به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد، 60 روز از تصویب محدودیت زیارت در اماکن مقدسه و به ویژه حرم مطهر رضوی میگذرد؛ ماجرایی که کرونا ویروس، آن را برای مردم مشهد به وجود آورد و از زیارت ولی نعمتشان در ماه میهمانی خدا هم محرومشان کرد.
حالا که جولان کرونا قدری فروکش کرده، سبب شده تا وعدهای برای بازگشایی صحنهای حرم مطهر رضوی در ستاد ملی مبارزه با کرونا داده شود؛ وعدهای که از همان ساعات اولیه انتشار این خبر در رسانهها، واکنشها و ایراد نظرات بسیاری را به خود اختصاص داد.
رئیس جمهور در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا از بازگشایی صحنهای اماکن مقدسه بعد از ماه مبارک رمضان در چارچوب دستورالعملهای تعیین شده خبر داد اما گفت: «همچنان رواقها و حرمها (روضه منوره) بسته خواهند ماند.»
مسأله مهم آنجایی است که به گفته روحانی «بنا شد فعلا سه ساعت صبح و سه ساعت بعد از ظهر درهای صحنها باز شود تا مردم به اعمال زیارتی خود بپردازند، اما توقف نباید بیش از حد باشد؛ البته این آغاز کار است و هر چه به جلوتر برویم شرایط بهبود پیدا خواهد کرد.»
این تصمیم با واکنشها و نقد و نظرهای بسیاری روبرو شد و همگی دست به قلم شدند تا مشکلات این طرح را بیان کنند و دلایلش را نشر دهند.
محمد سعید احدیان در توئیتی در خصوص این مسأله نوشت: «صحنهای حرمهای مطهر بعد از عید فطر باز میشوند اما بهصورت 6ساعت در روز. کسی در ستاد کرونا نیست که بگوید محدود کردن زمان باعث تجمع بیشتر میشود؟ اگر هم حکمتی دارد یک نفر توضیح دهد.»
حسن دستپروری هم نوشت:«آقای رئیس که تصمیم گرفتید زیارت حرم مطهر رضوی 3 ساعت صبح باشه 3 ساعت شب! مشخصه از زمان تشرفتون به اسلام یک بار بدون تشریفات زیارت نیومدید! و گرنه همچین تصمیم مسخره و مزخرفی نمیگرفتید.»تجمع جمعیت نکتهای است که کاربران سعی دارند با برجسته کردن آن زوایای روشن ماجرا را بیش از پیش برای مسؤولان دخیل در تصمیم بازگشایی محدود حرم، شرح دهند.
تدبیر سوم!
فاطمه سهامی دیگر کاربری است که به این تصمیم نقد دارد و میخواهد تصمیم در این باره به اهلش سپرده شود.
او در توئیتی نوشته:« صف سبد کالا، صف بنزین، چند روز دیگر هم باید شاهد تدبیر سوم! دولت در صفسازی برای حرم باشیم؟! آقای رئیس جمهور خاطره صفهای قبلی هنوز دردآور است تدبیر حرم را مثل شبهای قدر به اهلش بسپارید...»
زیارتِ زوج و فرد حرم
سید کمال ضیایی نیز دیگر کاربری است که با بیان اینکه شکلگیری بینش متولیان امر به مقوله زیارت و سرانجام درک ایشان از زیارت را میتوان در چگونگی تصمیمشان برای بازگشایی ساعتی دربهای بارگاه حضرت رضا علیه السلام به وضوح دید، نوشت:« التجا در حریم رضوی را گوئی همچون معضل هوا پنداشته اند که با زوج و فرد کردن خودروها میتوان مهارش کرد»
تصمیمی که کارشناسی نیست!
محمد قربانی یکی دیگر از کاربران هم در کانال مجازی خود نوشت: «روحانی: برای اماکن مقدس بعد از ماه مبارک رمضان فقط درهای صحنها به صورت 3 ساعت در صبح و سه ساعت در بعد از ظهرها باز میشود.
تازه این همه کارشناسی کردن به این نتیجه رسیدن! وقتی تصوری از حرم امام رضا(ع) نداری فقط میتونی همچین نظری بدی»
محمدرضا زارع برزشی نیز به ازدیاد جمعیت در اثر بازگشایی محدود و سه ساعت در صبح و سه ساعت در عصر اشاره کرده و در ادامه نوشته است: این کار که بیشتر باعث ازدحام و هرج و مرج میشه، حتما میخوای بعدش بگی دیدین حرم رو بازکردیم چقدر شلوغ شد پس دوباره ببندیمش!
حجت فقیه هم با کنایه نوشت:« روحانی: درب پارکها و مراکز تفریحی بعد از ماه مبارک رمضان بصورت سه ساعت صبح و سه ساعت بعد از ظهرها باز میشود.
اصلاح میکنم: حرم مطهر امام رضا علیه السلام»
حرم؛ پاساژ یا تفرجگاه؟
سعید خلخالی نیز در توئیتی نوشت:« کسانی که حرم رو یک پاساژ یا تفرجگاه میبینن که 3 ساعت صبح و 3 ساعت بعد از ظهر میتونه باز باشه درکی از زیارت و اماکن مذهبیِ عمومی ندارن چون همیشه موقع زیارت تنها بودن...!»
نعیمه مونسی دیگر کاربری است انتقاد خود را با شرح روایتی کوتاه از زیارت در شیفت صبح حرم درحالی که بازگشایی سه ساعته صبح در حال انجام است توئیت کرده است:« ساعت 8_ خارجی، عده زیادی پشت در حرم جمع شدند. نمیدونن از کدوم در باید وارد بشن. یهو اعلام میکنن فقط از باب الجواد در باز میشه. وقتی میرسن اونجا یهو همه با هم هجوم میبرن چون میترسن شیفت صبح تموم شه. بدترین کار ممکن همین شیفت بندی 3 ساعتی حرم بود که به حمدالله انجام شد!»
هادی احمدی نیز کاربر دیگری است که پیشنهادی از جنس پویش مواسات در زمینه فکری دارد و در توئیتی نوشته است:« رهبری فرمودند مواسات در حوزههای فکری، اقتصادی و... این هم کمک فکری ما: آقای رئیس جمهور و آقایان ستاد ملی کرونا تصمیم بازگشایی محدود حرم طبق ساعت محدود، علاوه بر محروم کردن عدهای از طعم شیرین زیارت باعث ازدحام میشود. سخت نیست یک نفر علت این تصمیم را برای اقناع مردم توضیح دهد.»
احسان بابائی هم در توئیت خود به این مسأله انتقاد کرده و بازگشایی حرم به صورت 24 ساعته را راهی برای ورود تدریجی زائران دانسته است.
بازگشایی 24 ساعته حرم همراه با ضدعفونی
کاربر دیگری هم با اشاره به تجمع میلیونی مردم برای زیارت در ساعات محدود، در خصوص بازگشایی 24 ساعته صحنهای حرم، نوشت: «صحن های روباز رو 24 ساعته بازکنید؛ مگر بعضی ساعات آخر شب برای ضدعفونی»
رضا اکبری نیز دیگر کاربری است که در توئیت خود به امکان افزایش تجمع در اثر بازگشایی ساعتی حرم اشاره کرده است.
لطفا فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنید
عاشقان ودلدادگان امام الرئوف در این 60 روز از راه دور، پشت درهای بسته و با سر گذشتن بر دیوار دل به مولایشان عرض ادب کردند تا روند شیوع ویروس شکسته شود و هر چه سریعتر بتوانند شاهد زیارتی باشند که خطری برای خود و زائران آقا نداشته باشد.
بررسی واکنشهای فعالان مجازی درباره تدبیر دو نوبت بازگشایی سه ساعته صحنهای حرم، نگرانیهایی از شلوغی و ازدحام جمعیت پشت دربهای حرم قبل از ساعت بازگشایی، اجتماع در صحنها به دلیل کمبود وقت، ازدحام در زمان خروج و اتمام سه ساعت را نشان میدهد که باعث نقض فاصلهگذاری اجتماعی است.
بسیاری از منتقدان به این تصمیم ستاد ملی کرونا معتقدند که بازگشایی ۲۴ ساعته حرم سبب میشود مشتاقان زیارت در زمانهای مختلف شبانه روز مراجعه کنند و با توجه به مساحت بسیار زیاد صحنهای حرم مطهر، طبیعتاً این فاصلهگذاری اجتماعی بیشتر مورد توجه قرار میگیرد و نگرانی از نظر تجمع افراد و نزدیک بودن آنها به هم و خطر انتقال ویروس کرونا کمتر احساس میشود علاوه بر این با پروتکلهایی که آستان قدس رضوی پیشبینی کرده این مسئله برطرف میشود، بنابراین این انتقادها همه به سمت یک پیشنهاد مشخص یعنی «بازگشایی ۲۴ ساعته فقط به دلیل رعایت فاصله گذاری اجتماعی مدنظر ستاد ملی کرونا» ختم میشود.
==================
گزارش از : حمیده رمضانی
==================
انتهای پیام/ 70061/ح
نظر شما