به گزارس گروه دیگر رسانههای خبرگزاری فارس، روزنامه «صبح نو» آخرین تصمیمگیریها درباره برگزاری عزاداریهای ماه محرم را بررسی کرده است که متن این گزارش در ادامه میآید.
به گزارش گروه دیگر رسانههای خبرگزاری فارس، 6ماه پیش که خبر شیوع ویروس کرونا در کشور منتشر شد، هیچ کسی فکر نمیکرد که این میهمان منحوس بتواند مراسمات مذهبی ما را هم تحت تاثیر قرار دهد اما حالا اظهار نظرهای متفاوتی درباره برگزاری مراسمات عزاداری مطرح میشود. برخی ترجیحشان برگزاری مجازی است و برخی مراسمات حضوری با رعایت پروتکلهای بهداشتی را لازمالاجرا میدانند.
سرانجام اما روز گذشته کمیته اطلاعرسانی ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا اعلام کردکه برگزاری مراسم در اماکن مجاز، صرفا با رعایت اصول «کاهش زمان مراسم، تراکم حداقلی، آلودگیزدایی منظم، رعایت فاصله یکونیممتر و استفاده مستمر و همگانی از ماسک» انجام میشود و مسوول برگزاری مراسم عمومی باید نسبت به رعایت کامل ضوابط بهداشتی، تعداد شرکتکنندگان، زمان برگزاری و نحوه پذیرایی متعهد شود.
ویروس کرونا در حالی جهان را در برگرفته که مهمترین توصیه پزشکان و متخصصان برای جلوگیری از مبتلاشدن به آن رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی است؛ موضوعی مهم که مختصصان امر بر آن باور و تاکید دارند تا همه در این نبرد نابرابر از این جهت که هنوز تاکتیکها و رفتار این ویروس برای عالمان دنیای پزشکی ناشناخته و پیچیده است، ایمن بمانند.
افزایش آمار بیماران مبتلا به کرونا در مناطق کشور نشان میدهد که این بیماری همچنان با شیب صعودی در جامعه شیوع مییابد و با سرعت در حال انتقال است. رعایت اصول تغذیهای مناسب، خودداری از ترددهای غیرضروری و استفاده از مواد ضدعفونیکننده برای سطوح از جمله توصیههایی است که باعث پیشگیری از ابتلا به این بیماری میشود.
حالا درحالی که کمتر از یک ماه به شروع ماه محرم و عزاداری سیدالشهدا (ع) مانده است، حرف وحدیثهای زیادی درباره نحوه و چگونگی برگزاری آن مطرح میشود. برخی مسوولان استانی از برگزاری عزاداری محرم با همان شور و شکوه سابق سخن میگویند و برخیها در اظهارنظرهایشان محافظهکارترند.
با این حال درحالی که تصمیمگیری درباره برگزاری این عزاداری به ستاد ملی مبارزه با کرونا سپرده شده بود؛ هفته گذشته روحانی، رییسجمهوری از برگزاری مراسمهای عزاداری در کشور با رعایت پروتکلهای بهداشتی خبر داد. حالا چند روزی میشود که وزارت بهداشت و درمان، کارشناسان بهداشت و رسانهها درحال تدوین پروتکلهای عزاداری ماه محرم هستند.
البته روز گذشته آیتالله ناصر مکارمشیرازی در دیدار حجتالاسلام قمی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی درباره برگزاری مراسم عزاداری در ماههای محرم و صفر گفت: شکی نیست که ما اصولی داریم که به هیچوجه نمیتوانیم آنها را رها کنیم؛ از جمله آن مسأله عزاداری محرم و صفر است.
وی با تأکید بر لزوم تدبیر مناسب در این خصوص، عنوان کرد: اگر این امور را رها کنیم اسباب دردسر است، اگر بخواهیم عمل کنیم باید به شکلی باشد که هم پروتکلهای بهداشتی رعایت شود و هم از جنبههای معنوی و مذهبی غافل نشویم؛ همانگونه که در مورد نماز جمعه هم این دستور داده شده است.
آیتالله مکارم شیرازی تصریح کرد: اگر ضابطه و معیاری در این خصوص نداشته باشیم، مشکلاتی پیش خواهد آمد، بنابراین قطعاً باید متولیان امر در این خصوص توجه کافی و لازم را داشته باشند تا هم دغدغههای مذهبی و دینی مردم مورد توجه قرار گیرد و هم پروتکلهای بهداشتی و سلامت آنها حفظ شود.
باید به مردم اعتماد کرد
آقای مصطفی جلالی، معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی هم روز گذشته در برنامه مصباح شبکه قرآن حضور یافت و درباره برگزاری مراسمات در ماه محرم سیاستهای خود را مطرح کرد.
جلالی گفت: «هر اتفاقی که در مسیرمان قرار بگیرد، خلاقیتهایی نیز رقم میخورد. در طول تاریخ، اتفاقات مهمی در جریان مراسم محرم افتاده اما هیچوقت این مراسم دچار کاستی نشده است. » معاون فرهنگی سازمان تبلیغات با بیان اینکه ما باید یاد بگیریم با کرونا زندگی کنیم، تصریح کرد: آن چیزی که امروز بیش از گذشته اهمیت دارد این است که با ایجاد خلاقیتها، شعائر دینیمان را حفظ کنیم. اگر به این نپردازیم بخشی از حیات معنوی زندگیمان مختل میشود.»
اگر کمی به عقبتر برگردیم؛ سعید نمکی، وزیر بهداشت در روز ۱۹ماه رمضان یک روز پس از انجام احیا شب قدر، در مصاحبهای از فرهیختگی مردم در شب قدر سخن گفت. در شبهای قدر مردم متدین و مذهبی همه پروتکلها را رعایت کردند.چراکه پیش از آن هم همین افراد مؤمن و متدین بودند که به یاری کادر درمانی و ستاد ملی کرونا آمده بودند.
لغو تجمعات در ایام مسلمیه
درحالی که باید یک نمونه کوچک شده از مراسمهای مذهبی را قبل از ماه محرم داشته باشیم و همچنین رییسجمهوری به برگزاری این مراسمها تاکید کرده بود؛ روز گذشته درحالی که دو روز مانده به عرفه، ستاد کرونای تهران از لغو تجمعات خبر داد که احتمالاً شامل دعای عرفه نیز خواهد بود.
این درحالی است که با سخنان رییسجمهوری و همچنین اعلام سازمان تبلیغات اسلامی، هیأتهای مذهبی بنا داشتند جلسات قرائت دعای عرفه را در فضای باز و رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی برگزار کنند تا الگو و تمرینی برای جلسات محرم باشد اما خبر لغو برگزاری این مراسمها نگرانیها را برای جامعه مذهبی بهوجود آورد.
ماجرا به همینجا ختم نشده و اخیراً مراسم مسلمیه هیأت رزمندگان اسلام که بنا بود به مدت سه شب در فضای باز ضلع جنوبی حرم عبدالعظیم حسنی(ع) با مجوز ستاد کرونا و رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی بهعنوان الگویی برای جلسه عزاداری در فضای باز برگزار شود، نیز لغو شد.
این موضوع باعث افزایش نگرانیهای هیأتیها نسبت به وعدههای مسوولان امر شده است؛ چراکه از یک طرف مسوولان نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی در جلسات مذهبی ابراز رضایت میکنند و برای برگزاری جلسات وعده میدهند و تأکید میکنند اما در عمل و لحظه اجرا، مجوزات مربوطه را لغو میکنند.
اما در این باره دکترعلیرضا زالی، رییس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران اعلام کرده است: «با توجه به تمدید محدودیتهای اعمال شده توسط ستاد کرونای استان تهران، این محدودیتها حداقل تا پایان هفته آینده برقرار و بر همین اساس برگزاری نمایشگاه، مجمع عمومی و تجمعات ممنوع اعلام شده است.» این تصمیم درحالی روز گذشته اعلام شد که تعداد فوتشدگان ناشی از ابتلا به ویروس کرونا در کشور بازهم رکورد زد و ۲۳۵نفر از هموطنان بهدلیل شیوع کرونا جان باختند.
همراهی بیشتر لازم است
چند هفتهای میشود که سازمان تبلیغات اسلامی با همکاری نهادهای دیگر فرهنگی کشور ستادی تحت عنوان پیگیریهای ماه محرم تشکیل داده تا قبل از شروع این ماه به یک اجماع در خصوص پروتکلهای ویژه عزاداری برسد. بهنظر میرسد مسوولان سلامت کشور نیز لازم است همکاریهای خود را با این ستاد بیشتر کنند؛ چراکه برخی تصمیمگیریها بدون اقناع جامعه میتواند واکنشهای متفاوتی از مردم بروز دهد. ناگفته نماند هیاتهای عزاداری نیز سلامت مردم را خط قرمز خود دانسته و خود را مکلف به رعایت پروتکلهای ابلاغی میدانند.
انتهای پیام/
نظر شما