رویترز نوشت که شورای امنیت سازمان ملل خود را برای رای گیری این هفته درمورد پیشنهاد آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، آماده میکند. اقدامی که برخی دیپلماتها میگویند به شکست منتهی میشود و سرنوشت برجام را به خطر میاندازد. تا لحظه نگارش این گزارش ، تلاشهای دقیقه نود بریتانیا، فرانسه و المان برای ایجاد مصالحه با چین و روسیه درمورد تمدید تحریم تسلیحاتی ظاهرا تاکنون ناموفق بوده است.
با وجود اینکه از قبل اعلام شده بود روز سهشنبه رایگیری برای پیشنویس قطعنامه آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران انجام میشود، اما در ساعات اولیه صبح روز سهشنبه هنوز این پیشنویس ارایه نشده است.
به گزارش ایسنا، روز سهشنبه به وقت محلی قرار بود طبق زمانبندی از قبل اعلام شده رایگیری درباره پیشنویس قطعنامه آمریکا درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران انجام شود اما از آنجایی که به خاطر موضوع کرونا، جلسهای به طور علنی برای رایگیری نخواهد بود، رایگیری شورای امنیت به صورت ایمیلی با مهلت دوازده ساعته به کشورهای عضو برای اعلام رای انجام میشود و نتیجهاش سهشنبه بعد از ظهر (یا شاید هم چهارشنبه) معلوم خواهد شد.
پیش نویس این قطعنامه به ۹ رای نیاز دارد تا روسیه و چین مجبور شوند از حق وتویشان استفاده کنند، اما این سوال برای برخی دیپلماتها مطرح است که آیا آمریکا میتواند این ۹ رای را به دست آورد یا نه.
در ساعات اولیه روز سهشنبه هنوز خبری از پیشنویس این قطعنامه و معرفی آن به اعضا نیست. در عین حال اگر آمریکا امروز این پیشنویس را ارایه ندهد این احتمال وجود دارد که رای مثبت حداقل 9 عضو از اعضای شورای امنیت را نداشته باشد. در این صورت به زمان بیشتری برای رایزنی و لابی نیاز دارد.
احتمال ناکامی آمریکا
براساس روال کار شورای امنیت، رییس دورهای شورای امنیت که اکنون اندونزی است بعد از مشخص شدن آرا طی یک ارتباط ویدئو کنفرانسی نتیجه را اعلام میکند.
تاکنون روسیه و چین به صراحت از مخالفت خود با این پیشنویس و اقدام آمریکا سخن گفتهاند و موضعگیری داشتهاند و این اقدام را بر خلاف روند و ساز و کارهای بینالمللی و اقدامی علیه برجام دانستند.
بسیاری از کارشناسان در این رابطه ضمن بیان اینکه «نتیجه را نمیشود قطعی پیشبینی کرد» اما تاکید دارند که با توجه به آرا و مواضع چین و روسیه، احتمال این که کشورها به نفع آمریکا رای ندهند زیاد است.
به گزارش رویترز، «ریچارد گوان» مدیر گروه بینالمللی بحران سازمان ملل در این زمینه گفت: همه در سازمان ملل میدانند که این قطعنامه پیش پردهای برای جدالی بزرگتر بر سر توافق هستهای ایران است.
وی گفت که «هیچ شانسی» برای پذیرفته شدن تلاشهای آمریکا در راستای تمدید تحریم تسلیحاتی وجود ندارد و این «یک روشی برای به کارگیری مکانیسم بازگردانی تحریمها است».
یک دیپلمات ارشد شورای امنیت که میخواست هویتش فاش نشود، در این باره گفت: بسیار احتمال دارد که برخی کشورها تا زمانی که شورای امنیت مشخص کند که آیا مکانیسم بازگردانی تحریمها به طور قانونی به کار گرفته شده است، بگویند تمایلی به اجرایی شدن تحریمهای بیشتر ندارند.
این منبع افزود: نمیدانم شورا با وجود شکافهایی که در شورا وجود خواهد داشت، چگونه خواهد توانست در این باره تصمیمی بگیرد. بنابراین، هیچ عجله ای در سراسر جهان برای اعمال دوباره مقررات تحریمها نمیبینم.
در همین حال، خبرگزاری رویترز دیپلماتها گفتهاند که تلاشهای آلمان، فرانسه و انگلیس (تروئیکای اروپا)تا آخرین فرصت برای مذاکره با روسیه و چین در راستای توافق بر سر تمدید تحریم تسلیحاتی ایران تا کنون ناموفق بوده است.
علاوه بر این یک دیپلمات که میخواست نامش فاش نشود، با توجه به احتمال به تصویب نرسیدن طرح دولت آمریکا برای تمدید این تحریم و تهدید مقامات آمریکایی مبنی بر به کارگیری مکانیسم اعمال دوباره تحریمهای سازمان ملل علیه ایران در صورت عدم تمدید این تحریم و تاثیر مخرب این اقدام بر حفظ توافق هسته ای ایران، مطرح کرد: هدف دولت آمریکا این است که توافق هسته ای ایران فسخ شود.
کنایه نماینده روسیه به آمریکا
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در پاسخ به خوشحالی وزیر خارجه آمریکا از نامه شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران، به طعنه از آمریکا خواست از ارسال سلاح به منطقه غرب آسیا دست بکشد.
«میخائیل اولیانوف» در پیامی توییتری به پیام توییتری «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا در واکنش به نامه ضد ایرانی شورای همکاری خلیج فارس، پاسخ داد.
در نامه روز یکشنبۀ کشورهای شورای همکاری خلیج فارس (GCC) به شورای امنیت، شورای همکاری با اتهامزنی به جمهوری اسلامی ایران، خواستار عدم پایان تحریم تسلیحاتی ایران شد. اولیانوف در پاسخ به ذوقزدگی پامپئو در ارتباط با این نامه نوشت: لازم است به آمریکا توصیه شود به عنوان اولین گام، از پمپاژ سلاح به خاورمیانه به ارزش میلیاردها دلار دست بکشد.
وزیر خارجه آمریکا در توییتر نوشته بود: کشورها در خاورمیانه از خلیج تا اسرائیل از تمدید تحریمهای تسلیحاتی حمایت میکنند. این برای هر یک از آنها بسیار مهم است. عربها و اسرائیلیها با صدایی رسا دارند صحبت میکنند و شورای امنیت باید گوش کند.
دستآویز ماشه
واشنگتن بر این عقیده است (در صورت عدم تصویب پیشنویس قطعنامه) به دلیل این که قطعنامه پشتیبان توافق هستهای، آمریکا را به عنوان عضوی از آن معرفی میکند، میتواند تحریمها علیه ایران را بازگرداند. اما اعضای باقیمانده در برجام با این اقدام مخالف هستند و دیپلماتها میگویند که آمریکا مبارزهای آشفته در پیش خواهد داشت.
به گزارش ایسنا، تحریم تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر (اواخر مهرماه) سال جاری به پایان خواهد رسید. دولت آمریکا با ارائه پیشنویس قطعنامهای درباره تمدید این تحریم به شورای امنیت سازمان ملل که برای بار دوم انجام میشود، به دنبال جلب حمایت دیگر کشورهای عضو شورا برای تمدید این تحریم است.
با وجود اینکه چین و روسیه به صراحت از مخالفت خود با تمدید تحریم تسلیحاتی ایران سخن گفتهاند، خبرگزاری رویترز گزارش داد که برخی دیپلماتها گفتهاند که تلاشهای آلمان، فرانسه و انگلیس (تروئیکای اروپا) تا آخرین فرصت برای مذاکره با روسیه و چین در راستای توافق بر سر تمدید تحریم تسلیحاتی ایران تا کنون ناموفق بوده است.
علاوه بر این یک دیپلمات که میخواست نامش فاش نشود، با توجه به احتمال به تصویب نرسیدن طرح دولت آمریکا برای تمدید این تحریم و تهدید مقامات آمریکایی مبنی بر به کارگیری مکانیسم اعمال دوباره تحریمهای سازمان ملل علیه ایران در صورت عدم تمدید این تحریم و تاثیر مخرب این اقدام بر حفظ توافق هسته ای ایران، مطرح کرد: هدف دولت آمریکا این است که توافق هسته ای ایران فسخ شود.
دولت آمریکا علیرغم خروجش از توافق هسته ای در سال ۲۰۱۸ با نزدیک شدن پایان تاریخ تحریم تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر تهدید کرده است اگر پیش نویس قطعنامه ای که برای تمدید این تحریم به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرده است تصویب نشود، از مکانیسم اعمال دوباره تحریمها در این توافق برای بازگردانی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران استفاده خواهد کرد.
به نوعی آمریکا با بالا بردن شمشیر «مکانیسم ماشه» و با سوءاستفاده در تفسیر قطعنامه 2231 به نفع خود سعی دارد اروپا را به همراهی با خود در تمدید تحریم تسلیحاتی وادار سازد. این درحالی است که اروپا در منفعلانه ترین وضعیت ممکن در تحولات و مسایل منطقهای و بینالمللی به ویژه موضوع ایران و برجام قرار گرفته به شکلی که با انتقاد شدید مقامات ایران، روسیه و چین مواجه شده است.
پیشنویس قطعنامه آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران احتمالا شکست میخورد
آمریکا پشت درهای بسته شورای امنیت
صاحبخبر -