عربستان در مسیر پذیرفتن توافق هستهای 1+5 و ایران
المانیتور در گزارشی با اشاره به اینکه عربستان خواستار آن نیست تا در کنار نتانیاهو بایستد، نوشت: هماکنون رویکرد سلمان بن عبدالعزیز آماده شدن برای پذیرفتن یک توافق هستهای بینالمللی با ایران و ایجاد اتحاد در منطقه با حضور ایران است. پایگاه خبری المانیتور در تحلیلی در مورد رویکرد جدید عربستانسعودی درباره توافق هستهای با ایران نوشت: هفته گذشته مقامات سعودی از اظهارات جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه آمریکا توافق بد با ایران را نخواهد پذیرفت و حتی دستیابی به یک توافق هستهای باعث ایجاد روابط حسنه گسترده میان واشنگتن و تهران نخواهد شد، استقبال کردند؛ اگرچه هنوز از نتیجه مذاکرات مطمئن نیستند و خود را برای هرگونه نتیجه احتمالی مذاکرات ایران و 1+5 آماده میکنند.
هم اکنون مقامات سعودی به این مسأله پی بردهاند که توافق هستهای میان ایران و کشورهای 1+5 در جهت منافع بینالمللی و تأیید سازمان ملل خواهد بود. عربستان خواستار آن نیست که با پیوستن به نتانیاهو و اقلیت مخالف با توافق هستهای در برابر اکثریت موافق با این توافق بایستد و منزوی شود. خانواده آل سعود از شخص نتانیاهو نفرت دارند و او به چشم بسیاری از سعودیها یک جنایتکار جنگی محسوب میشود.
اقدام جدید کنگره برای فشار بر اوباما درخصوص مذاکرات هستهای
رهبر حزب اکثریت سنای آمریکا، گفت: اکثریت جمهوریخواهان سنا طرحی را در چهارشنبه آینده به رأی خواهند گذاشت که بنا بر آن اوباما اجازه نخواهد داشت تا بدون موافقت کنگره، تحریمها علیه ایران را لغو کند.
به گزارش ایسنا، راجر ویکر، سناتور جمهوریخواه آمریکا، اظهار کرد: اوباما نباید بدون آنکه ابتدا کنگره را در جریان بگذارد هیچگونه توافقی را در مورد تواناییهای هستهای ایران امضا کند. او تأکید کرد: این تنها یک توافق میان رئیسجمهوری آمریکا و ایران نیست و هرگونه توافق هستهای ابتدا باید مورد تأیید سناتورهای کنگره قرار گیرد. راجر ویکر در ادامه گفت: اکثر سناتورهای دموکرات نیز معمولاً در صحن کنگره جملاتی در مورد لزوم در جریان گذاشتن کنگره در توافق هستهای پیش از امضای آن بیان میکنند اما هنگامی که کار به رأیگیری میرسد، آنها حضور ندارند. این سناتور جمهوریخواه با اشاره به اینکه هماکنون اکثریت دموکراتها با این طرح موافق نیستند، سناتورهای دموکرات را به وارد کردن فشار به اوباما برای در جریان گذاشتن کنگره در مورد همه جزییات مذاکرات هستهای با ایران ترغیب کرد. هماکنون دولت اوباما تلاش میکند تا پیش از 31 مارس با ایران به یک توافق اولیه و نیز تا ابتدای ژوئیه به یک توافق جامع هستهای دست پیدا کند.
اظهارنظر جدید اوباما درباره مذاکرات هستهای
رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که اگر توافق با ایران تهدیدی برای امنیت کشورش تلقی شود، واشنگتن هرگز از توافق با ایران بر سر برنامه هستهایاش حمایت نخواهد کرد. باراک اوباما در گفتوگو با شبکه سی.بی. اس آمریکا گفت: در صورتی که مذاکرات به توافق قابل قبولی نرسد، واشنگتن از مذاکرات کنار خواهد کشید.
وی ادامه داد که باید به قدرتهای غربی اجازه داد تا درباره عدم تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای تحقیق کنند، چرا که در صورت پایبند نبودن ایران، آمریکا و دیگر کشورها فرصت کافی برای انجام اقدامات را خواهند داشت. اوباما افزود که پیشرفتهایی در نزدیک کردن شکافهای موجود میان قدرتهای غربی و ایران به وجود آمده اما این شکاف همچنان وجود دارد. رئیسجمهوری آمریکا گفت که میتوان طی یک ماه یا بیشتر میزان تمایل ایران به پایبندی به صلحآمیز بودن برنامه هستهایاش را تعیین کرد.
وی افزود که در صورت اطمینان از نبود تلاشهای ایران برای توسعه سلاح هستهای، میتوان این توافق را امضا کرد اما این مسأله مستلزم آن است که ایرانیها سیستم اعمال برخی شروط را برای برنامه هستهایشان بپذیرند که تاکنون آن را نپذیرفتهاند. اوباما با بیان اینکه بعد از گذشت بیش از یک سال، مذاکرات با چالشهایی مواجه است گفت اما مسأله مثبت تعهد و پایبندی ایران به مفاد توافق اولیهای بود که اواخر 2013 امضا شد و از آن زمان تهران برنامه هستهایاش را توسعه نداد.
اظهارات اوباما در حالی بیان میشود که مقامات کشورمان بارها تأکید کردهاند برنامه هستهای ایران کاملا صلحآمیز است و سلاح هستهای در دکترین دفاعی ما جایگاهی نداشته و نخواهد داشت. حضرت آیتالله خامنهای چهارشنبه گذشته در دیدار با هزاران نفر از قشرهای مختلف مردم استان آذربایجانشرقی با اشاره به استفاده حداکثری جبهه استکبار از حربه تحریم علیه ملت ایران، تأکید کردند: من معتقدم حتی اگر در مسأله هستهای نیز همان خواستههایی را که آنها دیکته میکنند، قبول کنیم، باز هم تحریمها برداشته نخواهد شد، زیرا آنها با اصل انقلاب مخالفند.