شناسهٔ خبر: 42577296 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتماد آنلاین | لینک خبر

کارشناس مسائل غرب آسیا:

ترامپ منطقه را فدای منافع شخصی خود کرده است

یک کارشناس مسائل غرب آسیاگفت: عادی سازی روابط امارات و بحرین با اسرائیل به دستور مستقیم دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا صورت گرفت و این کشورها بدون چون و چرا اطاعت کردند که نشان داد واشنگتن برای کشورهای حاشیه خلیج فارس حالت قیمومیت پیدا کرده است.

صاحب‌خبر -

اعتمادآنلاین| سیدهادی سیدافقهی با اشاره به  اقدام حکام امارات و بحرین برای عادی سازی روابط با اسرائیل اظهارداشت: به لحاظ تاریخ، زمان شروع عادی سازی روابط امارات و بحرین با اسرائیل مهم است و  این اقدام می‌تواند کشورهای عربی دیگری را هم شامل شود.

 

 واشنگتن نسبت به کشورهای حاشیه خلیج فارس قیمومیت پیدا کرده است

 

وی با طرح این سئوال که چه کسانی از عادی سازی سود می‌برند و چه کسانی متضرر می‌شوند، افزود: این اقدام به دستور مستقیم دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا صورت گرفت و این کشورها بدون چون و چرا مجبور به اطاعت شدند که نشان داد واشنگتن برای کشورهای حاشیه خلیج فارس حالت قیمومیت پیدا کرده است.

 

این دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه اولین کسانی که در سطح فردی از این تغییرات سود می برند، شخص ترامپ و نتانیاهو هستند، افزود: ترامپ الان در داخل آمریکا وضعیت خوبی ندارد و در این دوره ریاست جمهوری در سطح بین الملل دستاوردی نداشته و با چین، ایران، روسیه، ترکیه، اتحادیه اروپا و بیشتر سازمان‌های بین المللی درگیر شده و رابطه خوبی ندارد.

 

وی با اشاره به این موضوع که ترامپ دنبال دستاوردی در حوزه سیاست خارجی است، گفت: طرح ترامپ از معامله قرن شروع شد اما پیشرفتی حاصل نشد و بعد از آن  راهبرد و سازوکار دیگری را به کار گرفت و تصمیم گرفت از کشورهای حوزه جنوب خلیج فارس استفاده کند.آمریکا به این کشورها چنین القا کرد که ایران در امور شما دخالت می کند و اگر ما از شما حمایت نکنیم ایران شما را می بلعد.

 

سیدافقهی تصریح کرد: امارات و بحرین چه این القائات آمریکا را باور کردند و چه نکردند گزینه ای جز قرار گرفتن در آغوش آمریکا و امروز در آغوش رژیم صهیونیستی برای خود متصور نبودند.

 

وی، افشای فساد مالی نتانیاهو و مشکلات وی برای پیروزی در انتخابات را نیز یادآور شد و گفت: نتانیاهو هم از بحث عادی سازی استفاده تبلیغاتی می‌کند و آنرا به رخ رقبا می کشد و مدعی است که تلاش های 12 ساله وی به این نتایج منجر شده و صحبت از این می‌کند که منتظر پیروزی‌های دیگر و عادی سازی روابط با دیگر کشورهای عربی باشید.

 

این کارشناس مسائل جهان اسلام با بیان اینکه اولین متضرر از عادی سازی خود مساله فلسطین و فلسطینی‌ها هستند، گفت: فلسطینی ها بخش عمده ای از کشورشان تحت اشغال است و توافقنامه امنیتی به محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین تحمیل شده و مجبور به رعایت آن است.

 

محمود عباس دست بسته است

 

سیدافقهی تصریح کرد: با وجود معامله قرن و عادی سازی‌ها، کاری از دست محمود عباس بر نمی آید و حتی امروز بعد از اعلام عادی سازی روابط بحرین و اسرائیل در نهایت خشم فقط توانست سفیر فلسطین در منامه را فرابخواند و کار دیگری از دستشان برنیامد و حتی اعلام نکردند که روابطشان قطع می‌شود چون آنها هم تحت سیطره آمریکا هستند.

 

وی با بیان اینکه مساله فلسطین در نتیجه عادی سازی روابط اعراب با رژیم صهیونیستی آسیب جدی می بیند، گفت: تاریخ و جغرافیای فلسطین با این عادی سازی‌ها در مسیر باد قرار می‌گیرد.

 

این کارشناس مسائل غرب آسیا، حکام خلیج فارس را نیز در درازمدت از عادی سازی روابط با اسرائیل متضرر دانست و گفت:  ممکن است آمریکا تاج و تخت آنها را برایشان حفظ کند ولی آمریکایی‌ها برای دوشیدن اعراب آمده‌اند و مجبور خواهند بود بیشتر به این کشور باج دهند.

 

سیدافقهی گفت: اسرائیل به کسی رحم نمی‌کند و صهیونیست‌ها و آمریکایی ها هرجا رفته‌اند مایه خرابی و جنگ افروزی و غارتگری و ناامنی شده اند و مردم امارات و بحرین هم از این قاعده مستثنی نخواهند بود.

 

وی محدود کردن نقش ایران در منطقه را از اهداف عادی سازی عنوان کرد و گفت: پمپئو گفته این عادی سازی بین امارات و اسرائیل یک پیمان ضد ایرانی است هر چقدر اماراتی‌ها تلاش کردند که بگویند این پیمان علیه هیچ کشوری نیست اما پمپئو بی تعارف گفت هدف طرح، محاصره محور مقاومت به رهبری ایران است.

 

این دیپلمات پیشین کشورمان تصریح کرد: هدف اسرائیل تحقق نقشه از نیل تا فرات است و آمریکایی‌ها هم دنبال تسلط بر نقاط حساس و راهبردی منطقه مثل چاه های نفت و آبراه ها و هستند.

 

سیدافقهی با بیان اینکه هدف این است که چیزی به نام فلسطین و انقلاب اسلامی باقی نماند، گفت: این طرح به نفع آمریکا و رژیم صهیونیستی است و در کوتاه مدت به نفع حکام عرب ولی در درازمدت به ضرر مردم این کشورها است.

 

وی تصریح کرد: در سطح جهانی، قطعا اگر آمریکا بخواهد از فاز اقدامات سیاسی و امنیتی به فاز عملیات نظامی و حملات فرسایشی و ایذایی وارد شود قطعا نه ایران و نه کشورهای محور مقاومت مثل یمن، سوریه، لبنان،عراق و ایران ساکت نخواهند نشست.

 

این کارشناس مسائل منطقه گفت: در عراق برخورد با کاروان های آمریکایی هر روز بیشتر می شود و ترامپ مجبور شد زیر ضربات مجاهدان عراقی اعلام کند می خواهد سه هزار سرباز را از این کشور خارج کند.این اقدام نتیجه ضرباتی است که به کاروان های نظامی آمریکا وارد شده است.

 

توازن مورد نظر آمریکایی‌ها برقرار نخواهد شد

 

وی با بیان اینکه توازن مورد نظر آمریکا و اسرائیل برقرار نخواهد شد، افزود: آمریکا و اسرائیل طرح‌های ضربتی دارند اما منطقه تحمل طرح‌ها و تحرکات ضربتی را ندارد.

 

این کارشناس مسائل راهبردی خاطرنشان کرد: راهبرد نظامی اسرائیل جنگ های کوتاه مدت و ضربتی است به همین خاطر وقتی جنگ طول می‌کشد دچار فرسودگی می شود و در جنگ 2006 با حزب الله لبنان پرچم سفید را اول اسرائیل بالا برد.

 

سیدافقهی، صبر جمهوری اسلامی را بی پایان ندانست و گفت: آمریکا راهبرد فشار حداکثری به ایران و گسترش نفوذ رژیم صهیونیستی در منطقه را در پیش گرفته و ممکن است در آینده بخواهد با امارات و بحرین و عربستان و رژیم صهیونیستی در خلیج فارس مانور برگزار کند اما ایران می تواند در قبال برافراشته شدن پرچم این رژیم جعلی در حیات خلوت خود ساکت نمی‌ماند.

 

وی با بیان اینکه قطعا ایران حضور پرچم اسرائیل در آب های خلیج فارس را تحمل نخواهد کرد، خاطرنشان کرد: ایران از هر طریق ممکن باید این معادله را به هم بریزد که استفاده از ظرفیت های مردمی، تحریم، جنگ روانی یا عملیات امنیتی از جمله آنهاست.

 

رزمایش ذوالفقار هشدار درباره عادی سازی بود

 

این دیپلمات سابق تصریح کرد: یکی از پیام‌هایی که به خوبی ارسال شد همین مانور ذوالفقار99 بود که اقتدار ملی و راهبردی ایران در زمین و آسمان و دریا را نشان داد و نیروهای ایرانی در کمال هماهنگی و اقتدار در 2 میلیون کیلومتر قدرت خود را به نمایش درآوردند.

 

سیدافقهی با بیان اینکه اسرائیل و هم پیمانانش باید یادشان باشد که هرگونه شیطنت برایشان گران تمام خواهد شد، گفت: درست است که بعد از قیام مردم بحرین که چهار پنج سال طول کشید و در این مدت بسیاری از رهبران و اعضای قیام زندانی شکنجه، تبعید و شهید شدند و تلاش کردند آنها را سرکوب کنند اما این آتش زیر خاکستر است و بحرینی‌ها دست از آرمان‌ها و خون شهیدانشان نکشیده اند.

 

این کارشناس مسائل سیاسی گفت: اکنون که عادی سازی اتفاق افتاده قطعا انگیزه بحرینی ها برای قیام و عصیان و خشم منطقه ای از آنها بیشتر شده و این ظرفیت برای وادار کردن این رژیم ها به عقب نشینی از این تصمیم یا تغییر رژیم ها وجود دارد.

 

وی، مخالفت کشورهای منطقه از جمله لبنان، تونس، الجزایر، مغرب و سودان با عادی سازی را یادآور شد و گفت: عمان هم با این موضوع موافقت نکرده و ترامپ شب گذشته از تشویق ملک سلمان به امضای پیمان عادی سازی خبر داد و علنا گفت که اگر من پیروز نشوم هیچ کدام از شماها نخواهید ماند و حکام این کشور عربی را تهدید کرد.

 

این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه ترامپ یک منطقه را فدای منافع شخصی خود کرده است تا دوباره در انتخابات پیروز شود، گفت: برای ترامپ مهم نیست که بعد از انتخابات عادی سازی دوام خواهد آورد یا تبدیل به جنگ برون مرزی، محاصره اقتصادی یا نزاع فرقه‌ای و طایفه ای خواهد شد.

 

سیدافقهی به حضور نیمه پنهان عوامل اسرائیلی در جزایر وابسته به امارات اشاره کرد و گفت: این همکاری از قدیم بوده و الان از حالت نیمه پنهان و نیمه رسمی در حال تبدیل شدن به یک هم‌پیمانی رسیده است.

 

امارات و بحرین با آتش بازی می کنند

 

وی با اشاره به پیشنهاد طرح هرمز توسط ایران و تلاش این کشور برای ایجاد صلح در خلیج فارس گفت: کشورهای حاشیه خلیج فارس حتی طرح ایران را نخواندند چون آمریکا مثل شمشیر داموکلوس بالای سر آنها بود.

 

این دیپلمات سابق با بیان اینکه کشورهایی که عادی سازی امضا کردند با آتش بازی می کنند، افزود: اگر این آتش شعله ور شود اول دامن خود آنها را خواهد گرفت و کسی که در کاخ شیشه ای نشسته نباید مردم را با سنگ بزند.

 

سید افقهی به اختلافات سرزمینی، قبیله ای و سیاسی بین اعضای شورای همکاری خلیج فارس اشاره کرد و گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکا خیلی تلاش کرد این کشورها را یکپارچه و متحد کند اما تنها چیزی که از دل این تلاش درآمد تشکیلات نظامی سپر جزیره بود که بعد از تحولات یمن فشل بودن آن ثابت شد و کویتی ها، قطری ها، عمانی ها و حتی بحرینی ها این تشکیلات را کنار گذاشتند.

 

 اتحادیه عرب برای مهار مسئله فلسطین تشکیل شد

 

این کارشناس مسائل فلسطین به خودداری اتحادیه عرب از مخالفت لفظی با رژیم صهیونیستی اشاره کرد و گفت: اتحادیه عرب برای از بین بردن مساله فلسطین با سیاست نرم تشکیل شد که مسئله فلسطین را مهار کند.در سازمان کنفرانس اسلامی هم وضعیت همین است و اعضا هم تحت فشار آمریکا و عربستان و کشورهای طرفدار اسرائیل هستند.

 

وی با بیان اینکه خیلی از اعضای سازمان کنفرانس اسلامی با اسرائیل رابطه پنهان دارند، گفت: آمریکا ذخیره استراتژیک خود را که پنهان بود مجبور شد علنی کند که بتواند اینها را نجات دهد و خودش هم در انتخابات کاسبی کند.

 

این کارشناس مسائل منطقه درباره امکان لغو عادی سازی روابط در صورت شکست ترامپ نیز گفت: وقتی حسنی مبارک سرنگون شد محمد مرسی از اخوان المسلمین که شعارشان فلسطین بود را مجبور به پذیرش کمپ دیوید کردند در حالی که همه انتظار داشتند آنرا حداقل به حالت تعلیق درآورد که این موضوع نشان می دهد لغو پیمان‌ها آسان نیست.

 

منبع: ایرنا

نظر شما