساکن در این کشور را هنوز از یاد نبرده اند لذا قصد دارند از نیروی نظامی سپر جزیره که پس از حمله صدام حسین به کویت تشکیل شد به عنوان عاملی بازدارنده و راهبردی در مقابل نفوذ ایران در شبه جزیره عربستان استفاده کنند؛ نفوذی که با حرکت حوثی ها برای سیطره بر نقاط حساس یمن از جمله شهرهای بندری، فرودگاهها و خطوط حمل ونقل بین دریای سرخ و خلیج فارس در جنوب این کشور در حال تکمیل بود.
روبین بارکو می افزاید: در شرایطی که غرب اعتماد به نفس خود را از دست داده است رهبران کشورهای حوزه خلیج فارس تحمل خود را از دست داده اند و برای کاستن از خسارتهای ناشی از سیطره حوثی ها بر یمن تلاش می کنند برای مقابله با نفوذ روبه گسترش ایران نیروی نظامی تشکیل داده اند نیرویی واکنش سریع که در سال 2009 در جریان اجلاس شورای همکاری خلیج فارس در کویت با هدف حفظ یکپارچگی برای حفاظت از شبه جزیره عرب تشکیل شد؛ اتحادی راهبردی که مراکش و اردن را به عنوان عمق استراتژیک خود تعیین کرده و از از نیروی نظامی و منابع مالی همه کشورهای ثروتمند عضو این اتحادیه بهره می گیرد.
وی می گوید: کشورهای حوزه خلیج فارس در حالی که زمینه برای توافق هسته ای میان ایران و امریکا فراهم شده است، خواستار کمک مصر به عنوان کشوری که از توان نظامی حقیقی در عمق کشورهای عرب سنی برخوردار است و همچنین حمایت پاکستان برای جلوگیری از سقوط نظام یمن شده اند.
در ادامه این مقاله آمده است: کشورهای عربی حوزه خلیج فارس که توافق هسته ای ایران را خطری امنیتی برای خود تلقی می کنند و از کمک حامیان خود ناامید شده اند، همین شرایط زمینه رابرای مخفی شدن اسرائیل در سایه تحولات ژئو استراتژیک منطقه و دستیابی به یک توافق راحت در مورد مسئله فلسطین که امروز در حاشیه مسائل جهان عرب قرار گرفته است فراهم می کند .
به این ترتیب در حالی که علائم ضعف در مواضع غرب نمودار شده و ایران شرایط بحرانی را پشت سر گذاشته و اقدام جدی خود را در یمن آغاز کرده است، اسرائیل می تواند بار دیگر موضوع توافق برسر مسئله فلسطین را به بهانه دفاع از خود توجیه کند.
نویسنده روزنامه صهیونیستی«بوعز بسموت» می نویسد: آخرین اطلاعات به دست آمده مشاوران امریکایی مستقر در یمن نشان می دهد آنچه که در یمن اتفاق افتاده دستاوردی دیگر برای ایران است و خلاصه اینکه تهران برای تقویت جایگاه خود در عراق ،سوریه ، لبنان گام بعدی خود را برداشته است.
در همین حال محافل صهیونیستی با تأکید بر حمایت رژیم صهیونیستی از حمله عربستان به یمن تصریح کردند: تسلط جنبش انصار الله یمن بر تنگه باب المندب خطرناکتر از برنامه هستهای ایران و کابوسی هولناک خواهد بود.
رسانه های رژیم صهیونیستی در پی ابراز نگرانی خود از کنترل ارتش یمن بر تنگه باب المندب و تأثیر آن بر کشتیرانی اسرائیل در دریای سرخ، خوشحالی خود را از حمله هوایی عربستان به یمن پنهان نکرده اند.
روزنامه اسرائیل الیوم چاپ فلسطین اشغالی نوشت: اسرائیل از حمله به یمن حمایت می کند؛ این حمله برای تلاقی منافع اسرائیل و سعودی و کشورهای عرب خلیج فارس انجام می شود.
ایهود یعری تحلیلگر امور عربی به تلویزیون رژیم صهیونیستی گفت : « تسلط انقلابیون بر یمن باعث نگرانی اسرائیل و کشورهای میانه رو است. نیروهای حوثی به عدن رسیده اند. این مسیر پیروزی از کوههای شمال و صنعاء تا سواحل دریای سرخ ادامه دارد، این به معنای افتادن تنگه باب المندب به دست هم پیمانان ایران است.»
رسانه های صهیونیستی با استفاده از اصطلاح کشورهای میانه رو که به گفته این رسانهها عربستان در صدر آنان قرار دارد معتقدند: عربستان با همان چالشی روبروست که اسرائیل درگیر آن است و این چالش نیز محور مقاومت است که تا یمن ادامه دارد.
یارون لندن خبرنگار اسرائیلی به تلویزیون اسرائیل گفت:« از نظر اسرائیل آنچه در یمن رخ می دهد چالشی بزرگتر از چالش هسته ای ایران است چراکه برنامه هسته ای استفاده نخواهد شد اما اگر باب المندب به دست حوثی ها بیافتد برای بستن این تنگه کافی است به استفاده از قایقهای تهاجمی تهدید کنند. »
تسفیکا یحزکالی تحلیلگر امور عربی گفت :« اگر به مرزهای خود با لبنان جایی که حزب الله حضور دارد و اگر به سوریه و عراق و به یمن نگاه کنیم یک کابوس هولناک برای کشورهای عربی میانه رو است که ما در این منازعه در کنار آنان هستیم.»
گفتنی است رسانه های صهیونیستی از چند ماه پیش به تبلیغات برنامه ریزی شده علیه جنبش انصار الله در یمن اقدام کرده اند و این جنبش را بخش جدایی ناپذیر محور دشمن اسرائیل در منطقه می دانند.
در همین حال رئیس جمهور ترکیه نیز همنوا با دستگاه تبلیغاتی رژیم صهیونیستی به شبکه تلویزیونی الجزیره گفت: ایران در تلاش است بر منطقه مسلط شود که باعث ناراحتی ترکیه، عربستان و دیگر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس است.
رجب طیب اردوغان مدعی شد: ایران برای تسلط بر منطقه تلاش می کند و این مسئله باعث ناراحتی شماری از کشورهای منطقه است؛ باعث ناراحتی ما، سعودی و کشورهای خلیج فارس است و نمی توان این وضع را تحمل کرد.
رسانه های عربی نیز برای توجیه اقدام محور غربی -عربی برضد انقلاب مردمی یمن محور تبلغاتی ایران هراسی را دنبال می کنند.
عمرصالح خبرنگار الجزیره انگلیسی در ارتباط با این شبکه از نگرانی کشورهای عربی درباره تشکیل هلال شیعی درمنطقه خاورمیانه می گوید.
وی می افزید: بعد از اشغال عراق در سال 2003 میلادی و سرنگونی صدام حسین دیکتاتور سابق این کشور، بسیاری مسائل تغییر کرد و از آن زمان تاکنون نفوذ ایران در منطقه خاورمیانه، بالاخص در عراق، افزایش یافته است؛ زیرا عراق بعد از مصر، دومین کشور بزرگ و قدرتمند منطقه به شمار می رود. بنابراین، زمانیکه عراق زیر نفوذ ایران قرار بگیرد، کشورهای حوزه خلیج فارس و دیگر قدرت های عرب نگران خواهند شد.
پادشاه عربستان در سال 2004 میلادی هنگام سفر به امریکا درباره تشکیل هلال شیعی هشدار داد.
ملک عبدالله گفت از آن بیم دارد که هلال شیعی که از لبنان آغاز شده است تا سوریه، ایران و از آنجا به شرق عربستان که جمعیت شیعیان آن در اقلیت است، امتداد یابد.
سران عرب آشکارا از افزایش قدرت و نفوذ ایران در منطقه بیم دارند. مقامات بلند پایه ایران نیز گفته اند ایران، پایتخت چهار کشور عرب یعنی عراق، لبنان، سوریه و یمن را کنترل می کند؛ این موضوع نیز کشورها و حاکمان عرب را بسیار عصبی کرده است. اکنون نیز شاهد واکنش اعراب سنی ها به این مسئله هستیم.
ادواردو کوئه، کارشناس مسائل ژئوپلیتیک در شبکه فرانس24 هم هدف از حملات عربستان سعودی به یمن را جلوگیری از پیشروی حوثی ها به سوی عدن و مقابله با گسترش نفوذ ایران در این کشور اعلام می کند.
وی در گفت وگویی زنده با این شبکه درباره اهداف حملات هوایی صورت گرفته در یمن از سوی ائتلافی عربی می گوید: در پاسخ به این سوال که سود و زیان عربستان سعودی در این میان چیست که در رأس این ائتلاف قرار گرفته است؟ گفت، عربستان سود و زیان بسیاری در این موضوع دارد و اصلی ترین مسئله آن نیز ایران است. عربستان سعودی و ایران در جنگی برای به دست گرفتن کنترل منطقه قرار دارند.
همانطور که می دانیم، ایران در سوریه از بشار اسد حمایت می کند که برای سعودی ها دشمن شماره یک محسوب می شود. همچنین سعودی ها هیچ علاقه ای ندارند که تهران نفوذی در شبه جزیره عربستان داشته باشد، امری که اوضاع خاورمیانه را از این هم پیچیده تر خواهد کرد؛ ایران از حوثی ها حمایت و پشتیبانی می کند اگرچه میزان و حد و حدود این حمایت را به طور دقیق نمی دانیم اما این حمایت وجود دارد.
∎