متن سخنان دکتر روحانی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
در این ماه مبارک و مقدس و ماه صیام و قیام و ماه قرآن و دعا برای همه مردم عزیز و شریف و همه مسلمانها آرزوی موفقیت میکنم و امیدوارم با دعای خیر، مردم از این مشکل و مصیبت ویروس هم بتوانند رهایی پیدا کنند.
ذکر او است که هم شفا و هم دواست؛ نام خداوند و شفای اصلی به دست اوست و همه چیز در یک ثانیه و کمتر از ثانیه عوض خواهد شد و امیدواریم دعای مردم و توسل و توجه و تضرع مردم مفید واقع شود و مورد قبول حق قرار بگیرد و زحماتی که همه مردم و پزشکان و پرستاران کشیدند بتواند سریعتر به نهایت برسد و به یک نقطه بسیار مطلوبی برسیم که زندگی برای مردم سهلتر و آسانتر شود.
اولاً می خواهم از مردم عزیز و بزرگوار تشکر کنم بخاطر همراهی و همکاریشان؛ امروز وزارت بهداشت و درمان در جلسه اعلام کرد پروتکلهایی که به مردم و صنوف اعلام شده باید مورد مراعات قرار بدهند، به طور متوسط 83 درصد در کشور مراعات شده است؛ در بعضی شهرستانها 92 درصد مورد مراعات بوده است. بعضی جاها 80 درصد بود.
تهران شهر بزرگی است، کمتر بوده، ولی متوسط 83 درصد مراعات مردم، دال بر همکاری مردم با مسئولین بهداشتی کشور و توجه مردم به سلامت جامعه است و این برای ما بسیار مهم است.
در کنار آن میخواهم از همه آنهایی که به احسان و نیکوکاری در این ماه رمضان مشغول هستند، تشکر کنم؛ در حسینهها، مساجد، در سراسر کشور، علما، روحانیون، طلاب، خیرین، نیروهای بسیج، نیروهای مسلح، همه پای کار آمدند و برای مردم بستههای حمایتی درست میکنند؛ این خیلی زیباست؛ صرفنظر از اینکه این بسته حمایتی چند درصد مشکل آن خانواده را حل میکند، فضای معنویاش، مهمتر از کمک مادی است.
فضای معنویاش این است که مردم به فکر همدیگر هستند و همدیگر را فراموش نمیکنند؛ در روزهای سختی انفاق ، احسان و نیکوکاری خودشان را انجام میدهند و این برای ما بسیار مهم است.
در طول این مدت که امروز یک ماه و نیم از آن زمانی که شروع کردیم، گذشته است؛ کادر درمان انصافاً با همه وجود و توان به صحنه آمدند و کار و فداکاری بزرگی انجام داده و میدهند.
آماری که امروز در جلسه اعلام شد که تعداد مراجعهکننده ها به بیمارستان برای بستری شدن در سطح کشور در طول شبانهروز گذشته بسیار پایین و چند صد عدد حدود 300 نفر بوده و این عدد خیلی پایینتر از روزها و هفتههای قبل است؛ این نشان از همکاری مردم و تلاش کادر پزشکی است که ما را به این نقطه مطلوب رسانده است. البته مطلوب نسبی تا به امروز؛ و الا مطلوبی که مورد نظر ما است، هنوز فاصله است و باید کار شود تا به آن نقطه برسیم.
کارهایی در کشور شد، در کشورهای دیگر هم به شکلی انجام گرفت، اما آن اقدامی که در ایران انجام گرفت و به نظر من بسیار بارزتر بود، بحث غربالگری بود. اینکه در همین جلسه امروز اعلام شد که در طرح غربالگری در نوبت اول، 78 میلیون نفر مورد غربالگری قرار گرفتند.
این مسأله مهمی است. در این کشور با این پهناوری و با این عظمت؛ البته این هم بخاطر مراکز بهداشتی است که در سراسر کشور وجود دارد. پرونده الکترونیکی است که از قبل تشکیل داده شده، اینها همه کمک کرده که این غربالگری خوب انجام گیرد. در مرحله دوم هم گفتند 30 میلیون نفر تحت پوشش غربالگری قرار گرفتند که این غربالگری یک مقدار هدفمندتر و دقیقتر از غربالگری دوره اول بود و این خیلی کمک کرده و کار بسیار بزرگی است.
از آن طرف در طول این مدت، شرکتهای دانشبنیان و تولیدگران کشور برای کمک به بخش درمان، همه به صحنه آمدند. یعنی امروز میتوانیم بگوییم در مراکز درمانی، در بیمارستانهای کشور تعداد دستگاههای تنفس مصنوعی و ونتیلاتور با اول اسفند خیلی متفاوت است. هزار ونتیلاتور اضافه شده است. این معنیاش این است که هزار تخت مراقبت ویژه برای این بیماری میتواند ایجاد شود، تختهای مراقبت ویژه اضافه شده است.
بیش از 400 تخت مراقبت ویژه اضافه شده است. معنیاش این است که خود کادر درمانی و تولیدکنندهها در بیرون، کار بزرگی انجام دادند. نیازها را الان دارند تأمین میکنند.
خدمت مردم عزیز و بزرگوار ایران عرض میکنم، چون روشن نیست که پایان کرونا چه هفته، چه روز و چه ماهی است و هنوز روشن نیست آن دارویی که این بیماری را درمان میکند، دقیقاً کدام است و هنوز همه تلاش میکنند برای واکسن، در یک مقالهای خواندم که بیش از 80 مرکز بزرگ و معروف جهانی برای ساخت واکسن تلاش میکنند. خیلیها تلاش میکنند، دانشگاهها و مراکز علمی بزرگ. دلمان میخواهد بشر هر چه زودتر به این واکسن برسد که انشاء الله میرسد. اما اینکه چه زمانی است، یک ماه، 2 ماه دیگر، 6 ماه دیگر است، برای کسی روشن نیست.
برای درمان هم در همان مقاله نوشته بود که 130 مرکز بزرگ در تلاش برای تولید داروهایی هستند که این بیماری را درمان کند. تعداد زیادی از مراکز هستند که تلاش میکنند این دارو را کشف کنند. این دارو ممکن است کشف شود، منتها باز زمانش چون برای کسی روشن نیست، باید خودمان را برای شرایط بد هم آماده کنیم. حالا که میخواهیم خودمان را برای شرایط بد آماده کنیم، یعنی با بدبینی نگاه کنیم، یعنی بگوییم این شرایط ممکن است تا تابستان طول بکشد، بیشتر، کمتر، کم بشود و باز دومرتبه در مقطعی اوج بگیرد، با بدبینی نگاه کنیم؛ در 2 بخش خیلی باید حواسمان جمع باشد، یکی بخش تجهیزات و نیروی انسانی درمانگر است. یعنی نیروی انسانی باید به اندازه کافی باشد. این نیروی انسانی به مرخصی رفته باشد، روحیه کافی داشته باشد. تجهیزات هم به اندازه کافی تولید شده باشد، کیتهای آزمایشگاهی به اندازه کافی تولید شده باشد. اگر سیتیاسکن نیاز داریم باید به اندازه کافی تولید شده باشد، پس هر چه در بخش درمان نیاز داریم، از ماسک و گان گرفته تا کیتهای مخصوص، تا هر وسیله و تجهیزاتی که نیاز است، از تخت، تا جذب پرستار مورد نیاز، هر چه میخواهد باشد. با بدبینی نگاه کنیم ضرر نمیکنیم.
در آغاز کار، روز دوم اسفند تصمیم گرفتیم که نیروهای مسلح، بیمارستانهای سیارشان را مجهز کنند و در بسیاری از مراکز نقاهتگاه تشکیل بدهند. از روی بدبینی این کار را کردیم و گفتیم ممکن است موج و اوج این بیماری به گونهای بشود که آن وقت باید پیشبینی شب عید را میکردیم و در همان جلسه گفتیم که به شب عید و به تعطیلات میرسیم و باید از حالا آماده شویم؛ از حالا که آغاز اسفند است، خودمان را آماده کنیم و این آمادگی درست شد که شما آن همه تختهای بیمارستانی که نیروهای مسلح آماده کردند را دیدید.
4 هزار تخت بیمارستانی که البته از خیلیهای آن استفاده و نیاز نشد ولی این آمادگی، روحیه و پشتوانه بود. این آمادگی، آرامش است و وقتی مردم میبینند این بیمارستان تخت خالی دارد، در کنارش یک بیمارستان سیار است و آنطرفتر نقاهتگاه است، دلشان قرص میشود.
ما با بدبینی طراحی کردیم و سود بردیم و خیر بود. بعضی از کشورها بعداً شما دیدید گرفتار شدند اما ما بخاطر این پیشبینی گرفتار نشدیم ولو اینکه نقاهتگاهها استفاده نشد ولی در عین حال کار بزرگی بود که انجام گرفت. خود این تجهیز و آمادگی و پای کار بودن که مردم ما میفهمند اگر روزی مشکلی پیش بیاید، نیروی آماده ما از هلال احمر، اورژانس و نیروهای مسلح گرفته که همه در کنار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میآیند و همه در کنار آن قرار میگیرند که این کار بسیار بزرگی بود که انجام گرفت.
الان هم باید خودمان را برای یک روز سخت احتمالی آماده کنیم ضمن اینکه ما الان بازگشاییها را آرام آرام و پلکانی توسعه میدهیم و امروز تصمیم گرفتیم برای 132 شهرستانی که شرایط سفید دارند که در جلسه گفتند به جای سفید بگوییم کمخطر و شرایطشان کمخطر است و یا وضع سفید دارند، از فردا مساجدتان و روز جمعه، نماز جمعه آن ها شروع میشود و پروتکلها را مراعات میکنند.
به نظر من در مساجدی که پروتکلها را مراعات میکنند، 2 زیبایی است که هم زیبایی معنوی و هم زیبایی نظم و اجرای مقررات است. اینطوری تعبیر کنم، بگویم در مسجد یک عمل مستحب انجام میگیرد و یک عمل واجب یعنی نمازگزار فاصله را مراعات میکند که به عمل واجب عمل میکند و اینکه در مسجد نماز بخواند عمل مستحب میکند یعنی جایگاه آن کار فاصلهگذاری از لحاظ طبقهبندی بالاتر از نماز جماعت است که آن همه ثواب دارد و آن همه تأکید شده است.
پس وقتی این مستحب و واجب را در کنار هم میبینیم، زیبایی آن برای مردم ما خیلی بیشتر و خیلی زیباتر است. در بعضی از کشورها دیدهام و شماها هم شاید دیده باشید که در بعضی از فیلمها در همین ماه رمضان نماز میخوانند که البته آنها در فاصله یک مقدار دستشان بازتر از ما است و با فاصلههای بسیار زیاد ایستادند و خیلی منظم نماز میخوانند و خیلی از آن ها ماسک دارند و به نماز ایستادند و این مراعات آن چیزی است که توصیه پزشکان است و در کنار آن مسجد رفتن و خواندن نماز، این دو بسیار زیبایی را برای ما بوجود میآورد
همینطور برخی از صنوفی که ممنوع بوده است، حتی در بخشهای قرمز هم برخی صنوف مثل آرایشگاهها و برخی مراکز ورزشی اعلام میشود در یک حدی که تجمع نباشد بازگشایی شود و کارهایی است که وزارت بهداشت و درمان اعلام میکند. ما در بازگشایی خیلی با آرامش و پلکانی به پیش میرویم اما در عین حال از یاد هم نمیبریم که یک کرونا هنوز هست و از یاد نمیبریم که ممکن است در یک روزی با یک اوجی روبرو شویم.
از امروز باید برای آن اوج، هم از لحاظ تجهیزات و امکانات و هم از لحاظ مواد غذایی و کالای اساسی فکر کنیم. این دو اگر در کشور ما آماده باشد، مردم ما نگرانی ندارند البته همیشه دست توسل ما به سوی حق بلند است و انشاء الله خداوند هم شفا میدهد و هم شرایط را شرایط بهتری برای جامعه ما میکند اما خودمان را برای آن روز آماده میکنیم.
نظر شما