خبرگزاری قدس:
طرح الحاق کرانه باختری از سوی نتانیاهو قرار است در روز یکم جولای (یازدهم تیرماه) اجرایی شود و براساس آن 30 درصد از کرانه باختری (دره اردن به همراه مناطق شامل شهرک های صهیونیست نشین) به اراضی اشغالی الحاق گردد. این منطقه که از مرزهای شمالی کرانه باختری با اردن آغاز شده و تا کرانه های بحر المیت امتداد دارد، منطقه ای بسیار مهم و راهبردی محسوب می شود و دارای منابع آبی، زمین های کشاورزی، اماکن حساس امنیتی و نظامی است.
همچنین در این مناطق هم اکنون 65000 فلسطینی زندگی می کنند. در صورتی اجرایی شدن این طرح شهر تاریخی اریحا با 2.7 میلیون جمعیت فلسطینی به طور کامل ایزوله می شود و از لحاظ جغرافیایی ارتباطی با مناطق فلسطینی نخواهد داشت. همچنین قدس شریف نیز در صورت اجرایی شدن طرح الحاق با توجه به قرار گرفتن شهرکهای صهیونیست نشین در اطراف آن به طور تقریبا کامل از مناطق فلسطینی جدا شده و محاصره خواهد شد.
نتانیاهو که برای اجرای این طرح در نظر داشت چراغ سبز واشنگتن را بدست آورد، در نیل به این هدف ناکام ماند.
کاخ سفید نیز تصمیم گرفت به جای همراهی با طرح متهورانه نتانیاهو که پیامدهای متعددی دارد، فرستاده ویژه خود را به فلسطین اشغالی اعزام کند.
منابع عبری از جمله کانال 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی روز گذشته اعلام کردند که طرح الحاق کرانه باختری آن گونه که نخست وزیر رژیم صهیونیستی در پی آن بود، اجرایی نخواهد شد. براین اساس، مقامات اسرائیلی به تازگی طرح بسیار اصلاح شده را جایگزین طرح الحاق کرده اند که در آن خبری از الحاق مناطق دره اردن نیست و تنها دو تا سه شهرک صهیونیست نشین از جمله معاله آدومیم و گوش عتصیون گنجانده شده است. مفاد این طرح جدید نیز از سوی تل آویو به اطلاع مقامات تشکیلات خودگردان و اردن رسیده است.
اما در اینجا در نظر داریم به طور مختصر به موانعی که موجب عقب نشینی رژیم صهیونیستی از اجرای طرح الحاق 30 درصد از کرانه باختری شد، اشاره داشته باشیم؛
به طور کلی این موانع را می توان در شش عامل زیر خلاصه کرد؛
1) امنیتی – نظامی: یکی از موانع اصلی پیش روی طرح الحاق کرانه باختری که صهیونیستها را از اجرای آن ناامید کرد، واکنش قوی و محکم گروههای مقاومت فلسطین بود. گروههای مقاومتی در غزه تاکید کردند در صورت اجرای طرح الحاق، واکنشی قطعی به آن نشان خواهند داد. از سوی دیگر، برآوردهای دوایر امنیتی تل آویو از جمله شاباک و ارتش رژیم صهیونیستی موید این نکته است که در صورت اجرای این طرح انتفاضه ای جدید در کرانه باختری و جنگی جدید در غزه رخ خواهد داد.
2) اقتصادی: رژیم صهیونیستی این روزها با بدترین بحران اقتصادی از زمان تاسیس این رژیم مواجه است. بحران کرونا به طور جدی به اقتصاد رژیم صهیونیستی که اقتصادی باز و متکی به خارج است سایه افکنده و آن را دچار معضلات جدی کرده است. کاهش 7.1 درصدی نرخ رشد اقتصادی، آسیبهای 13 میلیارد دلاری و بیکاری گسترده کارگران تنها نمونه هایی از این وضعیت اسف بار اقتصادی برای صهیونیستها است. در این شرایط اجرای طرح الحاق کرانه باختری، می تواند فشارهای اقتصادی جدیدی را به رژیم صهیونیستی وارد کند که تاب آوری در برابر آن بسیار دشوار خواهد شد.
3) سیاسی: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در شرایطی از اجرایی شدن طرح الحاق خود در روز یکم جولای (یازدهم تیرماه) خبر داد که در بین اعضای کابینه خود نیز نتوانسته بود به اجماع سیاسی برای اجرای آن برسد. بنی گانتس که با ایجاد ائتلاف با نتانیاهو موجبات نخست وزیری وی و تشکیل کابینه جدید را فراهم آورد، یکی از مخالفان اصلی اجرای طرح الحاق به شیوه مدنظر نتانیاهو بود. این اختلافات تا جایی پیش رفت که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز موافقت با طرح الحاق را منوط به توافق سیاسی درون کابینه رژیم صهیونیستی کرد، امری که در نهایت نیز محقق نشد.
4) اجتماعی: منطقه مدنظر نتانیاهو برای الحاق به اراضی اشغالی، منطقه ای مملو از شهرک های صهیونیست نشین است. از طرفی در این مناطق 65000 فلسطینی زندگی می کنند. اجرای طرح الحاق شهرک نشینان صهیونیست را به هدفی مشروع برای فلسطینی ها تبدیل می کند. از طرف دیگر، سیاست های نتانیاهو در سالهای اخیر با مخالفتهایی از سوی جامعه صهیونیستی مواجه بوده است که تحرکات سیاسی وی را با مانع مواجه کرده است.
5) منطقه ای: رژیم صهیونیستی در جبهه شمالی خود وضعیت شکننده ای دارد، نیروهای مقاومت حزب الله لبنان طی سالهای اخیر پس از جنگ 33 روزه، با تراکم گسترده قوای نظامی خود به معضلی امنیتی برای صهیونیستها تبدیل شده اند. این در حالی است که هر گونه ناامنی در داخل فلسطین اشغالی از جمله کرانه باختری و غزه که در پی طرح الحاق احتمال آن بسیار زیاد است، رژیم صهیونیستی را از جبهه شمالی غافل کرده و مخاطرات امنیتی متعددی را برای تل آویو در پی خواهد داشت.
6) بین المللی: در روزهای اخیر سازمان ملل متحد و دبیرکل آن «آنتونیو گوترش» به طور جدی علیه طرح الحاق کرانه باختری موضع گرفته و آن را نقض واضح و آشکار قوانین بین المللی دانست. دبیرکل سازمان ملل با تاکید بر لزوم عدم اجرای طرح الحاق، از مجامع بین المللی از جمله اتحادیه اروپا و آمریکا نیز خواست که مانع اجرای طرح مدنظر نتانیاهو شوند. از طرف دیگر، برخی شخصیت ها و پارلمانهای اروپایی در روزهای اخیر مواضع تندی علیه طرح الحاق کرانه باختری گرفته و آن را غیر قانونی خواندند. نکته مهم اینکه در نگاه سازمان ملل و برخی کشورهای اروپایی شهرک های صهیونیستی در منطقه کرانه باختری بر روی اراضی اشغالی بنا شده اند و الحاق آنها غیر قانونی و نامشروع است. از طرف دیگر، کاخ سفید نیز با وجود چندین روز مذاکره و بحث داخلی درباره طرح الحاق در نهایت نتوانست به جمع بندی در این باره برسد تا این طرح نتانیاهو برای اجرا با مانع جدی بین المللی مواجه شود.
در پایان می توان گفت که طرح الحاق کرانه باختری با وجود موانع شش گانه فوق، فرصتی برای اجرایی شدن نخواهد داشت و این مساله نیز به عنوان پرونده شکست خورده دیگری در کارنامه نتانیاهو جای خواهد گرفت.
*کارشناس مسائل فلسطین
انتهای پیام/