تلاشهای ایالات متحده برای تمدید تحریم تسیلحاتی جمهوری اسلامی با ناکامی روبرو شد. اکثریت اعضای شورای امنیت در جلسهای که به صورت مجازی برگزار گردید، به قطعنامه پیشنهادی آمریکا در این راستا رأی مثبت ندادند.
به گزارش دویچه وله، قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده برای تمدید تحریم تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ایران عصر جمعه ۲۴ مرداد (۱۴ اوت) در شورای امنیت سازمان ملل به رأی گذاشته شد.
جلسه ۱۵ عضو شورای امنیت به خاطر محدودیتهای ناشی از پاندمی کرونا به صورت مجازی و در قالب نشستی ویدیویی برگزار گردید.
واشنگتن که در طی هفتههای اخیر به صورت پیگیر در تلاش جلب موافقت اعضا با این قطعنامه بوده، در نهایت با شکست روبرو شد.
قطعنامه پیشنهای آمریکا که پس از بحث و رایزنی به رأی گذاشته شد، ۲ رأی موافق (آمریکا و جمهوری دومنیکن)، ۱۱ رأی ممتنع و ۲ رأی مخالف (چین و روسیه) دریافت کرد و به این ترتیب رد شد.
آلمان، فرانسه و بریتانیا که از امضاءکنندگان توافق هستهای با جمهوری اسلامی هستند، از جمله کشورهایی بودند که به قطعنامه آمریکا رأی ممتنع دادند.
آمریکا که در این ارتباط در شورای امنیت منزوی شده، پیشتر تهدید کرده بود که در صورت رد شدن این قطعنامه برجام را کاملا برهم خواهد زد.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا که در حال حاضر سرگرم انجام سفر اروپایی خود است، ناتوانی شورای امنیت را مورد انتقاد قرار داد. به گفته او شورای امنیت “در مأموریت خود، یعنی حفظ امنیت جهانی ناکام مانده و نتوانسته است، ایران را در قبال اعمالش پاسخگو کند”.
وزارت خارجه ایالات متحده نیز بیانیهای انتقادآمیز در این رابطه منتشر و سازمان ملل را متهم کرد که به خواستهای کشورهای منطقه و اسرائیل توجهی نکرده است.
بنابر این بیانیه ناکامی قطعنامه آمریکا در شورای امنیت به جمهوری اسلامی اجازه خواهد داد تا خود را مسلحتر کند، امری که از دید وزارت خارجه آمریکا “خطر ویرانی و بیثباتی خاورمیانه را تشدید خواهد کرد”.
کلی کرافت، نمایند آمریکا در سازمان ملل نیز تأکید کرد که ایالات متحده همچنان به تلاش خود برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران ادامه خواهد داد.
مجید تختروانچی، سفیر دائمی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، چندی پس از پایان رأیگیری پیامی در شبکه توئیتر منتشر کرده و ناکامی قطعنامه پیشنهادی آمریکا را نشانه “انزوای ایالات متحده و شکست یکجانبهگرایی” دانست.
او در توییت خود نوشت: “آمریکا باید از این افتضاح درس بگیرد و بداند که تلاش این کشور برای بازگرداندن فوری تحریمها علیه ایران، اقدامی غیرقانونی است و از سوی جامعه بینالمللی رد شده است. رایگیری امروز گواهی بر این بود.”
در پی توافق هستهای که در سال ۲۰۱۵ میلادی حاصل شد، ایران بخشی از برنامه هستهای خود را متوقف کرد یا کاهش داد. در مقابل بخشی از تحریمهای سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی رفع شد.
مطابق برجام، تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل که از سال ۱۳۸۶ علیه ایران اعمال شده است، ۲۷ مهرماه امسال پس از ۱۳ سال به پایان میرسد. با توجه به پایان این تحریم ایران قادر به خرید تسلیحات و جنگ افزار و صادرات رسمی سلاح به دیگر کشورها خواهد بود.
آمریکا در پی خروج یکطرفه از برجام در سال ۲۰۱۸ و وضع تحریمهای گسترده علیه جمهوری اسلامی سیاست “فشار حداکثری” را پیش گرفته است.
واشنگتن با توجه به ناکامی قطعنامهاش ممکن است به مکانیسم ماشه که از جمله مفاد برجام است متوسل شود تا به این ترتیب تحریمها بار دیگر از سرگرفته شوند.
البته به باور روسیه، چین و بسیاری از دیپلماتهای اروپایی، آمریکا با خروج یکجانبه از برجام در سال ۲۰۱۸ دیگر اجازه ندارد، مکانیسم ماشه را به کار اندازد.
واکنش ایران به رای نیاوردن قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی – آمریکا: به تلاشمان ادامه میدهیم
وزارت امور خارجه ایران به رای نیاوردن قطعنامه پیشنهادی آمریکا در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی این کشور در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد واکنش نشان داده و با “تاریخی” خواندن این شکست، آن را نتیجه “دیپلماسی فعال” جمهوری اسلامی خوانده است.
بنوشته بی بی سی، قطعنامه آمریکا تنها رای مثبت این کشور و جمهوری دومنیکن را به همراه داشت. روسیه و چین به آن رای منفی دادند و ۱۱ کشور دیگر از جمله فرانسه و بریتانیا دو عضو دیگر شورای امنیت رای ممتنع دادند.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش گفت “سابقه” نداشته آمریکا در سازمان ملل متحد تا این حد “منزوی” باشد.
سخنگوی وزارت خارجه: آمریکا درس بگیرد وگرنه منزویتر میشود
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به شکست آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل در تصویب قطعنامه ضدایرانی نوشت که رژیم آمریکا باید از شکستهای مطلق خود درس بگیرد در غیر اینصورت منزوی تر خواهد شد.
سیدعباس موسوی در توئیتی نوشت:جامعه بینالملل، یک بار دیگر و با صدایی رسا، تلاش بیپروا و بیحاصل ایالات متحده برای تضعیف اعتبار شورای امنیت سازمان ملل متحد را رد کرد. رژیم آمریکا باید از شکستهای مطلق خود درس گرفته و از بیآبرو کردن خود در سازمان ملل دست بردارد، در غیر اینصورت منزوی خواهد شد، حتی بیشتر از الان.
∎