شناسهٔ خبر: 39964085 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: بهار | لینک خبر

شاخص ملی محیط کسب و کار نزولی شد

محیط کسب و کار در وضعیت نارنجی

صاحب‌خبر -
شاخص ملی کسب و کار  از پاییز سال ۹۷ به بعد روند بهبود نسبی را در پیش گرفته بود در زمستان دوباره مسیری متفاوت را طی کرده؛ مسیری که اگر محیط کسب و کار به وضع قرمز نرسانده اما دست‌کم رنگ آن کمی کم‌رنگ‌تر و نارنجی است؛ انتظار می رود با نمایان شدن آثار تخریب کرونا، شاخص ملی کسب و کار در فصل بهار امسال بدتر هم شده باشد؛ البته برای ارزیابی میزان قرمزی وضع بهار باید منتظر ماند و دید آیا سیاست های حمایتی دولت اثر بخش خواهدبود یا نه؟.

نتایج محاسبه شاخص
براساس نتایج حاصل از پایش ملی محیط کسب‌وکار ایران در زمستان ۱۳۹۸، رقم شاخص کل، ۶.۰۵  از نمره ۱۰ به عنوان بدترین ارزیابی محاسبه‌شده که بدتر از وضع این شاخص نسبت به پاییز گذشته بوده؛ از دید فعالان اقتصادی مشارکت‌کننده در این پایش، در اکثر استان‌ها، وضع بیشتر مؤلفه‌های مؤثر بر محیط کسب‌وکار ایران در زمستان ۱۳۹۸ تا حدودی نامساعدتر شده است.موانع اصلی کسب و کار از نظر فعالان بخش خصوصی ایران در زمستان پارسال غیرقابل‌پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار و همچنین دشواری تأمین مالی از بانک‌ها اعلام شده هرچند به آثار تخریب ناشی از شیوع ویروس کرونا اشاره ای نشده است. آن‌ها می گویند دسترسی به آب، به حامل‌های انرژی (برق، گاز و گازوییل و ...) و شبکه تلفن همراه و اینترنت بهتر شده است. از نکات مهم در شاخص پایش ملی محیط کسب و کار این است که در ۴ دوره نخست اجرای این طرح، دشواری تأمین مالی از بانک‌ها به‌عنوان نامساعدترین مؤلفه کسب‌وکار ارزیابی‌شده بود، اما در ۱۰ دوره اجرا از پاییز ۱۳۹۶ تا زمستان ۱۳۹۸، غیرقابل‌پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات به عنوان مانع نخست بر سر کسب و کارها معرف شده که از اثر نوسان نرخ ارز و سخت تر شدن مسیر دسترسی به قیمت های پایدار و باثبات مواد اولیه و محصولات حکایت دارد.

 وضع استان‌ها
اتاق ایران در ارزیابی وضعیت کسب و کار در استان ها هم به این نتیجه رسیده است که  استان‌های سیستان و بلوچستان، تهران و کردستان به ترتیب دارای بدترین وضعیت محیط کسب‌وکار و استان‌های مرکزی، آذربایجان غربی و قزوین دارای بهترین وضعیت محیط کسب‌وکار نسبت به سایر استان‌ها بوده اند البته به دلیل هم‌زمانی اجرای طرح در کشور و شیوع ویروس کرونا، تعداد پرسشنامه‌های تکمیل‌شده در برخی استان‌ها به اندازه کافی نبوده، لذا نتایج استانی طرح در این دوره باید بااحتیاط بیشتری مورد ارزیابی قرار گیرد.

اوضاع مشاغل
براساس نتایج این پایش در زمستان ۱۳۹۸، وضعیت محیط کسب‌وکار در بخش خدمات در مقایسه با بخش‌های صنعت و کشاورزی نامناسب‌تر ارزیابی‌شده و در بین رشته فعالیت‌های اقتصادی، رشته فعالیت‌های سایر فعالیت‌های خدماتی، اداری و خدمات پشتیبانی و ساختمان به ترتیب دارای بدترین وضعیت کسب‌وکار و رشته فعالیت‌های سایر فعالیت‌های هنر، سرگرمی و تفریح، املاک و مستغلات و آموزش به ترتیب بهترین وضعیت کسب‌وکار را در مقایسه با سایر رشته فعالیت‌های اقتصادی در کشور داشته‌اند.

تازه ترین برنامه‌های دولت برای آواربرداری از کرونا
به نظر می‌رسد نه تنها دولت، بلکه مجموعه حاکمیت، خود از ابعاد احتمالی آوار و حجم تخریب زلزله کرونا در اقتصاد ایران آگاه هستند و برای آواربرداری از همین حالا آستین‌ها را بالا زده‌اند چنان که  شورای عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران قوا  در نشست روز شنبه خود پیشنهاد سازمان مالیاتی برای تسریع و تسهیل درانجام امور مودیان مالیاتی را تصویب کرد. طبق این مصوبه مهلت تسلیم اظهارنامه مالیات برارزش افزوده دوره چهارم سال ۹۸ و سررسید پرداخت آن برای همه مودیان مالیاتی پایان اردیبهشت ماه تعیین شد.همزمان وزارت کار هم اعلام کرد: پرداخت تسهیلات حمایتی به کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا این هفته آغاز می شود و یک میلیون واحد کسب و کار که مشمول دریافت تسهیلات شناخته شده‌اند پس از دریافت پیامک وزارت کار باید به سامانه کارا مراجعه و اطلاعات خود را برای دریافت تسهیلات ثبت کنند. به گزارش همشهری تاکنون ۱۳ رسته شغلی، که بیشترین آسیب را از شیوع ویروس کرونا متحمل شده‌اند، شناسایی شده ‌اند، این ۱۳ رسته شغلی می‌توانند با قید شرط‌هایی از تسهیلات حمایتی کرونا استفاده کنند.وزارت کار می گوید کارفرمایان به محض دریافت پیامک می توانند با مراجعه به سامانه کارا به نشانی اینترنتی kara.mcls.gov.ir  اطلاعات خود را به ثبت برسانند. پس از این مرحله، اطلاعات کارفرمایان به بانک‌ها ارسال و روند پرداخت تسهیلات با نرخ سود ۱۲ درصدی آغاز می‌شود. بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا به ازای هر کارگر شاغل مبلغ ۱۲ میلیون تومان به هر کارگاه پرداخت شود و چنانچه نوع شغل به گونه‌ای باشد که بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا کارگاه تعطیل شده باشد، این مبلغ به ازای هر کارگر ۱۶ میلیون تومان خواهد بود. دوره بازپرداخت این تسهیلات پس از یک دوره تنفس از مهرماه سال جاری و به مدت دو سال است و وثایقی که برای دریافت این تسهیلات از سوی بانکها اخذ خواهد شد، متفاوت و با ارائه سفته و معرفی ضامن عملیاتی می شود.

برچسب‌ها: