شناسهٔ خبر: 42603899 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

/گزارش-آسوشیتدپرس/

عادی سازی روابط، نزاع فلسطینی-اسرائیلی را کنترل نشدنی‌تر می‌کند

علی مدنی

«برای اولین بار در مدت بیش از ربع قرن گذشته، رئیس جمهوری در آمریکا میزبان مراسم امضای توافقی بین اسرائیلی‌ها و اعراب در کاخ سفیدی است که این اتفاق را "تحول تاریخی" در منطقه‌ای مشهور به داشتن نزاع‌های مداوم خوانده است.»

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشته است: «هر چند این مراسم در نظر گرفته شده برای فردا سه شنبه یادآور توافقاتی خواهد بود که به چند دهه جنگ میان اسرائیل و همسایگانش مصر و اردن پایان داد و فرآیند صلح با فلسطینی‌ها را به جریان انداخت اما واقعیت کمی متفاوت است.

امارات با اسرائیل به عنوان یک همپیمان آمریکا که هرگز با آن وارد جنگ نشده روابط دیپلماتیک برقرار کرده و به روابطشان که به چند سال قبل بر می‌گردد رسمیت می‌بخشد. این توافق یک ائتلاف غیررسمی علیه ایران را تقویت کرده و می‌تواند راه را برای آنکه امارات سلاح‌های پیشرفته آمریکایی دریافت کند هموار سازد اما در عین حال نزاع مناقشه برانگیز بین فلسطین و اسرائیل را کنترل نشدنی‌تر از هر زمان به حال خود رها می‌کند.

روز جمعه همچنین یک توافق مشابه دیگر نیز در راستای رسمی ساختن روابط پر سابقه اسرائیل با بحرینی که در سال ۱۹۹۴ از سفر یک وزیر کابینه اسرائیل استقبال کرد، اعلام شد.

توافق با بحرین این احتمال را بالا برده که عربستان سعودی به عنوان جایزه نهایی این روند عادی سازی روابط اسرائیل، از این روند پیروی کند. پادشاهی سنی مذهب بحرین همپیمانی نزدیکی با عربستانی دارد که در سال ۲۰۱۱ به سرکوب قیام ملت اکثرا شیعه در این کشور کمک کرد. عربستان بی سرو صدا با توافق امارات با اسرائیل موافقت کرده و حریم هوایی خود را به روی پروازهای تجاری بین اسرائیل و امارات باز کرده است. اما این قابل بحث است که آیا توافقاتی مثل اینها در میان طرفهایی که قبلا دوست بوده‌اند تاثیر چندانی بر پیشرفت صلح در منطقه دارد یا خیر؟

نزاع اصلی در منطقه سبب قرار گرفتن اسرائیل و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در مقابل ایران و نایبانش شده است. بسیاری معتقدند که در دراز مدت بزرگترین تهدید برای حیات اسرائیل نزاع با فلسطینی‌هایی است که ممکن است به زودی جمعیتشان در مناطق میان دریای مدیترانه و رودخانه اردن از جمعیت یهودیان بیشتر شود.

دولت ترامپ امیدوار است که با روی آوردن تعداد بیشتری از کشورهای عربی به عادی سازی روابط با اسرائیل، فلسطینی‌ها برای بازگشت به مذاکرات صلحی که بیش از یک دهه قبل به بن بست رسید، تحت فشار قرار بگیرند.

فروپاشی اتفاق نظر دیرینه عربی در مشروط ساختن به رسمیت شناختن اسرائیل به دادن امتیازات ارضی سبب تضعیف و منزوی‌تر و بی روحیه‌تر شدن فلسطینی‌ها بیشتر از هر زمان در تاریخشان شده است.

این اقدامات اما به جای آنکه رهبران فلسطین را به تسلیم وادار کند آنها را جسورتر ساخته است. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین رسما تمامی روابط با اسرائیل و آمریکا را در ماه مه قطع کرده و گفت فلسطینی‌ها دیگر خودشان را مقید به توافقات گذاشته نمی‌دانند. فلسطینی‌ها توافق عادی سازی روابط اسرائیل با امارات و بحرین را خیانت به آرمان خود دانسته و تاکید دارند که هیچ کشور دیگری حق مذاکره کردن به نمایندگی از آنها را ندارد.

حنان عشراوی، یک مقام ارشد فلسطینی گفت: عادی شدن روابط کشورهای منطقه با اسرائیل اساس این نزاع یعنی انکار سیستماتیک حق مسلم مردم فلسطین برای آزادی و حاکمیت را تغییر نمی‌دهد.

دانیل شاپیرو، که در دولت باراک اوباما به عنوان سفیر آمریکا در اسرائیل کار کرده، اظهار کرد، عادی سازی روابط یک گام مثبت است که می‌تواند به طور بالقوه دورنمای صلح را تقویت کند.

شاپیرو خاطرنشان کرد: اگر از آن به طور موثر استفاده شود می‌تواند اساس احیای تلاشها برای نیرو دادن مجدد به راه حل دو کشوری باشد. اما این باید از سوی دولتی در آمریکا که به راه حل دو کشوری متعهد باشد رهبری شود و آن بسیار با طرح ترامپ تفاوت دارد.

آرون دیوید میلر، یک مذاکره کننده صلح کهنه کار آمریکا نیز اظهار کرد، هر کسی که امید به حل نزاع اسرائیل و فلسطین دارد "این طور که این دولت در چهار سال گذشته رفتار کرده، رفتار نمی‌کرد".

میلر که اکنون در انستیتوی کارنگی کار می‌کند، خاطرنشان کرد: من فکر نمیکنم این اقدام کار را آسانتر ساخته و یا همزمان ما را به مذاکرات جدی نزدیکتر سازد اما من آن استدلال را قبل از توافق امارات و اسرائیل هم داشتم.

امارات گفته توافقش با اسرائیل مساله الحاق را از روی میز خارج کرده اما نتانیاهو گفته این وقفه در اجرای طرح الحاق موقتی بوده و اسرائیل به طرح ترامپ متعهد است.

جو بایدن، معاون رئیس جمهور سابق آمریکا و نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ وعده یک رویکرد عادلانه‌تر را در صورت پیروزی در انتخابات نوامبر داده است. او با طرح الحاق مخالف بوده و تقریبا مطمئنا طرح ترامپ را لغو خواهد کرد.

پیروزی مجدد ترامپ در انتخابات آمریکا می‌تواند فشارها را بر فلسطینی‌ها حتی بیشتر ساخته و به طور بالقوه آنها را به ول کردن کلیت راه حل دو کشوری و به طرح مطالبه حقوق برابر در یک کشور دو ملیتی بکشاند.

رهبران فعلی فلسطین همچون اکثریت فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها با چنین نتیجه‌ای مخالف هستند اما اگر ترامپ و نتانیاهو در از بین بردن امید فلسطینی‌ها برای داشتن کشور موفق شوند، این می‌تواند تغییر کند.»

انتهای پیام

نظر شما