شناسهٔ خبر: 42202545 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

گفت‌وگو با مسعود مرادی از تغییر داور دیدار استقلال و پرسپولیس:

این اتفاقات در شأن جامعه داوری فوتبال نبود

تهران -ایرناپلاس- در حالی که نود و سومین «داربی» پایتخت هنوز آغاز نشده، تعیین تیم داوری جنجال‌ساز شده است. رضا کرمانشاهی داور لیگ برتر گفته برای این بازی انتخاب شده اما به دلایل نامشخص تغییر کرده است. حال سه روز پیش از سوت آغاز بازی نیمه‌نهایی جام حذفی، این اتفاقات موجب نگرانی اهالی فوتبال و زیرسوال رفتن جامعه داوری شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرناپلاس، جنجال انتخاب داوری که از فدراسیون فوتبال آغاز و با گذشت زمان، ابعاد تازه‌ای به خود گرفت، این پرسش را مطرح کرده که چرا فدراسیون فوتبال وارد این حاشیه شده است؟
همیشه انتخاب داور جدال تیم‌های استقلال و پرسپولیس با جنجال همراه بوده، اما معمولاً این روند از سوی یکی از این دو باشگاه رقم می‌خورد، اما این بار ماجرا به شیوه دیگری کلید خورد.

داوران «داربی» ۹۳ تمرکز کافی دارند؟
داور در بازی فوتبال، فردی است که بر روند اجرای قوانین فوتبال نظارت می‌کند؛ به عبارتی دیگر داور در زمین بازی فوتبال، عدالت را برقرار می‌کند. او مجری قانون است و همه تلاش خود را بر انجام دقیق و درست این امر به کار می‌بندد و می‌تواند با افراد خاطی بر اساس قوانین بازی فوتبال برخورد کند. کار داور بسیار سخت و مشکل است. یک داور ابتدا باید یک روانشناس خوب باشد تا بتواند بازی را در طول ۹۰ دقیقه متعادل نگه داشته و اداره کند. اما با این جنجالی که براه افتاده، آیا داوران «داربی» ۹۳ تمرکز کافی برای یک قضاوت عادلانه را خواهند داشت؟

ماجرا از کجا آغاز شد
بعدازظهر یکشنبه ۲ شهریور از سوی کمیته داوران، تیم داوری دیدارهای مرحله نیمه‌نهایی جام حذفی روی سایت فدراسیون فوتبال قرار گرفت. این کمیته، محمدحسین زاهدی‌فر را برای جدال حساس استقلال و پرسپولیس معرفی کرد، اما به فاصله چند ساعت همه چیز زیرسوال می‌رود! ابتدا رضا کرمانشاهی مدعی می‌شود که او داور «داربی» بوده اما دستور داده‌اند که به وی قضاوت این دیدار را ندهند! کرمانشاهی جنجال خود را این چنین کامل می‌کند: «می‌خواهم ببینم این بالا چه کسی است؟ حتماً وزارت ورزش است. آیا وزارت ورزش به دنبال بردن تیمی است؟ به دنبال چیست؟‌»

داور و ناظر چگونه تغییر کردند
سپس نوبت به اسماعیل صفیری سرپرست کمیته داوران رسید که همزمان رئیس کمیته داوران اصفهان نیز هست. او با تائید حرف‌های کرمانشاهی جنجال را کامل می‌کند و به خبرگزاری‌ها می‌گوید: «کمیته داوران یک زیرمجموعه به نام کمیته چیدمان داوری دارد که شامل بنده، آقایان شکور و نیرویار هستند. طبق مصوبه «ای‌اف‌سی» و فدراسیون فوتبال، ما چیدمان داوران در لیگ برتر و لیگ یک را انجام می‌دهیم. طبق روال، داوران نیمه نهایی جام حذفی را انتخاب و برای ابلاغ، اسامی را به دپارتمان داوری ارسال کردیم که متأسفانه متوجه شدیم داور و ناظر بازی تغییر کرده‌اند. انتخاب ما برای قضاوت در «داربی» محمدحسین زاهدی‌فرد نبود و ناظر داوری هم آقای شکور، اما در کمال تعجب دیدیم که داور مسابقه زاهدی‌فرد شده و ناظر داوری هم حسن کامرانی‌فر؛ این‌ها انتخاب کمیته داوران نبودند. کمیته داوران هیچ مسئولیتی در مورد انتخاب این داور برای «داربی» برعهده نخواهد گرفت. کرمانشاهی انتخاب ما برای قضاوت در این مسابقه بود و دومین گزینه ما هم پیام حیدری.»

صفیری استعفاء کرد
صفیری در مورد اینکه کرمانشاهی گفته شما از سمت خود استعفاء کرده‌اید، اظهار داشت: «وقتی کمیته داوران مستقل نباشد و نتواند نظراتش را اجرایی کند، فضا برای کار کردن مهیا نیست. با این حال خیلی‌ها در داخل فدراسیون و خارج آن منتظر چنین لحظاتی بودند و برای آن لحظه‌شماری می‌کردند، اما سوابق و عملکرد اشخاص نظر می‌دهد.»
این مساله‌ از اختلاف میان کمیته داوران و دپارتمان داوری نیز پرده برداشت؛ در واقع این مساله یک اختلاف همیشگی در همه دوره‌ها بوده است. این اتفاقات و اظهارنظرها با واکنش فدراسیون فوتبال مواجه شد. سایت فدراسیون در خبری کوتاه، اظهارات رضا کرمانشاهی را کذب دانست و از ارجاع ادعای او به کمیته اخلاق خبر داد.

دخالت کمیته صیانت از سلامت فوتبال
رئیس کمیته صیانت از سلامت فوتبال که در موجودیت آن بحث‌هایی وجود دارد، عدم قضاوت کرمانشاهی در «داربی» جام حذفی را تصمیم و مصوبه این کمیته و عوامل ذیربط در این کمیته دانست.
از طرفی دخالت سرپرست فدراسیون فوتبال که این نیز خارج از قوانین است، صحبت‌های سرپرست کمیته داوران که دخالت فدراسیون در انتخاب داور را علنی ساخت، به همراه حرف‌های کرمانشاهی، باعث شد تا داور «داربی» چند ساعت بعد، دستخوش تغییر و تحول شود و این بار پیام حیدری به عنوان داور دیدار استقلال و پرسپولیس انتخاب شد.

هیچکس پاسخگو نبود
در رابطه با این اتفاقات با اسماعیل صفیری سرپرست کمیته داوران تماس گرفتیم، اما در دسترس نبود؛ با حیدر شکور تماس گرفتیم که ایشان به هیچ عنوان حاضر به مصاحبه نشد و به صفیری ارجاع داد و گفت: با هیچ خبرگزاری مصاحبه نکرده و با صفیری هماهنگ کردیم فقط ایشان پاسخگو باشند.
وی فقط به این پرسش که آیا صفیری استعفاء کرده پاسخ داد: «خیر»؛ با حسن کامرانی‌فر که قرار بود ناظر این دیدار باشد نیز تماس گرفتیم و با تایید صحبت‌هایش در خبرگزاری‌های، اعلام کرد که بعد از بازی حرف‌هایش را خواهد زد.

مرادی: شخصیت داوران زیر سوال رفت
مسعود مرادی داور سابق بین‌المللی فوتبال کشورمان با عجیب خواندن اتفاقات این روزها برای انتخاب داور داربی درباره صحبت‌های کرمانشاهی و زیرسئوال بردن همکاران خود به ایرناپلاس گفت: «اتفاقاتی که افتاد در شأن داوری و جامعه داوری فوتبال نیست و با مطرح شدن چنین موضوعی، کل ارکان داوری ما و شخصیت داوران زیرسوال رفته است. صحبت‌های آقای کرمانشاهی به نوعی عدم اعتمادش به یک داور دیگر که برای بازی حساس استقلال و پرسپولیس انتخاب شده است. با این حرف‌ها، عدم وجود همبستگی و انسجام بین داوران را علنی کرد. وقتی داوران از یکدیگر حمایت نکنند، ما چه انتظاری داریم که جامعه و اهالی ورزش، رسانه‌ و یا تیم‌ها از داوری ما حمایت کنند؟»

باید یک کمک داور را داور چهارم می‌کردند
این پیشکسوت داوری درباره انتخاب حسین زیاری به عنوان داور چهارم داربی پاسخ داد: «این دیدار با ۶ داور برگزار می‌شود، شما وقتی از ۶ داور استفاده می‌کنید، داوران پشت دروازه از داوران وسط انتخاب می‌شوند و طبق پروتکل داوران ۶ نفره، داور چهارم باید یک کمک داور باشد. در این چیدمان، متاسفانه این روند رعایت نشده است. باید یک کمک داور را به عنوان داور چهارم می‌گذاشتند.»

داوران بلاتکلیف هستند
مرادی در رابطه با اختلاف کمیته داوران با دپارتمان داوری و راهکار برای بهبود آن نیز گفت: «وقتی کمیته داوران و دپارتمان داوری اختلاف دارند و این اختلاف سال‌ها در فوتبال ما وجود داشته و سال‌ها با تغییراتی که صورت می‌گیرد به این نتیجه رسیده‌ایم که هیچ وقت نتوانستیم یک کمیته داوران و دپارتمان داوری همسو و همراه داشته باشیم. نمی‌دانم چه اصراری است که ما هم کمیته داشته باشیم و هم دپارتمان؛ هر سال نیز بدتر شده است. این اختلاف باعث می‌شود داوران بلاتکلیف باشند و شرایطی کنونی را شاهد باشیم. اگر قرار باشد هر دو بخش باشند، فدراسیون فوتبال باید آن را مدیریت کند تا کمیته و دپارتمان همسو و همراه باشند. فدراسیون اگر بتواند یکبار برای همیشه این اختلاف را حل کند، دیگر شاهد چنین اتفاقی نخواهیم بود.»  

کرمانشاهی بیشتر جو را متلاطم و ملتهب کرد
وی در پایان افزود: «آقای کرمانشاهی می‌گوید کمیته داوران به من گفت داور «داربی» هستم. اما روال رسمی طی نشده بود و حتی دپارتمان داوری گفت برای آقای کرمانشاهی ابلاغی صادر نشده است که می‌گوید داور داربی من بودم.
ظاهراً کمیته داوران تلویحی به ایشان گفته داور این بازی هست اما این نیز ضمانت اجرایی ندارد و نباید بایت آن چنین جنجالی رخ می‌داد و باید درون سازمانی حل‌وفصل می‌کردند تا داوری زیرسوال نرود.
صحبت‌های آقای کرمانشاهی فضا را بیشتر متلاطم و ملتهب کرد و اینکه داوران فوتبال در کنار یکدیگر که نه در مقابل یکدیگر قرار گرفته‌اند. به عقیده من، عاقلانه‌ترین کار این بود که آقای زاهدی‌فرد عوض شود که شد، چون دیگر او نمی‌توانست براحتی سوت بزند و هر سوتی که می‌زد، وی را زیر سوال می‌بردند.»

سوال‌های بی جواب ما
با مسائلی که رخ داده و هیچکس نیز پاسخگو نبود، اکنون این سوال‌ها مطرح می‌شود که معیار کمیته داوران و دپارتمان داوری برای انتخاب داوران داربی ۹۳ چه بود؟ چرا برای این دیدار از داوران کنار خط استفاده شده است؟
از طرفی انتخاب حسین زیاری کم‌تجربه به عنوان داور چهارم بر چه اساسی است؟ اگر داور مصدوم شود، زیاری تجربه قضاوت این دیدار را دارد؟ وقتی شما این بازی را با ۶ داور برگزار می‌کنید، مگر نباید داور چهارم، یک کمک داور باشد؟
چرا باید ناظر باید خود یکی از اعضای چیدمان داوری باشد؟

گزارش از: مجید روان‌ستان

نظر شما