شناسهٔ خبر: 41350017 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

تسلیم روایت‌های غلط دشمن نشویم

جنگ روایت‏‌ها جنگ بدون پیروزی است که رقیب و حریف و دشمن برای ضربه زدن به طرف مقابل به انتشار هدفمند اخبار و روایت و گزارش و تحلیل آن می‏‌پردازد.

صاحب‌خبر -

به گزارش مشرق، «حسن رشوند» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:

چندی است جبهه دشمن تلاش می‌کند با توجه به حوادث رخ داده طبیعی یا غیر طبیعی، فضای ذهنی مردم را به گونه‌ای دستکاری کند که بتواند روایت دلخواه خود را غالب و متناسب با این ذهن دستکاری شده، سناریوهای عملیاتی و رسانه‌ای خود را پیاده‌سازی کند. بستر چنین اقداماتی وجود خبرهای متنوعی است که هر روز شاهد آن هستیم. به‌ویژه اینکه طی دو ماه اخیر، منطقه ما، بالاخص ایران اسلامی میدان جولان رسانه‏‌ها و خبرسازی‌های متنوع و تحیرزا شده است. تمام این خبرسازی‏‌ها که بخشی از جورچین جنگ ترکیبی استکبار علیه جبهه مقاومت است، با محوریت تهاجم بر ایران شکل می‌‏گیرد. جنگ روایت‏‌ها، قطعه‌‏ای مهم از این ‏جورچین تهاجم است. شناخت درست و دقیق این جنگ و ابعاد آن و تطبیق آن در میدان و عرصه زندگی روزانه کمک زیادی به موضع‏گیری دقیق و رفتارهای عقلانی و انقلابی ما می‏‌کند.

اکنون عطش خبرسازی‌های جعلی و بزرگ‌نمایی اخبار کاذب به حدی شده است که تشخیص و تمییز دادن اخبار صواب از ناصواب سخت شده است. برای قرابت ذهنی، به برخی از این اخبار که فضای رسانه‌ای کشور را فراگرفته، اشاره می‌شود:

۱- در حادثه‏‌ای مشکوک در مرز ایران و افغانستان ۵۰ مهاجر افغانستانی کشته شده و پیکرهای آن‌ها به منطقه خارج از دسترسی مرزبانان ایرانی به آب انداخته می‏‌شود. این موضوع دستمایه‏ جنگ رسان‌ه‏ای و ایجاد اختلاف بین دو ملت ایران و افغانستان که قرابت زیادی از لحاظ فرهنگی با هم دارند، می‌شود.

۲- دادگاه اکبر طبری به‌‏عنوان یکی از افتخارات قوه قضائیه و نظام برگزار می‌‏شود. فضای رسانه‌‏ای دشمن با غفلت از دوستان ناآگاه، به جای تحسین این حرکت انقلابی، تمام توجهات را به سمت و سوی رئیس سابق قوه قضائیه می‌‏برد و تلاش می‌‏کند نقطه قوت این قوه را نقطه ضعف جلوه دهد.

۳- جسد قاضی منصوری در جلوی هتلی در رومانی پیدا می‏‌شود و پیش از آنکه جمهوری اسلامی ایران مدعی شود که چرا این اتفاق برای متهم تحت تعقیبش افتاده، جبهه رسانه‌ای دشمن یکپارچه با نعل وارونه واقعیت، باچند عکس و تصویر مبهم، تحلیل و گزارش‌‏های مختلفی را بر ضدکشورمان و دستگاه قضایی شروع می‌کند.

۴- فضای مجازی با استفاده از بی‌‏نظارتی دستگاه‏‌های مسئول، تبدیل به آشفته‌بازار ارز و سکه و ماشین و زمین و مسکن می‏‌شود.

۵- آتش‏‌سوزی‌‏های عمدی و سهوی در جنگل‏‌ها، مراتع، باغات‏، ساختمان‏‌های اداری و پزشکی و نیروگاه‌‏ها و کارخانه‌‏ها، حلقه‏‌های یکسری عملیات هوشمندانه دشمن جلوه داده می‌‏شود.

۶- به یک‌باره، زنجیره نامه‏‌نگاری‌‏ها و توئیت‌‏زنی‌‏ها و مصاحبه‏‌های جنجالی و تحریک‌‏آمیز آغاز می‌شود و در کشور اوج می‌‏گیرد.

۷- عراق و لبنان و سوریه به‏‌گونه‌‏ای تصویرسازی می‏‌شود که گویا جبهه مقاومت در حال عقب‌‏نشینی و سقوط است و در این خبرسازی‌‏ها مکرر سردار قاآنی و سردار حاجی‌زاده به شهادت می‏‌رسند!

همان‌طور که ملاحظه می‏‌کنید، برخی از این اخبار درست و واقعیت داشته و بعضی جعلی و کذب محض است. در این شرایط، راهبرد «گرسنه‏سازی و اشته‌ای خبری» در دستور کار دشمن قرار می‌‏گیرد، به گونه‌‏ای که اولین سؤال در محافل و جلسات و دورهمی‏‌ها می‌‏شود چه خبر؟!

برای پاسخ به این نیاز ساختگی و رفع گرسنگی خبری، خبرسازی جعلی و بزرگ‏نمایی اخبار درست در دستور کار قرار می‌‏گیرد و خرده روایت‌های خبری، تبدیل به روایت غالب می‌شود. اما کسی نمی‏‌تواند و نباید منکر آن بشود که سیاه‏‌نمایی و دروغ‏سازی‌ها، حکایت دیگری دارد.

جنگ روایت‏‌ها کشتارمجازی با کلمات و جملات و اخبار و تحلیل‌‏هاست. جنگ روایت‏‌ها جنگ بدون پیروزی است که رقیب و حریف و دشمن برای ضربه زدن به طرف مقابل به انتشار هدفمند اخبار و روایت و گزارش و تحلیل آن می‏‌پردازد. در جنگ روایت‌‏ها؛ «کلان روایت‏‌ها» (ابر روایت‌‏ها) و «خرده روایت‌‏ها» وجود دارند. کلان روایت‌‏ها مفاهیم و گزاره‏‌های اصلی هستند و خرده روایت‏‌ها مصادیق آن‌ها به شمار می‌آیند.

در این شرایط، ابتدا یک روایت کلان در نظر گرفته می‌‏شود؛ مثلاً نظام انقلابی ایران ناکارآمد است! برای اینکه این کلان روایت در ذهن‌‏ها جا بیفتد باید خرده روایت‌‏ها با دو عنصر «قدرت برانگیختگی» و «قدرت توزیع‌‏شوندگی» روایت شوند. یعنی با هنرمندی خاص و جذاب‏‌سازی در ذهن مخاطب همراه با سرعت، دست به دست و محفل به محفل و کانال به کانال و گروه به گروه در فضای حقیقی و مجازی می‌چرخد و می‌گردد تا تبدیل به «روایت غالب» شود! در این میدان، اخبار ساختگی و بزرگنمایی آن‌ها، قطعات جورچینی هستند که تصویردلخواه دشمن را از آینده کشور فراروی مردم قرار می‏‌دهد. در واقع با ساختن خبر دروغ یا بزرگنمایی خبر درست و کنار هم چیدن آن‌ها، یک روایت غالب شکل می‏‌گیرد و با این روایت دستکاری شده، کشور به‏‌خاطر گفتمان مقاومت به بن‌‏بست رسیده و راهی جز مذاکره و سازش برایش متصور نمی‌شود. پرواضح است که این گزاره دروغ است واساساً دو راهی معیشت و امنیت و مقاومت مصداق بارز دوگانه‏‌سازی‌‏های جعلی و دو قطبی‌‏های کاذبی است که در جنگ روایت‌‏ها اصلاً واقعیت و حقیقت در آن مهم نیست. برای دشمن آنچه مهم است، نتیجه دلخواه است. نتیجه دلخواه دشمن از این همه اخبار جعلی و دروغ و بزرگنمایی اخبار درست و وزن دادن به آنها، تسلیم کردن ملت ایران است و برای رسیدن به این هدف، به هر وسیله‌‏ای متوسل می‌شود تا به هدف خود برسد. در این شرایط، رسانه‌های جبهه انقلاب وظیفه‌ای بس سنگین دارند تا هم به مردم کمک کنند تا جامعه روایت درست را از روایت‌های نادرست اخبار انتشار یافته در کشور برداشت کند، هم اینکه دشمن را از رسیدن به هدف شومش در روایت‌سازی‌های غلط از اخبار و حوادث رخ داده در کشور و جبهه مقاومت ناامید سازد.

نظر شما