اعتمادآنلاین| «احمد دستمالچیان»، با اشاره به گفتوگوی ویدئوکنفرانسی روز یکشنبه محمدجواد ظریف با شیخ عبدالله بن زاید همتای اماراتی خود گفت: به نظر میرسد مدتهاست که امارات از همراهی با عربستان فاصله گرفته و خط مشی مستقلتری نسبت به ریاض دنبال میکند.
وی با بیان اینکه عربستان به دلیل رویکردها و مواضع افراطی نسبت به مسائل منطقهای، هزینههای هنگفتی را برای خود و متحدانش تراشیده است، اظهار داشت: امارات پس از چند سال همراهی با عربستان در بحران یمن، با این کشور در مورد نحوه مدیریت بحران دچار اختلافات جدی شده به طوری که در ماههای اخیر شاهد درگیری و برخورد نیروهای وابسته به امارات با نیروهای طرفدار عربستان بودیم.
امارات از مهلکه یمن خارج شده است
این کارشناس مسائل خلیج فارس ادامه داد: امارات در یک سال گذشته کوشیده اندک اندک راهش را از عربستان جدا کرده و از پرداخت هزینههای گزاف و هنگفت دوری کند. در این راستا اماراتیها از نقش خود در یمن کاستهاند.
وی خاطرنشان کرد: عربستان به دلیل حیثیتی کردن موضوع یمن در باتلاقی قرار گرفته که خروج از آن برایش بسیار پر هزینه خواهد بود و هر روز هم به هزینه آن افزوده میشود اما امارات به دلیل چرخشهایی که در سیاست خارجی خود داشته، توانسته از این مهلکه خارج شود.
به گفته این دیپلمات پیشین، سیاستهای امارات واقعگرایانهتر نسبت به عربستان است و به همین خاطر، ابوظبی راحتتر و کمهزینهتر از ریاض میتواند رفتارهای خود را اصلاح کند هرچند که آنها در سایر عرصهها مانند رابطه با آمریکا و عادیسازی مناسبات با اسرائیل کار خود را میکنند.
دستمالچیان با تاکید بر اینکه امارات میکوشد براساس خط مشی واقعگرایانه خود با واقعیتها کنار بیاید، ابراز داشت: یکی از این واقعیتها، ایران به عنوان یک نیروی موثر، قدرتمند و با نفوذ منطقهای است. آنها بر خلاف سعودیها متوجه محوریت ایران و قدرت نیروهای مقاومت شدهاند و آن را در محاسبات خود مورد توجه قرار میدهند.
وی افزود: در چند ماه اخیر شاهد تماسهای ابوظبی به تهران و دمشق و گفتوگو با محمدجواد ظریف و بشار اسد بودهایم. البته اماراتیها با ترکها هم دچار اختلافاتی شدهاند و به نظر میرسد تلاش ابوظبی برای عادیسازی روابط با تهران و دمشق در چارچوب ایجاد توازن منطقهای است.
امارات میخواهد سوریه سد نفوذناپذیر علیه ترکیه باشد
این کارشناس مسائل غرب آسیا با تشریح بیشتر تنشزدایی مناسبات ابوظبی و دمشق بیان کرد: سوریه یکی از چرخشهای مهم امارات در عرصه سیاست خارجی است. دلیل اصلی آن هم این است که امارات میخواهد سوریه را به سد مستحکم و نفوذناپذیر در برابر سیاستهای توسعهطلبانه اردوغان تبدیل کند. سکوت دیگر کشورهای عربی هم نسبت به این عادیسازی روابط حاکی از رضایت آنها نسبت به این مسئله است.
دستمالچیان درباره مناسبات امارات و آمریکا هم گفت: امارات یکی از متحدان اصلی آمریکا در منطقه غرب آسیا است. اما اماراتیها میدانند اگر ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شکست بخورد، معادلات منطقه و محاسبات آنها هم بهم میخورد و اوضاع نسبت به اکنون فرق خواهد کرد. در عین حال امارات کشور کوچک و آسیبپذیری است و مقامات این کشور میخواهند با تنشزدایی با ایران، از صدمات آینده جلوگیری کنند.
اماراتیها میدانند ترامپ رفتنی است و نه ایران
به گفته سفیر اسبق ایران در اردن و لبنان، امارات میداند ترامپ برای همیشه رئیسجمهور آمریکا نیست. آنها میدانند آمریکا همسایه امارات نیست اما ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای همسایه همیشگی آنها است. به همین خاطر، آنها نمیتوانند ایران را نادیده گرفته و نسبت به ایران بیتفاوت باشند
وی درباره آینده احتمالی مناسبات تهران و ابوظبی هم عنوان کرد: اولویت جمهوری اسلامی ایران از ابتدا تا به امروز، روابط حسنه و برادرانه با همسایگانش است و به همین خاطر، ایران همیشه آماده برقراری بهترین مناسبات و روابط با آنها است. اکنون هم روابط خوبی با همسایگان خود داریم به غیر از یکی، دو کشور که خود برای مناسبات حسنه با ایران کارشکنی کرده و در توهم به سر میبرند.
دستمالچیان با بیان اینکه آغوش ایران نسبت به همسایگان گشوده است، گفت: امنیت خریدنی نیست و نمیشود آن را وارد کرد. کشورهای منطقه هم میدانند که آمریکا هم به فکر ایجاد امنیت منطقه نیست بلکه امنیت منطقهای با همکاری دستهجمعی کشورهای منطقه ایجاد میشود.
وی با تاکید بر اینکه ایران براساس عزت و اقتدار خواهان روابط دوستانه با تمامی کشورها است، گفت: برخی اختلافات سیاسی و سلیقهای نباید مانعی برای روابط حسنه با همسایگان باشد چراکه واقعیت جغرافیایی، الزام میکند ایران و امارات همدیگر را دو همسایه خود بپذیرند چراکه این همسایگی قابل جابجایی نیست.
منبع: ایرنا
نظر شما