به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، یک رسانه آمریکایی مدعی شده سه کشور اروپایی طرف برجام با تنظیم قطعنامهای از ایران خواستهاند کاملاً با تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند.
وبگاه شبکه خبری «بلومبرگ» نوشته این قطعنامه یک صفحهای نخستین تذکر رسمی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران از سال ۲۰۱۲ به این سو است.
ساعاتی قبلتر، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یک نشست خبری ادعاهایی را علیه ایران مطرح کرده و مدعی شد تهران از اعطای دسترسی به ۲ سایت خودداری کرده است.
گروسی گفت: «برخی حوزهها هستند که همکاری ما ادامه دارند و بعضی حوزهها هستند که اختلاف داریم. اوضاع پیچیدهای است. امیدوارم بتوانیم عملکرد بهتری داشته باشیم.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی ماه پیش ضمن اذعان به اینکه در حال انجام بازرسیهای بیسابقه از تأسیسات هستهای اعلامشده ایران است گفت خواستار بازرسی از اماکنی است که ممکن است در آنها در اوایل سال ۲۰۰۰ پژوهشهایی در مقیاس کوچک بر روی مواد هستهای انجام شده است.
ادعایی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطرح کرده نخستین بار توسط رژیم صهیونیستی مطرح شده است.
کشورهایی اروپایی در این قطعنامه که احتمالاً از حمایت آمریکا برخوردار خواهد شد ادعا کردهاند: «اینکه ایران طی بیش از ۴ ماه از اعطای دسترسیهای مندرج در پروتکل الحاقی به آژانس اتمی خودداری کرده موجب نگرانیهای جدی است.»
«علی ربیعی»، سخنگوی دولت ایران امروز در نشست خبری ادعاهای شورای حکام علیه ایران را رد کرد و گفت: « از اعضای شورای حکام انتظار داریم استقلال این شورا را در مقابل قلدری آمریکا حفظ کنند.» او همچنین تأکید کرد برنامه هستهای ایران «شفافترین برنامه هستهای در جهان است.»
قطعنامه مذکور قرار است در نشست چند روز بعد شورای حکام ارائه شود و بلومبرگ نوشته ممکن است به اتفاق آرا به تصویب رسیده و یا میان ۳۵ عضو شورا به رأی گذاشته شود.
توضیحات روسیه
پیش از این یک دیپلمات روسیه توضیحاتی درباره مناقشه بر سر مسئله دسترسی به سایتهای ایران ارائه کرده بود.
«میخائیل اولیانوف»، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین ۲۳ خرداد در توئیتر نوشت: «مشکلات در دسترسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دو سایت در ایران تا اندازه زیادی از این واقعیت ناشی میشود که در آژانس قواعد روشنی در خصوص استفاده از اطلاعات دریافتشده از سوی کشورهای ثالث وجود ندارد. وقتش رسیده که به این مشکل برای جلوگیری از تکرار آن طبق آنچه روسیه مدتهاست پیشنهاد داده رسیدگی شود.»
اولیانوف چند روز قبلتر از آن هم این ادعا که ایران مانع دسترسی بازرسان آژانس به برخی مناطق برای بازرسی شده را رد کرده بود.
وی در پیامی در توئیتر نوشت: «ایران دسترسی را رد نکرده بلکه تا کنون این دسترسی را فراهم نکرده است. این تفاوت دارد. ایران حق آژانس بینالمللی انرژی اتمی را زیر سوال نبرده است و برای ادامه رایزنیها آماده است.»
اولیانوف در ادامه نوشت: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی نگرانیهای خود در این خصوص را ابراز داشته اما همچنان آماده گفتوگو است. اجازه دهید امیدوار باشیم این مشکلات به زودی حل شوند.»
روز ۱۶ خرداد آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی از اینکه ایران امکان دسترسی به دو محلی که ادعا میشود در آنها «مواد و فعالیتهای هستهای اعلامنشده» وجود نداشته ابراز نگرانی کرده بود. جمهوری اسلامی ایران این ادعاها را رد کرده است.
انتهای پیام/