به گزارش ایرنا چهارشنبه سوری ، جشنی است که فرا رسیدن بهار را برای ایرانیان نوید می دهد و در عهد باستان در شب آخرین سه شنبه سال و پیش از رسیدن نوروز با بر افروختن آتش و پریدن از روی آن برگزار می شد.
مردم در گذشته این آئین را با برنامه هایی مانند برافروختن آتش و پرش از روی آن، قاشق زنی و توزیع آجیل مشکل گشا و در آرامش و شادی برگزار می کردند اما در سالهای اخیر این آئین با انجام رفتارهای پرخطر از جمله منفجر کردن ترقه و مواد محترقه تحریف شده و شکلی دیگر به خود گرفته است.
چهارشنبه سوری در این سالها به دلیل استفاده جوانان از مواد محترقه و آتش زا به جای ایجاد شور و نشاط در جامعه حوادث تلخ و دردناک را رقم زده و موجب سلب آرامش شهروندان و تجاوز به حقوق آنها شده است.
مسئولان و کارشناسان تاکید دارند که با فرهنگ سازی و آموزش درست به مردم بویژه نوجوانان و جوانان می توان این آئین را بصورت صحیح و بدون هیچ تبعات منفی و تلفات جانی و مالی برگزار کرد.
رییس پلیس آگاهی استان اصفهان در گفتگو با ایرنا با ابراز تاسف از تغییر رسم دیرین چهارشنبه سوری که با روشن کردن مقدار کمی آتش کم خطر و رسومی همچون قاشق زنی و غیره همراه بود اظهار کرد: در سالهای اخیر به دلیل استفاده از مواد محترقه و آتش زا و نارنجک های دست ساز، امنیت و آسایش عمومی از مردم سلب شده است.
سرهنگ ستار خسروی افزود: این رفتارهای ناهنجار و پرخطر در مراسم چهارشنبه آخر سال منجر به بروز آسیبهای جسمی و روحی خطرناک برای کودکان و جوانان بویژه گروه سنی هفت تا 23 سال شده است.
وی با اشاره به اقدامات نیروی انتظامی برای مقابله با آسیب ها و پیامدهای استفاده از مواد محترقه خطرناک، اظهار کرد: پلیس در مبادی ورودی، صنوف، بازار و سایر محل های عرضه به شدت با عاملان ورود و توزیع مواد محترقه قاچاق برخورد می کند.
همچنین مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان گفت: آسیب های احتمالی چهارشنبه آخرسال را می توان با نظارت بیشتر خانواده ها کاهش داد.
آتشپاد بهزاد بزرگ زاد ادامه داد: والدین در خانواده، معلمان در مدارس و رسانه های جمعی وظیفه دارند خطرات استفاده از مواد محترقه را برای افراد توضیح دهند و فرهنگ رعایت موارد ایمنی را در جامعه نهادینه کنند.
وی تصریح کرد: سالهاست که به دلیل سودجویی برخی افراد، در چهارشنبه آخر سال شاهد افزایش استفاده از مواد محترقه و در نتیجه خسارتهای جانی و مالی بسیار برای افراد بی گناه و نیز آزردگی خاطر خانواده ها هستیم.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه چهارشنبه آخر سال با رفتار اشتباه و نادرست برخی افراد تبدیل به شبی پر از خطر و حادثه شده است اظهارکرد: برای جلوگیری از این حوادث تلخ بدون شک نیازمند هوشیاری خانواده ها و جوانان هستیم .
بزرگ زاد نقش خانواده ها برای جلوگیری از بروز حوادث ناگوار شب چهارشنبه آخر سال را مهم ارزیابی کرد و گفت: خانواده ها می توانند با نظارت بیشتر بر فرزندان خود، آنها را از آسیب های احتمالی در این شب دور کنند.
وی با اشاره به واقف بودن کودکان و نوجوانان به زشتی اعمال خود، اظهارکرد: کودکان معمولا پس از خریداری مواد محترقه آنها را در نقاط غیرقابل دید از جمله انباری، زیرزمین، بالکن، کیف و وسایل شخصی مخفی می کنند و این امر از عوامل بروز حریق و حادثه است بنابراین به والدین توصیه می شود این گونه اماکن را بررسی کنند.
*** صدمات غیر قابل جبران در حوادث چهارشنبه سوری
رئیس بیمارستان سوانح و سوختگی اصفهان نیز با اشاره به صدمات حاصل از سوختگی در اثر انفجار مواد محترقه بویژه در چهارشنبه سوری گفت: اگر پوست در یک ثانیه در نزدیکی حرارت 70 درجه سانتیگراد قرار گیرد همه ضخامت آن از بین می رود و در واقع می میرد.
دکتر فریدون عابدینی در گفتگو با ایرنا با تاکید بر اینکه پوست عامل زیبایی انسان است و بیشترین نقش را در زیبایی بازی می کند افزود: انفجار ناشی از ترقه، نارنجک، بمب دستی و فشفشه ها حرارت بالایی دارد و اگر پوست بر اثر این حرارت آسیب ببیند با از دست دادن زیبایی خود ، زشت و بدشکل می شود.
این متخصص جراحی داخلی با تاکید بر اینکه پوست آسیب دیده در بهترین شرایط بازسازی و حتی با جراحی های متعدد زیبایی هیچگاه زیبایی اولیه خود را بدست نمی آورد و به شکل نخست خود باز نمی گردد گفت: حتی اگر سوختگی پوست با لیزر و پمادهای مختلف درمان شود باز هم عوارض آن سالها باقی می ماند.
وی انزوای فرد سوخته را یکی از مهترین و اسفناک ترین تبعات این موضوع بیان کرد و افزود: این ضربه روحی ، بیشتر متوجه کودکان و دختران است.
عابدینی ادامه داد: هزینه های درمان سوختگی نیز بسیار بالا و نتیجه حاصل از آن کم است.
این پزشک متخصص با بیان اینکه در اثر انفجار ناشی از ترقه و مواد محترقه علاوه بر پوست، چشم و استخوان نیز آسیب می بینند گفت: در برخی موارد انفجار مواد محترقه منجر به نابینایی و قطع عضو بویژه قطع انگشتان و دست شده است.
وی استفاده از ترقه و مواد محترقه غیر مجاز را عامل 40 درصد سوختگی های حوادث چهارشنبه سوری اعلام کرد و گفت: سایر سوختگی ها نیز در اثر کبریت و آتش بوده است.
همچنین مدیرحوادث و فوریت های پزشکی استان اصفهان گفت: بیشترین صدمات حوادث چهارشنبه سوری در سالهای گذشته به ناحیه دست، صورت و چشم وارد شده و اینگونه صدمات غیرقابل جبران و تا پایان عمر با افراد آسیب دیده همراه است.
دکتر غفور راستین افزود: پارسال بیشتر آسیب دیدگان حوادث چهارشنبه سوری مردان جوان بودند که بیشتر آنها از نواحی دست، صورت و چشم مجروح و مصدوم شدند.
در حالیکه رئیس اورژانس اصفهان از کاهش آمار صدمات ناشی از حوادث چهارشنبه سوری در سال گذشته ابراز رضایت می کند، نقش آموزش و آگاه سازی جوانان و نوجوانان در این زمینه پر رنگ تر می شود.
نیروی انتظامی استان اصفهان نیز اعلام کرده است: بهتر است با آموزش و آگاه سازی جوانان از امنیتی کردن این موضوع اجتماعی جلوگیری کنیم.
این نهاد انتظامی با اشاره به اینکه جمعیت زیادی از کشور ما در سنین کودکی، نوجوانی و جوانی و طالب هیجان و خطرپذیر هستند تاکید کرد: این اقشار به دنبال تفریحات هیجان انگیزند و از سوی دیگر در دسترس بودن مواد محترقه گرایش بیشتر به رفتارهای خطرناک چهارشنبه آخر سال را بهمراه دارد.
نیروی انتظامی اصفهان از دلسوزان متخصص خواسته است تا راهکاری برای آن بیابند تا دشمن نتواند مردم را رو در روی یکدیگر قرار دهد.
به گزارش ایرنا، همواره بر عدم استفاده از مواد محترقه غیر مجاز و خطرناک بویژه در آئین شب آخرین چهارشنبه سال تاکید شده است.
رییس پلیس آگاهی استان اصفهان نیز اوایل اسفند جریمه مالی در نظر گرفته شده برای نگهداری ، حمل یا فروش مواد محترقه را براساس ماده 24 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، علاوه بر ضبط کالا از دو تا هفت برابر ارزش کالا و محکومیت آن را دو تا پنج سال حبس اعلام کرد.
بر اساس آمار اورژانس، حوادث چهارشنبه سوری پارسال حدود 400 نفر را در کشور مصدوم کرد که دلیل بیشتر این مصدومیت ها استفاده از مواد محترقه غیر مجاز و ترقه بود.
گ/3011/ 2093
سور چهارشنبه آخر سال را تلخ نکنیم
اصفهان- ایرنا- شب چهارشنبه آخر هر سال بنابر اعتقاد سنتی ایرانیان، جشن و سوری در کوی و برزن برپا می شود اما همگان اعتقاد و تاکید دارند که شایسته نیست این رسم کهن با حوادث ناگوار و رفتارهای پرخطر به خاطره ای تلخ و غمگین تبدیل شود.
صاحبخبر -