شناسهٔ خبر: 40425317 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

ضرورت آمادگی برای مقابله با آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع شاهرود

آتش‌سوزی‌های سالیان اخیر در جنگل‌ها و مراتع شهرستان شاهرود که عمده دلایل آن‌ها ناشناخته مانده است، برنامه‌ریزی مناسب برای پیشگیری از بروز آتش‌سوزی‌های جدید و نابودی بیشتر این منابع خدادادی را طلب می‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا،  جولان بی امان آتش در مراتع و جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد و مراتع شهرستان گچساران بخش زیادی از مراتع این منطقه را به تلی از خاکستر مبدل کرد،  هشداری برای آمادگی بیشتر مسئولان شهرستان شاهرود است.

با گرم شدن دمای هوا، علوفه و گیاهان رو به خشک شدن می‌رود و در نتیجه احتمال آتش‌سوزی وجود دارد.

به گفته فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان  ۳۱ هکتار و ۷۴۳ متر از عرصه‌های مرتعی استان از ابتدای سال ۹۸ تا پایان مرداد در آتش سوخت.

کارشناسان هواشناسی نسبت به خطر آتش‌سوزی مراتع با گرم شدن هوا در استان سمنان هم هشدار دادند.

علاج واقعه قبل از وقوع

مسئولان امر با توجه به این هشدارها باید تمهیدات لازم برای پیشگیری و مهار آتش‌سوزی‌های احتمالی را اندیشیده و علاج واقعه را قبل از وقوع کنند.

شهرستان شاهرود با داشتن بیش از یک میلیون و ۷۵۰ هزارهکتار جنگل و مرتع در سالیان اخیر با آتش‌سوزی های متعددی روبرو بوده که بر اثر آن مساحت زیادی از این مراتع و جنگل‌ها طعمه حریق شده‌اند.

موانع مقابله با مهار آتش در شاهرود

گستردگی مراتع و صعب العبور بودن جنگل‌های منطقه و کمبود امکانات مهار آتش از مشکلات اساسی برای مقابله با آتش‌سوزی جنگل‌ها در شرق استان سمنان است.

در بیشتر آتش‌سوزی جنگل‌های منطقه دیررسیدن نیروهای امدادی به مناطق حادثه دیده از مشکلات مهم به شمار می رود که تخصیص بالگرد را ضروری می‌کند.

آتش‌سوزی‌های پیاپی در جنگل هیرکانی ابر

جنگل ابر شاهرود با ۳۵ هزار هکتار وسعت در شمال شهرستان شاهرود قرار دارد که در چند سال گذشته بارها بر اثر عوامل طبیعی و انسانی دچار حریق شده است.

این جنگل در روزهای تعطیل یکی از محل‌های تفریح مردم این منطقه و گردشگران است.

 نهم آبان سال ۹۶ هفت هکتار از این جنگل دچار آتش‌سوزی شد و همچنین درسال ۹۷ هم ۲ بار شعله‌های آتش بلای جان درختان و حیوانات این جنگل شد.

۱۴ تیر ۹۸ آتش‌سوزی رخ داده در مراتع چهارباغ جنگل توسکستان در مسیر جاده شاهرود- گرگان هم به علت سهل انگاری گردشگران حدود یکهزار و ۵۰۰ متر از سطح جنگل را به آتش کشید، البته این آتش سوزی با اعزام سه دستگاه خودروی اطفای حریق و با کمک تیم‌های عملیاتی منابع طبیعی شاهرود و گرگان و نیروهای محلی مهار شد.

عصر روز جمعه ۲۵ مرداد ۹۸ آتش‌سوزی در مراتع منطقه «برم‌ برم» روستای ابر پس از چهار ساعت تلاش بی وقفه مهار شد که در این آتش سوزی ۲ هکتار از مراتع این منطقه از بین رفت.

مقابله با آتش‌سوزی‌های مراتع و جنگل‌ها نیازمند توجه هرچه بیشتر مسئولان شهرستان است تا این نعمت‌های خدادادی برای نسل‌های آینده حفظ و نگهداری شود.

آشنایی با جنگل

محمدرضا کشاورزیان، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان شاهرود در این باره گفت:  با شروع افزایش دمای هوا هفته نخست خرداد نشستی با حضور نیروهای حفاظتی و ستادی برای پیشگیری از وقوع حریق در جنگل‌ها و مراتع  این شهرستان تشکیل شد.

شناسایی کانون های بحران

وی از هماهنگی لازم با ستاد بحران، فرمانداری، مدیران ادارات مربوطه، دهیاری‌ها و شوراها نسبت به پیشگیری از وقوع احتمالی حریق در جنگل‌ها و مراتع خبر داد و افزود: گروه‌هایی برای شناسایی کانون‌های بحران حریق تشکیل شده تا دسترسی به اطلاعات منطقه‌ای، جاده‌ها و راه‌های دسترسی به ‌مخازن آب را در دستور کار قرار دهند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان شاهرود ادامه داد: نقشه‌های اطلاعاتی مناطق بحرانی را با لحاظ کردن شاخص‌های موثر برای مدیریت و اطفای حریق تهیه و در ادامه اقداماتی همچون طراحی، ترمیم و بهسازی خطوط ‌آتش‌بر، انجام عملیات بهداشتی و پرورشی پیش‌بینی شده است.

ضرورت آموزش شهروندان در پیشگیری از حریق 

وی پاکسازی عرصه‌های بحرانی و کاهش پوشش گیاهی در زیر اشکوب ‌مناطق جنگل‌کاری شده را امری ضروری خواند و تصریح کرد: در این زمینه اطلاع رسانی توسط صدا و سیما، خبرگزاری‌ها و روزنامه‌ها و تهیه پیام، تیزرهای ترویجی و آموزشی به مردم برای پیشگیری از حریق می تواند بسیار مفید باشد.

کشاورزیان گفت: دستورالعمل پیشگیرانه‌ای به دهیاری‌ها، شوراها، ائمه جماعات، روحانیون، ریش سفیدان و معتمدان محلی ارسال شده است و برگزاری بیشتر کلاس‌های ترویجی و آموزشی برای دامداران، کشاورزان و ‌بهره‌برداران و مجریان طرح‌های منابع‌ طبیعی ضروری است.

تجهیز ۲ پایگاه اطفای حریق  

کشاوزیان از تجهیز ۲ پایگاه اطفای حریق در روستای ابر و مجن خبر داد و افزود: رزمایش عملیاتی این اداره هم در اردیبهشت ماه ۹۹ با موضوع حریق برای آمادگی بهتر نیروها و آشنایی بیشتر با لوازم اطفای حریق شامل پاورجت، فلسک بک و دمنده‌ها انجام شد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان شاهرود یادآور شد: در همین راستا تاکنون نشست‌هایی با دهیاری‌ها و شوراها و گروه‌های طبیعت دوست برای پیشگیری و اطفای حریق انجام شده است.

وی از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه گفت: راه‌اندازی کشیک‌های آتش‌سوزی و گروه‌بندی گشت در مناطق جنگلی و مراتع، هماهنگی‌های لازم برای نصب تابلوهای آگاهی‌دهنده و دیوارنویسی در مناطق و معابر پر تردد ‌تفرجگاهی در دستور کار قرار گرفته است.

کشاورزیان ادامه داد: نصب اطلاعیه‌های ترویجی، آموزشی، انتشار آگهی، تهیه بروشور و تراکت می‌تواند در ‌پیشگیری از حریق جنگل‌ها و مراتع موثر باشد. انعقاد تفاهم‌نامه با همیاران طبیعت و جوامع محلی، تبلیغ کد امداد ۱۵۰۴ جنگل و مرتع، برگزاری ‌مانورهای آمادگی، شناسایی نقاط قوت و ضعف، بررسی تجهیزات و امکانات و نظارت بر چرای دام و راه‌اندازی گشت و مراقبت به‌صورت شبانه‌روزی از دیگر موارد دستورالعمل اجرایی در پیشگیری و اطفای حریق است.

کمبود نیروی جنگل‌بان 

کمبود نیروهای محیط‌بان از دیگر مشکلات است، به گفته مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان به ازای هر ۹ هزار هکتار یک جنگلبان و برای هر ۸۸ هزار هکتار مرتع یک قرق‌بان فعالیت دارد.

  ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار از وسعت استان سمنان اراضی ملی به شمار می‌رود و از این میزان پنج میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار عرصه بیابانی، سه میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار مرتع و ۳۵۲ هزار هکتار جنگل است.

وسعت مراتع و عرصه‌های بیابانی شهرستان شاهرود به ترتیب حدود یک میلیون و ۷۵۰ هزار هکتار و ۲ میلیون ۳۰۰ هزار هکتار است.

نظر شما