عابد اکبری
۷۰ سال پس از پایان سلطه نازیها در آلمان، اگر چه روابط آلمان و رژیم صهیونیستی عمدتا عادی بوده و بعضا تلاشهایی در جهت ارتقاء روابط به عمل آمده اما در طی این سالها همواره از نظر سیاسی اختلافنظرهایی وجود داشته است. در این بین علیرغم تلاشهای صورت گرفته در جهت ارتقای روابط آلمان با رژیم صهیونیستی به «روابط ویژه» به دلیل آنچه نسلکشی یهودیان در جنگ جهانی دوم نامیده میشود و تفسیر صورت گرفته از این ماجرا و القای سرنوشت مشترک دو ملت، ولی به نظر میرسد که هیچگاه نگاه آلمانیها نسبت به سیاستهای رژیم صهیونیستی تا این اندازه منتقدانه نبوده است. طی سالهای اخیرآلمان پس از ایالات متحده مهمترین شریک اقتصادی اسرائیل بوده است و بارها زیردریایی و اقلام اسراتژیک به سرزمینهای اشغالی صادر کرده است. پروژههای تحقیقاتی پرشماری نیز میان آلمان و رژیم صهیونیبستی وجود دارد. با این همه، مناسبات دو کشور از تنش عاری نبوده است اما شاید تنشهای بوجود آمده در آستانه سفر هایکو ماس وزیر خارجه آلمان به سرزمینهای اشغالی را باید آغاز فصل جدیدی از آینده روابط فی مابین تلقی نمود.
ماس در بدو عزیمت به سرزمینهای اشغالی علیرغم رفتار تحقیر آمیز طرف اسرائیلی بر عزم خود برای دیدار با «گابی اشکنازی» همتای اسرائیلی خود در این سفر تاکید کرد. این سفر، نخستین سفر یک مقام رسمی دولت آلمان به اسرائیل پس از تشکیل کابینه پس از برگزاری سه دوره انتخابات در این رژیم محسوب میشود.
دشوارترین موضوع مورد بحث میان طرفین مسئله الحاق بخشی از مناطق کرانه باختری رود اردن به اسرائیل است که در طرح موسوم به معامله قرن دونالد ترامپ، نیز نقشی اساسی بازی میکند.طبق پیشبینیها ظاهرا رژیم صهیونیستی در روزهای نخست ماه آینده میلادی در راستای اجرایی سازی این طرح گامهای عملی برخواهد داشت و این زمانی است که آلمان ریاست ادواری شورای اتحادیه اروپا و همچین شورای امنیت سازمان ملل را بر عهده میگیرد از این رو انتظار میرود که آلمانها ناگزیر شوند در این بحث و جدل، نقش میانجی را ایفا کنند، از جمله در یافتن پاسخی بر این پرسش که آیا اتحادیه اروپا در صورتی که اسرائیل دست به الحاق ارضی کرانه باختری بزند، تحریمهایی علیه این کشور وضع خواهد کرد یا نه.
وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست اخیر خود نظرات بعضا متفاوتی در این باره داشتندو این موضوع کار را برای هایکو ماس و دولت آلمان بسیار دشوار مینماید. آلمان و اتحادیه اروپا طی این سالها ایجاد شهرکهای اسرائیلی در مناطق اشغالی را ناقض حقوق بینالملل میدانستند و آن را مانعی بر سر راه برقراری صلحی پایدار در منطقه تلقی میکردند اما به نظر میرسد که اقدامات جاه طلبانه صهیونستها در قالب طرح معامله قرن کار را برای طرف اروپایی بسیار دشوار تر از قبل نماید.
پیشبینی میشود تا پایان دوره نتانیاهو سطح تقابل بین رژیم صهیونیستی و اتحادیه اروپا روندی افزایشی داشته باشد. نگاههای اروپا گرایانه ی بنی گانتس نیز تا زمانی که وی فرد دوم در کابینه رژیم صهیونیستی تلقی شود با اقدام عملی در جهت بهبود روابط همراه نخواهد بود و کماکان انتظار میرود سطح تنشها بین دو طرف بیشتر شود.
منبع: دیپلماسی ایرانی