شناسهٔ خبر: 410185 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

صائب عريقات:جنگ اسرائيل عليه غزه براي نابود کردن آشتي فلسطيني است

صاحب‌خبر - تهران / واحد مرکزی خبر / سیاسی 1393/04/19
00:34:21.24
مذاکره کننده ارشد تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: جنگ اسرائیل علیه نوار غزه برای از بین بردن آشتی ملی فلسطینی است و باید با تقویت وحدت ملی به تجاوز اسرائیل پاسخ داد.
صائب عریقات در گفتگو با شبکه تلویزیونی العربیه درباره حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه و در پاسخ به این پرسش که آیا تلاش های میانجیگرانه مصر برای برقراری آتش بس در جریان است،گفت: برادران ما در مصر همه تلاش های خود را برای توقف تجاوز اسرائیل به نوار غزه به کار بسته اند. محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با برادران مصری و مقامات اروپایی و آمریکایی و دبیر کل سازمان ملل ارتباط دارد و تلاش می شود آتش بسی که در سال 2012 محقق شد ادامه یابد. همچنین محمود عباس تماس تلفنی با خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس داشته است. این نگرانی وجود دارد که کابینه نتانیاهو در پی حمله گسترده به ملت فلسطین باشد و این جنگ گسترده به صورت رسمی با هدف قرار دادن روند آشتی فلسطینی آغاز شده است. راهبرد نتانیاهو بر سه محور است. نخست این که می خواهد تشکیلات خودگردان فلسطین هیچ قدرتی نداشته باشد و به این دلیل اسرائیل همه توافقات را نقض کرده است. دوم این که می خواهد اشغالگران اسرائیل در اراضی فلسطینی بدون هزینه ای باشند و سوم این که می خواهد نوار غزه خارج از مسئله فلسطین باشد تا بتواند گزینه دو کشور را از بین ببرد و گزینه یک کشور را با نظام آپارتاید عملی کند. بنابراین این نگرانی وجود دارد که اسرائیل حملات خود را علیه نوار غزه تشدید کند و ما از جامعه بین المللی می خواهیم دخالت فوری برای مهار تجاوز اسرائیل داشته باشد و این رژیم را به احترام گذاشتن به توافق نامه آتش بس در سال 2012 ملزم کند. همه نشانه ها تاکید دارد کابینه نتانیاهو در پی تشدید این حملات است و شکی در این نیست این افزایش تنش خطرناک خواهد بود و ما کابینه اسرائیل را کاملا در این حوادث مسئول می دانیم.
وی افزود: همان طور که اسرائیلی جنگی را در نوار غزه به راه انداخته است، این جنگ در کرانه باختری علیه تشکیلات خودگردان وجود دارد. نیروهای اسرائیلی مراکز پلیس و سازمان های امنیتی فلسطینی را محاصره می کنند و می خواهند تشکیلات خودگردان را در برابر ملت فلسطین تحقیر کنند. نتانیاهو فکر می کند شرایط کنونی فرصت بسیار مناسبی را برای وی ایجاد کرده است. جنگ وی در کرانه باختری و نوار غزه علیه آشتی فلسطینی است چرا که آشتی فلسطینی نقطه محوری در حمایت از آرمان ملی فلسطینی و حفظ کشور فلسطین به پایتختی قدس شرقی است. حملات کنونی نتانیاهو از قبل برنامه ریزی شده و همانند طرحی است که آریل شارون در سالهای 2002 و 2004 اجرا کرد.
عریقات در پاسخ به این پرسش که راهبرد فلسطین در دفاع از ملت فلسطین چیست، گفت: نخست این که به حفظ آشتی ملی تاکید داریم و تحت هیچ شرایطی از این آشتی خارج نخواهیم نشد. آشتی ملی از منافع عالی ملت فلسطین نیست و نمی توان نگاه حزبی و گروهی به آن داشت و جنگ کنونی اسرائیل نیز علیه این آشتی است. محمود عباس نامه ای به بان کی مون دبیر کل سازمان ملل نوشته و از وی خواسته یک کمیته حقیقت یاب فوری تشکیل دهد تا درباره اقدامات کابینه اسرائیل تحقیق کند. همچنین تلاش می شود تا محمود عباس نامه های خود را به اعضای کنوانسیون 4و 5 ژنو ارسال کند. فلسطین از اعضای این کنوانسیون هاست و در این نامه از همه اعضا خواسته خواهد شد تا به مسئولیت های قانونی خود در برابر اقدامات اسرائیل واقف باشند چرا که اقدامات این رژیم جنایت جنگی است.
همچنین قرار است ماه آینده کنفرانس از بین بردن همه آثار تبعیض نژادی در ژنو برگزار شود و در این کنفرانس شرکت خواهیم کرد و به جهان خواهیم گفت اسرائیل به یک رژیم آپارتاید تبدیل شده است و اگر بتوانیم اسرائیل را به عنوان چنین رژیمی در این کنفرانس تصویب کنیم، تلاش های خود را برای اخراج اسرائیل از همه نهادهای بین المللی به ویژه مجمع عمومی سازمان ملل آغاز خواهیم کرد. تدابیری نیز در دادگاه کیفری بین المللی اتخاذ خواهد شد و مقدمات لازم برای امضای کنوانسیون رم فراهم شده است که زمینه را برای ملحق کردن فلسطین به دادگاه کیفری بین المللی فراهم می کند.
عریقات در پاسخ به این پرسش که آیا تشکیلات خودگردان نیت جدی برای حضور در دادگاه کیفری بین المللی دارد، گفت: ما نیت واقعی در این زمینه داریم. هر کسی که از دادگاه می ترسد باید از ارتکاب جرایم خودداری کند. کمیته ای با حضور وزرای کشور، دادگستری، خارجه،کشور وسفرای فلسطین در سازمان ملل تشکیل شده است و در این زمینه تلاش می کنند. تشکیلات خودگردان در نظر دارد شماری از کنوانسیون های بین المللی را امضا کند و حق داریم از شهروندان فلسطینی با همه توان خود دفاع کنیم. از اتحادیه اروپا نیز خواستیم موضع خود را درباره شهرک سازی و تولیدات شهرک های اسرائیل و تحریم این تولیدات عملی کند. از کمیته پیگیری طرح صلح عربی نیز خواستیم اتحادیه عرب نشستی فوری برای مقابله با این چالش ها برگزار کند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است تشکیلات خودگردان فلسطین از زور برای مقابله با شهرک نشینیان اسرائیلی که به فلسطینیان در کرانه باختری حمله می کنند، استفاده کند، گفت: تشکیلات خودگردان از تسلیحات پیشرفته و زرهی برخوردار نیست. تنها سلاح کلت و سبک در میان نیروهای امنیتی فلسطین وجود دارد ولی حق داریم از ملت فلسطین با تمام توان دفاع کنیم. زمانی که نتانیاهو با تانک های خود به رام الله،اریحا و نابلس حمله می کند و جنگنده های این رژیم نوار غزه را بمباران می کند، می خواهد به اعتبار تشکیلات خودگردان ضربه بزند و در نهایت میان دولت و ملت فلسطین فاصله ایجاد کند که از اهداف راهبردی نتانیاهو در این حملات است.
ملت فلسطین حق دارد با تمام توان از خود دفاع کند.
عریقات در پاسخ به این پرسش که به نظر می رسد فلسطینیان از موضع دولت فلسطین در تعامل با این حوادث راضی نیستند و خواهان اقدامات عملی بیشتری هستند، گفت: نتانیاهو می خواهد به ترورها، بازداشت ها و محاصره فلسطین ادامه دهد ومردم فلسطین نیز از دولت خود می خواهند اقدامی را صورت دهد. هر چه قدر هم ما تلاش های مختلف دیپلماتیک داشته باشیم، فلسطینیان انتظارات بیشتری از ما دارند که این خواسته آنان به حق بوده چرا که زندگی فلسطینیان در معرض خطر قرار گرفته است. اقدامات تروریستی شهرک نشینیان اسرائیلی در سالجاری بی سابقه است و جنایات جنگی این شهرک نشینیان فراتر از پیش بینی هاست. ما از همه تلاش های خود برای حمایت از ملت فلسطین استفاده می کنیم تا حمایت های بین المللی بیشتری برای فلسطینیان ایجاد شود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در این شرایط، تلاش ها برای تقویت آشتی ملی فلسطینی ادامه دارد، گفت: پس از حملات اسرائیل باید گام های بیشتری برای تقویت آشتی برداشته شود و همه توافقات خود را در دولت وفاق ملی،بازسازی نوار غزه و بازنگری در سازمان آزادیبخش فلسطین و تقویت آشتی اجتماعی ایجاد کنیم. باید تقویت وحدت ملی فلسطینی پاسخ به تجاوز اسرائیل باشد. ملت فلسطین در کرانه باختری و نوار غزه در اشغال به سر می برد و راهبرد نتانیاهو نیز این است که غزه به دور از مسئله فلسطین باشد تا در نهایت آرمان ملت فلسطین از بین برود.
این مقام ارشد فلسطینی در بخش دیگری از این گفتگو درباره احتمال از سرگیری مذاکرات تشکیلات خودگردان با رژیم صهیونیستی بیان داشت: ما نمی خواهیم تنها برای مذاکره مذاکره کنیم. مذاکره ابزاری میان ملت ها برای حل درگیری هاست. کابینه اسرائیل این مذاکرات را از بین برده است. 9 ماه با کابینه اسرائیل مذاکره کردیم ولی نتانیاهو در این دوره چهارده هزار واحد مسکونی جدید احداث کرده و پنجاه هزار شهرک نشین جدید در این شهرک ها مستقر کرده است و نظامیان اسرائیلی با خونسردی شصت و شش فلسطینی را کشته اند و پانصد و شصت منزل و تاسیسات فلسطینی تخریب شده و محاصره و حمله به نوار غزه تشدید شده است و زمانی که دولت وفاق ملی فلسطین تشکیل شد به این بهانه، مذاکرات را متوقف کرد. اسرائیل دور چهارم اسرای فلسطینی را آزاد نکرد. آزادی این اسرای فلسطینی از تعهدات اسرائیل است و شرط این مذاکرات نیست. آزادی یک هزار و هفتصد و بیست فرد بازداشت شده از تعهدات اسرائیل در سال 2008 بوده است. باید اسرائیل روند شهرک سازی خود را متوقف و مرزهای رژیم خود را مشخص کند ولی تا کنون این اقدامات را صورت نداده است. زمانی که اسرائیل به تعهدات خود عمل نمی کند چرا باید این مذاکرات از سرگرفته شود. تنش نظامی اسرائیل و اقدامات جنایتگرانه ارتش این رژیم علیه ملت فلسطین در نوار غزه و کرانه باختری و جنایات جنگی شهرک نشینیان که با حمایت تسلیحاتی ارتش اسرائیل صورت می گیرد باب مذاکرات را بسته است.
عریقات در پاسخ به این پرسش که برخی می گویند که با انحلال تشکیلات خودگردان فلسطین و تشکیل رژیم دو قومیتی در اراضی فلسطینی می توان به مشکلات و اشغالگری پایان داد، گفت: تشکیلات خودگردان فلسطین نتیجه مبارزات ملت فلسطین بوده و بر اساس یک قرارداد بین المللی برای انتقال ملت فلسطین به استقلال تشکیل شده است و نتانیاهو در حال حاضر تلاش می کند وظیفه این تشکیلات را تغییر دهد و این تشکیلات تنها وظیفه پرداخت حقوق و هماهنگی با اسرائیل را داشته باشد و ما این مسئله را نمی پذیریم. اقدامات کنونی نتانیاهو در مسیر از بین بردن تشکیلات خودگردان است. کابینه شارون در سالهای 2002 تا 2004 کاملا نهادهای تشکیلات خودگردان و مراکز پلیس و امنیتی و وزارتخانه ها را از بین برد و در حال حاضر نتانیاهو در این مسیر حرکت می کند. هشتاد و پنج درصد از شهدای ملت فلسطین از زمان آغاز به کار تشکیلات خودگردان از سازمان های امنیتی فلسطینی هستند. اما اقدامات اشغالگران اسرائیل روشن است. اقدامات تروریستی، شهرک سازی و حملات از اقدامات این رژیم است. ما در این شرایط باید به آشتی ملی خود پایبند باشیم و از همه توان خود در حمایت از ملت فلسطین استفاده کنیم. توان فلسطینیان محدود است و نباید این توان تضعیف شود و باید از همه توان برای مقابله با اشغالگران اسرائیلی استفاده کرد.
وی درباره تعامل جنبش فتح با حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه بیان داشت: در نشست اخیر کمیته مرکزی جنبش فتح بر ضرورت مقابله با حملات شهرک نشینیان و تجاوز اسرائیل و تلاش در همه نهادهای بین المللی تاکید شد. جنبش فتح رهبری ملت فلسطین و دفاع از این ملت را در اختیار دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که برخی می گویند فلسطینیان از همه نوع شیوه های مبارزاتی و مذاکره با اسرائیل استفاده کردند و هیچ سودی نداشته است، گفت: شاید ما نتوانسته باشیم کشور مستقل خود را تشکیل دهیم و به آزادی خود برسیم و این مسئله درست است ولی توانستیم موضع فلسطین را در نهادهای بین المللی تقویت کنیم. در حال حاضر حمایت بین المللی گسترده ای از تشکیلات خودگردان وجود دارد و زمانی که طرح های ما در نهادهای بین المللی مطرح می شود با رای بسیار بالایی تصویب می شود. ما به دستاوردهای متعددی رسیدیم ولی در برابر، جرایم گسترده اسرائیل نیز وجود دارد. شاید نتوانستیم استقلال و آزادی را برای ملت فلسطین به صورت کامل محقق کنیم ولی در صورتی که در مسیر بین المللی کردن مسئله فلسطین تلاش های بیشتری داشته باشیم می توانیم به استقلال ، آزادی و تشکیل کشور فلسطین به پایتختی قدس شرقی نزدیک تر شویم.
عریقات در پاسخ به این پرسش که نتانیاهو جنبش حماس را یک گروه تروریستی می داند و دلیل حملات را موشک پراکنی های حماس به اراضی اسرائیلی می داند، بیان داشت: حماس یک جنبش سیاسی فلسطینی است و ما آن را جنبشی تروریستی نمی دانیم. این کابینه نتانیاهو بوده که تجاوز به غزه را آغاز کرده است و به بهانه کشته شدن شهرک نشینان اسرائیلی در الخلیل، نوار غزه را بمباران می کند. هنوز مشخص نیست چه گروه هایی این سه شهرک نشین را ربوده اند. نتانیاهو مسئول جرایم اسرائیل علیه ملت فلسطین در نوار غزه است و هدف سیاسی نتانیاهو از این حملات نیز دور کردن نوار غزه از فلسطین است تا در نهایت کشور فلسطین تشکیل نشود و وی بتواند رژیم آپارتاید خود را مستقر کند.
این عضو ارشد جنبش فتح در پاسخ به این پرسش که برخی می گویند اسرائیل با این حملات می خواهد جنبش حماس را از بین ببرد و سپس نوار غزه و کرانه باختری را در اختیار تشکیلات خودگردان قرار دهد، گفت: اسرائیل بارها به نوار غزه حمله کرده و حمله به این منطقه به معنای جنگ علیه ملت فلسطین و همه گروه های فلسطینی و سازمان آزادیبخش و یازده میلیون فلسطینی است. همه ما غزه ای هستیم. جنگی که امروز نتانیاهو در غزه آغاز کرده یازده میلیون فلسطینی را هدف قرار داده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا دیپلماسی محمود عباس در این شرایط تنها راه برای عبور از فلسطینیان در این مرحله است، گفت: ما براساس توان خود عمل می کنیم. فلسطین به عنوان کشور ناظر در سازمان ملل و با ملحق شدن به کنوانسیون ژنو وضع جدیدی به دست آورده است. مسئله مهم این است که در همکاری با جامعه بین المللی تلاش کنیم اسرائیل حملات خود را علیه ملت فلسطین متوقف کند.
00:57:52.24