شناسهٔ خبر: 40742614 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

آژانس بین المللی انرژی اتمی با انتشار گزارشی ایران را متهم کرد

عدم همکاری با بازرسان

اشاره: دبیرخانه شورای حکام روز 17 خرداد گزارشی درباره فعالیت هسته‌ای ایران به شورای حکام ارائه کرد. در این گزارش ایران متهم شده که مانع دسترسی بازرسان آژانس شده و همچنین به سؤالات آژانس پاسخ نداده است. روز گذشته جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در شهر وین برگزار شد و گزارش دبیرخانه آژانس درباره فعالیت‌های هسته ایران خوانده شد. موضوع این جلسه «نظارت و راستی آزمایی درباره فعالیت هسته‌ای ایران با توجه به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که در سال ۲۰۱۵ تصویب شد» و همچنین «توافقنامه پادمان‌های پیمان عدم اشاعه سلاح‌های کشتارجمعی با جمهوری اسلامی ایران» از مباحث جلسه دیروز بود. یک ساعت پس از آغاز نشست مجازی شورای حکام خبرنگار رسانه اسراییلی «کان نیوز»، در پیامی توییتری به نقل از «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نوشت: «بیش از ۴ ماه است که ایران امکان دسترسی به دو مکان (هسته‌ای) را رد ‌کرده است. همچنین نزدیک به یک سال است که در مباحث محتوایی که برای پاسخ‌گویی به سؤالات درباره فعالیت‌ها و مواد هسته‌ای اعلام‌نشده؛ مشارکت نداشته است.» به گزارش مهر گروسی در نشست شورای حکام، با طرح ادعاهایی ایران را به امتناع از همکاری با آژانس و عدم پاسخگویی به این نهاد متهم کرد.

صاحب‌خبر -

ستاره صبح-

قطعنامه سه کشور اروپایی درباره فعالیت‌های هسته ایران
سه کشور اروپایی با تنظیم قطعنامه‌ای از ایران خواسته‌اند که همکاری کامل با تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داشته باشد.
به گزارش ایسنا، طبق سند تک‌صفحه‌ای که به رصد بلومبرگ رسیده است، این رسانه مدعی شده که انگلیس، آلمان و فرانسه با تنظیم قطعنامه‌ای از ایران خواسته‌اند که همکاری کاملی با تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داشته باشد.
این قطعنامه، اولین تذکر رسمی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از سال 2012 به ایران خواهد بود.
به گزارش ایسنا، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در یک کنفرانس مطبوعاتی روز دوشنبه مدعی شده از ایران مانع دسترسی آژانس به دو سایت در ایران شده است.
وی در این خصوص گفته است: در برخی حوزه‌ها همکاری ما ادامه دارد و در برخی حوزه‌ها اختلاف‌نظر داریم. اوضاع پیچیده است. امیدواریم بتوانیم عملکرد بهتری داشته باشیم.

رایزنی‌ها با ایران به‌طور سازنده 
ادامه دارد
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تکرار ادعای مبنی بر وجود فعالیت‌های هسته‌ای اعلام‌نشده از سوی ایران، گفت رایزنی‌های سازنده با تهران درباره این فعالیت‌ها ادامه دارد.
رافائل گروسی روز گذشته پس از نشست مجازی شورای حکام در جمع خبرنگاران، اقدامات راستی آزمایی را فرآیندی دائمی خواند که ارتباطی به تجدیدنظر درباره پرونده هسته‌ای ایران که سال ۲۰۱۵ وفق برجام بسته شد ندارد.آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر اساس گزارش‌های ادعایی اتهاماتی را درباره فعالیت‌های هسته‌ای اعلام‌نشده در مکان‌هایی در ایران مطرح کرده است.
گروسی درباره ماهیت این مکان‌ها گفت: دقیقاً به همین خاطر است که ما خواهان دسترسی (به فعالیت‌های هسته‌ای و مکان‌های اعلام‌نشده) در ایران هستیم و امیدواریم تلاش‌های ما با موفقیت روبرو شود.
وی تعداد این مکان‌ها را در ابتدا سه مورد عنوان کرد و افزود: اما اینک یک مکان بی‌ربط است و نیازی به دسترسی به آن وجود ندارد.
او درباره پاسخ احتمالی شورای حکام به گزارش آژانس در این زمینه گفت: تصمیم‌گیری دراین‌باره به نظر اعضا بستگی دارد.مدیرکل آژانس بابیان اینکه کار او تهیه گزارش دقیق و فنی از فعالیت هسته‌ای کشورها و اعلام ملاحظات فنی آژانس است، مدعی شد که تمایلی به جهت‌دهی و اثرگذاری بر تصمیم‌گیری اعضا ندارد.
گروسی درباره خطر کاهش همکاری هسته‌ای ایران با آژانس در پی افزایش فشارها ابراز امیدواری کرد که چنین اتفاقی رخ ندهد.
مدیرکل آژانس مدعی شد: طبق روند ارزیابی و استانداردهای آژانس، وقتی کارشناسان این نهاد بعد از بررسی اطلاعات احساس کنند نیاز به‌دقت بیشتری هست، سوا لاتی مطرح می‌کنند. ما هم سؤال‌هایی را مطرح کرده‌ایم و پاسخ مشخصی دریافت نکردیم. به همین دلیل، درخواست دسترسی‌هایی را برای کسب اطلاعات بیشتر مطرح کرده‌ایم.
گروسی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا آژانس خواستار دسترسی به سایت‌های بیشتر در ایران است، گفت که فعلاً چنین موضوعی مطرح نیست.
وی ضمن تأکید بر ضرورت همکاری میان ایران و آژانس، گمانه‌زنی‌های نابجا درباره برنامه هسته‌ای ایران نادرست دانست.
مدیرکل آژانس اظهار داشت: ما با ایران در حال همکاری هستیم اما اختلاف‌نظر در این مورد دسترسی‌ها هم وجود دارد. ازآنجاکه فعالیت‌های راستی آزمایی در ایران در حال انجام است، نباید درباره این موضوع گمانه‌زنی کرد.گروسی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا امکان رسیدن به نتیجه‌ای مشخص در آینده نزدیک وجود دارد، گفت: گفت‌وگوها در مسیر سازنده ادامه می‌یابد. ما انتظار مذاکرات فعال در خصوص مسائل مرتبط با ایران داریم.

رویکرد آژانس را سازنده نمی‌دانیم
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان تأکید کرد: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قدر همکاری‌های ایران را بداند. تصمیم غیر سازنده آژانس با واکنش درخور ایران مواجه می‌شود.
موسوی با تأکید بااینکه اسناد آژانس باید متن باشد، تأکید کرد: ما این اقدام آژانس را قابل‌قبول نمی‌دانیم و این موضوع را اعلام کرده‌ایم. همکاری ما با آژانس به‌رغم کاهش محدودیت ادامه داشته و اگر آژانس این رویه را ادامه دهد، همکاری ما دستخوش تغییر خواهد شد. آژانس نباید زیر فشار آمریکا و رژیم اسرائیل تصمیم غیر سازنده‌ای بگیرد؛ آن‌ها حدس خواهند زد که اگر تصمیم اشتباهی بگیرند، جمهوری اسلامی ایران برخورد قاطعی خواهد داشت. سید عباس موسوی روز گذشته در نشست خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی در مورد گزارش اخیر گوترش، دبیر کل سازمان ملل در موضوع آرامکو و ادعاهایی که در این گزارش علیه کشورمان مطرح کرده است با انتقاد از این گزارش گفت: ما این گزارش و ادعاهای مطرح‌شده در آن را بی‌پایه و اساس می‌دانیم و فکر می‌کنیم که این گزارش بر مبنای فشارهایی که آمریکا و رژیم عربستان وارد کردند تهیه و تدوین‌شده است. هیچ سند و مدرکی ادعاهای مطرح‌شده را ثابت نمی‌کند و آن‌ها بر اساس یک سری اطلاعات خاص و فشارهای وارده این گزارش را تهیه‌کرده‌اند. این باعث تأسف است که دبیر کل سازمان ملل متحد از طریق برخی کشورهای خاص تحت‌فشار قرار می‌گیرد و گزارش‌هایی را تائید و اعلام می‌کنند که پایه و مبنای درستی ندارند.
این دیپلمات کشورمان همچنین گزارش اخیر آژانس و ادعاهای مطرح‌شده در آن را نیز موردانتقاد قرارداد و گفت: بر مبنای ادعای جاسوسی رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو آن‌ها موضوعی که بسته‌شده است را باز می‌کنند و این جای تأسف دارد که آژانس به‌جای اتکا به مدارک متن و نگاه به همکاری‌های سطح بالای ایران با آژانس به ادعاهای رژیمی می‌پردازد که خصومتش با مردم، نظام ایران و خطری که برای عرصه بین‌الملل دارد بر همگان مشخص است.
موسوی ادامه داد: ما به آژانس توصیه می‌کنیم که در این زمینه قدری آینده‌نگری داشته باشد و مبنای سؤالات خود را مسائل دقیق‌تر و قانونی‌تر قرار دهد نه ادعاهای یک رژیم که مدعی است از طریق جاسوسی به آن‌ها دست پیداکرده است.
وی ادامه داد: ایران تاکنون همکاری‌های سطح بالای با آژانس داشته است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید این همکاری‌ها را قدر بداند و تحت تأثیر برخی از رژیم‌ها و کشورها و حاشیه‌سازی‌های بی‌مورد آن‌ها نباشد.موسوی ادامه داد: امیدواریم این نشست منتج به نتیجه‌ای شود که برای حفظ صلح و امنیت بین‌المللی مفید و سازنده باشد.

رویکرد آژانس را سازنده نمی‌دانیم
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سؤال که اگر در جلسه اخیر شورای حکام قطعنامه‌ای علیه ایران مطرح و یا تصویب شود اقدامی انجام می‌دهد گفت: امیدواریم کار به آنجا نکشد مبنای این نشست ادعاهای واهی رژیم صهیونیستی است. این رژیم مدعی است که از طریق جاسوسی به اسنادی دست پیداکرده که مربوط به سال‌های قبل است. ما رویکرد آژانس در این زمینه را سازنده نمی‌دانیم گزارش آژانس باید متن باشد و در مورد مسائل تخصصی باید بی‌طرفی خود را حفظ کند. رویکرد کنونی آژانس موردقبول ما نیست. همکاری‌های ایران با آژانس بعد از کاهش تعهدات برجامی ادامه پیدا کرد و ایران بااطلاع آژانس این اقدامات خود را انجام داد و اگر آن‌ها بخواهند این رویه را در پیش بگیرند قدری تعامل با این نهاد بین‌المللی دچار مشکل می‌شود.موسوی تأکید کرد: امیدواریم که آژانس زیر فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی تصمیم نامربوط و غیر سازنده‌ای نگیرد و طبیعی است که تصمیم غیر سازنده‌ای گرفته شود امکان دارد که ایران واکنش درخوری نشان دهد و احتمالاً آن‌ها حدس خواهند زد که این تصمیم و واکنش چه خواهد بود.

ماجرای دستگیری قاضی منصوری
این دیپلمات کشورمان همچنین در مورد دستگیری قاضی منصوری و روند این موضوع دررومانی گفت: این موضوع که گفته می‌شود ایشان در سفارت دستگیرشده‌اند دقیق نیست. بر اساس اطلاعاتی که بنده دارم ایشان به سفارت ایران دررومانی مراجعه کرده است و گفته است که چهار کنم و توسط سفارت راهنمایی‌هایی به ایشان برای بازگشت به میهن داده شود.وی بابیان این‌که او با حکم مراجع قضایی تحت تعقیب اینترپل بوده است گفت: ظاهراً ایشان آنجا حالشان خوب نبوده است به بیمارستان مراجعه می‌کنند تحت‌الحفظ قرارمی‌گیرند و بازداشت می‌شود. وزارت خارجه در مورد احکام و دستوراتی که مراجع قضایی می‌دهند رؤسا ورود نمی‌کند بلکه سعی می‌کند اجرای آن‌ها تسریع شود و به‌صورت قانونی این اقدامات صورت بگیرد.

شرط ایران برای مذاکره با آمریکا
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی دیگر در مورد اظهارنظر ظریف در گفت‌وگوی اینستاگرامی خود در مورد احتمال و شانس پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و بخشی از مباحثی که در این زمینه مطرح‌شده است گفت: ما منتظر این نیستیم که ببینیم در ایالات‌متحده کدام حزب سرکار می‌آید ما رفتارهای آن‌ها در طول ۴۰ سال گذشته را دیده‌ایم و یکی از یکی دیگر بدتر بوده است. برای ما مهم نیست که چه کسی می‌آید.
وی گفت: آنچه آقای ظریف در این زمینه مطرح کردند نظر تحلیلی ایشان به‌عنوان یک کارشناس مسائل آمریکا بود و من معتقدم ایشان از این طریق پاسخ هوشمندانه‌ای نیز به توییت اخیر ترامپ داده است که او توییت کرده بود منتظر جانشین من نباشید و من انتخاب می‌شوم.موسوی همچنین با اشاره به بدعهدی آمریکایی‌ها در اجرای توافقات بین‌المللی ازجمله برجام و فشارهای اقتصادی گسترده‌ای که علیه ایران اعمال کردند گفت: شرط اصلی ما برای مذاکره سر جایش است باید آمریکا از شیوه یکجانبه گرایانه خود و تروریسم اقتصادی‌اش علیه ایران دست بردارد. به تعهدات خود بازگردد و بعد اگر خواست بیاید در گوشه‌ای مثل سایر اعضای برجام بنشیند و در مسائل و مباحث حضورداشته باشد.

اموال بلوکه‌شده ایران در کره
وی همچنین در مورد خودداری کره جنوبی از بازگرداندن اموال بلوکه شدن ایران در این کشور و تأکیداتی که اخیراً رئیس‌جمهور در این مورد به رئیس‌کل بانک مرکزی داشته‌اند گفت: ما مدت‌هاست که پیگیر مطالبات خود از کره جنوبی هستیم. متأسفانه این کشور رابطه خوب و صمیمی دو کشور در نیم‌قرن گذشته را با دخالت کشورهای ثالث دستخوش جریاناتی کرده که مناسب نیست.موسوی بابیان این‌که ملت و بازرگانان و تجار ما رابطه خوبی همواره با بخش‌های مختلف در کره جنوبی داشتند گفت: ولی تبعیت کورکورانه این کشور از آمریکا و بلوکه کردن اموال ایران در این کشور به بهانه فشارهای آمریکا برای ما قابل‌قبول نیست. تحریم‌های آمریکا یک تصمیم خودسرانه و یکجانبه گرایانه است و این کشور علیه ما و دیگرانی که با ما در ارتباط هستند اعمال فشار و زور می‌کنند. کره‌ای حق ندارند اموال ملت ایران را برای مدتی مدید با این‌گونه بهانه‌ها بلوکه کنند. آن‌ها باید به فکر این موضوع باشند تا روابط دیرینه دو کشور خدشه‌دار نشود. وزارت خارجه با همکاری بانک مرکزی و سایر دستگاه‌های مربوطه همه اقدامات سیاسی، حقوقی و دیپلماتیک لازم را انجام داده و می‌دهد تا حقوق ملت ایران تضمین شود.

خط قرمز تمدید تحریم 
تسلیحاتی ایران
این دیپلمات کشورمان همچنین در پاسخ به سؤالی در مورد تلاش‌های آمریکا جهت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران با تأکید بر این‌که این اقدام امری غیرقانونی است گفت: این اقدام آمریکا خلاف برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان امنیت ملل است و کشورهای مختلف ازجمله چین و روسیه آمریکا را از انجام این اقدام نهی کردند.وی با تأکید بر این‌که ما معتقدیم این فشارها و اقدامات به‌جایی نخواهد رسید گفت: رایزنی‌های ما با برخی از کشورهای باقی‌مانده در برجام ازجمله روسیه و چین در این زمینه ادامه دارد و آن‌ها نیز اعلام کردند چنین چیزی غیرقانونی است.وی گفت: این موضوع یکی از خطوط قرمز ماست و امیدواریم کسی به سراغ این خط قرمز نرود.موسوی همچنین به تصمیم اخیر آمریکا مبنی بر اعلام تحریم علیه قضات دیوان کیفری بین‌المللی نیز اشاره کرد و گفت: این اقدامات بار دیگر نشان می‌دهد که آمریکا دنبال آنارشیسم بین‌المللی و بر هم زدن نظم عمومی جهان است.

برچسب‌ها: