شناسهٔ خبر: 41058815 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

نیویورک تایمز| سیاست آمریکا درباره تحریم تسلیحاتی نامحدود ایران شکست خواهد خورد

روزنامه آمریکایی با اشاره به انزوای دیروز آمریکا در نشست شورای امنیت، به نقل از چند دیپلمات نوشت پیشنهاد واشنگتن درباره تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران محتوم به شکست است و حتی شاید حمایت کافی برای رای‌گیری را هم جلب نکند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در تحلیلی از نشست دیروز شورای امنیت با موضوع ایران نوشت: آمریکا روز سه‌شنبه خواستار تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران به طور نامحدود شد اما این موضع در نشست شورای امنیت به طور کامل شکست خورد، جایی که روسیه و چین به صراحت آن را رد کردند و متحدان نزدیک آمریکا هم احساسات متناقضی داشتند. این تحریم‌ها ۱۸ اکتبر (۲۷ مهر) منقضی می‌شوند.

به گفته دیپلمات‌ها، پیشنهاد آمریکا در شورای امنیت محتوم به شکست است و حتی شاید حمایت کافی برای رای‌گیری درباره آن را هم جلب نکند. دولت ترامپ تهدید کرده در صورتی که تحریم‌ها تمدید نشود، ایالات متحده از سازوکار «مکانیسم ماشه» ذکر شده در توافق هسته‌ای ایران برای بازگرداندن فوری تحریم‌های سازمان ملل علیه تهران استفاده خواهد کرد؛ اقدامی که کشورهای دیگر آن را غیرمنطقی و از نظر قانونی غیرمجاز می‌دانند.

به نوشته نیویورک تایمز، نمایندگان انگلیس، فرانسه و آلمان در نشست دیروز، هم درباره انقضای این تحریم‌ها و هم درباره رویکرد آمریکا به خصوص مکانیسم ماشه که صراحتاً با آن مخالفت کردند، ابراز نگرانی کردند. قدرت‌های جهانی گفتند امیدوار هستند راهی بیابند تا دسترسی ایران را به تسلیحات نه از طریق اقدام تحمیلی شورای امنیت بکه از طریق مصالحه‌ای که در چارچوب توافق سال ۲۰۱۵ مورد مذاکره قرار گرفته، محدود کنند.

بنابر این گزارش، این تحریم‌ها واردات و صادرات اغلب تسلیحات از جمله هواپیما و تانک را شامل می‌شود اما محدودیت‌های موشکی و فناوری هسته‌ای تا چند سال دیگر پابرجا هستند.

نیویورک تایمز به نقل از تحلیلگران افزود مقاومت در برابر درخواست پامپئو نه تنها از سوی رقبایی مثل چین و روسیه بلکه از سوی متحدان اصلی آمریکا، نشان‌دهنده انزوای روزافزودن و نفوذ رو به افول این کشور بود.

به نوشته این نشریه آمریکایی، این نخستین بار از سال ۲۰۱۷ بود که «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا و «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران در یک نشست گرچه مجازی شرکت کردند، آن‌ها حتی هم‌زمان در قاب چند تصویره وبسایت سازمان ملل از شرکت‌کنندگان در نشست هم ظاهر نشدند، زیرا پامپئو قبل از پیوستن ظریف به جلسه، آن را ترک کرد.

از زمانی که دونالد ترامپ توافق هسته‌ای ایران را ترک کرد، کوشیده ارتباط تجاری تهران را با سایر کشورهای جهان قطع کند و تهدید کرده کشورها و شرکت‌هایی که تبعیت نکنند را مجازات می‌کند. گرچه اغلب کشورها با موضع آمریکا مخالف هستند اما اکثراً از تحریم‌ها تبعیت می‌کنند.

در نشست دیروز، ظریف با اشاره به این که توافق سال ۲۰۱۵ از سوی شورای امنیت سازمان ملل پذیرفته شده، افزود برای اولین بار در تاریخ این شورا، یک عضو دائم در حال مجازات اعضای این نهاد به دلیل عدم نقض قطعنامه شورای امنیت است.

در نشست دیروز، اعضای شورای امنیت ضمن درخواست از آمریکا و ایران برای پایبندی به توافق هسته‌ای، ترامپ را به دلیل آغاز مجموعه‌ای از تحرکات و اقدامات تلافی‌جویانه با خروج از برجام و اعمال تحریم‌های اقتصادی، مقصر بحران فعلی دانستند.

نماینده چین هم در نشست دیروز گفت که کشورش مخالف فشارهای آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران است. وی گفت: آمریکا با ترک برجام دیگر عضوی از این توافق نیست و هیچ حقی برای استفاده از مکانیسم ماشه در سازمان ملل ندارد.

نماینده آلمان هم گرچه اتهاماتی را علیه ایران مطرح کرد، اما از موضع چین حمایت کرد و گفت آمریکا دیگر جایگاهی برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل در خصوص ایران ندارد.

«هنری روم» تحلیگر ارشد مسائل ایران در گروه اوراسیا گفت: این نشست تصویر بارز دیگری از انزوای واشنگتن در خصوص مسئله ایران بود؛ مانند ناتوانی این کشور در ۳ سال گذشته برای همراه کردن امضاکنندگان دیگر توافق ایران با رویکرد خود.

نشریه آمریکایی «فارین پالیسی» هم در تحلیلی مشابه، نشست دیروز را شکستی برای آمریکا خواند که به محل انزوای این کشور تبدیل شد و دوست و دشمن، واشنگتن را مورد سرزنش قرار دادند.

انتهای پیام/م