دور نهایی مذاکرات ایران و آمریکا در چارچوب مذاکرات جامع هستهای ایران و 1+5 آغاز شد.
به گزارش خبرنگار انرژی هسته ای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اعزامی به لوزان سوییس، محمد جواد ظریف و جان کری، وزیران خارجه ایران و آمریکا به همراه وزیران انرژی هسته ای و معاونانشان در آخرین مذاکرات، در مهلت چهارماه تعیین شده برای رسیدن به تفاهم سیاسی پای میز مذاکرات نشستند تا مشکلات و مسایل باقی مانده برای عبور از مرحله مذاکرات بر سر راهحلها را بررسی کنند.
این دور از مذاکرات آخرین دوری است که می تواند به حل اختلاف ها و رسیدن به یک فهم مشترک بیانجامد.
بر اساس اعلام مقامات ایرانی حاضر در مذاکرات بر سر بیش از 90 درصد مسایل به درک مشترک و راه حل رسیده ایم اما هنوز مواردی کوچک در برخی مسایل به ویژه تحریم های غیراقتصادی (اشاعهای و تسلیحاتی) شورای امنیت و برخی از موضوعات هسته ای گفت وگوها ادامه دارد، در عین حال مساله "تحقیق و توسعه" موضوعی است که هنوز بحث های عمده روی آن وجود دارد.
ایران خواستار لغو کامل تحریمهای چهار گانه ملی، یک جانبه و کنگره و شورای امنیت است و به نظر می آید دو طرف بر سر تحریم های اقتصادی ناشی از مساله هسته ای از هر چهار جهت به تفاهم رسیدهاند اما آنچه هنوز مورد بحث است تحریم های کنگره و شورای امنیت است.
دو طرف سعی دارند تا در مذاکرات هفته جاری در پایان مارس از مرحله مذاکرات عبور و در نهایت نگارش متن نهایی توافق را آغاز کنند. چنانچه در این دوره دو طرف بتوانند بر سر مسایل عمده به تفاهم برسند، می تواند امیدوار به توافق جامع بود اما اگر این اتفاق روی ندهد و طرف ها با اختلاف نظرهای قبلی مذاکرات را ترک کنند هر چند، مذاکرات تا 10 تیر تمدید شده است اما روند مذاکرات شکل دیگری خواهد یافت.
ایران و 1+5 در مذاکرات وین در آذرماه اعلام کردند که اگر طی چهارماه به تفاهم سیاسی دست نیابند باید تصمیم بگیرند که کار را چگونه ادامه دهند و این احتمال که مذاکرات به بن بست برسد نیز وجود دارد.
به گزارش ایسنا، در حالی که مذاکرات به نقطه عطف خود "نهایی کردن راه حلها" رسیده است به نظر می آید اروپایی ها و در راس آنها فرانسه سر ناسازگاری گذاشتهاند، مذاکرات ایران و آمریکا در هفته گذشته به خاطر رایزنی و هماهنگی وزیران خارجه آمریکا و سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) متوقف شد.
برخی منابع بر این نظرند که لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه بر سر برخی مسایل تاریخی با ایران ملاحظاتی دارد، در عین حال که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و رژیم اسراییل سعی دارند از زبان فرانسه خواسته هایشان را در مذاکرات پیگری کنند و مانع از حل و فصل بحران هسته ای شوند.
به نظر می آید پاریس بازی دو سر برد را در مذاکرات پیش گرفته است؛ یکی به نعل می زند و یکی به میخ. از یک طرف ساز نا کوک در مذاکرات می نوازد و از طرفی خواستار سهم قابل توجهی در برنامه هسته ای ایران در چارچوب توافق احتمالی جامع است.
در مسیر مذاکرات همواره نماینده اتحادیه اروپا که هماهنگ کننده مذاکرات هم بود از طرف 1+5 با ایران گفت وگو می کرد و از مذاکرات وین 10 (آذرماه 1393) این آمریکا بوده است که بیشتر این نقش را ایفا کرده است. در عین حال که در تمامی نشست های عمومی، دو و چند جانبه هلگا اشمید معاون و نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات حضور داشته است. در چهار ماه گذشته فدریکا موگرینی نیز چند بار جداگانه با ظریف و نیز دیگر وزیران خارجه گروه 1+5 دیدار کرده است.
مقامات ایران همواره اعلام کرده اند که خواستار شنیدن یک صدای واحد از 1+5 هستند.
در مذاکرات روز پنجشنبه هیات های مذاکره کننده ایران و آمریکا، هلگا اشیمد نماینده اتحادیه اروپا همان طور که در نشست های قبلی دو جانبه ایران و آمریکا حضور داشته است شرکت دارد.
این دور از مذاکرات نیز در هتل بوغیواژ پالاس لوزان برگزار می شود که تمهیدات جدیدی برای رفت و آمد خبرنگاران در نظر گرفته شده است.
روز نخست مذاکرات در هوای سرد و ابری لوزان و در حالی که حضور خبرنگاران در هتل محل مذاکرات چشمگیر نبود آغاز شد.
انتهای پیام