شناسهٔ خبر: 41578126 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

موانع کرونا در کارآفرینی و تولید

مشهد- ایرنا- کارشناسان اقتصادی در میزگردی با عنوان "کارآفرینی، موانع تولید و کرونا" به تشریح وضعیت کار و کارآفرینی در شرایط ناشی از شیوع کرونا پرداختند و راهکارهایی برای حمایت از کارآفرینان در این شرایط ارایه کردند.

صاحب‌خبر -

مدیر کل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی در این میزگرد که عصر شنبه در محل خبرگزاری فارس برگزار شد گفت: یکی از راهکارهای توسعه کشورها، کارآفرینی است لذا خیلی از کشورهای توسعه یافته توجه خاصی به موضوع کارآفرینی داشته‌اند و با توجه ویژه به آن به رونق تولید نیز دست یافته‌اند.

سید مرتضی مدنی فدکی افزود: در حوزه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی کشور ما تاکنون چندان به موضوع کارآفرینی توجه نشده است در حالی که رهبر معظم انقلاب طی ۱۰ سال گذشته با نامگذاری سالها پیرامون مباحث اقتصادی، کارآفرینی را مورد توجه ویژه قرار دادند و لازم بود اقشار جامعه به موضوع کارآفرینی توجه بیشتری داشته و دستگاه‌های اجرایی این موضوع را در اولویت قرار می‌دادند.

وی ادامه داد: قوای سه گانه، مردم و رسانه‌ها در حوزه تحقق شعار سال مبنی بر "جهش تولید" بسیار تاثیرگذار هستند و برگزاری این گونه میزگردها نیز می‌تواند جامعه را نسبت به موضوع کارآفرینی حساس کند.

مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی با تاکید بر فرهنگسازی برای توسعه کارآفرینی در جامعه گفت: نیاز است که باور جامعه نسبت به موضوع کارآفرینی تغییر کند زیرا کارآفرینی در شرایط کنونی در حوزه فناوریهای نوین تبلور یافته و رشد بسیار داشته است.

وی افزود: در این میان توجه به کارآفرینان خرد و متوسط می‌تواند مسیر توسعه را هموار کند و راهگشای مسائل کشور باشد.

مدنی الزامات برای توسعه کارآفرینی در سال جهش تولید را تسهیلگری کارآفرینی در حوزه پرداخت تسهیلات، صدور مجوزها و ثبت مالکیتها، شناسایی کارآفرینان، ایجاد بانک اطلاعاتی از کارآفرینان و ایجاد یک فرماندهی واحد برای هدایت کارآفرینان، شناسایی مشکلات و توجه به مستندسازی تجارب کارآفرینان ذکر کرد.

وی به موانع بخش تولید اشاره و بیان کرد: عمده گلایه تولیدکنندگان مربوط به کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش، سود زیاد تسهیلات بانکی، اخذ مالیات در شرایط دشوار اقتصادی، قانون مالیات بر ارزش افزوده، قوانین و مقررات ضد و نقیض در حوزه صدور مجوزها و قوانین زائد برای بهبود فضای کسب و کار می‌باشد.

مدیر کل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی ادامه داد: از سوی دیگر نقیصه‌های سیستم حمل و نقل، کمبود ارز برای تامین مواد اولیه، هزینه‌های تولید را برای تولیدکنندگان به شدت افزایش داده است.

وی با اشاره به تبعات کرونا در اقتصاد کشور گفت: شیوع کرونا باعث تشدید رکود در بازار شده و بر روی تولید تاثیر مستقیم داشته است، از سوی دیگر کاهش قدرت خرید مردم و رعایت پروتکلهای بهداشتی، درآمد تولیدکنندگان را کاهش داده است.

مدنی قاچاق کالا و واردات کالاهای مشابه داخلی را از دیگر موانع رونق تولید دانست و افزود: دولت واردات ۲ هزار و ۲۰۰ قلم کالا را ممنوع کرده و تعزیرات حکومتی نیز از ورود کالاهای مشابه تولید داخل جلوگیری می‌کند.

راهکارها برای جهش تولید

وی مهمترین راهکار برای جهش تولید را تامین نقدینگی واحدهای تولیدی، پرداخت تسهیلات کم بهره بانکی، جلوگیری از خام فروشی و توسعه تولیدات صادرات محور، بهره گیری از نظرات خبرگان اقتصادی، تفویض اختیار به بنگاه های اقتصادی و کاهش تصدیگری دولت، کاهش سهم مالیات بنگاه‌های اقتصادی دارای مشکل، توسعه صادرات، برندسازی تولیدات داخلی، مبارزه با قاچاق و اصلاح قوانین ذکر کرد.

مدیر کل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی ادامه داد: اگر "بهبود فضای کسب و کار و استفاده از ظرفیت تشکلهای بخش خصوصی بویژه اتاقهای سه گانه"، "رفع موانع تولید" و "توسعه مشاغل خانگی" اجرا شود بخش اعظمی از مشکلات تولیدکنندگان داخلی برطرف می‌گردد.

وی گفت: شیوع کرونا باعث تشدید رکود بازار و متضرر شدن بسیاری از مشاغل و همچنین خسارت به اقتصاد و معیشت مردم در سراسر دنیا شد، اما به دلیل فشار تحریمها که ایران را در برابر مشکلات اقتصادی قوی کرده است، میزان تاثیرات منفی کرونا بر اقتصاد کشور به اندازه اقتصاد سایر کشورها نبوده است.

مدنی افزود: کرونا باعث شد ایران سازنده بسیاری از اقلام سلامت محور که پیش از این از کشورهای دیگر وارد می‌کرد، بشود و در این زمینه به خودکفایی و حتی صادرات برخی از این اقلام به سایر کشورها برسد.

وی ادامه داد: ماهیت کار تعزیرات حکومتی نیز رسیدگی به تخلفات اقتصادی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز است و برای تحقق شعار سال و جلوگیری از ورود کالاهای مشابه تولید داخلی به شدت تلاش می‌کند.

سیستم و شرایط کشور به نفع کارآفرینی نیست

یک کارشناس اقتصادی نیز در این میزگرد گفت: کارآفرینی در کشور ما تلاش در زمین سوخته‌ای است که سیستم و شرایط به نفع آن نبوده و شیوع کرونا این شرایط را برای کارآفرینان سخت تر کرده است.

علی مروی افزود: آمارها حاکی از کاهش شاخص‌های اقتصادی در اسفند ماه پارسال نسبت به بهمن ماه همان سال بود و این نتیجه تبعات کرونا بر اقتصاد کشور بویژه حوزه کارآفرینی است.

وی ادامه داد: براساس این آمارها، پنج میلیون نفر در اسفند ماه سال گذشته در ایران در معرض بیکاری قرار گرفتند و میزان صادرات کالا از ایران نیز به شدت کاهش یافت.

این کارشناس اقتصادی گفت: به فرض اینکه ۵۰ درصد از مشاغل کشور در نتیجه شیوع کرونا تعطیل شده باشند، کسب و کارهای ایران در هشت گروه اصلی روزانه حدود ۲۵۰ میلیارد تومان خسارت دیدند.

وی افزود: در شرایط رکود ناشی از کرونا، تورم و افزایش قیمت کالاها و خدمات انگیزه‌ای برای کارآفرینی باقی نمی‌ماند و قوانین کسب و کار نیز برای کارآفرینان انگیزه ساز و مشوق نیست، بورس و سهام نیز که قرار بود کسری نقدینگی بخش تولید را جبران کند، به خاطر سودآوری غیرواقعی معاملات در بورس، امید برای جذب نقدینگی از این بازار سرمایه برای بخش تولید را کاهش داده است.

مروی ادامه داد: دولت برای تامین بودجه سالانه خود بر روی درآمدهای مالیاتی حساب کرده اما وضعیت کارآفرینان و تولیدکنندگان در شرایط ناشی از شیوع کرونا به نحوی نیست که بتوانند ۶۰ تا ۷۰ میلیارد تومان سهم مالیات بخش تولید را پرداخت کنند.

وی گفت: تسهیلاتی که دولت برای کارآفرینان متضرر از کرونا در نظر گرفته است، با سودی که به آن اختصاص یافته، چندان انگیزه بخش نیست.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به وضعیت کار و کارآفرینی در کشور افزود: در سال ۱۳۷۰ نسبت قراردادهای موقت کار به قراردادهای دایم سه به ۹۷ درصد بود اما این نسبت اکنون برعکس شده و نشان کاهش کارآفرینی در کشور است. 

وی ادامه داد: کارآفرینی در کشور زمانی رونق می‌گیرد که محیط و سیستم برای آن مهیا باشد اما نه تنها این سیستم و شرایط مهیا نبوده بلکه کرونا شرایط سخت تری را برای کارآفرینان ایجاد کرده است.

تمرکز بر تولید اقلام سلامت محور لازمه شرایط کنونی است

مدیر گروه اقتصاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی نیز در این نشست گفت: تولید عنصری است که در صورت دادن نهاده‌هایی مانند سرمایه، نیروی انسانی، ذخایر طبیعی و کارآفرین می‌تواند خروجی مثبتی داشته باشد.

سید مرتضی مرتضوی افزود: کارآفرینی دو عنصر را در داخل خود نهفته دارد که شامل ریسک یا خطرپذیری و نوآوری است و کارآفرین فردی است که با درنظرگرفتن آنها کالای جدید تولید می‌کند.

وی ادامه داد: در دوران شیوع کرونا کارآفرینی با مساله جدیدی مواجه می‎شود به این معنا که کارآفرینی را از ریسک یا خطرپذیری به سوی عدم اطمینان از آینده کاری سوق می‌دهد.

مدیر گروه اقتصاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی گفت: کارآفرین در فضای بوجود آمده ناشی از کرونا، برای انجام کار خود در حالت ابهام و جهل قرار می‌گیرد در حالی که نتیجه آن را نمی‌داند.

وی افزود: دولت در فضای مبهم اقتصادی که کارآفرینان نمی‌توانند تخمینی از سود یا ضرر فعالیت تولیدی خود داشته باشند، باید فضای ابهام را بشکند، به کارآفرینان تا حدی اطمینان بدهد و عناصر اطمینان را وارد بازار کند.

مرتضوی ادامه داد: سیاستهای دولت در ستاد ملی مقابله با کرونا نه تنها ابهام در فضای اقتصادی و کارآفرینی را کاهش نداده بلکه بر ابهامات آن افزوده است و باعث شده کارآفرینان نتوانند در این فضا تصمیم بگیرند.

وی گفت: اگر عدم اطمینان کارآفرینان از آینده کاری خود تداوم داشته باشد، باید در انتظار یک سال بد و حتی سالهای بدتر در اقتصاد کشور باشیم.

این استاد دانشگاه افزود: گزارشهای بانک جهانی نشان می‌دهد ممکن است کل اقتصاد دنیا در سال ۲۰۲۰ میلادی هفت درصد از حجم خود را از دست بدهد اما احتمال این کاهش در اقتصاد ایران رسیدن به شاخص منفی ۶ است.

وی ادامه داد: این در حالی است که رشد اقتصادی ایران در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ میلادی نیز منفی بوده و سال به سال از حجم اقتصاد آن کاسته شده است.

مرتضوی گفت: در شرایط شیوع کرونا فعالیتهای اقتصادی از جمله صنعت گردشگری و فعالیتهای وابسته به حضور افراد، دچار تهدید جدی شد و دولت سعی در توسعه خدمات غیرحضوری در این دو بخش داشته که تا حدی می‌توان بخشی از خسارتهای وارده به اقتصاد متضرر از کرونا را جبران کرد.

وی افزود: در این شرایط به نظر می‌رسد اعمال برخی سیاستها مانند ممنوع کردن صادرات اقلام سلامت محور از سوی دولت چندان اقدام مناسبی برای حمایت از کارآفرینی نباشد زیرا کارآفرینان در تلاش برای بدست آوردن بازارهای خارجی از طریق عرضه محصولاتی هستند که آن کشورها در ایام کرونا به آنها نیاز دارند.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در شرایط سخت ناشی از شیوع کرونا، تمرکز دولت بر حمایت از توسعه تولید اقلام سلامت محور که به شدت مورد نیاز مردم است و توان لازم برای تولید آنها نیز در کشور وجود دارد، می‌تواند بخشی از خسارتهای اقتصادی را جبران کند.

براساس آخرین آمار رسمی تاکنون ۲۸۸ هزار و ۸۳۹ نفر در ایران به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و با فوت ۱۹۵ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جان‌باختگان کرونا در کشور به ۱۵ هزار و ۴۸۴ نفر رسیده است.

همچنین تاکنون ۲۵۱ هزار و ۳۱۹ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.

نظر شما