به گزارش انتخاب، قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید ممنوعیت تسلیحاتی ایران، نتوانست از سد شورای امنیت سازمان ملل متحد بگذرد.
در این رای گیری ۱۱ کشور رای ممتنع، ۲ کشور رای مثبت و ۲ کشور رأی منفی دادند.
روسیه و چین، دو کشوری بودند که رأی منفی دادند و آمریکا و جمهوری دومینیکن دو کشوری بودند که به قطعنامه رای مثبت دادند.
سایر کشورهای عضو دایم و غیردائم از جمله آلمان، انگلیس و فرانسه رای ممتنع دادند.
لازم به ذکر است که به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ که متعاقب برجام به تصویب شورای امنیت رسید، ممنوعیت تسلیحاتی ایران بعد از ۱۳ سال در ۲۷ مهرماه سال جاری به پایان می رسد.
***
چرا انگلیس به قطعنامه تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران رأی نداد؟
ایسنا نوشت: انگلیس در بیانیهای اعلام کرد که ما در نگرانیهای تعدادی از اعضای شورای امنیت نسبت به انقضای محدودیتهای تسلیحاتی موجود علیه ایران در ماه اکتبر مشترک هستیم.
بر اساس ادعای انگلیس، وزیران خارجه سه کشور اروپایی تصریح کردهاند که منقضی شدن این محدودیتها میتواند پیامدهای اساسی برای امنیت و ثبات منطقهای داشته باشد.
در ادامه این بیانیه آمده است: انگلیس به پیشنویس این قطعنامه رأی ممتنع داد زیرا مشخص بود که حمایت شورا را به خود جلب نخواهد کرد و مبنایی برای دستیابی به اجماع نخواهد بود و بنابراین نمیتواند به بهبود امنیت و ثبات در منطقه کمک کند.
دستگاه دیپلماسی انگلیس تأکید کرد: با این وجود، ما آماده همکاری با اعضای شورا و طرفین برجام هستیم تا بتوانیم مسیری را پیش رو داشته باشیم که بتواند حمایت شورا را تأمین کند.
انگلیس اعلام کرد که همچنان در قبال برجام و نیز جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای قاطعانه متعهد است.
واکنش ایران به شکست آمریکا در شورای امنیت
تسنیم نوشت: نماینده ایران در سازمان ملل اعلام کرد که همه کشورها به ویژه اعضای شورای امنیت وظیفه دارند تا با همه توان خود اعتقاد به ارزشها، اهداف و اصول مندرج در منشور ملل متحد را احیا کنند.
مجید تختروانچی در سخنانی پس از رأی مخالف شورای امنیت به پیشنویس قطعنامه ضدایرانی آمریکا، تصریح کرد: مماشات هرگز در خدمت منافع مشترک بشریت نبوده، بلکه بر عکس، صرفاً قلدرها را جریتر کرده است. همه کشورها به ویژه اعضای شورای امنیت وظیفه دارند تا با همه توان خود اعتقاد به ارزشها، اهداف و اصول مندرج در منشور ملل متحد را احیا نمایند.
او ادامه داد: ما این را به خودمان و نسل آینده که اجباراً با پیامدهای اقدام یا بیعملی ما زندگی خواهد کرد، مدیون هستیم.
بیانیه پامپئو پس از شکست آمریکا در شورای امنیت
مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا از اقدام شورای امنیت به عدم تمدید تحریم تسلیحاتی ایران انتقاد کرد. وی اعلام کرد: شورای امنیت سازمان ملل متحد وظیفه حفظ صلح و امنیت بینالمللی را برعهده دارد. این شورا امروز نتوانست مجموعه مأموریتهای اساسی خود را محقق کند. شورای امنیت قطعنامه معقولی را برای تمدید تحریم تسلیحاتی ۱۳ ساله ایران رد کرد.
وی خاطرنشان کرد که این اقدام زمینه را برای ایران جهت خرید و فروش تسلیحات متعارف بدون محدودیتهای خاص سازمان ملل برای اولین بار در بیش از یک دهه گذشته فراهم کرد.
او ادامه داد: ناکامی شورای امنیت در اقدام قاطعانه برای دفاع از صلح و امنیت بینالمللی غیرقابلتوجیه است.
پامپئو با بیان این که کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی به شدت از تمدید تحریمها حمایت کردند، ادعا کرد: شورای امنیت درخواستهای صریح برای تمدید تحریم تسلیحاتی از جانب بسیاری از کشورهای خاورمیانه را که در معرض خشونتهای ایران قرار دارند، رد کرد.
او پس از این شکست اعلام کرد: شش عضو شورای همکاری خلیج فارس با هم جمع شدند تا از شورای امنیت بخواهند تحریم را تمدید کند. اسرائیل نیز از شورا خواست که همین کار را انجام دهد تا از گسترش و مدرنسازی زرادخانه ایران جلوگیری کند.
پامپئو خاطرنشان کرد: ایالات متحده هرگز دوستان ما را در منطقه که انتظار بیشتری از شورای امنیت داشتند، رها نخواهد کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا تأکید کرد، کشورش به کار خود ادامه خواهد داد تا اطمینان حاصل شود ایران، آزادی خرید و فروش تسلیحات را نداشته باشد.
تاکید آمریکا بر اجرای «مکانیزم ماشه»
«کلی کرافت» نماینده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد که واشنگتن طی روزهای آینده برای برای استفاده از مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها (مکانیسم ماشه) تلاش خواهد کرد.
از سوی دیگر، نماینده ایران در سازمان ملل، در بیانیهای درباره اقدام آمریکا برای استفاده از مکانیسم ماشه (یا مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها) جهت احیای تحریمهای بینالمللی علیه ایران هشدار داد.
وی گفت: «تحمیل هرگونه تحریم یا محدودیت از سوی شورای امنیت بر ایران با پاسخ سخت ایران مواجه خواهد شد و در این خصوص گزینههای ما محدود نیست و آمریکا و هر موجودیت دیگری که احتمالاً به آن کمک کند یا به رفتار غیرقانونی آن تن در دهد، مسئولیت کامل اقدامات خود را بر عهده خواهد داشت.
∎