به گزارش جمهوریت ، رویداد۲۴ نوشت: بامداد روز گذشته رسانهها از وقوع یک حادثه در یکی از سولههای در دست احداث در محوطه باز سایت نطنز خبر دادند، سازمان انرژی اتمی نیز با تایید خبر وقوع یک حادثه در این محل، تصویری از یک ساختمان آسیب دیده منتشر و عنوان کرد که علل این حادثه در دست بررسی است.
در حالی که مقامات و رسانههای کشور تا پایان روز گذشته(پنجشنبه) و تا به این لحظه تنها از یک «حادثه» بدون ذکر جزئیات و علل آن سخن میگویند رسانههای خارجی دست به افشاگری در این باره زده و ادعاهایی را مطرح کردند. نیویورک تایمز به نقل از یک مقام اطلاعاتی در خاورمیانه ادعا کرد که این حادثه به احتمال زیاد یک خرابکاری بوده است.
نیویورک تایمز در گزارش که با عنوان «انفجار مرموز و خسارتهای ناشی از آتشسوزی در تاسیسات غنیسازی هستهای ایران» منتشر کرده، مینویسد: آتشسوزی در یک ساختمان، در اصلیترین سایت تولید سوخت هستهای ایران در بامداد روز گذشته، منجر به بروز آسیب گستردهای شد. این حادثه در محلی که به نظر میرسد برای تولید نسل جدید سانتریفیوژها در حال احداث است، به وقوع پیوسته.
در ادامه این گزارش آمده است: سازمان انرژی اتمی ایران در واکنش به این خبر اعلام کرد که یک حادثه در محیط سایت اتفاق افتاده است، تهران اما این حادثه را خرابکاری نخواند. سازمان انرژی اتمی ایران یک تصویر را منتشر کرد که تخریب ناشی از یک انفجار شدید را نشان میداد که منجر به جدا شدن درها از لولاها و همچنین سقوط سقف شده است. بخشهایی از این ساختمان که اخیرا نیز افتتاح شده بود، به دلیل آتشسوزی سیاه شده. اما روشن نبود که چه مقدار آسیب به بخشهای زیرزمینی سایت وارد شده است. بر اساس آنچه ویدئویی که سال گذشته از سوی ایران منتشر شد به نظر میرسد که اغلب کارهای مونتاژ بر روی نسلهای جدید سانتریفیوژ در این ساختمان در حال انجام است، سانتریفیوژها، ماشینهای تصفیه اورانیوم هستند.
نیویورک تایمز در ادامه مینویسد: یک مقام اطلاعاتی در خاورمیانه که خواست نامش فاش نشود اطلاعاتی را ارائه و ادعا کرد که انفجار در سایت نطنز در نتیجه جاگذاری یک دستگاه انفجاری درون تاسیسات رخ داده است. به گفته وی این انفجار، اغلب مناطق روی زمینی تاسیسات، جایی که سانتریفیوژهای جدید پیش از آنکه در عملیات قرار داده شوند، متوازن میشوند را نابود کرده است.
بر اساس این گزارش، انفجار و آتش سوزی درون تاسیسات هستهای ایران در نطنز رخ داده است، ساختمان آسیب دیده در مجاورت تاسیسات زیرزمینی تولید سوخت هستهای قرار دارد، جایی که آمریکا و اسرائیل یک دهه پیش پیچیدهترین حمله سایبری در تاریخ مدرن با نام «بازیهای المپیک» را انجام دادند. در این حمله که چند سال به طول انجامید، کد رایانهای تجهیزات صنعتی ایران تغییر و حدود یک هزار سانتریفیوژ نابود شد و برنامه هستهای ایران به یک سال و حتی به عقب بازگشت.
این روزنامه آمریکایی در ادامه این ادعا را مطرح می کند که شواهد موجود قویا بیانگر آن هستند که روز پنجشنبه، حادثه در نطنز در حقیقت یک «اقدام خرابکارانه» بوده است، در عین حال این احتمال نیز وجود دارد که این حادثه در نتیجه یک حادثه صنعتی بوده باشد.
این گزارش با اشاره به سلسله انفجارها و آتش سوزیهای اخیر در ایران به گمانه زنیهای خود ادامه داده و مینویسد: زمان وقوع این حادثه اما مشکوک است: در روزهای اخیر، یک سری آتش سوزیها در دیگر تاسیسات مرتبط با برنامه هستهای ایران نیز به وقوع پیوسته است. با این حال، کارشناسان عنوان میکنند که اگر این انفجارها به صورت عمدی تنظیم شده باشند، هیچ یک از نشانههای مخفی کارانه حملات سایبری پیچیدهای که از سوی آمریکا و اسرائیل نخست با دستور جورج بوش رئیسجمهور اسبق آمریکا تا پایان دوره ریاست جمهوری وی و سپس ادامه آن از سوی باراک اوباما رئیسجمهوری سابق این کشور را در بر ندارد.
نیویورک تایمز همچنین به عوامل احتمالی پشت پرده این «اقدام خرابکارانه» پرداخته و آنها را اینگونه معرفی میکند: سرویس فارسی بیبیسی گزارش داده است که چندین نفر از کارمندانش پیش از آنکه خبر حادثه در نطنز رسانهای شود ایمیلهایی از سوی یک گروه ناشناس دریافت کردهاند که خود را «یوزپلنگهای وطن» معرفی کردهاند. این گروه مسئولیت این انفجارها را پذیرفته و ادعا کردهاند که این گروه از مخالفان در دستگاههای نظامی و امنیتی ایران تشکیل شده است. آنها اعلام کردند که این حمله بخشهای روی زمینی تاسیسات مورد نظر را هدف قرار خواهد داد بنابراین، دولت ایران قادر به پوشاندن آسیبها نیست.
این گزارش تاکید می کند که راهی برای تایید اینکه یوزپلنگ های وطن یک گروه حقیقی است وجود ندارد، و اگر این یک گروه حقیقی باشد، همانطور که ادعا کرده داخلی است و یا اینکه از سوی یک قدرت خارجی حمایت میشود.
«مایک پومپئو» وزیر خارجه آمریکا که پیشتر به عنوان رئیس سازمان سیا این کشور خدمت و دستور عملیاتهای جدید علیه مختل کردن توسعه برنامه هستهای ایران را صادر میکرد، سهشنبه در جلسه شورای امنیت سازمان ملل با موضوع ایران گفت که سانترفیوژهای پیشرفته ایران یک تهدید به شمار میروند.
این گزارش میافزاید: «دیوید آلبرایت» رئیس موسسه علوم و امنیت بینالمللی در واشنگتن در یک گفتوگو عنوان کرد که وجود چندین فاکتور بیانگر آن است که این حادثه به احتمال زیاد یک «اقدام خرابکارانه» بوده است.
حادثه نطنز در حالی اتفاق افتاد که بامداد جمعه گذشته، انفجاری مهیب در یک مخزن گاز در شرق تهران و در حاشیه منطقه نظامی پارچین رخ داد. همان زمان گمانه زنیهایی درباره این حادثه مطرح شد اما مقامات نظامی و دفاعی کشور، آن را ناشی از حادثه در مخزن گاز در منطقه پارچین خواندند که هیچ تلفات جانی نداشته است.
اما واقعیت چیست و چه اتفاقاتی در تاسیسات نظامی و هستهای ایران در جریان است؟ مقامات کشور هنوز به ادعاهای مطرح شده از سوی روزنامه نیویورک تایمز پاسخ ندادهاند و احتمالا در ساعات و روزهای آینده در این باره و همچنین علت حادثه نطنز توضیحاتی مطرح خواهد شد.