شناسهٔ خبر: 4257072 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

دومین دور مذاکرات لوزان در یک قدمی ضرب‌الاجل مارس کلید خورد

خبرگزاری تسنیم: شهر پر فراز و نشیب لوزان بار دیگر میزبان برگزاری دور دیگری از مذاکرات هسته‌ای پر افت و خیز ایران و گروه ۱+۵ در آستانه پایان ضرب‌الاجل ۳۱ مارس است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری تسنیم به لوزان، هواپیمای تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران غروب چهارشنبه به همراه خبرنگاران رسانه‌های داخلی در فرودگاه ژنو به زمین نشست و سیدعباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران ساعتی بعد با وندی شرمن مذاکره کننده ارشد آمریکا در لوزان دیدار کرد. مجید تخت روانچی دیگر معاون وزیر خارجه ایران و هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این دیدار حضور داشتند.

دور قبلی مذاکرات نیز در شهر لوزان سوئیس میان ایران و گروه 1+5 جمعه 29 اسفند پایان یافت.

اما قرار است ساعت 10 صبح امروز پنجشنبه ششم فروردین ماه محمدجواد ظریف و جان کری وزیر خارجه ایران و آمریکا در هتل محل مذاکرات دیدار کنند. در این دیدار علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا و هلگا اشمیت نیز حضور خواهند داشت.

طبق اعلام رسانه‌های غربی قرار بود در دور قبل دیگر وزرای خارجه گروه 1+5 نیز به مذاکرات لوزان بپیوندند اما این امر انجام نشد و همین باعث شده است تا حساسیت بیشتری این دور از گفتگوها را احاطه کند زیرا تنها پنج روز به اتمام ضرب الاجل 31 مارس باقیمانده و هر دو طرف سعی می کنند حتی الامکان شکاف‌های باقیمانده را کاهش دهند.

طرف ایرانی هفته قبل اعلام کرد اکنون نوبت آمریکاست که تصمیم سیاسی لازم برای رسیدن به توافق را اتخاذ کند و از سوی دیگر باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در پیام نوروزی خود به مردم ایران سعی کرد به نوعی توپ را در زمین تهران انداخته و طبق بیان رهبر معظم انقلاب سعی کند بگوید اگر ایران امتیاز لازم را ندهد و آنچه غرب می گوید انجام ندهد، پس مسئول آن جمهوری اسلامی است و بر روی عبارت "فرصت تاریخی" تاکید کرد.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه قبل از ترک کشورمان نیز گفت: همواره گفته‌ایم گروه 1+ 5 به ویژه طرف غربی این گروه باید تصمیم خود را بگیرند که آیا یک راه حل مبتنی بر مذاکره می‌خواهند یا می‌خواهند به فشار ادامه دهند؟

هنوز اختلافات چشمگیری در رسیدن به توافق جامع باقیمانده و تا رسیدن به ضرب الاجل نهایی 10 تیرماه مذاکره کنندگان هر دو طرف باید باز هم ساعات نفس گیری را برای دستیابی به آنچه تامین کننده رضایت طرفین و به تعبیری برد-برد باشد، سپری کنند.

علاوه بر اختلافاتی که میان ایران و شش کشور باقیمانده باید گفت در میان 1+5 نیز وحدت نظر وجود ندارد به گونه‌ای که فرانسه باز هم در این دور علاقه دارد تا نقش مخربی ایفا کند و این تنها از شکاف‌های موجود در طرف مقابل حکایت دارد.

اما نکته قابل تامل در خصوص گروه 1+ 5 این است که ایران بارها اعلام کرده که تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی با یک مجموعه واحد در طرف مقابل مذاکره می‌کند نه شش طرف. بنا بر این فرانسه نیز به عنوان یکی از اعضای 1+5 باید مواضع خود را با دیگر طرف‌های مذاکره کننده یکسان کرده تا راه رسیدن به توافقی که برای هر دو طرف مفید باشد، هموارتر گردد.

به نظر می‌رسد دور کنونی مذاکرات که با دیدار معاونان وزرای خارجه ایران-آمریکا در عصر چهارشنبه از سر گرفته شد در بهترین شرایط خواهد توانست به راه حل‌هایی منجر شود؛ راه‌هایی که می‌توان گفت در صورت توافق روی آنها باید گفت که عزم برای دستیابی به "توافق" وجود دارد یا خیر.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: