شناسهٔ خبر: 40522739 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

آخرین تحولات خاورمیانه

دعوای سفیران انگلیس و چین در تهران بر سر هنگ کنگ / تایید دیدار محمد جواد ظریف با مقام آمریکایی / افزایش ۵۰ درصدی ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران / توضیحات غریب‌آبادی درباره گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

تایید دیدار محمد جواد ظریف با مقام آمریکایی، افزایش ۵۰ درصدی ذخایر اورانیوم غنی ‌شده ایران، توضیحات غریب‌آبادی درباره گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تلاش کویت برای حل بحران شورای همکاری خلیج فارس با حمایت آمریکا، از جمله مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به دعوای سفیران انگلیس و چین در تهران بر سر هنگ کنگ نیز اشاره کرد.

صاحب‌خبر -

تایید دیدار محمد جواد ظریف با مقام آمریکایی، افزایش ۵۰ درصدی ذخایر اورانیوم غنی ‌شده ایران، توضیحات غریب‌آبادی درباره گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تلاش کویت برای حل بحران شورای همکاری خلیج فارس با حمایت آمریکا، از جمله مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به دعوای سفیران انگلیس و چین در تهران بر سر هنگ کنگ نیز اشاره کرد.

به گزارش «تابناک»؛ موضوع هنگ کنگ، قانون امنیت ملی چین و اظهارات «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس در مورد دادن تابعیت به هنگ کنگی های مخالف چین، موجب تشدید تنش های میان لندن و پکن شده، به طوری که این تنش حتی به تهران نیز کشیده و سفیران چین و انگلیس در ایران وارد این جدال شده اند.

در همین رابطه، «رابرت مک ار» سفیر انگلیس در تهران، پیامی را در توئیتر درباره هنگ کنگ منتشر کرده که این پیام با واکنش همتای چینی وی مواجه شده است.

نکته عجیب در مورد پیام مک ایر آن است که وی در پیام های خود هنگ کنگ را با دو نوع املا نوشته است.

دعوای سفیران انگلیس و چین در تهران بر سر هنگ کنگ/تایید دیدار محمد جواد ظریف با مقام آمریکایی/ افزایش ۵۰ درصدی ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران/ توضیحات غریب‌آبادی درباره گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

مک ایر در پیام خود نوشته است: اخیراً بحث‌های زیادی در مورد وضعیت «هونگ کنگ» صورت گرفته است. در سال ۱۹۸۴، بریتانیا و چین اعلامیه مشترک قانون الزامی را که تضمین کننده استقلال داخلی، حقوق و آزادی‌های هونگ کونگ است، امضا کردند. انگلستان به روشنی مشخص کرده که چین باید تصمیم خود را در مورد تحمیل قوانین امنیت ملی هنگ کنگ ـ که استقلال آن را تضعیف می‌کند و در تضاد کامل با ​​تعهدات بیانیه مشترک است ـ تجدید نظر کند؛ اما اگر چین در مورد تصمیم خود تجدیدنظر نکند، برای بریتانیا راهی جز تقویت روابط عمیق تاریخی و دوستی با مردم هنگ کنگ نخواهد ماند. بریتانیا چیزی بیش از این که هونگ کنگ بر اساس اصل توافق شده «یک کشور، با دو سیستم» باشد، نمی‌خواهد.

اما این پیام‌ها با واکنش «چانگ هوآ» سفیر چین در تهران مواجه شده، به طوری که وی در پاسخ مک ایر می‌نویسد: دوست عزیز من، امور هنگ کنگ نیازی به دخالت خارجی ندارد. انگلیس باید این حقیقت را درک کند که هنگ کنگ به چین بازگردانده شده است.

روز چهارشنبه ۱۴ خرداد، «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس در اظهاراتی گفته بود: اگر چین قانون موسوم به امنیت ملی در پیوند با هنگ کنگ را اجرایی کند، میلیون‌ها تن از شهروندان هنگ کنگی خواهند توانست برای کار و زندگی به بریتانیا مهاجرت کنند.

تایید دیدار محمد جواد ظریف با مقام آمریکایی

سیدعباس موسوی، سخنگوى وزارت امور خارجه دیدار بیل ریچاردسون نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل با محمدجواد ظریف درباره زندانى آمریکایى را تایید کرد.

موسوى در پاسخ به پرسش خبرنگاران گفت این دیدار در ماه‌ها قبل انجام شده است.

سخنگوى وزارت امور خارجه تاکید کرد: ما به تلاش‌های انسان دوستانه ـ که منجر به آزادی گروگان‌های ایرانی در آمریکا و خارج از آن شود ـ همواره پاسخ مثبت داده و استقبال کرده ایم.

محسن بهاروند، دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه در مصاحبه‌ای، نوزدهم آذر ۱۳۹۸ با ایرنا گفته بود: آقای (محمدجواد) ظریف در حاشیه مجمع عمومی در مصاحبه‌ای موضوع (مبادله زندانیان) را مطرح کردند. بعضی‌ها مثل بیل ریچاردسون صحبت‌هایی با دکتر ظریف داشتند، ولی ما صحبت مستقیم با دولت آمریکا به ماهو دولت نداشتیم؛ یعنی ما ننشستیم با آن‌ها صحبت بکنیم.

بهاروند افزود: آقای ریچاردسون هم ماموریت دقیقی نداشتند که در این مورد با آقای ظریف صحبت کنند. آقای ظریف موقعی که به نیویورک سفر می‌کنند، به طور طبیعی صحبت‌هایی با سناتور‌ها و افرادی که بازنشسته هستند، دارند. ایشان سعی می‌کنند مواضع ایران را برای افراد موثر در رسانه‌ها و فضای سیاسی توضیح دهند. صحبت‌هایی که آقای ریچاردسون، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل کردند در همین حد بود، چون ایشان سفیر سابق در سازمان ملل بودند و الان بازنشسته هستند، صحبت‌هایی کرده بودند، ولی صحبت‌های ریچاردسون ما را هیچ وقت به جلو نبرد.

افزایش ۵۰ درصدی ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران

«لارنس نورمن» خبرنگار نشریه آمریکایی وال‌استریت ژرونال امروز جمعه در حساب کاربری رسمی خود در توئیتر مدعی شد، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی که تا ساعاتی دیگر منتشر می‌شود، ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران را ۱۵۷۲ کیلوگرم اعلام خواهد کرد که این رقم در مقایسه با رقم اعلام شده در گزارش قبلی حدود ۵۰ درصد افزایش نشان می‌دهد.

به گفته خبرنگار وال‌استریت ژورنال ۱۰۸۵ کیلوگرم از ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در سطح ۳.۵ درصد یا بالاتر است که این رقم بسیار بیشتر از سطح تعیین ‌شده در برجام (۲۰۲.۸ کیلوگرم) است.

بر اساس توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام، ایران مجاز بود تا سقف ۳۰۰ کیلوگرم هگزافلوراید (UF۶) و یا معادل آن ۲۰۲.۸ کیلوگرم اورانیوم نگهداری کند، اما در پی خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های این کشور علیه ایران و همچنین عدم رعایت تعهدات سایر طرف‌های برجام به ‌ویژه تروئیکای اروپایی (آلمان، انگلیس، فرانسه) ایران نیز تصمیم به تعدیل تعهدات خود ذیل برجام گرفت.

توضیحات غریب‌آبادی درباره گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین و نماینده دائم ایران در آژانس با اشاره به انتشار گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد راستی آزمایی اجرای برجام گفت: گزارش جدید آژانس درخصوص برجام، هم حاکی از تداوم فعالیت‌های راستی آزمایی آژانس بوده و هم اقدامات ایران در اجرای تصمیمات خود مبنی بر تعلیق تعهدات برجامی را به تصویر می‌کشد.

دعوای سفیران انگلیس و چین در تهران بر سر هنگ کنگ/تایید دیدار محمد جواد ظریف با مقام آمریکایی/ افزایش ۵۰ درصدی ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران/ توضیحات غریب‌آبادی درباره گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

غریب آبادی افزود: در رابطه با تحولات فنی هسته‌ای، این گزارش به پیشرفت‌های زیر اشاره می‌کند؛

- عبور تولید آب سنگین ایران از مرز ۱۳۰ تن و رسیدن به ۱۳۲.۶ تن؛

- استفاده از ماشین های جدید از جمله غنی سازی با ماشین‌های IR4،IR5،IR6،IRs،IRs6،IR2m در خطوط تحقیق و توسعه؛

-  غنی سازی اورانیوم تا سطح ۴.۵ درصد و فراتر از حد تعیین شده در برجام؛

تولید ۱۵۷۱.۶ کیلوگرم اورانیوم غنی شده که ۵۵۰.۷ کیلوگرم بیشتر از گزارش ماه مارس بوده و ۱۳۵۶.۵ کیلوگرم آن نیز اورانیوم با غنای ۴.۵ درصد است.

سفیر و نماینده دائم ایران همچنین با اشاره به اجرای فعالیت های راستی آزمایی برجام در ایران توسط آژانس، گفت: از جمله محورهای زیر در این گزارش مورد اشاره قرار گرفته‌اند: تداوم اجرای فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت در شرایط ویژه ناشی از کرونا و همکاری مناسب ایران در این زمینه؛ تداوم اجرای موقت و داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران و ادامه راستی آزمایی اظهارنامه‌های پروتکل توسط آژانس؛ تداوم راستی آزمایی عدم انحراف مواد هسته‌ای اظهار شده در ایران از سوی آژانس و  اینکه آژانس از روز اجرای برجام، به راستی آزمایی و نظارت در خصوص تعهدات هسته‌ای در ایران تحت برجام پرداخته است.

تلاش کویت برای حل بحران شورای همکاری خلیج فارس با حمایت آمریکا

روزنامه القبس کویت به نقل از منابع بلندپایه عرب در حوزه خلیج فارس فاش کرد، این کشور درصدد کم‌رنگ کردن بحران میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس و کاستن هجمه‌های رسانه‌ای شدید میان آنهاست که طی روزها و هفته‌های اخیر علنی شده است.

این روزنامه نوشت: این اقدام کویت با حمایت کامل آمریکا صورت می‌گیرد. آمریکا خواستار حل و فصل این بحران حتی جزئی است.

دعوای سفیران انگلیس و چین در تهران بر سر هنگ کنگ/تایید دیدار محمد جواد ظریف با مقام آمریکایی/ افزایش ۵۰ درصدی ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران/ توضیحات غریب‌آبادی درباره گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

طبق این گزارش، آمریکا می‌خواهد موضوع بسته شدن حریم هوایی قطر را حتی به صورت جزئی حل کند، چون آمریکایی‌ها معتقدند، تداوم استفاده دوحه از حریم هوایی ایران می‌تواند به تهدید حساب نشده علیه نیروهای آنها منجر شود.

القبس در ادامه آورده است: همچنین تهران از بازده مالی استفاده از حریم هوایی خود به منظور مقابله با رویکرد آمریکا جهت تنگ‌تر کردن محاصره اقتصادی علیه ایران استفاده می‌کند.

بلومبرگ نیز پنجشنبه گزارش داد که مقامات آمریکا و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس فاش کردند که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، عربستان سعودی و امارات را تحت فشار گذاشته تا ممنوعیت‌های اعمال شده بر پروازهای خطوط هواپیمایی قطر در حریم هوایی این دو کشور را متوقف کنند.

 پنجم ژوئن سال ۲۰۱۷ میلادی، بحران کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس آغاز شد که بدترین بحران از زمان تشکیل شورای همکاری خلیج فارس در سال ۱۹۸۱ میلادی محسوب می‌شود که طی آن، عربستان، امارات، بحرین و مصر روابط خود با قطر را قطع کردند. این چهار کشور ارتباطات دریایی، زمینی و هوایی خود با قطر را به عنوان اقدامی تنبیهی به خاطر اتهامات "حمایت دوحه از تروریسم و مداخله در امور داخلی کشورهای این منطقه" متوقف کردند؛ اتهاماتی که دوحه آنها را رد می‌کند.

نظر شما