به گزارش گروه خبرگزاری فارس، «یوکیا آمانو»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه با حضور در شبکه خبری «پیبیاس» به اظهارنظر درباره برنامه هستهای ایران پرداخت.
آقای آمانو درپاسخ به سوال مجری برنامه درباره اینکه آیا توافق هستهای احتمالی بین ایران و گروه 1+5 به آژانس توانایی نظارتی لازم برای بررسی برنامه هستهای ایران میدهد گفت: «آژانس از توانایی لازم برای راستیآزمایی و نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران برخوردار است.»
وی در ادامه گفت: «موضوع مهم این است که ایران با یک ابزار مهم برای راستیآزمایی که "پروتکل الحاقی" خوانده میشود، موافقت کند.» وی نظارت بر فعالیتهای هستهای گذشته ایران را از دیگر اقدامات پیش روی آژانس خواند.
امضا و تصویب «پروتکل الحاقی» اختیاری است و جزو وظایف کشورهای عضو معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی نیست و به عنوان اقدامی اطمینانساز انجام میشود.
پروتکل الحاقی امکان بازرسیهای وسیع و سرزده از تمامی مناطق مورد نظر اعم از تاسیسات اعلامشده و نشده را برای بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی فراهم میکند.
ایران در جریان توافق موسوم به «سعدآباد» که در پاییز سال ۱۳۸۲ در تهران بین وزرای امور خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان با «حسن روحانی» دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده ارشد اتمی به دست آمد، با پذیرش این پروتکل موافقت کرد و پیش از تصویب در مجلس، آن را داوطلبانه به اجرا گذاشت اما پس از عدم پایبندی این سه کشور به تعهداتشان و ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت، مجلس شورای اسلامی دولت را به توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی ملزم کرد.
آقای آمانو در پاسخ به سوال دیگری درباره لزوم اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران گفت: «با اجرای پروتکل الحاقی ما میتوانیم به تأسیساتی که اعلام نشدهاند، دسترسی داشته باشیم یا ما میتوانیم به نوعی درخواست انجام برخی بازرسیها را مطرح کنیم.»
آمانو اجرای پروتکل الحاقی را برای انجام بازرسی از «فعالیتهای هستهای اعلامنشده ایران» مهم خواند و افزود اجرای این معاهده برای اطمینان خاطر از صلحآمیز بودن برنامه ایران ضروری است.
آقای آمانو به توافق موجود بین ایران و آژانس موسوم به «توافقنامه جامع پادمانی» هم اشاره کرد و یادآور شد آژانس به موجب این پیمان در حال حاضر از برخی تأسیسات هستهای ایران بازرسی به عمل میآورد.
آمانو گفت: «برای این تأسیسات، ما میتوانیم بازرس بفرستیم، دوربین نصب کنیم؛ میتوانیم بگوییم فعالیتهای ایران در این تأسیسات در راستای اهداف صلحآمیز هستند.»
آمانو که در زمان نمایندگی ژاپن در آژانس، از مخالفان سرسخت برنامه هستهای ایران به شمار میرفت، در تمامی گزارشهای خود عنوان میکند که نمیتواند تضمین کند فعالیت یا مواد هستهای اعلامنشدهای در ایران وجود نداشته باشد.
وی روز دوشنبه بار دیگر این ادعاها را تکرار کرد و گفت تأیید صلحآمیز بودن تمامی فعالیتهای هستهای ایران امکانپذیر نیست.
آقای آمانو گفت نشانهها حاکی از آن است که ایران در صورت امضای توافقنامه هستهای، «دستکم پروتکل الحاقی را اجرا میکند».
انتهای پیام/
∎