سرویس بین الملل جوان آنلاین: درحالــی که صهیونیستها از واکنش فلسطینیها به طرح الحاق کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی در ترس و وحشت به سر میبرند و درباره اجرایی کردن این برنامه مردد هستند، تشکیلات خودگردان به جای دفاع از منافع فلسطین در پازل صهیونیستها بازی میکند. عضو کمیته مرکزی جنبش فتح دیروز این مسئله را به صراحت اعلام کرد که تشکیلات خودگردان اجازه انتفاضه علیه اسرائیل در کرانه باختری را نمیدهد و عاملان عملیات شهادتطلبانه بازداشت خواهند شد. این اقدام تشکیلات حاوی این پیام است که دست مقامات تلآویو در اجرای طرحهای اشغالگرانه باز خواهد بود.
به گزارش «جوان»، در شرایطی که جامعه جهانی واکنش و اعتراضات فلسطینیها به طرحهای اشغالگرانه رژیم صهیونیستی در کرانه باختری را دفاع مشروع از سرزمینشان قلمداد میکنند، برخی جریانهای فلسطینی به جای قرار گرفتن در سنگر هموطنان خود، در راستای تأمین منافع صهیونیستها گام بر میدارند. حسین الشیخ، عضو بلندپایه جنبش فتح فلسطین روز دو شنبه در گفتگو با روزنامه نیویورکتایمز که توسط یک روزنامه نگار اسرائیلی انجام شد، اعلام کرد: «تشکیلات خودگردان ابداً اجازه انتفاضه یا اقدامات خشونتآمیز علیه اسرائیلیها در واکنش به الحاق کرانه باختری را نمیدهد، اما همه آنچه ما میخواهیم و آن را انجام خواهیم داد این است که با آنها (رژیم صهیونیستی) گفتگو نخواهیم کرد.» الشیخ افزود: «ما نهیلیست (پوچگرا) یا احمق نیستیم، ما خواستار آشوب نیستیم، ما عملگرا هستیم. نمیخواهیم امور به نقطه بی بازگشت برود. هر کسی را که اقدامی علیه اسرائیل انجام دهد، بازداشت خواهیم کرد و در زندانهای تشکیلات خودگردان نگه خواهیم داشت و مانند گذشته و طبق روال معمول به اسرائیل تحویل نخواهیم داد». وی تأکید کرد: «تشکیلات خودگردان با اسرائیلیها صحبت نخواهد کرد و این پاسخ ما به الحاق [اشغال]است، اسرائیل به جای ما در کرانه باختری کار کند و مسئولیت مردم را بر عهده بگیرد؛ در زمان فعلی ما متعهد به حفاظت از امنیت اسرائیل و آرامش در منطقه هستیم.»
اظهارات این مقام جنبش فتح، در حالی اعلام میشود که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان در واکنش به تصمیم رژیم صهیونیستی برای اشغال بیشتر اراضی کرانه باختری، از انحلال توافقنامهها با رژیم صهیونیستی خبر داده است. محمد اشتیه، نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطین هم روز سه شنبه در سخنانی تهدید کرد که در صورت الحاق بخشهایی از کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی، به رسمیت شناختن اسرائیل را لغو خواهند کرد. ادعای مقامات تشکیلات خودگردان به لغو همه توافقات با رژیم صهیونیستی، درحالی است که بر اساس گزارش رسانههای عربی مقامات رامالله همچنان به همکاریهای امنیتی با صهیونیستها ادامه میدهند. مقامات تشکیلات خودگردان همواره در عمل نشان دادهاند بیش از آنکه منافع فلسطینیها در کرانه باختری و غزه اولویت آنها باشد، منافع تشکیلات در دستور کار بوده است. اذعان مقامات تشکیلات خودگردان به جلوگیری از انتفاضه و عملیاتهای شهادتطلبانه علیه صهیونیستها، درحالی مطرح میشود که در هفتههای اخیر مقامات و رسانههای صهیونیستی از واکنش فلسطینیها نسبت به اجرای طرح الحاق بخشهایی از کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی ابراز نگرانی کردهاند و حتی ارتش اسرائیل برای مقابله با انتفاضه جدید فلسطینیها در حالت آمادهباش قرار گرفته است. مقامات جنبش فتح درحالی با صراحت به استفاده از مشت آهنین برای مقابله با انتفاضه سخن میگویند که مقامات اسرائیلی با این صراحت لفاظی نمیکنند. فلسطینیها هشدار دادهاند که اجازه نخواهند داد طرح امریکا، موسوم به «معامله قرن» اجرایی شود. مقامات جهان اسلام و اروپا، با عملی شدن این طرح مخالفت کرده و آن را عاملی برای تشدید تنشها در سرزمینهای اشغالی عنوان کردهاند. حتی امریکا که بانی اصلی این طرح است، از ترس خشم فلسطینیها و از کنترل خارج شدن اوضاع امنیتی در فلسطین، تاکنون به اجرایی شدن این سناریو خطرناک چراغ سبز نشان نداده است.
واکنش حماس
برخورد دوگانه تشکیلات خودگردان فلسطین درباره طرحهای اشغالگرانه صهیونیستها، مقامات فلسطینی در غزه را نیز نگران کرده است. سخنگوی جنبش حماس روز سه شنبه در سخنانی تأکید کرد که سران تشکیلات خودگردان با وجود اعلام توقف هماهنگی با رژیمصهیونیستی، سیاست خود را در قبال این رژیم تغییر ندادهاند. حازم قاسم، سخنگوی جنبش حماس در واکنش به این اظهارات حسین الشیخ گفت: «اظهارات حسین الشیخ درباره جلوگیری از عملیات در کرانه باختری نشان میدهد که سران تشکیلات خودگردان با وجود اعلام توقف هماهنگی، سیاست خود را تغییر ندادهاند». خبرگزاری فلسطینی صفا، به نقل از قاسم گزارش داد: «اظهارات حسین الشیخ بدین معناست که تشکیلات برای رابطه با اشغالگر صهیونیستی همچنان حساب باز کرده است و در اتخاذ هیچ راهبردی برای مقابله با طرح اسرائیلی الحاق، جدی نیست». سخنگوی حماس همچنین خاطرنشان کرد: «تشکیلات خودگردان باید تصمیمات خود را درباره توقف تعامل با رژیم صهیونیستی به صورت عملی اجرا کند و در پی اجماع ملی باشد تا راهبردی برای مقابله با این رژیم، تدوین شود». گروههای فلسطینی در نوار غزه بارها از محمود عباس خواستهاند برای مقابله با دشمن صهیونیستی متحد شوند، اما عباس و دیگر مقامات تشکیلات خودگردان تاکنون پاسخ مثبتی به این درخواست ندادهاند و بیش از آنکه با گروههای مقاومت غزه در اتحاد باشند، در پازل صهیونیستها بازی کردهاند. مقامات تشکیلات از اینکه جنبش حماس و جهاد اسلامی کنترل نوار غزه را در اختیار خود دارند و مقاومت مسلحانه علیه صهیونیستها را تنها راه آزادسازی فلسطین میدانند، خشمگین هستند و خواهان خلع سلاح گروههای مقاومت در غزه و اداره امور این منطقه توسط تشکیلات خودگردان هستند.
اشغال بی سروصدا
هرچند بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و بنی گانتس، وزیر جنگ این رژیم بهطور علنی از اجرای طرح الحاق کرانه باختری سخن میگویند، اما برخی مقامات سابق اسرائیلی بر این باورند که این اقدام باید بی سر و صدا انجام شود. آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ پیشین اسرائیل با بیان اینکه نتانیاهو فقط حرف میزند، ولی عمل نمیکند، از نتانیاهو خواست به جای جنجال به پا کردن بر سر طرح اشغال ۳۰ درصدی کرانه باختری، آن را بیسروصدا اجرا کند. لیبرمن دیروز طی پیامی در صفحه فیسبوک خود با توصیه به نتانیاهو برای اجتناب از جلب توجه و غوغا درباره طرح اشغال، نوشت: «وقتی باید عمل کنید، عمل کنید، حرف نزنید». به نوشته شبکه المنار، لیبرمن سپس اشغال کرانه باختری را با اشغال بلندیهای جولان و تصویب بیسروصدای آن در کنست مقایسه کرد و نوشت: «در چهاردهم دسامبر ۱۹۸۱، مناخیم بگین، نخستوزیر وقت، قانون بلندیهای جولان را برای سه جلسه رأیگیری به کنست آورد؛ بدون حرافی و یاوهگویی. در اسرائیل و جهان هم کسی فرصت پلک زدن پیدا نکرد». این سیاستمدار صهیونیست در ادامه انتقادات خود از نتانیاهو افزود: «اما نتانیاهو بسیار حرف میزند، ولی عملش صفر است. اگر او واقعاً میخواست یهودا و سامریه (کرانه باختری) و دره اردن را الحاق کند، پس چرا اکنون این کار را نمیکند». رژیم صهیونیستی قصد دارد با حمایتهای دولت امریکا، ۳۰ درصد از کرانه باختری فلسطین را به قلمرو خود ملحق و آن را رسماً اشغال کند. مقامات و گروههای فلسطینی این اقدام را بخشی از طرح معامله قرن میدانند و به همین دلیل خواستار قطع همکاری با امریکا و اسرائیل هستند. با وجود تلاش نتانیاهو و گانتس برای اجرای طرح الحاق، بسیاری از مقامات صهیونیستی هشدار دادهاند که این اقدام نه تنها به تشدید تنشها با تشکیلات خودگردان منجر میشود، بلکه با توجه به تهدید پادشاه اردن، در مناسبات تل آویو با اردن هم تأثیر منفی خواهد گذاشت.