شناسهٔ خبر: 39998157 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

چگونگی برگزاری مراسم شب‌های قدر امروز اعلام می‌شود

معاون وزیر بهداشت در مورد برگزاری مراسم‌ شب‌های قدر گفت: در خصوص تجمعات نگرانی‌هایی وجود دارد و تا بعدازظهر امروز شرایط نهایی اعلام می‌شود.

صاحب‌خبر -
چگونگی برگزاری شب‌های قدر امروز اعلام می‌شود/ نگرانی‌های وزیر بهداشتبه گزارش ایکنا، علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت، امروز ۲۲ اردیبهشت‌ماه، در نشست خبری ویدئو کنفرانسی در رابطه با برگزاری مراسم شب‌های قدر گفت: همه مردم متدین ایران منتظر بودند که ماه رمضان و شب‌های قدر فرارسد تا از مراسم مذهبی مرتبط با این شب‌ها بهره‌مند شوند، اما به دلیل شیوع کرونا، نگرانی در خصوص تجمعات وجود دارد و تا امروز بعدازظهر شرایط نهایی اعلام می‌شود.

وی افزود: اگر قرار باشد طی شب‌های قدر مراسم جمعی برگزار شود، باید با ظرفیت محدود و در فضای باز برگزار شود و فاصله از طرفین حداقل یک متر باشد. همچنین از ماسک و دستکش استفاده شود و مردم سجاده و مهر و قرآن اختصاصی به همراه داشته باشند. اگر فضا سربسته باشد، حداکثر از یک‌چهارم فضا باید استفاده کنیم؛ مثلاً اگر یک حسینیه ۲۰۰ نفر گنجایش دارد، حداکثر باید ۵۰ نفر در این مکان حاضر شوند. خیلی از افراد تمایل دارند که در منزل این مراسم را برگزار کنند. قرار شد صدا و سیما مراسم را به طور زنده پخش کند تا افراد بتوانند با حضور در منزل از این فرصت معنوی استفاده کنند. اینکه تعداد مراسم چقدر باشد، بستگی به جلسه بعدازظهر دارد.

رئیسی با بیان اینکه ملاحظات بهداشتی مردم موجب شد تا دستاورد‌های زیادی به دست آوریم، گفت: تمام مدل‌های دنیا در رابطه با کنترل این بیماری، متکی بر مسئولیت اجتماعی افراد و همکاری و همدلی آنهاست.

وی افزود: یکی از اتفاقات خوب در این حوزه غربالگری وسیع مردم در سطح کشور بود که در دنیا بی‌نظیر بود. تا جایی که حدود ۹۰ درصد مردم را در سطح اول غربالگری کردیم و الان در مرحله دوم هستیم. مرحله دوم بیشتر غربالگری بر روی افراد آسیب‌پذیر متمرکز است، اما ممکن است بیماری باز هم برگردد، لذا نیاز داریم که مردم در کنار مسئولان بتوانند توصیه‌های بهداشتی را رعایت کنند.
 
معاون وزیر بهداشت در مورد وضعیت استان بوشهر و آمار بسیار پایین مبتلایان در این استان نیز گفت: یکی از اقدامات خیلی خوب استان بوشهر رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در این استان است که خیلی خوب رعایت می‌شود. در یک روستا در استان بوشهر یک سرنخ پیدا کردند و بلافاصله به سراغ مردم روستا رفتند و آنان را کاملاً غربالگری و 30 مورد را شناسایی کردند. تمام روستا قرنطینه شد، خودشان همکاری کردند و مشکل کاملاً برطرف شد؛ اما اگر مردم دوباره رعایت نکنند، آنجا هم مثل خوزستان می‌شود.

رئیسی درباره وضعیت استان خوزستان نیز بیان کرد: در استان خوزستان پس از بازگشایی‌ها و عدم رعایت پروتکل‌ها این وضعیت پیش آمد، تصمیم گرفتیم که باز هم به عقب برگردیم. تا آخر این هفته در بعضی از شهرستان‌های استان خوزستان تعطیلی برقرار می‌شود.

معاون وزیر بهداشت در خصوص بیماری کاوازاکی اظهار کرد: کاوازاکی بیماری جدیدی نیست و حدود ۵۰ سال است که این بیماری شناخته شده و افراد زیر پنج سال را درگیر می‌کند. عوامل ناشناخته‌ای موجب تحریک سیستم ایمنی بدن می‌شود. با توجه به اینکه در فیزیوپاتولوژی کرونا، لایه پوششی عروق را درگیر می‌کند، می‌تواند علائم مشابه دهد، اما این دو بیماری یکی نیستند؛ کمااینکه درگیری کودکان زیر پنج سال به کرونا خیلی کم است و بیشتر افراد بالای ۱۸ سال را درگیر می‌کند.

وی در مورد وضعیت نانوایی‌ها نیز گفت: تعداد ۷۰ نفر از همکاران ما ۱۰ شبانه‌روز پروتکل‌ها را بازنویسی کردند و برای ۱۳ هزار شغل پروتکل تهیه شد. البته بحث نظارت، جداست. در کشور یک میلیون و ۸۸۰ هزار بازدید انجام دادیم. ۵۴۰ هزار بازدید مشترک با تعزیرات و نیروی انتظامی انجام شد. حدود ۸۲ درصد مردم کشور، شامل اصناف و مردم پروتکل‌ها را رعایت کردند که این رقم در تهران ۶۲ درصد بود. در بوشهر ۹۴ درصد و در خوزستان، حدود ۴۰ درصد رعایت کردند. حدود ۲۱۰ هزار واحد صنفی تعطیل شدند یا تذکر گرفتند. در مورد نانوایی‌ها طرح تشدید نظارت آغاز شده است.

وی در رابطه با وضعیت بیماری درخوزستان گفت: اگر خوزستان سه هفته پیش درگیر این پیک می‌شد، در برابر سایر استان‌ها گم می‌شد، چراکه وضعیت سایر استان‌های درگیر خیلی بدتر بود. از آنجا که پیک استان خوزستان دیر اتفاق افتاده، الان خود را نشان می‌دهد. در حالی که یکی از استان‌های برتر ما در بیماریابی سرپایی، استان خوزستان است. روزانه در استان خوزستان هزار تست سرپایی انجام می‌شود. به همین دلیل تعداد موارد مشاهده شده، در مراحل اولیه خیلی بالا رفته است. استان خوزستان از نظر من درگیر فاجعه نشده است، اما اگر نگرانی داریم، نگرانی ما این است که این استان در مرحله پیک قرار گرفته و باید سریعاً از آن عبور کنیم، باید زنجیره انتقال را سریعاً قطع کنیم.

رئیسی در رابطه با فعالیت دستفروش‌ها نیز گفت: برای فعالیت دست‌فروش‌ها، هیچ‌گاه مجوز نمی‌دهیم. آن‌ها معمولاً مجوز خود را از شهرداری‌ها می‌گیرند و نظارت بر کار آن‌ها بسیار دشوار است و همیشه برای ما معضل بوده است. دست‌فروش در صورت تخلف کردن، امکان پلمپ شدن ندارد و لذا امکان نظارت بر آن‌ها خیلی سخت است. در ستاد کرونا در مورد دست‌فروش‌ها صحبت نشده است. به طور کلی ما با اینکه افراد دست‌فروشی کنند، مخالف هستیم و در گشت‌های مشترک با آن‌ها برخورد می‌شود. البته در حال حاضر باید به فکر معیشت مردم هم باشیم. اگر فقط بخواهیم از دیدگاه سلامت نگاه کنیم، خیلی بهتر است که بگوییم مغازه‌ها تا آخر سال تعطیل باشند، اما باید همه ابعاد را دید. برای جایی که نمی‌توانیم پروتکل ارسال کنیم، امکان نظارت نداریم.

وی در رابطه با بازگشایی‌ها گفت: در مرحله اول در کل کشور، مشاغل کم‌ریسک بازگشایی شدند. در ادامه مشاغل با ریسک متوسط را هم در کل کشور باز کردیم، اما زمانی که وارد شدیم به مشاغل پر ریسک، به سراغ طبقه‌بندی ریسک شهرستان‌ها رفتیم. در مورد خوزستان بحث تعلل مطرح نیست، این خیلی خوب است که مسئولان عادت کنند و برای مردم فرهنگ‌سازی شود که دلیلی ندارد اگر یک استان وضعیت خیلی بدی دارد، ما کل کشور را تعطیل کنیم. این قابلیت انعطاف خیلی به مدیریت کشور کمک می‌کند و این توصیه سازمان جهانی بهداشت هم هست؛ لذا باید عادت کنیم با رعایت پروتکل‌ها و فاصله‌گذاری‌ها بیماری را کنترل کنیم.

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: لیست مشاغل پرخطر که هنوز تعطیل هستند چندان طولانی نیست و سایر مشاغل در حال فعالیت هستند. تضمین برای رعایت، نظارت، تعهد طرفین و مسئولیت اجتماعی است؛ این صحیح نیست که مشاغل کم خطر تخلف کمتری دارند. هر کس پروتکل را رعایت نکند، دچار تخلف شده و باید با آن برخورد شود، برخی مشاغل از ابتدا درحال فعالیت بودند و اتفاقاً پرخطر بودند، مثل فروشگاه‌های زنجیره‌ای تأمین مایحتاج مردم، اما به دلیل نیاز‌های مردم، مجبور بودیم آن‌ها را تعطیل نکنیم.

رئیسی همچنین در رابطه با بازگشایی بقاع متبرکه و آستان‌های مقدس نیز گفت: روز چهارشنبه جلسه‌ای در وزارت کشور با حضور نمایندگان آستان برگزار و آنجا بررسی می‌شود. ریسک انتقال در صحن یا حرم یک بحث است، اما ریسک دیگر این است که اگر آنجا را باز کنیم پای مسافران باز شود، در نتیجه هتل‌ها اشغال و بازار‌ها شلوغ می‌شود؛ لذا این نیازمند یک تصمیم هوشمندانه و عاقلانه است. ضمن اینکه همه ما دوست داریم این بازگشایی هرچه سریع‌تر صورت گیرد، اما باید پروتکل‌ها رعایت شود.

وی در مورد فعالیت آرایشگاه‌ها نیز گفت: باید براساس واقعیت جلو رویم. کما اینکه این شغل هم جزء مایحتاج مردم است. اگر بخواهیم قانونی بگذاریم که قابلیت اجرا نداشته باشد، بهتر است اصلاً قانون نگذاریم. اگر ما روز اول فروشگاه‌های زنجیره‌ای را می‌بستیم، امکان رعایت آن از سوی مردم وجود نداشت. الان پروتکل‌های خیلی سخت‌گیرانه درخصوص فعالیت این مشاغل پرخطر ارسال شده است. ما باید با این ویروس کنار بیاییم و زندگی کنیم.

رئیسی در رابطه با هزینه طرح غربالگری کرونا، گفت: طرح غربالگری هیچ هزینه اضافه نداشته است. چون از نیرو‌های وزارت بهداشت استفاده کردیم که حقوق می‌گیرند، به صورت الکترونیک بوده و کاغذی هم استفاده نشده است. از سامانه ۴۰۳۰ هم استفاده شده است. اکنون در خیلی کشور‌ها تعداد انجام تست‌ها خیلی بالاست؛ گاهی تبلیغاتی هم هست، اما اثربخشی لازم را ندارد. اگر می‌خواستیم از همه تست بگیریم هزینه زیادی به کشور تحمیل می‌شد. از ۸۷ میلیون نفری که غربالگری کردیم یک میلیون نفر مشکوک پیدا کردیم، که علائم داشتند. این افراد را به مراکز ۱۶ ساعته بهداشت ارجاع دادیم. بین آن‌ها ۱۳۰ هزار نفر افرادی پیدا شدند که واجد توجه بیشتر شدند. از این ۱۳۰ هزار نفر تست گرفته شد. یعنی تست گرفتن از ۸۰ میلیون نفر به تست از ۱۳۰ هزار نفر تبدیل و سیستم غربالگری هدفمند و هوشمند اجرا شد.

معاون وزیر بهداشت افزود: قبل از غربالگری و پیش از راه‌اندازی تست‌های سرپایی روزانه از هزار و ۲۰۰ نفر تست گرفته می‌شد، بعد از غربالگری به مرور هر چقدر که به تست‌های سرپایی و شناسایی در مراحل اولیه اضافه می‌شد از ورودی بیمارستان‌ها کاسته شد، اکنون هر روز که هزار و ۵۰۰ مورد جدید پیدا می‌شود، هزار مورد آن موارد تشخیص سرپایی است. موارد بستری به ۳۰۰ تا ۴۰۰ مورد در روز رسیده است. علت کاهش بار بیمارستان‌ها تشخیص در مراحل اولیه است. در کمپین فشار خون هم عده‌ای می‌پرسیدند چقدر هزینه فایده داشت. این کار کم هزینه‌ترین اقدام برای کنترل بیماری هاست.

رئیسی در رابطه با اجرای پروتکل‌های بهداشتی در پرواز‌ها گفت: در مورد پرواز‌ها همه باید از ماسک و دستکش استفاده کنند، هر سه دقیقه هوای داخل هواپیما به بیرون می‌رود و عوض می‎شود. پروتکل‌ها از قبل ابلاغ شده، پرواز‌های خارجی خیلی کم شده است. ایرانیان خارج کشور و هر پروازی که به ایران می‌آیند از همه مسافران تست گرفته می‌شود. افراد مشکوک نیز از مبدأ تعهد می‌دهند که ۱۴ روز در خانه باشند اگر تخلف کنند با آن‌ها برخورد می‌شود.

وی ادامه داد: در بین مسافران اروپا خیلی کم و حدود یک دهم درصد مثبت پیدا کردیم، چون آنجا هم در شرایط قرنطینه سختی بودند. فاصله‌گذاری هم در هواپیما باید رعایت شود. قرار بود ۶۰ درصد ظرفیت پرواز‌ها پر باشد، اما اگر هم کنار هم می‌نشینند باید بسته‌های بهداشتی داده شود، توصیه به مردم این است که در پرواز چیزی نخورند، به هواپیمایی هم گفتیم رعایت کنند.

رئیسی در ادامه و در پاسخ به پرسش ایکنا مبنی بر بازگشایی مدارس گفت: مدارس فقط برای رفع اشکال باز می‌شوند، اگر دانش‌آموزی احساس کرد در درسی مشکل دارد، می‌تواند با هماهنگی معلم در یک روز به مدرسه برود و رفع اشکال کند. اینکه چهار دانش‌آموز رفع اشکال کنند، مشکلی ندارد. در رابطه با بازگشایی مدارس بیشتر نگران معلمان و والدین هستیم تا خود دانش‌آموزان، بنابراین این نوع بازگشایی مدارس انتخابی است و اکثر دانش‌آموزان هم تمایل ندارند به مدرسه بروند.

وی ادامه داد در رابطه با دانشگا‌ه‌ها نیز گفت: در دانشگاه‌های علوم پزشکی همچنان رزدیدنت‌ها و انترن‌ها در دانشگاه هستند و تحصیل را ادامه می‌دهند، ۳۰ درصد دانشجویان در محل تحصیل هستند. در مورد دانشگاه‌ها نگران خوابگاه هستیم که می‌تواند مشکل ایجاد کند.

رئیسی افزود: شنبه آینده قرار است در مورد دانشگاه‌ها تصمیم بگیرند. قرار شد دروس نظری را آنلاین امتحان دهند، اما برای دروس عملی در روز‌های خاصی بیایند و با تقسیم‌بندی خوابگاه‌ها در یک هفته مشکلات را بر طرف کنند که در مورد این مسائل هم تصمیم‌گیری می‌شود.

معاون وزیر بهداشت همچنین در پاسخ به پرسش دیگر ایکنا در رابطه با ارائه خدمات سلامت روان به مردم در شرایط کرونایی گفت: در مورد سلامت روان به بیش از ۶۰۰ هزار نفر مشاوره تلفنی دادیم، اگر مردم تلفن ۴۰۳۰ را اگر بگیرند و شماره ۸ را بزنند به روانشناس وصل می‌شوند. اما اینکه در این وضعیت خیلی از مردم در خانه بمانند و تفریح نروند، مسئله‌ای جدی است. برخی بازگشایی پارک‌ها نیز در همین راستا بود؛ حتی مجوز‌هایی داده شد که سینما‌ها با ورود ماشین باز شوند به هر حال مشاوره دادن وجود دارد. ضمن اینکه باز شدن اماکن مذهبی و مساجد هم در بالا رفتن روحیه مردم بسیار مهم است. باز شدن برخی مراکز ورزشی هم می‌تواند کمک کند.

رئیسی در مورد اجرای طرح ترافیک نیز گفت: یکی از معضلات ما در کلانشهر تهران موضوع حمل و نقل عمومی است؛ مشکل آلودگی هوا را همیشه داشته‌ایم. طرح ترافیک و تشویق مردم برای استفاده از حمل و نقل عمومی باعث می‌شود آلودگی هوا کم شود، اما این کار شانس ابتلا را بالا می‌برد. زمانی برای اجرا شدن طرح ترافیک پیشنهاد شده است هنوز قطعی نیست باید در ستاد کرونا تهران و شورای عالی حمل و نقل درباره آن تصمیم‌گیری شود. درباره حمل و نقل عمومی استفاده از ماسک و دستکش و رعایت حداکثر فاصله گذاری فیزیکی مورد تأکید است، پروتکل‌ها ابلاغ شده و سختگیری‌ها نیز اعمال می‌شود.

انتهای پیام