شناسهٔ خبر: 39777991 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

گزارش

عبور شاخص بورس از مرز ۹۰۰ هزار واحد

اشاره: نخستین روز معاملات هفته جاری بازار سرمایه توفانی آغاز شد. به‌طوری‌که شاخص کل بازار بورس با بیش از ۳۸ هزار واحد صعود وارد کانال ۹۰۰ هزار واحد شد. شاخص بورس در مدت ۲۰ روز معاملاتی فروردین سال جاری، با ثبت بیش از ۲۲۹ هزار واحد رشد، بازدهی ۴۴.۶۵ درصدی را نصیب سرمایه‌گذاران کرد. این در حالی است که تعداد ثبت‌نام کنندگان در طول فروردین‌ماه در سامانه سجام ۱۸ برابر نسبت به مدت مشابه سال 98 افزایش‌یافته و تعداد کل ثبت‌نام کنندگان در این سامانه از مرز ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر گذشت. البته افراد تازه‌وارد دانش و تخصص در مورد بازار سرمایه ندارند. به گفته برخی کارشناسان بازار سرمایه سهام برخی شرکت‌ها کمتر از مبلغ واقعی فروخته‌شده است. روز گذشته سخنگوی دولت جزییات تازه از عرضه سهام چند شرکت پتروشیمی در تیرماه و ورود شرکت‌های ایمیدرو و ایدرو و ... را به بورس تشریح کرد و گفت: «دولت از طریق بورس کوچک می‌شود.» جزییات روند واگذاری‌ها در بورس را در ادامه می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

ستاره صبح-

بورس گل کرد
دیروز بازار سرمایه این روزها بیش از هر زمان دیگری به میزبانی تعداد زیادی از سهام‌داران جدیدی نشسته است که اکثراً باهدف کسب سود ۱۰۰ درصد از این بازار، وارد آن شده‌اند. این روزها کارگزاری‌ها و دفاتر پیشخوان دولت شاهد صف‌های طولانی از افرادی است که می‌خواهند کد بورسی بگیرند تا از چراغ همیشه‌سبز این روزهای بازار سرمایه بی‌نصیب نمانند. حرکت قطار توسعه بازار سرمایه از سال گذشته آغاز شد و دامنه آن به سال جاری هم رسید. به‌طوری‌که شاخص کل بورس که معاملات سال گذشته بورس را از ارتفاع ۱۷۸ هزار و ۶۵۹ واحد آغاز کرد، با ۳۳۴ هزار و ۲۴۱ واحد رشد، معادل ۱۸۷ درصد افزایش را به ثبت رساند. 
شاخص بورس در مدت ۲۰ روز معاملاتی فروردین سال جاری، با ثبت بیش از ۲۲۹ هزار واحد رشد، بازدهی ۴۴.۶۵ درصدی را نصیب سرمایه‌گذاران کرد. همچنین شاخص کل که معاملات امسال بورس را از ۶۴۵ هزار و ۷۶۳ واحد آغاز کرد، در ۲۰ روز معاملاتی فروردین با ۲۲۹ هزار و ۲۲ واحد رشد، معادل ۴۴.۶۵ درصد افزایش را به ثبت رسانده و به ۷۴۱ هزار و ۹۲۳ واحد رسید.
در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته بازار کار خود را در حالی به پایان برد که شاخص کل در آستانه ورود به ۹۰۰ هزار واحد قرار گرفت. اما رشد بی‌وقفه بازار سرمایه در یکروی سکه قرار دارد و روی دیگر این سکه افزایش قابل‌توجه متقاضیان ورود به این بازار است. به‌طوری‌که در این حوزه هم مانند صعود شاخص، شاهد اتفاقات تاریخی بودیم. به‌طوری‌که تعداد ثبت‌نام کنندگان در طول فروردین‌ماه سامانه سجایم ۱۸ برابر نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت. در ۲۵ روز نخست امسال تعداد ۶۵۱ هزار و ۹۵۹ نفر در سامانه سجایم ثبت‌نام کردند تا تعداد کل ثبت‌نام کنندگان در این سامانه از مرز ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر عبور کند.
تعداد متقاضیان برای ورود به بازار سرمایه در حالی رشد چشم‌گیری داشته است که می‌توان گفت نیمی از افراد نه‌تنها دانش و تخصص در مورد بازار سرمایه ندارند، بلکه صعود این روزهای بازار، این ذهنیت را در آن‌ها ایجاد کرده است که بازار سرمایه ریسک ندارد و سود ۱۰۰ درصدی آن‌ها قطعی است. معامله‌گران ۶۶۹ هزار معامله انجام دادند که ۷۱ هزار و ۳۷۱ میلیارد ریال ارزش داشت. صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس ایران، سرمایه‌گذاری خوارزمی، فولاد خوزستان، س. نفت و گاز و پتروشیمی تأمین و گروه مپنا نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر مثبت را در بورس گذاشتند. همچنین گلوکوزان، گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو، ملی صنایع مس ایران، بانک تجارت، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت تهران و بانک صادرات ایران نمادهای پربیننده بورس بودند.

صعود ۴۰۷ واحدی فرابورس
شاخص کل فرابورس نیز مانند بورس صعودی چشم‌گیر داشت و با ۴۰۷ واحد صعود به رقم ۱۰ هزار و ۶۹۴ واحد رسید. در این بازار ۴۰۵ هزار معامله انجام شد که ۳۸ هزار و ۹۱ میلیارد ریال ارزش داشت.
هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، پتروشیمی تندگویان، سرمایه‌گذاری صبا تأمین، پتروشیمی زاگرس، سهامی ذوب‌آهن اصفهان، فولاد هرمزگان جنوب و تولید نیروی برق دماوند نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر را در فرابورس داشتند.
سهامی ذوب‌آهن اصفهان، توسعه مولد نیروگاهی جهرم، تولید نیروی برق دماوند، فرابورس ایران، صنایع ماشین‌های اداری ایران، سیمان لار سبزوار و بانک دی نمادهای پربیننده دیروز فرابورس بودند.

عرضه سهام چهار پالایشگاه 
از اول تیر
علی ربیعی، سخنگوی دولت روز شنبه در گفت‌وگو با ایرنا، واگذاری سهام شرکت‌های دولتی را از مهم‌ترین اقدامات دولت برای رشد اقتصادی کشور دانست گفت: این واگذاری‌ها منجر به سرمایه‌گذاری‌های مجدد در اقتصاد و صنعت خواهد شد که عامل اصلی برای رونق تولید، افزایش اشتغال و سرمایه‌گذاری‌های جدیدتر می‌شود.
سخنگوی دولت با اشاره به برنامه واگذاری‌ سهام‌ شرکت‌های دولتی گفت: عرضه سهام و واگذاری شرکت‌های دولتی، گام دیگری برای کوچک‌سازی دولت و بزرگ کردن حوزه عمومی و بخش‌های صنعتی خصوصی در کشور به‌عنوان یک استراتژی از سوی دولت دنبال می‌شود.ربیعی بابیان اینکه دولت با اجرای سیاست‌های واگذاری سهام و شرکت‌ها به دنبال کسب درآمد و هزینه کرد درآمدهای خود نیست، گفت: این واگذاری‌ها در نهادهای عمومی و یا در بخش‌هایی از دولت هم این درامدها منجر به سرمایه‌گذاری‌های مجدد شده که همین امر زمینه‌ساز تولید، افزایش اشتغال و سرمایه‌گذاری‌های جدیدتر می‌شود. برخی این روزها الفاظی به کار می‌برند که دولت با این واگذاری‌ها می‌خواهد هزینه‌های جاری خود را تأمین کند و یا پول آن را به بخش‌های غیرمولد ببرد که به‌طورقطع این‌گونه نیست. دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس‌جمهوری افزود: قطعاً بخش‌هایی از درآمدهای این واگذاری‌ها به بخش‌های مولد اختصاص خواهد یافت به‌خصوص در نهادهای عمومی مثل تأمین اجتماعی یا سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح (سا تا) که (سهام) خود را عرضه خواهند کرد بنابراین است که منجر به سرمایه‌گذاری جدید می‌شود.

عرضه سهام دولت در پالایشگاه‌های اصفهان، تهران، تبریز و بندرعباس
ربیعی بابیان اینکه مرحله اول واگذاری‌ها از طریق صندوق‌های واگذاری قابل معامله در بورس که یی تی الف (ETF) به‌صورت پذیره‌نویسی باقیمانده آن انجام می‌شود، گفت: پذیر نویسی باقیمانده سهام دولت در بانک‌های صادرات، ملت و تجارت و بیمه البرز و بیمه اتکای امین از یکشنبه، ۱۴ اردیبهشت آغاز می‌شود و تا ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ ادامه خواهد داشت. مرحله دوم واگذاری‌ها از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس که در مرحله دوم واگذار خواهند شد، باقیمانده سهام دولت در پالایشگاه‌های اصفهان، تهران، تبریز و بندرعباس است که از اول تیرماه سال جاری آغاز شود.

عرضه سهام ایران‌خودرو، سایپا، فولاد مبارکه و صنایع مس در نیمه دوم سال
ربیعی اضافه کرد: مرحله سوم واگذاری ایی تی الف از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس، باقی‌مانده سهام دولت در "ایران‌خودرو"، "سایپا"، "فولاد مبارکه" و شرکت "صنایع مس" است که این هم طبق برنامه‌ریزی انجام‌شده باید در ۶ ماهه دوم سال ۱۳۹۹ انجام شود. بخشی از واگذاری از طریق ای تی الف انجام خواهد شد که در سه مرحله انجام می‌شود.وی بابیان اینکه بخشی از واگذاری هم در قالب هلدینگ‌های تخصصی و به‌صورت مجزا خواهد بود، گفت: این‌ها برای این است که ما تمام شرکت‌های غیر بورسی را هم بتوانیم ‌تحت عنوان شرکت‌های بورسی واگذار کنیم. برای غیر بورسی‌ها هم اولویت ما شرکت‌های سودده است. این‌ها را در قالب هلدینگ‌های تخصصی یا به‌صورت مجزا می‌بریم.
 دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس‌جمهوری اضافه کرد: بخشی هم به‌صورت مجزا و پذیرش آن‌ها بازار سرمایه و واگذاری آن‌ها تا ۴۹ درصد سهام است که اگر بخواهم به موارد مهم اشاره‌کنم واگذاری در قالب هلدینگ‌های پالایش نفت، هلدینگ‌های نیروگاهی و هلدینگ‌های کشاورزی است.

واگذاری شرکت‌های سرمایه‌گذاری صنعت آب و برق
سخنگوی دولت واگذاری‌ها را به دودسته «هلدینگ‌ها» و «شرکت‌های مجزا» تقسیم کرد و گفت: در واگذاری شرکت‌های مجزا، شرکت «فولاد آذربایجان» که به همراه طرح «فولاد میانه» قرار دارد و شرکت «آلومینیوم ایران»، هواپیمایی «کیش ایر» و مجموعه‌های فرهنگی و ورزشی «پرسپولیس» و «استقلال» هستند؛ البته شرکت‌های سرمایه‌گذاری صنعت آب و برق هم واگذار خواهد شد.
سخنگوی دولت با اشاره به فهرست واگذاری سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی، اظهار داشت: «ایدرو» و «ایمیدرو» از مهم‌ترین سازمان‌های توسعه‌ای هستند که هرکدام باارزش‌هایی که مشخص‌شده واگذار خواهند شد.
وی گفت: تولید نیروی برق حرارتی، سازمان «تهیه کالای آب و برق» (سات کاپ) و در نهایت در بخش تخصصی‌ها «شرکت ملی پالایش پخش فرآورده‌های نفتی» است که دولت بنا دارد در مراحل مختلف و با شیوه‌های مختلف آن‌ها را به بخش خصوصی واگذار کند و با تأمین مالی آن‌ها بتواند در دوران کرونا از سرمایه‌گذاری‌های جدید و ایجاد اشتغال‌های جدید و یا حتی اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام حمایت کند.وی افزود: برخی پروژه در کشور ۹۰ درصد آن تکمیل‌شده است و فقط ۱۰ درصد آن باقی‌مانده است که با توجه به شرایط تحریم و شرایطی که بودجه سال ۹۹ دارد، بودجه عمرانی کافی برای اتمام آن‌ها در دست نیست، و دولت بخشی از درآمد واگذاری‌ها را برای اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام استفاده خواهد کرد.

نظر شما