کرونا از زمانی که روند انتقال خود را آغاز کرد تا کنون روی تمام اجزای زندگی تأثیر گذاشت ، اما بیشترین فشار تا کنون روی بخشهای بهداشتی و درمانی وارد شده است. نه تنها کادر درمان، بلکه بخشهای پشتیبان بهداشت و درمان نیز تحت تاثیرات منفی شیوع این ویروس چینی متحمل فشارهایی شدهاند. کاهش مراجعات به پایگاههای انتقال خون یکی از پیامدهای شیوع کروناست.
بسیاری از اهداکنندگان خون در ماههای اخیر به دلیل ترس از ابتلا به کرونا قید حضور در مراکز درمانی و بهداشتی را زدهاند که در این بین با وجود ثابت بودن نیاز به خون و فرآوردههای خونی در جامعه، کاهش روند اهدای خون میتوان در صورت استمرار مشکلاتی را ایجاد کند.
کاهش مراجعات و اهدا
به گفته مدیر کل انتقال خون مازندران از ابتدای فروردین امسال تا پایان خونگیری در روز ۲۱ تیر ۴۵ هزار و ۹۲ نفر برای اهدای خون به مراکز انتقال خون مازندران مراجعه کردند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۱۵ درصدی را نشان میدهد.
دکتر ذوالفقار تقوی افزود : از این تعدادی که تا ۲۱ تیر امسال به پایگاههای انتقال خون مازندران مراجعه کردند، با توجه به مشاورههای پزشکی مقدماتی اهدای خون، از هشت هزار و ۴۱۹ نفر به دلایل متعدد خون دریافت نشد و ۳۶ هزار و ۶۳۷ نفر اهدای خون انجام دادند.
این مسئول اظهار کرد: در تعداد اهداکنندگان که ۳۶ هزار و ۶۳۷ نفر ثبت شده است نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۹.۵ درصدی ثبت شده است.
مدیرکل انتقال خون مازندران: شیوع کرونا از ابتدای امسال تا ۲۱ تیر اهدای خون را ۹.۵ درصد کاهش داد.وی با تأکید بر این که در همه مراکز انتقال خون به طور کامل پروتکلهای بهداشتی رعایت میشود و اهداکنندگان بدون هیچ نگرانی میتوانند نسبت به اهدای خون اقدام کنند، به خبرنگار ایرنا گفت: کاهش مراجعات برای اهدای خون روی میزان ذخایر خون و فرآوردههای خونی تأثیر میگذارد و ممکن است در آینده ما را با کاهش ذخایر خونی مواجه کند.
البته در کنار کاهش ثبت شده در تعداد مراجعه کنندگان و اهداکنندگان، افرادی هم در همین شرایط کرونایی برای نخستین بار تصمیم به اهدای خون گرفتند و در پایگاههای انتقال خون مازندران حاضر شدند. بنا به آمار اعلام شده توسط مدیر کل انتقال خون مازندران از ۳۶ هزار و ۶۳۷ نفری که تا ۲۱ تیر امسال موفق به اهدای خون در مازندران شدند، سه هزار و ۹۴۵ نفر برای نخستین بار خون اهدا کردند. ۲۳ هزار و ۳۱۱ نفر اهداکنندگان مستمر هستند و ۹ هزار و ۳۸۱ نفر نیز از اهداکنندگان باسابقه استان محسوب میشوند.
احتمال کاهش ذخایر خونی
اما در مجموع کاهش آمار مراجعات و اهدا ممکن است در آینده چالشهایی را برای تأمین فرآوردههای خونی ایجاد کند ، بویژه در مازندران که مصرف ثابت و مستمری در بحث خون و فرآوردههای خونی به دلیل وجود بیماران خاص دارد.
مدیر کل انتقال خون مازندران با اشاره به نیاز همیشگی به خون و فرآوردههای خونی اظهار کرد: بیش از چهار هزار بیمار خاص در استان به طور ثابت به خون و فرآوردههای خونی نیاز دارند. همچنین استفاده از خون برای مصدومان تصادفات، عملهای جراحی و مادران باردار نیز همیشگی است. کاهش اهدای خون میتواند نیاز خونی این گروهها را در آینده با مشکل مواجه کند.
تقوی خاطرنشان کرد: فعلا از نظر ذخایر خونی با مشکلی مواجه نیستیم. اما در صورت استمرار این روند و کاهش مراجعات احتمال کاهش ذخایر خون و فرآوردههای خونی در استان وجود خواهد داشت.
وی افزود: از همه افرادی که شرایط اهدای خون را دارند میخواهیم با اطمینان خاطر از رعایت پروتکلهای بهداشتی در پایگاههای انتقال خون نسبت به اهدای خون اقدام کنند تا از بروز مشکلات ناشی از کاهش ذخایر خون در آینده جلوگیری شود.
از یکم فروردین تا ۲۱ تیر امسال ۴۵ هزار و ۹۲ نفر برای اهدای خون به پایگاههای انتقال خون مازندران مراجعه کردند.درخواست اهدای پلاسما
علاوه بر تأکید و درخواست سازمان انتقال خون مازندران مبنی بر حضور اهداکنندگان در پایگاههای انتقال خون، از ابتدای اردیبهشت نیز فراخوان اهدای پلاسمای خون توسط بهبودیافتگان کرونا منتشر شد. مدیرکل انتقال خون مازندران درباره میزان استقبال مازندرانیها از اهدای پلاسما گفت: تا ۲۱ تیر فقط ۸۷ نفر از بهبودیافتگان کرونا در مازندران برای اهدای پلاسما مراجعه کردند. با توجه به بهبود بسیاری از مبتلایان به کرونا در مازندران انتظار داریم که تا یک ماه پس از بهبودی کامل برای اهدای پلاسما اقدام کنند.
تقوی اظهار کرد: دریافت پلاسما در پایگاه انتقال خون بابل انجام میشود و از افرادی که مبتلا به کرونا بودند و توانستند این بیماری را شکست دهند درخواست میکنیم برای انجام پلاسمادرمانی روی سایر بیماران کرونایی، تا یک ماه پس از بهبودی کامل برای اهدای پلاسما اقدام کنند. زیرا آنتی بادی موجود در پلاسمای خون این افراد که نوعی سپر دفاعی در برابر ویروس کروناست به مرور از بین میرود.
مازندران یکی از استانهای پیشرو در اهدای خون محسوب میشود و شاخص اهدای خون در این استان نسبت بالاتر از میانگین کشوری است.
زنگ خطر ورود بیماری کرونا به مازندران ۳۰ بهمن سال گذشته با شناسایی ۲ بیمار مشکوک در بابل نواخته شد. بیماران شناسایی شده افرادی بودند که همزمان با شیوع کرونا در قم به آن شهرستان سفر داشتند.
با وجود اینکه مازندران در خرداد ماه به آرامش نسبی در شیوع ویروس کرونا دست یافت، اما از حدود ۲ هفته پیش روند شیوع بیماری افزایشی شد و بخشی از محدودیتها و تعطیلیهای قبلی دوباره به استان برگشت که از جمله آن تعطیلی نماز جمعه تعدادی از شهرها بوده است.
نظر شما