به گزارش ایرنا ، ایجاد صداهای مهیب، ترس و دلهره و روانه شدن تعدادی از جوانان، نوجوانان و شهروندان به بیمارستان های سوانح و سوختگی و...، نتیجه شب چهارشنبه سوری که به چهارشنبه سوزی تبدیل شده، برای برخی خانواده ها به همراه داشته است.
چهارشنبه آخر سال جزء اعیاد بزرگ ایرانیان باستان بوده ، ولی امروزه شاهد حوادث تلخی هستیم که در بعضی موارد با قطع عضو و یا تخلیه چشم همراه است و عید نوروز را برای خانواده ها به تلخ کامی و افسوس تبدیل می کند.
جوان ها و نوجوانان از گروههای سنی هستند که در چهارشنبه آخر سال بیشترین صدمه را می بییند ، حتی رهگذرانی که هیچ علاقه ای هم به این آیین که البته امروزه دیگر نمی شود آنرا آیین نامید، ندارند، ممکن است براثر اصابت ترقه های مهیب دست سازی که بر زمین می خورد دچار مصدومیت شده و گاهی شدت این مصدومیت ها به قدری زیاد است که مرگ افراد را نیز به همراه دارد.
در این جشن به جای مانده از ایران باستان، جوان ها به جای توجه به آیین چهارشنبه سوری، فقط به دنبال هیجان و ایجاد مزاحمت برای دیگران و شهروندان هستند.
صداهای مهیبی که دراین شب و درجای جای شهرهای مختلف کشور شنیده می شود باعث شده که بسیاری از خانواده ها از غروب روز سه شنبه از خانه های خود خارج نشوند و کسبه نیز سلامت و آسایش را به کاسبی شب عید ترجیح دهند.
سوختگی بدن، ناشنوایی ، پارگی پلک چشم و شبکیه و خونریزی داخل چشمی و حتی از بین رفتن کامل چشم و نابینایی از عوارض استفاده از مواد محترقه پر خطر در چهارشنبه آخر سال می باشد که متاسفانه با وجود اینکه هرساله اطلاع رسانی گسترده ای در این خصوص می شود، بازهم برخی جوانان و نوجوانان ناآگاه در این دام می افتند و نهایتی تلخ را برای خود رقم می زنند.
از سوی دیگر نباید نقش افراد سودجو را نیز کم اهمیت دانست که آنها برای کسب سودسرشار به تولید گسترده مواد محترقه کرده و عملا زمینه ای را فراهم می کنند تا سرمایه های این مرز و بوم با مشکلات عدیده ای در طول زندگی خود روبرو شوند.
درهمین راستا مسوولان نیز با هشدار به هنجارشکنان و سودجویان ، اعلام کردند که برای حفاظت از مردم در مقابل اقدامات خلاف آنها در شب چهارشنبه آخر سال از هیچ کاری فروگذار نمی کنند و این افراد را تحویل مراجع قضایی خواهند داد.
** خطر بازی با مواد منفجره را به کودکان آموزش دهیم
رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی قم با اشاره به در پیش بودن چهارشنبه آخر سال، گفت: آموزش آسیب پذیری در مقابل خطرات بازی با مواد منفجره از اهمیت خاصی برخوردار است؛ هشدارها ممکن است تکراری باشد، اما باید باز هم تکرار شود.
محمدجواد باقری در گفت و گو با ایرنا، با اشاره به اینکه مراسم چهارشنبه سوری هرساله با حوادث ناگواری همراه است، افزود: متاسفانه هر ساله این حوادث به کشته یا مجروح شدن گروهی از نوجوانان و جوانان می انجامد.
وی با بیان اینکه خانواده ها در پیشگیری از حوادث نقش مهمی را ایفا می کنند، اضافه کرد: باید کودکان و نوجوانان را تشویق کرد که از حوادث درک خوبی داشته باشند.
وی تاکید کرد: باید به کودکان آموزش داد که آنها در مقابل مواد محترقه و منفجره و آتش بازی آسیب پذیر هستند.
باقری در ادامه با اشاره به توصیه هایی در جلوگیری از وقوع حوادث، بیان کرد: والدین باید کبریت و مواد آتش زا مانند نفت و امثال آن را از دسترس کودکان دور نگاه دارند و در صورت بروز هرگونه حریق و حادثه خونسردی خود را حفظ کنند.
وی با بیان اینکه باید در صورت گسترده بودن حریق، سریعا افراد مسن و کودکان و دیگر افراد را باید به جای امن انتقال داد، افزود: در صورت گسترده بودن حریق با تلفن 125 آتش نشانی تماس گرفته و مراتب را با ذکر نشانی دقیق و نوع حادثه به ستاد فرماندهی آتش نشانی اطلاع دهید.
وی گفت: از حمل مواد محترقه و انفجاری حتی به مقادیر بسیار کم، در جیب لباس و کیف جدا خودداری کنید.
رییس مرکز اورژانس قم با تاکید بر اینکه آب، کپسول اطفاء حریق و حتی الامکان جعبه کمک های اولیه باید همیشه در دسترس باشد، گفت: از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتش بازی به خصوص در منزل، زیرزمین و محل کار جدا پرهیز کنید.
وی با اشاره به اینکه افراد باید از مکان هایی که از مواد محترقه در آن استفاده می شود، دوری کنند، گفت: بقایای مواد آتش بازی را سریعا جمع آوری نکنید، حتما 15 تا 20 دقیقه صبر کنید، بعد آن را جمع آوری کرده و در یک سطل محتوی آب بریزید و سپس دفن کنید.
وی گفت: همچنین باید از برپایی آتش در معابر باریک و در نزدیکی پست های برق یا ایستگاه های تقلیل فشار گاز و پارکینگ های عمومی پرهیز شود.
باقری ابراز امیدواری کرد: امسال با تدبیر و دوراندیشی خانواده ها و مسوولان ذیربط، شاهد حوادث ناگواری در استان نباشیم.
**خانواده ها خطرات مواد محترقه را جدی بگیرند
مدیرکل پزشکی قانونی استان قم نیز نسبت به بروز حوادث آخر سال و استفاده نادرست از مواد منفجره هشدار داد و از خانواده ها خواست که هشدارهای لازم را درخصوص استفاده ازاین مواد به فرزندان خود بدهند.
حمید صدیقی آخا همچنین از والدین خواست بیش از پیش مراقب فرزندان خود باشند تا دچار حوادث ناگوار احتمالی نشوند.
وی آمار سالیانه ارائه شده از مصدومین و احیانا فوت شدگان در این برنامه را ، مبین تلاش در جهت رفع این معضل دانست و اظهار امیدواری کرد امسال و سالهای بعد با چنین مصدومینی روبرو نشویم.
عضو شورای قضایی استان قم ، اظهار امیدواری کرد با سازندگان و فروشندگان این گونه مواد غیر استاندارد و بدون مجوز برخورد قانونی لازم صورت گرفته و عواقب و نتایج هولناک به بار آمده از این اقدام، به آنان نشان داده شود.
صدیقی آخا ادامه داد: در انتهای سال همه آماده برگزاری مراسم نوروز و ورود به سال جدید می شوند، بیمارستان ها و مراکز اورژانس برای پذیرش مصدومین ناشی از یک مراسم پرخطر در حالت آماده باش قرار می گیرند چهارشنبه پایان سال روزی است که علیرغم هشدارهای فراوان و ارائه آمار و اطلاعات مستند و نشان دادن تصاویر وحشتناک از عواقب این کار، متاسفانه هنوز هم قربانی می گیرد.
وی خاطر نشان کرد: استفاده نادرست از وسایل آتش زا و مواد منفجره که عموما هم توسط افرادی از طبقه جوان و بدون داشتن علم کافی در این مورد انجام می گیرد مایه سلب آرامش از خانواده ها می شود،چه بسا رهگذرانی که ناخواسته در این گونه حوادث دچار سانحه شده و عمری را با خاطره ناهنجار این عادت ناصواب بسر می برند.
**هنجارشکنان چهارشنبه آخر سال زیر ذره بین پلیس قم
فرمانده انتظامی قم در گفت و گویی با بیان اینکه رویکرد پلیس در مراسم چهارشنبه آخر سال، حفاظت از حقوق عمومی مردم است گفت: پلیس مخالف نشاط در جامعه نیست اما با هرگونه بی نظمی و هنجارشکنی در این روز با کمال اقتدار برخورد می کند.
سردارکاظم مجتبایی افزود: پلیس قم در این روز در بیش از 50 نقطه شهر حضور دارد که سه نقطه از شهر را به صورت ویژه کنترل می کند.
وی با بیان اینکه پلیس قم تاکنون اقدامات خوبی در راستای آگاه سازی خانواده ها و جوانان از خطرات استفاده از مواد محترقه در چهارشنبه آخر سال انجام داده است گفت: با اقدامات پلیس درطول یکماه گذشته، یک میلیون و 200 هزار انواع ترقه و مواد محترقه در این استان کشف و سه نفر نیز در این راستا دستگیر شده اند.
**برخورد قاطع پلیس راهور با وسایل نقلیه متخلف در شب چهارشنبه آخرسال
رییس پلیس راهور قم نیز در گفت و گویی اظهار داشت: با توجه به نزدیک شدن به چهارشنبه پایان سال پلیس با افرادی که با وسیله نقلیه در طول این شب برای دیگران سلب آسایش و ایجاد مزاحمت می کنند ، قاطعانه برخورد می نماید.
سرهنگ سیدکرم الله حسینی اظهار داشت: اگر حتی در صحنه تخلف این امکان نباشد، این ساز و کار فراهم است که خودروها و موتور سیکلت هایی که این مشکلات را برای مردم ایجاد می کنند شناسایی شده و بعد از شب چهارشنبه فراخوانی می شوند.
براساس این گزارش، سال گذشته در حوادث مربوط به چهارشنبه آخر سال، شش نفر در استان قم مصدوم شدند که درمیان آنان دو نوجوان 14 و 17 ساله براثر سوختگی و آسیب به چشم ، دچار مصدومیت شدیدی شدند.
همچنین یک کودک پنج ساله و یک خانم 25 ساله نیز به دلیل سوختگی مجروح شدند و بر اثر پرتاب ترقه جلوی یک موتورسیکلت سوار و زمین خوردن وی، این حادثه موجب ضربه مغزی راکب موتورسیکلت شد. ک/4
1175/ 6133/
شادی چهارشنبه آخرسال را با عمری افسوس همراه نکنیم
قم - ایرنا - چهارشنبه سوری، جشن ملی به جای مانده از ایران باستان است که هدف آن تقویت دوستی ها و اتحاد وهمدلی ملت بوده اما طی دو دهه گذشته به دنبال سودجویی برخی افراد ، فضای شادی و آسایش به غم و تلخکامی تبدیل شده است.
صاحبخبر -