شناسهٔ خبر: 40747013 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

غریب‌آبادی:

هر درخواست آژانس را آن هم بر مبنای ادعاهای واهی دشمنان اجابت نمی‌کنیم

نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به همکاری‌های گسترده و شفاف ایران با آژانس گفت: این بدان معنا نیست که هر درخواست را آن هم بر مبنای ادعا‌های واهی دشمنانمان اجابت کنیم و به این سازمان و کشور‌های عضو توصیه می‌کنیم از ایجاد یک بحران غیرضروری پرهیز کنند.

صاحب‌خبر -

سرویس سیاسی جوان آنلاین: «کاظم غریب‌آبادی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین، در گفت‌وگویی با خبرنگاران با اشاره به تلاش‌ها و اقدام سه کشور اروپایی برای تصویب قطعنامه‌ای در شورای حکام در راستای دو درخواست دسترسی آژانس، گفت: در حالی که ایران به طور گسترده و سازنده‌ای با آژانس همکاری می‌کند، ارائه قطعنامه‌ای با هدف درخواست از ایران برای همکاری و اجابت دو خواسته آژانس، اقدامی تاسف آور و کاملا غیرسازنده است.

غریب آبادی همچنین اظهار داشت: اینکه این قطعنامه از سوی کشور‌هایی ارائه می‌شود که یا دارنده سلاح هسته‌ای هستند یا میزبانی چنین سلاح‌های مخرب و کشنده‌ای را برعهده دارند و از سویی نگرانی‌های پادمانی خود را در مورد ایران اظهار می‌دارند، به سخره گرفتن هنجار‌ها و قواعد بین‌المللی حاکم بر رژیم‌های خلع سلاح و عدم اشاعه است.

سه کشور اروپایی اگر نمی‌توانند برای نجات برجام گامی بردارند شرایط را پیچیده‌تر و دشوارتر نکنند

نماینده دائم ایران در آژانس با انتقاد از عدم اقدام سه کشور اروپایی در اجرای تعهدات خود تحت برجام، به آن‌ها توصیه کرد اگر نمی‌توانند برای نجات برجام گامی بردارند، حداقل شرایط را پیچیده‌تر و دشوارتر نکنند.

سفیر ایران نزد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از اعضای شورای حکام نیز خواست تا با تدبیر و هوشیاری، از اتخاذ اقدامات سیاسی و عجولانه پرهیز کنند تا موجبات تداوم همکاری‌های سازنده ایران و آژانس همچنان محفوظ بماند.

ایران نیز ناچار خواهد بود متناسب با آن، اقدامات لازم را اتخاذ کند که مسئولیت آن برعهده بانیان چنین رویکرد‌های سیاسی و مخربی است

وی افزود: طبیعتا، در صورت تصویب چنین قطعنامه‌ای که اهداف آمریکایی نیز در آن کاملا مشخص است، جمهوری اسلامی ایران نیز ناچار خواهد بود متناسب با آن، اقدامات لازم را اتخاذ کند که مسئولیت آن برعهده بانیان چنین رویکرد‌های سیاسی و مخربی است.

غریب آبادی همچنین در واکنش به گزارش مدیرکل آژانس در خصوص پادمان گفت: با وجود اینکه ۲۰ درصد بازرسی‌های آژانس در سطح جهانی از ایران انجام می‌شود و ایران سالانه بیش از ۳۳ دسترسی تکمیلی نیز برای آژانس فراهم می‌کند، انتشار چنین گزارشی از سوی آژانس و بزرگنمایی دو درخواست دسترسی، موجب تاسف عمیق است.

درخواست آژانس مبتنی بر ادعا‌های رژیم صهیونیستی به عنوان دشمن جمهوری اسلامی ایران است

نماینده دائم ایران عنوان کرد: ما مفصلا در تهران و وین با مقامات آژانس صحبت کردیم که هر درخواست دسترسی باید طبق پروتکل الحاقی مبتنی بر اسناد و دلائل منطقی و متقن و همچنین اطلاعات و ارزیابی مستقل آژانس باشد. این در حالی است که درخواست آژانس مبتنی بر ادعا‌های رژیم صهیونیستی به عنوان دشمن جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. آژانس اخیرا تلاش کرد تا اطلاعات متفاوت دیگری را به عنوان مبنای درخواست خود ارائه کند که صرفا شامل چند تصویر ماهواره‌ای تجاری است که این تصاویر نیز حاوی اطلاعات منطقی و متقنی که بتواند به عنوان مبنایی برای اثبات مشروعیت درخواست‌های آژانس قرار گیرد، نیست.

سفیر کشورمان افزود: از سوی دیگر، برخی‌ها از این طریق، دنبال باز کردن یک فرآیند بی انتها فراروی ایران و آژانس و بازگشایی موضوعات ادعایی مختومه شده گذشته هستند که به هیچ وجه، مورد پذیرش جمهوری اسلامی ایران نیست.

غریب‌آبادی گفت: درست است که همکاری‌های گسترده و شفافی با آژانس داریم، اما این به آن معنا نیست که هر درخواست آژانس را آن هم بر مبنای ادعا‌های واهی دشمنانمان اجابت کنیم، هیچ کشور دیگری هم این چنین عمل نمی‌کند. در این چارچوب، وی به آژانس و کشور‌های عضو توصیه کرد تا فضای کلی روابط و همکاری‌های ایران و آژانس را در نظر بگیرند و از ایجاد یک بحران غیرضروری، پرهیز کنند.

یک رسانه آمریکایی مدعی شد سه کشور اروپایی عضو برجام (انگلیس، آلمان و فرانسه) با تنظیم قطعنامه‌ای از ایران خواسته‌اند کاملاً با تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند.

وبگاه شبکه خبری «بلومبرگ» نوشته این قطعنامه یک صفحه‌ای نخستین تذکر رسمی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران از سال ۲۰۱۲ به این سو است. قبل از آن نیز «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در یک نشست خبری ادعا‌هایی را علیه ایران مطرح کرده و مدعی شد تهران از اعطای دسترسی به ۲ سایت خودداری کرده است.

گروسی گفت: «برخی حوزه‌ها هستند که همکاری ما ادامه دارند و بعضی حوزه‌ها هستند که اختلاف داریم. اوضاع پیچیده‌ای است. امیدوارم بتوانیم عملکرد بهتری داشته باشیم.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی ماه پیش ضمن اذعان به اینکه در حال انجام بازرسی‌های بی‌سابقه از تأسیسات هسته‌ای اعلام‌شده ایران است گفت خواستار بازرسی از اماکنی است که ممکن است در آن‌ها در اوایل سال ۲۰۰۰ پژوهش‌هایی در مقیاس کوچک بر روی مواد هسته‌ای انجام شده باشد. ادعایی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطرح کرده نخستین بار توسط رژیم صهیونیستی مطرح شده است.

کشور‌هایی اروپایی در این قطعنامه ادعا کرده‌اند: «اینکه ایران طی بیش از ۴ ماه از اعطای دسترسی‌های مندرج در پروتکل الحاقی به آژانس اتمی خودداری کرده، موجب نگرانی‌های جدی است.» (اینجا بخوانید)

موسوی: اگر تصمیم غیرسازنده‌ای گرفته شود، امکان دارد ایران واکنش درخوری به این تصمیم نشان بدهد

سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران دیروز (دوشنبه) ۲۶ خرداد ماه در پاسخ به سؤالی درباره نشست شورای حکام و در خصوص احتمال صدور قطعنامه علیه ایران گفته بود: امیدواریم قطعنامه‌ای علیه ایران صادر نشود. مبنای این نشست و ادعای مطرح شده علیه ایران، گزارش رژیم صهیونیستی و ادعای نخست‌وزیر این رژیم که اعلام کردند از طریق جاسوسی توانستند به یکسری اسناد قدیمی که برای دهه‌ها پیش است دست یابند. این رویکرد آژانس را سازنده نمی‌دانیم، آژانس باید بیطرفی خود را حفظ کند و گزارش‌های آن باید متقن و از طریق قانونی و رسمی به دست آن‌ها رسیده باشد. اما به صرف ادعای یک رژیم که از طریق روش‌های غیرقانونی که به این اطلاعات خدشه وارد است، این را قابل قبول نمی‌دانیم و به آژانس هم اعلام کرده‌ایم.

وی افزود: همکاری‌های ما با آژانس وقتی که کاهش تعهدات دادیم، ادامه یافت و موارد کاهش تعهدات را در اختیار آژانس و با نظارت و اطلاع آن‌ها انجام شد. اگر این رویه را در پیش بگیرند قدری تعامل با این سازمان دچار اشکال خواهد شد. امیدواریم آژانس و بقیه کشور‌های عضو شورای حکام زیر فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی تصمیم نامربوط و غیرسازنده‌ای اتخاذ نکنند، اگر تصمیم غیرسازنده‌ای گرفته شود، امکان دارد ایران واکنش درخوری به این تصمیم نشان بدهد و احتمالا حدس خواهند زد واکنش ایران چه خواهد بود.