به گزارش ایلنا، محمدجواد ظریف در آستانه عزیمت به سوئیس برای دور جدید از مذاکرات با گروه ۱+۵ افزود: این دوره از مذاکرات بسیار حساس است به ویژه با توجه به اینکه به تاریخهایی که از قبل برای رسیدن به چارچوبها تعیین کرده بودیم، نزدیک شدیم.
وی گفت: در دور قبل توانستیم درباره راه حلهای مختلف برای موضوعاتی که باقی مانده از قبیل غنی سازی، تحقیق و توسعه، فوردو، رفع همه تحریمها و برنامه زمانبندی و همچنین زمان اجرای این توافقها بحث کنیم و توانستیم در مواردی هم به راه حلها بسیار نزدیک شویم.
وی اضافه کرد: ظاهر امر این بود که گروه ۱+۵ نیاز به فرصتی داشت تا مواضع خود را در داخل گروه هماهنگ کند، به همین علت این مذاکرات از امشب در سطح معاونان و از فردا در سطح وزرا ادامه خواهد یافت و احتمال اینکه در پایان هفته یا شنبه هفته آینده سایر وزرای گروه ۱ + ۵ به مذاکرات بپوندند، کاملاً وجود دارد.
ظریف گفت: این آمادگی را داریم که به استقبال موضوعات برویم و موضوعات را با اراده سیاسی که در جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به راه حل وجود دارد، حل کنیم.
وی افزود: بسیار خوشحالیم که در چند دور اخیر، هیات عالی رتبه سازمان انرژی اتمی به ریاست آقای علی اکبرصالحی هم در مذاکرات حضور دارند و توانستند بسیاری از موضوعات را با احاطهای که به همه بحثها به ویژه بحث فنی دارند، پیش ببرند و امیدواریم این بار هم به برکت دعای مردم و همه خوبان بتوانیم کار را بیشتر از دفعه گذشته به پیش ببریم.
وزیر امور خارجه در پاسخ به این پرسش که انتظار شما از مذاکره کنندگان گروه ۱+ ۵ به ویژه اعضای غربی آن چیست، گفت: همواره گفتهایم گروه ۱+ ۵ به ویژه طرف غربی این گروه باید تصمیم خود را بگیرند که آیا یک راه حل مبتنی بر مذاکره میخواهند یا میخواهند به فشار ادامه دهند؟
ظریف در مصاحبه خود با خبرگزاری صدا و سیما افزود: گرچه برای همه طرفها کاملاً واضح شده و در صحبتهای آقایان کری و اوباما کاملاً مشخص است که گفتند «نمیشود این ملت را به زانو درآورد» یا اینکه گفتهاند «تحریمها فایدهای نداشته و فقط موجب شده تعداد سانتریفیوژهای ایران افزایش پیدا کند» اما هنوز این باور را به یک برنامه عملی تبدیل نکردهاند تا به یک نتیجه واقعی برسند که با فشار نمیتوانند کار را به پیش ببرند.
با فشار نمیتوانند کار را به پیش ببرند
وی گفت: آنچه لازم است گروه ۱+ ۵ و به ویژه ۴ کشور غربی۱+ ۵ به یک نتیجه قطعی برسند و این نتیجه قطعی را در کار مذاکراتشان پیدا کنند، این است که باید بین توافق و فشار انتخابی صورت گیرد.
ظریف افزود: آنها روش فشار را برای سی سال گذشته و به ویژه ۷ تا ۸ سال گذشته در موضوع هستهای استفاده کردهاند و انواع فشارها را به ایران وارد کردهاند و تحریمهایی را علیه ایران در شورای امنیت و همچنین تحریمهای غیرقانونی دو جانبه را علیه ایران وضع کردند که در تاریخ روابط بین الملل بیسابقه بود، اما مشاهده کردند که این مردم در ادامه سیاست عزتمندشان پافشاری کردند لذا اگر آنها تصمیم دارند به نتیجه برسند باید میان تحریم و فشار و یا توافق، یکی از این دو را انتخاب کنند.
بیش از هر چیز نیاز به همدلی میان دولت و ملت است
وزیر امور خارجه درباره شعار سال ۹۴ گفت: در شرایط ویژهای که منطقه ما در آن قرار دارد و کشور ما نیز مذاکرات دشواری پیش رو دارد و همچنین نیاز کشور برای یافتن راه حلهایی در محور اقتصاد مقاومتی برای پیشبرد پیشرفت کشور، احساس میکنم بیش از هر چیز نیاز به همدلی میان دولت و ملت وجود دارد.
وی گفت: این همدلی موضوعی است که همواره مورد تاکید امام راحل، مقام معظم رهبری و دولت بوده است و بسیار باعث دلگرمی ماست که مقام معظم رهبری سال ۹۴ را سال همدلی دولت و ملت اعلام کردند.
ظریف افزود: در سالی که انتخابات و مذاکرات بسیار حساسی را پیش رو داریم و همچنین چالشهای بسیار، فرصتهای بسیاری در برابر این مردم وجود دارد که با چنین همدلی در عمل میتوانیم از این فرصتها بیشتر استفاده کنیم.
∎