شناسهٔ خبر: 4258435 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دیپلماسی‌ایرانی | لینک خبر

سخنگوی عملیات: حملات به یمن ادامه می‌یابد

صاحب‌خبر -

دیپلماسی ایرانی: ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی ساعت 12 نیمه شب به وقت ریاض، دستور حمله به حوثی های یمن را صادر کرد. به گزارش العربیه، در این عملیات که "توفان کوبنده" نام گرفته، 10 کشور از جمله شماری از کشورهای خلیج فارس شرکت دارند و آسمان یمن منطقه ممنوعه اعلام شده است.

عادل جوبیر، سفیر عربستان در آمریکا گفته که کشورش برای «دفاع از دولت مشروع عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور یمن» اقدام به حمله نظامی کرده است. کشورهای حوزه خلیج فارس به جز عمان تصمیم گرفتند به درخواست رئیس جمهوری یمن برای جلوگیری از پیشروی حوثی ها در این کشور پاسخ مثبت دهند. در بیانیه کشورهای حوزه خلیج فارس به نامه ارسالی از سوی عبد ربه منصور هادی به رهبران کشورهای عضو شورای همکاری، درباره وضعیت نابسامان این کشور پرداخته شده که در آن از مخالفت شبه نظامیان حوثی با هرگونه گفتگو و مهیاسازی نظامی برای حمله به استان های جنوبی پرده برداشت.

عربستان سعودی هم اعلام کرده که پاکستان، مصر و مراکش نیز قرار است به این عملیات بپیوندند. مصر در بیانیه ای که در ساعات اولیه بامداد پنجشنبه صادر شد اعلام کرد که در طول هفته های گذشته با نگرانی تمام وخامت شدید اوضاع سیاسی و امنیتی در کشور یمن را زیر نظر داشته است. مصر همواره مخالفت کامل خود با آن را اعلام داشته و خواهان اجرای نتایج گفتگوی ملی و احترام به مشروعیت بوده است. در این بیانیه آمده است که «در حال حاضر هماهنگی با پادشاهی عربی سعودی ادامه دارد تا ترتیبات لازم برای مشارکت نیروهای هوایی، دریایی و در صورت ضرورت زمینی مصر در چارچوب ائتلاف اتخاذ شود. این اقدام به منظور دفاع از امنیت و ثبات یمن و حفظ تمامیت ارضی این کشور و حمایت از امنیت سایر کشورهای عربی برادر صورت می گیرد.»

پیشتر اعلام شد که هادی به دلیل نزدیک شدن نیروهای حوثی، از بندر عدن در جنوب یمن گریخته و به مکان نامعلومی منتقل شده است. اما مقام های دولت یمن خبر فرار او از کشور را رد کردند و گفتند که در عدن است. نیروهای متحد با حوثی ها پیشتر فرودگاه عدن در جنوب این کشور را به تصرف خود در آوردند که به گفته کارشناسان، یک پیروزی استراتژیک برای آنها در نبرد با نیروهای وفادار به منصور هادی به شمار می رود. هواپیماهای جنگی هم در یمن به سوی منطقه ای که محل استقرار عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن است، موشک شلیک کردند. ریاض یاسین، وزیر امور خارجه یمن دیروز از کشورهای عربی خواستار مداخله نظامی در این کشور شده بود.

به گزارش منابع خبری امروز جنگنده های عربستان سعودی چندین پایگاه در صنعاء از جمله کاخ ریاست جمهوری و یک پایگاه نظامی را هدف قرار داده اند.

23:18- خبرگزاری فرانسه در خبری فوری به نقل از سخنگوی حمله موسوم به عاصفه الحزم (طوفان کوبنده) اعلام کرد حملات تا زمانی که اهداف محقق شوند، ادامه می یابد. گزارش الجزیره هم به نقل از سخنگوی عملیات نوشت هدف مرحله نخست حمله به یمن، منهدم کردن هواپیماهای شورشیان حوثی و دفاع ضد هوایی آنان بود و پس از گذشت پانزده دقیقه از حمله، ما به همه اهداف مورد نظر رسیدیم. وی افزود ما حوثی هایی را هدف قرار دادیم که به مرزهای عربستان نزدیک می شدند و عربستان به هیچ وجه اجازه نمی دهد کمکی به حوثی ها برسد، هدف حمله به یمن این است که یمن امن باشد و دولت قانونی بازگردد.

22:39- سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت جان کری وزیر خارجه این کشور امروز به اختصار در مورد اوضاع یمن با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفت وگو کرده است. وی با این حال گفت: «کری مختصرا مسئله یمن را با همتای ایرانی خود مطرح کرده، اما این مسئله موضوع مورد تمرکز مذاکرات نبوده و نیست.»

22:28- «عبدالملک الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن در سخنانی حملات عربستان سعودی به یمن را بشدت محکوم کرد و آن را همسایه ای ظالم دانست. به گزارش فارس به نقل از شبکه المیادین، رهبر جنبش انصارالله تأکید کرد که حمله نظامی عربستان و چند کشور عربی به یمن، کاملا بی توجیه بود که چهره حقیقی و وحشیگری و تجاوزکاری آنان را نشان داد. او گفت که اولین کسی که از انقلاب یمن ابراز نگرانی کرد، رژیم صهیونیستی بود که اکنون در یمن با عربستان منافع مشترک پیدا کرده اند. این مقام بلندپایه انصارالله، دولت های عربی تجاوزکار به یمن را «عروسک ها» و آلت های دست قدرت های غربی دانست که طرح تجزیه، تخریب یمن و ملت های یمن را اجرا می کنند و برای همین ملیاردها دلار هزینه کردند تا عوامل خود را در یمن فعال کنند و ملت یمن را دچار تفرقه کنند اما زمانی که این طرح ناکام در همه سطوح مالی، سیاسی و رسانه ای ناکام ماند، چهره واقعی شنیع خود را نشان دادند و تجاوز نظامی را به یمن آغاز کردند.

22:09- عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی یمن وارد ریاض، پایتخت عربستان سعودی شد.

21:10- ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه در گفت و گوی تلفنی با حسن روحانی رییس جمهور اسلامی ایران، ضرورت توقف فوری تجاوز به یمن را مورد تاکید قرار داد. به گزارش العالم، بیانیه ریاست جمهوری روسیه حاکیست، پوتین و روحانی در این گفت و گو اوضاع امنیتی یمن را مورد بررسی قرار دادند و پوتین تلاش طرف های مختلف به ویژه سازمان ملل متحد برای حل مسالمت آمیز درگیری در یمن را ضروری دانست.

18:35 - خبرگزاری رویترز عربی گزارش داد که روسیه نسبت به وقوع هر گونه جنگ در یمن هشدار داده و خواستار توقف حملات علیه حوثی ها در یمن شده است. مسکو همچنین هشدار داده است در صورتی که ظرف 24 ساعت آینده جنگ در یمن پایان نیابد، خود وارد عمل خواهد شد و به زور جنگ را متوقف خواهد کرد. رویترز همچنین گزارش داده است که ناوهای روسی به سمت باب المندب به حرکت در آمده اند.

17:32- ۱۰ کشور در عملیات «توفان کوبنده» به رهبری عربستان شرکت می کنند. خبرگزاری سعودی گزارش داده است که مصر، مغرب، اردن، سودان و پاکستان، آمادگی خود را برای مشارکت در عملیات علیه حوثی ها در یمن اعلام کرده اند. این 5 کشور به عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین، کویت و قطر، پنج کشور شورای همکاری خلیج که در عملیات مشارکت دارند، اضافه می شوند. عربستان با 100 هواپیمای نظامی و ۱۵۰ هزار نیرو در عملیات مشارکت می کند. امارات متحده عربی ۳۰ هواپیمای نظامی برای مشارکت در عملیات اعزام کرده است. بحرین و کویت هر کدام ۳۰ هواپیمای نظامی فرستاده اند. این در حالی است که قطر با ۱۰ هواپیمای نظامی در عملیات حضور دارد. اردن و مغرب نیز هر کدام ۶ هواپیمای نظامی برای مشارکت در عملیات فرستاده اند. سودان هم با ۳ هواپیمای نظامی مشارکت کرده است. اما گزارش ها حاکی از آن است که ۴ شناور نظامی مصری کانال سوئز را به سمت دریای سرخ ترک کرده اند.

15:58- ابراهیم جعفری، وزیر خارجه عراق اعلام کرد که بغداد مخالف حمله نظامی عربستان به یمن است. وزیر خارجه الجزایر نیز اعلام کرد که اولویت در یمن با راه حل سیاسی است.

15:55- مصر و پاکستان به عملیات نظامی علیه یمن می پیوندند. 4 فروند ناو جنگی ارتش مصر برای تأمین امنیت خلیج عدن به سمت یمن حرکت کرده اند.

15:51- جان کری وزیر خارجه آمریکا در تماس تلفنی با وزرای خارجه کشورهای عربستان، امارات، کویت، بحرین و عمان از حملات هوایی عربستان به یمن حمایت کرد.

15:47- وزارت امور خارجه بریتانیا در بیانیه ای اعلام کرد حمله نظامی به یمن برای حمایت از مشروعیت مورد تأیید لندن است. در این بیانیه آمده است: ما در نهایت راه حل سیاسی را بهترین راهکار برای حل بحران یمن می دانیم. رفتار حوثی ها و روحیه توسعه طلبانه آنها از عوامل اصلی شکست راهکارهای سیاسی برای حل بحران یمن به شمار می رود. وزارت امور خارجه فرانسه نیز با صدور بیانیه ای با حمایت از حمله نظامی به یمن اعلام کرد: عملیات طوفان کوبنده در یمن به درخواست دولت قانونی این کشور به ریاست منصور هادی صورت گرفت. دولت پاریس تا زمان بازگشت آرامش و ثبات به یمن در کنار شرکای خود خواهد ایستاد.

15:42- شبکه العربیه در خبری فوری گزارش داد ترکیه از عملیات نظامی عربستان سعودی علیه حوثی ها در یمن حمایت کرد. تشکیلات خودگردان فلسطین نیز با صدور بیانیه ای اعلام کرد: ما از این حمله که با هدف حفظ وحدت یمن و حمایت از مشروعیت دولت آن انجام شده است، حمایت می کنیم. در این بیانیه آمده است: ما در عین حال از راه حل گفتگو برای پایان بحران یمن استقبال می کنیم. سعد الحریری، رئیس جریان المستقبل لبنان نیز ضمن شجاعانه خواندن حمله عربستان به یمن از این اقدام حمایت کرد.نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب نیز حمایت کامل خود را از حمله نظامی به مواضع جنبش انصارالله در یمن اعلام کرد.

14:50- پاکستان اعلام کرد تقاضای عربستان سعودی برای شرکت در حمله نظامی به یمن را بررسی می کند.

14:33- احمد المخطفی خبرنگار شبکه خبری العالم در شهر صعده، ظهر امروز اعلام کرد: یک فروند هواپیمای اماراتی در منطقه حرف سفیان در شمال یمن سرنگون شده است. او از حملات جنگنده های ارتش سعودی به استان صعده در شمال یمن خبر داده بود.

14:14- وزارت خارجه چین اعلام کرد که نسبت به اوضاع نابسامان یمن به شدت نگران است. وزارت خارجه روسیه هم اعلام کرد که برای دستیابی به سازش سیاسی برای بحران یمن با تمامی طرف ها در این کشور در تماس است.

13:55- فضل المطاع، عضو سیاسی دفتر جنبش انصارالله یمن خبر داد نیروهای این جنبش در اولین ساعات حمله عربستان به یمن، اولین موشک را از صعده به خاک عربستان شلیک کردند. پایگاه العهد هم گزارش داد: در پی حمله موشکی نیروهای انصارالله به خاک عربستان، پروازهای هفت فرودگاه در جنوب این کشور تا اطلاع ثانوی متوقف شد.

13:17- شبکه های العالم، المنار و اسکای نیوز در خبری اعلام کردند که منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی یمن به عمان گریخته است.

12:49- شبکه سی ان ان حمله عربستان به یمن را جنگ نیابتی ایران و عربستان توصیف کرد و گزارش داد: عربستان و تعدادی از کشورهای عرب معتقدند ایران از حوثی ها حمایت می کند و این تلاشی برای ایجاد پایگاه اعمال نفوذ در نزدیک مرزهای عربستان است و احتمالاً این یکی از دلایل آغاز اقدام نظامی است.

12:47- محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به خبرنگار شبکه العالم گفت: ما خواهان توقف فوری عملیات نظامی عربستان در یمن هستیم.

12:12- سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن محکوم کردن حملات هوایی بامداد امروز به کشور یمن که منجر به کشته و زخمی شدن تعدادی از مردم بی گناه یمن گردید، این اقدام را گامی خطرناک و مغایر با مسولیت های بین المللی در احترام به حاکمیت ملی کشورها دانست. مرضیه افخم افزود: توسل به اقدامات نظامی علیه یمن که درگیر بحران داخلی و مقابله با تروریسم می باشد موجب پیچیده تر شدن اوضاع و گسترش دامنه بحران و از دست رفتن فرصتها برای حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات داخلی یمن خواهد شد. سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر لزوم تحقق توافقات ملی صورت گرفته میان احزاب و گروه های یمنی در اولین زمان، خواستار توقف فوری حملات هوایی و همه اقدامات جنگی علیه کشور و مردم یمن شد. سخنگوی وزارت امور خارجه با ابراز نگرانی نسبت به گسترش افراطی گری و تقویت تروریسم خاطر نشان ساخت این تجاوز نتیجه ای جز گسترش تروریسم و افراطی گری نخواهد داشت و نا امنی را به کل منطقه تسری خواهد داد.

12:09- شبکه العربیه گزارش داد: جنگنده های سعودی مواضع حوثی ها را در صنعا و اطراف عدن به شدت بمباران کردند. در عملیات هوایی سعودی و امارات  رادار ها و پندافند ضد هوایی حوثی ها کاملا منهدم شده است. جنگنده های سعودی پایگاه نظامی الدلیمی متعلق به حوثی ها را مورد هجوم قرار داده و آن را منهدم کردند. طبق این گزارش ۴ فروند جنگنده و تعدادی از موشک های سام تحت کنترل حوثی ها و ارتش علی عبدالله صالح دیکتاتور مخلوع یمن نیز منهدم شد. جنگنده های سعودی همچنان به بمباران مواضع نظامی حوثی و همپیمانان آن ها ادامه می دهند. ساعتی پیش اتاق عملیات مشترک حوثی ها در صنعا مورد هدف قرار گرفت و کاملا تخریب شد. تمام واحدهای نظامی حوثی ها در منطقه عند متلاشی شدند. مرکز فرماندهی حوثی در «مران» در استان صعده نیز مورد هجوم قرار گرفت. همچنین چندین انبار اسلحه متعلق به حوثی ها در این استان منهدم شدند.

11:52- خبرگزاری رویترز گزارش داد تشدید درگیری ها در یمن می تواند تامین نفت جهانی را به مخاطره اندازد؛ با آغاز عملیات نظامی عربستان سعودی در یمن، بهای نفت برنت دریای شمال حدود 6 درصد کاهش یافت. از سوی دیگر، نزدیک شدن یمن به بروز جنگ داخلی به یکی دیگر از جبهه های حائز اهمیت در رقابت عربستان سعودی سنی با ایران شیعه تبدیل شده است؛ ریاض پیشتر تهران را به دامن زدن به درگیری های فرقه ای در منطقه و در یمن با حمایت از حوثی ها، متهم کرده بود.

11:48- «علی القحوم»، از اعضای ارشد جنبش انصارالله یمن به حملات هوایی عربستان سعودی واکنش نشان داده و اعلام کرد: تمامی اخبار منتشر شده در برخی رسانه ها مبنی بر شهادت تعدادی از رهبران ارشد انصارالله کذب محض بوده که برای تضعیف روحیه مردم و کمیته های انقلابی مطرح می شوند.

11:43- واحد مرکزی خبر گزارش داد: رئیس دفتر رئیس جمهور مستعفی یمن گفت: عبدربه منصورهادی علاوه برحملات هوایی به حملات زمینی نیز امیدوار است. محمد مارم گفت: ما فرودگاه عدن را در اختیار داریم و منتظریم که هواپیماها به اینجا پرواز کنند و تجهیزات زمینی و سلاح بفرستند.گفته می شود هواپیماهای جنگی عربستان در این حملات خانه عبدالملک حوثی رهبر انصار الله و برادرانش را هدف قرار داده اند، اما توفیق الحمیری عضو شورای سیاسی انصارالله یمن با تکذیب این خبر گفت: هیچ یک از رهبران انصارالله آسیب ندیده اند. وی همچنین خبر کشته شدن عبدالخالق الحوثی را رد کرد. تلویزیون یمن از کشته و زخمی شدن ده ها غیرنظامی در حملات هوایی عربستان در شمال صنعا، پایتخت یمن، خبر داد. آمار اولیه حمله هوایی به یمن حاکی است که 20 غیرنظامی کشته و شماری نیز زخمی شده اند. منابع یمنی با اعلام کشته شدن ده ها نفر در حمله عربستان به صنعاء خواستار کمک های فوری پزشکی شده اند.

11:39- یک مسئول جنبش انصارالله به الجزیره گفت: این جنبش بدون کمک ایران برای مقابله با حملات هوایی کشورهای عرب خلیج فارس آماده می شود.

11:29- ایسنا به نقل از خبرگزاری فلسطینی سما گزارش داد که عبدالخالق حوثی، یوسف المدانی و الفیشی، از رهبران جنبش انصارالله در این حملات کشته شده اند و محمدعلی حوثی، رئیس کمیته انقلابی انصارالله نیز زخمی شده است.

11:21- روزنامه نیویورک تایمز نوشت: عربستان سعودی عملیات نظامی را در شرایطی آغاز کرد که نشانه هایی از تبدیل درگیری های داخلی در یمن به جنگ نیابتی بر سر قدرت در منطقه مشاهده شده بود. عملیات نظامی عربستان در منطقه همچنین در حالی آغاز شد که حوثی ها و یگان های متحد با آنها به تصرف شهر بندری عدن در جنوب یمن نزدیک شده بودند.

11:10- شبکه فاکس نیوز خبر داده باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا اجازه حمایت های لجستیک و اطلاعاتی از عملیات نظامی علیه یمن را صادر کرده است. به گفته برنادت میهان سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، واشنگتن به طور مستقیم در عملیات شرکت نمی کند، اما از عربستان سعودی حمایت اطلاعاتی می کند.

10:55- عربستان علاوه بر 100 جنگنده، با 150 هزار سرباز در این عملیات مشارکت می کند. در این حملات 30 جنگنده اماراتی، 15 جنگنده بحرینی، 15 جنگنده از کویت، 10 جنگنده قطری، 6 جنگنده از اردن، 6 جنگنده از مراکش و 3 جنگنده از سودان مشارکت دارند.

10:51- به گزارش منابع خبری، محمد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان و ولیعهد این کشور فرماندهی حمله به یمن را به عهده دارد.

10:45- جنبش انصارالله یمن، حمله عربستان را اعلام جنگ علیه یمن خواند و تاکید کرد: ملت یمن با شجاعت با این جنگ ظالمانه علیه خودشان مقابله خواهند کرد. به گزارش شبکه العالم، محمد البخیتی از مسئولان ارشد جنبش انصارالله یمن گفت: ملت یمن با تجاوزگری علیه یمن با دلاوری مقابله خواهد کرد و این جنگی ظالمانه علیه ملت یمن است که با شجاعت با آن مقابله خواهیم کرد.وی هشدار داد: عملیات نظامی علیه یمن، منطقه را به سمت جنگی گسترده خواهد کشاند.

10:35- شبکه العربیه از مشارکت عربستان با 100 جنگنده و 150 هزار نیرو در عملیات "طوفان کوبنده" خبر داد.